Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Ötvenhat ügy Polt Péter figyelmébe

2010.12.01. 06:18 - eroica

Címkék: korrupció ügyészség legfőbb ügyész polt péter

A Fidesz előszeretettel beszél az elszámoltatásról, s most ezt végrehajtani a legalkalmasabbnak Polt Pétert látják. Így a Fidesz egykori jogi tanácsadója és képviselő-jelöltje lehet nemsokára újra a legfőbb ügyész, akit szerdán hallgat meg a parlament szakbizottsága. (Frissítés: Poltot természetesen megválasztották.)


Észreveszi-e a Fidesz ügyeit is?

Előző ciklusában két szempontból is emlékezeteset alkotott. A szocikhoz köthető ügyekre érdekesen rászállt. Medgyessy Péter Gresham-palotával kapcsolatos megbízását kb. fél évig vizsgálta, de épp csak a választás után tudta ejteni bűncselekmény hiányában... Gyurcsány Ferenc cégeinél viszont várt a nyomozás megkezdésével. "Rossznyelvek" szerint azért, mert így nem bűncselekmény hiányában, hanem az eltelt idő miatt, már "elévülés" címén ejthette az ügyeket, azaz Gyurcsány így látszólag (egy Polt Pétertől szokatlan) malőr következtében nem került rács mögé...

A Fideszes ügyekben azonban Polt sokkal megengedőbb volt. Emlékezetes volt az MTV milliárdos ingatlanvesztésekor tett kijelentése: "a pazarló gazdálkodás nem bűncselekmény".

Nos, ha most a nagy elszámoltatásban mégis másként gondolná vagy csak szeretne a korábbinál alaposabb munkát végezni, mi a figyelmébe ajánlanánk néhány ügyet, amit talán magától nem jutan eszébe vizsgálni. Tíz  frisset és 4 tucat régebbit.

Tíz mostani ügy

1. BKV-midibuszok 50 millióval többért

"A midibuszos bírálóbizottság két tagja szerint a BKV-nak 50 millió forinttal többe kerül a midibuszok üzemeltetésének kiszervezése, mintha lízing konstrukcióban új buszokat vett volna, és saját maga üzemeltetné. ... Három szakszervezeti szövetség, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége a döntés után azt közölte az MTI-vel, hogy az eredmény visszavonását kérik, és tiltakoznak a döntés ellen." Bővebben: Hírszerző.

2. Ötmilliárdos légifotózás

"Az ország mezőgazdasági területeiről ugyan már a vidékfejlesztés rendelkezésére áll egy friss, mindössze 160 millió forintért készült térképészeti fényképkollekció, de ezzell a tárcának az a baja, hogy nyáron készült. ... A kiírás olyan jelentkezési feltételeket szabott, amelyeket valószínűleg csak a minisztérium közigazgatási államtitkárának régi cége, a Geodézia Zrt. tud teljesíteni." Bővebben Index.hu (A projekt csak a tiltakozás hatására lett leállítva, de a kiírás vizsgálható).

3. Szombathelyi 10 százalék

A Szombathelyen, a közbeszerzésekből 10 százalékos sápot szedő fideszes frakcióvezető ügyében legalább elindult a nyomozás. De meggyanúsítani annak ellenére senkit nem gyanusított eddig az ügyészség, hogya hangfelvételen név szerint elhangzott, hogy kinek megy a 10 százalék.

4. Pintér Sándor cégének állami megrendelései

Egyelőre nem érdekli az ügyészséget, hogy miért Pintér Sándor korábbi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. nyeri el sorra különböző állami vállalatok (például az MVM) őrzését.

Mintha több lenne az állami megrendelő...

A Civil Biztonsági Szolgálat biztonságtechnikai referenciái. Kivastagítva a Pintér cég az állami megrendelői.

BKV ZRt. * Campona Bevásárló Központ * Dévai Irodaház * Fővárosi Közlekedési Felügyelet * Magyar Rádió * MÁV Igazgatóság * Honvédelmi Minisztérium * Környezetvédelmi Minisztérium * Magyar Államkincstár * Magyar Posta, Hírközlési Főfelügyelet * TV2 Székház * Művészetek Palotája * Magyar Villamos Művek * LURDY HÁZ * WESTEND Business Center

5. 20 milliárdos ingatlanprivatizáció - Videoton pénzelés


"Ott repül a húszmilliárd"

Az ügyészség abban sem látott gyanúsat, hogy egy cég az Orbán kormány alatt 20 milliárdért megvesz 30 milliárd értékű állami ingatlant, majd ezt a céget valaki 200 millióért megveszi. A vásárló utána százmilliókat pumpál Orbán Viktor kedvenc focicsapatába, ahol VIP Páholyt biztosít a miniszterelnöknek. A focicsapat együttműködési szerződést köt Orbán fociakadémájával is. (Bővebben).

6. Kubatov-felvételek

A Kubatov-ügyben tavasszal meglepő gyorsasággal, mindössze 5 napon belül eldöntötte az ügyészség, hogy nem érdeklik a választási csalásról beszámoló hangfelvételek. Az indoklás? "A feljelentés sem tartalmaz olyan adatot, tényt, amely megjelölné, hogy kinek és milyen hátránya keletkezett". Talán pont ez lenne az ügyészség dolga, hogy kiderítse, hogy keletkezhet-e az "E" betűs "komcsikról" való listából ilyesmi. De nem, az ügyészség véletlen sem feltételezte egy magyar pártról, hogy bármi rosszra használna egy politikai ellenfeleiről való listát. Végülis, csak Orbán bizalmasa, Simicska Lajos mondott korábban olyanokat, hogy "egyenként vadászunk le titeket".

A tavaszi Kubatov-felvétel hanganyaga, és legfontosabb szövegrészei.

7. Kónyi ÁSZ-zsarolók

A kónyi hangfelvétel ügye sem izgatta fel az ügyészséget. Nem érdekelte, hogy egyesek politikai célból, az "eredménytől függetlenül", akartak ÁSZ-vizsgálatot riválisuk ellen. Nyilván az is csak véletlen egybeesés, hogy kis idővel előtte egy pártkatonát aktív Fidesz-politikust neveztek ki az Állami Számvevőszék élére.

8. 400 millió Járai cégének

Nem érdekelte az ügyészséget, hogy vajon Járai biztosítájának bankadó alóli felmentését önzetlenül próbálták meg a fideszesek. A törvény indoklása szerint minderre azért van szükség, mert a versenyt élénkítő új biztosítók általában 7-8 évig veszteségesek. Ehhez képest csak a 2007 óta alakult biztosítók mentesültek volna. Hogy akkor miért nem a 2003 után alakult biztosítók mentesültek volna? Az ügyészség ebben a 400 milliós ajándékban sem látott semmi gyanús logikátlanságot.

9. Mrs. István Kocsis és az MVM

Látványosan abbamaradt az ügyészség érdeklődése a Magyar Villamosművek (MVM) ügyében. Tavasszal még több tízmilliárdos hűtlen kezelésről beszéltek. Azóta azonban semmi hír. Lehetséges, hogy a BKV ügyek kiborításával a Fidesznek nagy szolgálatot tevő Kocsi István (Mrs. István Kocsis), korábbi MVM vezér ügyei miatt nem annyira alkalmas a téma?

10. Class és Neo FM frekvencia-ügy, Fellegi birodalom


Class FM és Fidesz plakátok együtt. Ez is biztos véletlen.

Nem érdekelte az ügyészséget, hogy a (Neo FM-mel együtt) botrányos párttámogatással frekvenciát nyert Class FM hirdetései, miért voltak a kampányban a Fidesz hirdetéseivel együtt. Ennek az "együtthirdetésnek" van-e köze ahhoz, hogy Class tulajdonosa miniszter lett az Orbán-kormányban? Véletlen-e, hogy Fellegi Tamás cége, az Euroatlantic az Orbán-kormány utolsó napjaiban százmilliós informatikai megrendelésekhez jutott.

46 még el nem évült ügy

A következő 46 ügy mind az Orbán-kormány idejéhez köthető (egy interneten keringő gyűjtés szerkesztett változata). Egyikkel sem megyünk vissza Kaya Ibrahimig vagy Joszip Tot-ig. Nincs köztük szó se bányákról se szőlőről. És ha jól tudom még egyik sem évült el. Szóval sok sztorival tudna Polt villantani.

Millenáris park

1. Szabad ma Magyarországon 500 ezer darab karórát venni 70 millió forintért, majd egy vanuatui off-shore céget is közbeiktatva eladni 350 millió forintért.


 

2. Szabad ugyanezekre az órákra közbeszerzési pályázatot kiírni, a pályázatra alvállalkozóként Globe Trotters Kft. néven céget alapítani, az órákat pedig 402 millió forintért eladni a Millenáris Kht.-nek. Szabad végül ezeket az órákat ingyen szétosztani.
3. Szabad az órákra kiírt pályázatból származó pénzt továbbadni más vállalkozásoknak, majd e vállalkozásokat színlelt szerződésekkel fantomizálni.

4. Szabad a Millenáris Kht. vezetőjeként a két évre szóló 3,4 milliárd forintos költségvetést egy év alatt elkölteni, majd kormánygaranciával 1,5 milliárd forint hitelt felvenni.
5. Szabad fél év alatt a Millenáris Park őrzés-védelmére egy vidéki rendőrkapitányság éves költségvetésének megfelelő összeget, mintegy 100 millió forintot elkölteni.
6. Szabad a Millenáris Park medencéiben úszkáló halak etetésével megbízott dolgozónak havonta 120 ezer forintot fizetni.

http://www.koobe.hu/img/up/tn_88.jpg

7. Szabad a park vendégkönyvét, a Millenniumi Kódexet 7,5 millió forintért őriztetni a Köztársasági Őrezreddel.

Magyar Televízió
A cég 1998 és 2002 között elképesztően pazarlóan, 190 milliárd forintból működött, különböző állami kisegítések mellett is 35 milliárd forintos veszteséget produkálva. A vállalat emellett felélte 18,5 milliárd forintos alaptőkéjét. Ezek után még inkább kérdés, hogy mit gondol az ügyészség:
8. Szabad eladni ingatlanjainak 95 százalékát, majd szabad az ebből származó bevételt - szemben az eredeti tervekkel - nem az új MTV székház felépítésére, hanem az intézmény működésének finanszírozására fordítani
9. Szabad a kiadások folyamatos növekedéséhez hozzájárulni, hogy a kormánypártok szívének kedves cégek (például Ezüsthajó Kft.) több százmillió forintos megrendelésekhez jussanak.
10. Szabad a Szabó László Zsolt által irányított MTV-nek, a költségvetési intézmények közül egyedüliként a már levont adókat, és járulékokat nem befizetni az államkasszába, hanem - többek között - a külső gyártók kielégítésére fordítani. Miután elveszerűtlenül elengedik a járuléktartozást szabad-e az amúgy is meglehetősen nagyvonalúan összeállított terven felül 3 milliárd forintot fizetni külsős műsorkészítőknek. Szabó László Zsoltot most 2010 novemberében az MTI egyik vezérigazgató-helyettese lett.
11. Szabad az MTV költségvetését a veszteséges gyártói szerződésekkel évente 6,5 milliárd forinttal megterhelni.
12. Szabad az MTV Közalapítvány 1998 és 2002 között csonka, csak kormánypárti delegáltakból álló kuratórium elnökségének az előzetes szakértői vélemény ellenére szerződést jóváhagyatni olyan céggel, amely még a hatályos cégnyilvántartásban sem szerepel.
13. Szabad az egykori tévéelnököknek azt a pénzt, mely 111 munkatárs elbocsátásának több mint 100 millió forintos költségeit fedezte, visszatartani, annak ellenére, hogy később ezek az emberek ismét visszakerültek a köztévéhez.

http://www.picture-newsletter.com/indonescraft/silver-ship-ijk8.jpg
Néhány milliárd elúszott az MTV-ből


14. Szabad a Millenáris Kht. saját archívumából darabonként 2 millió forintot fizettessen az Ezüsthajó Kft. által készített anyagokért az MTV-vel.
15. Szabad-e, hogy közben a csődközeli helyzetben lévő MTV 120 órányi anyagot szinte ingyen átengedjen a Millenáris Kht.-nek (alkotásonként száz (!) forintért).
16. Szabad az - Orbán Viktorhoz közel álló - Vitézy László cége által készített műsorok minden percéért 76-220 ezer forintot fizetni, miközben az MTV belső gyártásában készülő anyag egyetlen perce 7-20 ezer forintba került.
17. Szabad a Vitézy-féle vállalkozásoknak és az Ezüsthajó Kft.-nek összesen mintegy 2,5 milliárd forintnyi értékű megbízást juttatni, becslések szerint mintegy 1,5-2 milliárd forinttal túlfizetve e társaságokat.
18. Szabad azt a gyakorlatot folytatni, hogy az MTV gyártási szerződései ne legyenek egységesek, hanem egyes kontraktusokat a társaság jogi osztálya helyett a szerződő külsős partner készíti.
19. Szabad eltekinteni attól, hogy egy több évig futó műsor előzetes jóváhagyásánál megvizsgálják a szerződéskötés indokait, illetve az MTV-re vonatkozó előnyös vagy hátrányos gazdasági hatásokat.
20. Szabad a Millenáris Kht. saját archívumából darabonként 2 millió forintért átengedni az Ezüsthajó Kft. által készített anyagokat az MTV-nek.
21. Szabad 42 tanácsadónak összesen 801 millió forintot keresnie az MTV-nél. (Ha ennyire nem használtak az egyre csődközelibb cégen tanácsaik).
22. Szabad Lovas Istvánt 13,6 millió forinttal honorálnia az MTV-nek.
23. Szabad 6,5 milliót fizetnie a köztévének Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója, Wermer András számára.
24. Szabad-e a folyamatos többszáz fős elbocsátások közben havi 250 ezres bruttó kezdő-fizetéssel felvenni 18 Lovas István MTV akadémiáján végzett frissdiplomást?
25. Szabad az MTV-t veszteségesen működtető elnöknek, Mendreczky Károlynak 30,5 milliót megszavazni.
26. Szabad Csermely Péter hírigazgatónak és Gulyás Istvánnak, a Híradó volt főszerkesztőjének 17,5 milliót fizetni.
27. Szabad Jen Sándor funkcionális főigazgatónak 17 milliót, Papp Endre műsorvezetőnek 16,7 milliót fizetni.
28. Szabad az MTV-nek frissen bejegyezett, gyakran referenciákkal sem rendelkező cégektől, a piaci ár három-négyszereséért filmeket beszerezni, s ezáltal 13 cégtől majdnem 900 millió forintért "mozikat" vásárolnia.


Magyar Fejlesztési Bank
29. Szabad a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) egy informális kormánydöntés alapján 450 milliós euró-kötvényt kibocsátani a Mol Rt. gázüzletágának megvásárlására.
30. Szabad ezt a pénzt nem erre költeni, hanem az eredetileg fix, 5,25 százalékos kamatozású hitelt a bankközi piacon 4,5 százalékos kamatszinten elhelyezni. S ezáltal - a rendőrség becslése szerint - több mint egymilliárd forint kárt okozni.
31. Szabad az MFB-nek 1999-ben keretszerződést kötni a Defend Security Kft.-vel a bank ügyfeleiről való információgyűjtés céljából. Ezután szabad-e a Defendnek 55 nem banki alkalmazott magánszemélyt és 13 céget megfigyelni, amiért az MFB 2001-ben összesen 16 millió forintot fizetett.

http://epa.oszk.hu/00800/00804/00406/foldi.jpg

Földi László, Defend vezér

32. Szabad-e az MFB-nek úgy 2-4 milliárd forint hitelt adnia Defendnek úgy, hogy többször fölmenti a céget a hitelbírálat alól és olyan ingatlanokat is elfogad fedezetnek, amelyek nincsenek a cég tulajdonában.

33. Szabad az MFB-nek fedezet nélkül 428 millió forintos hitelt adni az alcsútdobozi székhelyű Szekér Csárda-Fogadó Kft.-nek.

34. Szabad mindezért az MFB elnök-vezérigazgatójának, Baranyay Lászlónak több mint százmillió forint végkielégítést ajánlani, majd "megelégedni" a szerződés lejártáig szóló 46 millió forinttal.

Végül 12, az Országimázs Központhoz kapcsolódó ügy:

Az Országimázs Központ (OK) 2000-2001-ben 9 milliárd forintot költött el. A következő ügyeket az ügyészség szerint szabad elkövetni:

35. Szabad az Ezüsthajónak 469,5 millió forintot kifizetni Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok politikai tevékenységének dokumentálására. Szabad ezért mindössze 296 filmet, valamint fotókat készíteni. (A szerződésekről a KEHI megállapította: a felvételekre kötött eseti szerződések, valamint az ezek költségvetését tartalmazó mellékletek elnagyoltak, a vállalkozó számára egyoldalúan kedvezőek.)
36. Szabad az OK-nak még 30 millió készenléti díjat is fizeti az Ezüsthajónak, azt követően is, hogy az Állami Számvevőszék indokolatlannak találta a kifizetést.
37. Szabad a Happy Endnek Mádl Ferenc államfői beiktatási ceremóniájára 120 millió forintot kifizetni közbeszerzési pályázaton.
38. Szabad az OK-nak 2000 augusztus 20-án a millenniumi ünnepségekre kiugróan sokat,  összesen 975 milliót elkölteni?
39. Szabad a sidney-i olimpiai győztesekről óriásposztereket készítenie a Happy Endnek, a költségvetést pedig ugyancsak eltitkolni.
40. Szabad Sidney-ben az olimpián magyar kulturális és gasztronómiai napokat szervezni a Happy Endnek 143 millió forintért.
41. Szabad az OK-nak reklámozni a filmszemlét, arculattervezőként pedig a Happy Endet megbízni 20 millió forintért.
42. Szabad az OK-nak 51 millió forintot elkölteni az Orbán Viktor washingtoni kitüntetésére utazó magyar művészekre.
43. Szabad emellett a Miniszterelnöki Hivatal által elkülönített pénzekből kulturális ismeretterjesztésre, programajánlókra 740 milliót, költségvetési kiadványokra 390 milliót, gazdaságfejlesztési eszközcsomagra 1,47 milliárdot szintén az OK-nak adni.
44. Szabad a Happy End Kft.-nek a mobilvécéket forgalmazó Toi Toi Kft.-től 260 ezer forintos listaáron a 2000. augusztus 20-i ünnepségekhez illemhelyeket bérelni, majd 6 és fél millió forintért - 25-szörös áron - az Országimázs Központnak leszámlázni.
45. Szabad egy amerikai gyorsétterem-hálózat visszamaradt készletéből hamburgert és egy ismert sörmárkát formázó (vörös csillag) rakétákat is fellőni a 2000-es millenniumi tűzijátékon. Majd mindezért a Happy Enden és az Ezüsthajón keresztül két cégnek több mint 230 millió forintot kifizetni. Az üzletet pedig Wermer András anyósának amerikai cégén keresztül lebonyolítani.
46. Szabad később úgy érvelni, hogy az Országimázs Központ az Állami Számvevőszéknek tartozik elszámolni a közpénzekkel, nem pedig a sajtónak. Mindezt azután, hogy az Országimázs Központ akkori vezetőjének azzal hárítani el az árat firtató érdeklődését, hogy az ünnepi bejgli árát sem kérdezzük meg a nagymamától a karácsonyi vacsorán, így a polgároknak szóló ajándék ára sem publikus.

+1: Meggyes dosszié

Végezetül plusz egy (ötvenhetedik) ügyként egy szép nagy, tíz évig gyűlő csomagot ajánlok Polt Péter figyelmébe. Vizsgálja meg Meggyes Tamás és köre gazdagodását, elvégre az ország (a Suzuki-gyár miatt) egyik leggazdagabb városát sikerült csődbe vinnie. Tíz év alatt 25 milliárdos adósságot halmozva fel. Csak néhány ügy a meggyesahibas blogról...

 

Kérem az olvasókat, hogy segítsék Polt Péter munkáját és írjanak olyan ügyekről, amelyeket a legfőbb ügyész úr esetleg elfelejtene vizsgálni.

Frissítés. 2010 június 6-án továbbra sincs információnk arról, hogy ezekben az ügyekben érdemben nyomozni kezdett volna az ügyészség. Kérjük aki teheti, különböző fórumokon ajánlja Polt Péter és munkatársai figyelmébe ezeket az ügyeket.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr592485039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szombathelyifrakcio 2010.12.02. 12:49:41

Miközben örülünk, hogy felkerült ide is a 10%-os botrány ügye (az érintettek ma már nem csak képviselők, hanem alpolgármesterek és tanácsnokok) ajánlanék még egy újabb szombathelyi ügyet a figyelmetekbe:

Az újabb 10%!

szombathelyifrakcio.blog.hu/2010/11/19/ujabb_tizszazalekos_botlas

Megdobbent 2010.12.03. 02:13:35

O, pont ezekben a legjobb polt peter. Olyan vehemnsen szokta a fidesz(-kozeli) ugyeket nyomozni, es boszen vadat emelni, hogy orom nezni. Vegre van egy ilyen remek ember ujra a kormanyban, tenyleg jol csinaljak, szimpatikusak egytol-egyig.

RedRobotrooper 2010.12.04. 14:03:21

Hány pártkatonát ültet még a fidesz fontos tisztségekbe? Meddig fog még boszorkányüldözőset játszani a szocik ellen, hogy elterelje a valós problémákról a figyelmet? De a legszörnyűbb az egészben, hogy a nép boldogan szemléli ahogy a szocikat bilincsben viszik el miközben lopják a nyugdíját.

szemi90 2010.12.05. 16:15:57

Teszek rá, hogy bilincsbe verve viszik a szocikat! Megérdemelte mind bizonyára. A következő szavazáskor (ha lesz) másik kormányt kell hatalomra juttatni, azok meg bebörtönözik a mostani bandát. Jó ez így. Nyírják csak ki egymást.

gipsz1234 2010.12.21. 16:30:08

Vegyük bele mai hírként hogy a Szerencsejáték Kft. 750 M HUF-ért akarja megvenni Andy Vajna ráfizetéses kaszinóját.


süti beállítások módosítása