Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Bokros, a csomag

2014.10.12. 05:01 - nyugis731

Bokros.jpg

A Bokros-csomag vízválasztó a magyar politikában. 1995 tavaszán, nyolc hónap után Horn Gyula végre rászánta magát arra, amire nagyjából minden hozzáértő szerint szükség volt: a gazdaság egyensúlyba hozására. Rövid távon mindannyiunk jóléte rovására, mert csak úgy lehetett. Nem örömből tette. Ellentétes volt mindazzal, amit addig hirdetett, amiben hitt. De felfogta, hogy különben felbukik az ország.

HornBokrosSuranyi.jpg

A szovjet piac már összeomlott, a magyar ipar átállása nyugati exportra még nem zajlott le. Drasztikusan csökkent a magyar GDP, drámaian leértékelődött a magyar ember munkája a világpiacon, zuhant az életszínvonal. A ’94-es választási évre azonban az MDF kormány költekezése növekvőre fogta a gazdaságot. Újra nőttek a bérek, nőtt a fogyasztás – sajnos fedezet nélkül. A felpumpált kereslet az importot növelte, az exportot nem. Többet kellett külföldre fizetnünk, mint amennyi bevételünk lehetett. Lépni kellett.

A Csomag két legfontosabb lépése a vámpótlék bevezetése és a forint leértékelése volt. Ezzel drágult az import és versenyképesebbek lettek a magyar áruk külföldön. A csődveszély elhárult, de a társadalmi ár hatalmas volt: a növekvő árak elvették a polgárok jólétének tizenegynéhány százalékát. A csomag tartalmazott számos – inkább jelképes – kiadáscsökkentő intézkedést is. Bevezettek egy igen alacsony egyetemi tandíjat és elvették a gyermekgondozási segélyt a legnagyobb jövedelműektől – hogy csak a két legnagyobb port felvert döntést emeljem ki.   BokrosMomaKampanyzáró.jpg

Tudták jól csinálni. Sikerült elkerülni az ilyesfajta csomagok nagy buktatóját, a gazdaság visszaesését. Elkerülni a „vajh’ mi jöhet még?” gazdaságromboló bizonytalanságát. A következő évtől már újra nőtt a gazdaság, nőhettek újra a bérek, a fogyasztás. Immár fenntarthatóan. Idővel létrejöttek azok az exportkapacitások, amelyek ma már bőven ellentételezik az importot. (Bizony, jórészt a „multik”-nak köszönhetően.) A magyar gazdaság innentől rendben volt, amíg az ígérgetések licitje újra el nem rontotta.

FalusBokrosAluljaro.jpg

De Orbán Viktor kezdettől úgy döntött, hogy hazaárulásnak, egy „idegenszerű” (senki sem fogta fel akkor, mit hirdetett meg ezzel a szóval…) kormány népnyúzásának állítja be a Csomagot. Nem mondta, hogy mit tenne az adott helyzetben. Csak a Csomagot szapulta általánosságban, és konkrétan annak a jelképes intézkedéseit. Aki akarta, érthette úgy, hogy fölöslegesnek és értelmetlennek tartja azt a hatalmas áldozatot, amire a kormány kényszerítette a társadalmat. Feltűnő viszont, hogy a vámpótlékot és a forintleértékelést egy szóval sem bírálta. Pedig e kettő volt a lényeg, s ezt nyilván tudta ő is – de mintha ezeket elfogadta volna. Orbán akkor még nem akart nevetségessé válni a hozzáértők előtt. De elindult a kettős beszéd és a hazudozás útján.

Orbán ’98-as hatalomra kerülése után első parlamenti döntésével eltörölte az egyetemi tandíjat és visszaállította a mindenkinek járó családi pótlékot. Jelképesen legyőzte a Csomagot. Az persze nem jutott eszébe, hogy ha a Csomag fölösleges volt, akkor nem a jelképes döntéseket kellene eltörölni, hanem visszajuttatni az elvesztett reáljövedelmet valahogyan. Nagyon is tudta ő, mit köszönhet a Csomagnak. A ciklus első felében gyakorlatilag be voltak fagyasztva a fizetések a „bokrosi” szinten. Tartalékolt, aztán a választások előtt elkezdte szórni a pénz. S ellenzéke gyáva volt csalást kiáltani, inkább megpróbálta túllicitálni…

TarlostNyugdijba.jpg

Mi pedig most szavazhatunk arra a Bokros Lajosra, aki anno a nevére/vállára vette a Csomagot. S akit azóta sikeres válságkezelőként tisztel a nemzetközi szakma. Szavazhatunk a hazudozás és népbutítás ellen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr976783067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2014.10.12. 13:39:00

A tény ezzel szemben az, hogy a Bokros-csomag előtt jobban nőtt a magyar gazdaság, a csomag pedig lelassította. De ez várható is volt a jellegéből.

Egyébként ajánlom figyelmébe a sok baliba agyhallotnak, aki nemzeti tragédiát kiált, ha épp gyengül a Ft, hogy Bokros idején sokkal rövidebb idő alatt sokkal jobban gyengült. (Mert ugye Bokros legyengítette.) De ezt ők akkor bölcs döntésnek, most meg katasztrófának próbálják beállítani. Nem az egyetlen ellentmondás a balliba legendáriumban.

S mostanság, amikor kb 1 hónap alatt 10 Ft-ot erősödött a Ft az EUR-hoz képest, valahogy ismét nem látom az árfolyamos hiszit, ilyenkor ez a téma "elfelejtődik". ) Vajon miért...

Egyébként most azért sincs szükség Bokrosra, mert nincs olyan válság, mint akkor az MSZP idején. Az MSZP csak a saját maga által okozott válságok miatt kényszerült Bokrosokra, aztán gyorsan meg is szabadultak tőle.

Emlékeztető memóriaproblémákkal küzdők számára, mik is voltak a válság főbb pontjai 1995-ben:

"A csomag bevezetésének idején a magyar gazdaság akut egyensúlyi problémákkal küzdött, amelyek a Horn Gyula vezette kormány gazdaságpolitikájával szemben kialakult súlyos külföldi bizalmatlansággal együtt a fizetésképtelenség határára sodorták az országot."

"Az állam finanszírozási igénye úgy duzzadt fel, hogy csak rövid lejáratú állampapírok kibocsátásával tudták fedezni, hosszabb távú papírokat nem volt képes eladni az állam."

"Ebben a helyzetben ráadásul az országnak hónapokig nem volt sem jegybankelnöke (az előző kormány idején kinevezett Bod Péter Ákost 1994 őszén lemondásra kényszerítették), sem pénzügyminisztere (Békesi László 1995. január 29-én lemondott, miután a miniszterelnök csökkenteni akarta hatáskörét[6])."

Hatás:

"Az intézkedések azonnali hatásaként jelentősen lelassult a magyar gazdaság növekedése, bár az egyesek által jósolt recesszió nem következett be. Az 1994-es 2,9%-kal szemben 1995-ben csak 1,5, 1996-ban pedig 1,3%-kal nőtt a gazdaság."

hu.wikipedia.org/wiki/Bokros-csomag

Kerek négyszög 2014.10.12. 13:58:52

Jaj de tetszik, ahogy a jobbantaknak mennyire fáj, hogy szeretett hazájukért a legtöbbet egy liberális gazdaságszemlélet tett a legtöbbet.
Bokros stabilizációs programjának hatékonyságát hatalmas nemzetközi elismerés hitelesíti, brilliáns megoldásait nemzetközi felsőfokú gazdasági képzések a tananyag részeivé tették mint lehetséges módszert a gazdasági stabilizációra.

A Bokros által beindított gazdaság legfőbb mechanizmusaihoz Orbánék sem nyúltak 2000 -ig, miért is tették volna, dőlt az ölükbe a pénz. Aztán persze közeledtek a választások, megindult a pénzszórás, vége is lett a sikertörténetnek.

Tehát mégegyszer: A széles nemzetközi elismerés olyan bizonyítékot szolgáltat, amit Bokros ádáz ellenségei nem tudnak felülírni. Marad a szokásos mocskolódás.

Hajrá Bokros!

czegledyroli 2014.10.12. 14:27:46

NA már itt is átvették ezt a semmitmondó, hazug dumát? Bokros sehol sem lesz! Örüljön annak a max. 10-20%-nak, amit megkap! :)

MACISAJT 2014.10.12. 14:45:56

Nézzünk ha már valaki volt annyira idióta és szóba hozta, ezt a bokros lujas és az ő "nemzetmentő" programjáról pár tényt.

Pl. azt hogy valójában bokrost egy év ámokfutás után (kinevezték 1995 március 31-én , kirúgták 1996 április 1-én ) éppen saját párttársai rúgták ki, mert még számukra is vállalhatatlan volt.

Az általa elkezdett "csodát" meg egy másik híres szakember-"közgazdász" , bizonyos medgyessy péter /D209 nevű ember vette folytatta, előtte meg a "Reformszövetség" gazdasági program alkotója volt, bizonyos békesi lászló
volt a pénzügyminiszter...

A bokros gazdasági modelljét pedig így fordíthatjuk le köznyelvre:" ha a beteg kezét lábát levágjuk, akkor megspórolhatjuk rajta a cipő és kesztyű költségeit"...

Valójában bokros és gazdasági csomagja önmagában szart sem ért,azt az Alkotmánybíróság azt amúgy is 25 (!)pontban semmisítette meg, a sokat emlegetett átmeneti gazdasági fellendülést pedig valójában az 1995/39 dekrétum, az un. "suchmannositás" tette lehetővé, ami közvagyon privatizációs módszerrel való tetemes elherdálását jelentette....

Ma is meg lehetne azt hozzátenni: BÁRCSAK AZ A KÖZVAGYON még meglenne...Csakhogy nincs.
Mert "ezek" repülőtértől Postabankig mindent eladtak...(már a párnagázt, vasúti teherszállitást és a széndioxidkvótát is.)

Szóval, ennyit elég is lenne tudni a bokros-csomagról.

Viszont én csak a mostani "figyelőknek " ajánlom.
Hogy keressék meg az 1994-es MSZP választási programjában az a részt amiben az ígérték, hatalomra kerülésük esetén egy ilyen csomaggal vágják majd agyon az országot..:P

Balt 2014.10.12. 14:53:49

Ezmiez? Azt hiszitek, klónozva többek vagytok?

Niebur 2014.10.12. 15:44:11

@Blogger Géza: Géza, ekkorát nem hazudhatsz. Vagy már elfelejtetted, hogy a szocialisták előtt volt egy jobboldali kormány? Ugye azt Te se akarod hazudni, hogy az alatt a nyolc hónap alatt ment tönkre az ország. Milyen gazdasági fejlődésről beszélsz? Az Antall kormány verte szét a teljes magyar gazdaságot, a teljes ipart, a mezőgazdaságot, csinált hétszázezer munkanélkülit. Hornéknak éppen azt vetették a szemére, miért vártak nyolc hónapot a Bokros csomaggal, azonnal meg kellett volna lépni. Az Antall kormány négy éve 20 százalékos GDP visszaesést eredményezett, ez két és félszerese annak amit a 2008-s világválság okozott, ráadásul ezt saját erőből önállóan hoztuk össze. Azért ezt a szocik nyakába varrni, még tőled is sok. Mielőtt még előbbre mutogatsz, jelzem, hogy az állítólag teljes csődben levő szocialista gazdaság 80 százalékára sikerült leküzdeni magunkat.

Blogger Géza 2014.10.12. 16:33:26

@Niebur: Speciel én inkább idéztem. A kedvedért még egyszer a lényeg:

""A csomag bevezetésének idején a magyar gazdaság akut egyensúlyi problémákkal küzdött, amelyek a Horn Gyula vezette kormány gazdaságpolitikájával szemben kialakult súlyos külföldi bizalmatlansággal együtt a fizetésképtelenség határára sodorták az országot."

"Ebben a helyzetben ráadásul az országnak hónapokig nem volt sem jegybankelnöke (az előző kormány idején kinevezett Bod Péter Ákost 1994 őszén lemondásra kényszerítették), sem pénzügyminisztere (Békesi László 1995. január 29-én lemondott, miután a miniszterelnök csökkenteni akarta hatáskörét[6])."

Ezeket speciel kár lenne megpróbálni az MDF-kormányára kenni, noha az sem volt tökéletes persze.

igazi Ténytár 2014.10.12. 16:34:52

@MACISAJT: "Viszont én csak a mostani "figyelőknek " ajánlom.
Hogy keressék meg az 1994-es MSZP választási programjában az a részt amiben az ígérték, hatalomra kerülésük esetén egy ilyen csomaggal vágják majd agyon az országot.."

Mert Orbán ugye megígérte hogy ellopja a MANYUT, ugy választották meg...

www.rkdsz.hu/blog/wp-content/uploads/2011/04/fidesz-garancia1.jpg

kepviselofunky.blog.hu/2010/11/25/2010_aprilis_fidesz_megvedjuk_a_nyugdijpenztarakat

.

dadddd 2014.10.12. 16:35:17

Bokros egyetlen eredménye, hogy némileg enyhíteni tudta a szoclibek áltat teremtett csődtömeget. Node milyen áron? És milyen stílusban? Kösz, egyszer elég volt.

igazi Ténytár 2014.10.12. 16:51:13

@MACISAJT: "Ma is meg lehetne azt hozzátenni: BÁRCSAK AZ A KÖZVAGYON még meglenne...Csakhogy nincs.
Mert "ezek" repülőtértől Postabankig mindent eladtak..."

Minden nem, nemzeti történelmi dolgokat nem.

Arra ott a fidesz. A macisajtok meg ezerrel nyihihiznek, hogy milyen kereszténynemzeti tett eladni a magyar történelmet.

Nyihihii

___
propeller.hu/itthon/2538545-kastelyokat-korhazakat-arult-kuvaitban-szijjarto

Az államtitkár arról is tájékoztatta a beruházási hatóság vezetőjét, hogy Magyarországon eladó tizenegy nagy történelmi építmény. "E kastélyok, amelyeket gazdag családok építtettek, két-háromszáz évvel ezelőtt, valódi magyar örökséget jelentenek, és befektetési lehetőséget kínálnak" - mondta
____

Észervétel 2014.10.12. 17:18:10

Úgy látszik nyugis széttrollkodja a blog-ot :D

Bokros remélem elő sem jössz a főhadiszállásról! Az ásdelmagadfelszerelés remélem kéznél van! :)

sanyix 2014.10.12. 17:36:04

@Kerek négyszög: há persze hogy nemzetközi elismerést kapott, főleg azoktól akiknek elprivatizálta 2 üveggyöngyért az állami vagyont :DD
Igen, ezt szokták szeretni a "nemzetköziek" ha nem kell ügyeskedniük, hanem kiszolgálják őket.

Niebur 2014.10.12. 17:42:32

@Blogger Géza: Tehát nem az a bűnös aki tönkretette az országot, hanem a frissen hivatalba lépett kormány, akinek rendet kellett csinálni. Ügyes!

Blogger Géza 2014.10.12. 17:44:56

@Niebur: Az MDF-kormány idején nem volt baj, azok utána kezdődtek, amikor az MSZP hatalomra került. Ez tény.

egyetmondok 2014.10.12. 17:47:33

Azért a választások után még előfordulhat, hogy kerekedik egy kb.2000 milliárdos kisebb állam-csomag. Minthogy a Fidesz se tud mást tenni.
Akkor majd a szerző ír egy támogató posztot?

öreg_répatorta 2014.10.12. 19:45:28

Blogger Géza elmélete szerint nem a volt MSZP kormány a bűnös jelenleg sem, hanem az őt felváltó "fantasztikus gazdaságpolitikával" előálló fitymasz-maffia tö,örülés.

Niebur 2014.10.13. 04:05:02

@Blogger Géza: Ennyire ökör nem lehetsz.

agyament 2014.10.14. 10:17:42

@Blogger Géza: azért erős a wikipédiát, mint szakirodalmat idézni, és tényként leírni, ami oda van írva. mondjuk illeszkedik az érvelés logikájába.

Blogger Géza 2014.10.14. 12:24:10

@agyament: Mivel 20 éve még szinte nem volt magyar netes tartalom, ilyen régi dolgoknál netes forrásként más lehetőség nem nagyon van. Amúgy is elég szánalmas, ha valaki a wikipédiát fikázza anélkül, hogy jobbat tudna mutatni,.

agyament 2014.10.14. 13:07:46

@Blogger Géza: ennyi erővel a Napi Gazdaságból is idézhettél volna, az is van ilyen objektív és hiteles forrás. Ráadásul azt nyomtatták 1995-ben.

senki nem fikázta a wikipediat, de azért forrásként nem hivatkozhatnál rá egy komoly dolgozatban vagy cikkben sem. iletve Te nyilván hivatkozhatnád, csak kiröhögnének, mint most itt.

olvasd el néhány komolyabb hivatkozott cikket a wiki-n (nem, a hetivalasz.hu nem komoly) és lehet, hogy megvilágosodsz.

Blogger Géza 2014.10.14. 20:49:13

@agyament: Bocsi, de ez nem egy komoly dolgozat, hanem egy blog.Azon kívül a wiki mára elérte azt a szintet, hogy bármilyen komoly dolgozatban is lehetne hivatkozni rá. (Természetesen nem mint egyetlen egy forrásra.) már csak azért is, mert a wiki maga is gyakran továbbhivatkozik.

agyament 2014.10.15. 10:27:00

semmi gond barátom! arra figyelj csak, hogy a tények el ne homályosítsák az éleslátásod!

Vállalkozz · http://szallashelyek-utazas.info 2014.10.23. 10:38:01

@MACISAJT: a te szavaid: 'idióta, szar, elherdál'. Szép kifejező ereje van a magyar nyelvnek, ha építő jelleggel használjuk. Te mit akarsz felépíteni?

MSZMP, Vállalkozók pártja és MDF kuka, közelről látni fiatalon érdekes volt. Kisgazdapárt nagyon kuka, Szociáldemokrata párt, SZDSZ, MSZP, MIÉP kuka. A következő ki lesz? Én még az ügyefogyott DK-nak is több túlélési esélyt adok mint az igazság nélküli Fidesz mai hordának. Tudósok szerint egyetlen természetgyógyászati módszer létezik a betegség kezelésére, ez az élet természetes vége.

A lelkiállapotok, a gondolkozásmódok tovább öröklődnek. Tessék néha csendben elgondolkodni, hogy miért van ennyi lelki szegény Magyarországon!

Tény, adat. Miért? JAAA! :) Ennyi. Aztán ez ismétlődik a végtelenségig persze új kérdésekkel.

Szúrófény 2014.10.24. 11:50:36

@Kerek négyszög: Persze, hogy dícséri, mert ő jövedelmüket teremtette elő, belünk kitaposásával!
DIODORUS SICULUS. Első századbeli görög történész. Megfigyelte, hogy a zsidók más embereket ellenségeiknek és alsóbbrendűnek tekintették. "Az "uzsora" azt jelenti, hogy pénzt kölcsönöznek nagy kamatra. Ez évszázadokon keresztül nagy nyomorúságot és szegénységet okozott a gójok között. és ez okozta a zsidók elítélését." Bokros meg helytartójuk, vége hajtójuk!
II. VILMOS NÉMET CSÁSZÁR
"Egy zsidó nem lehet igaz hazafi. Ő valami más, olyan, mint egy káros rovar. Őt el kell különíteni, olyan helyen tartani, ahol nem csinálhat bajt - akár pogromok alkalmazásával, ha ez szükséges. A bolsevizmusért a zsidók felelősek
Csipa mosóvíznek ajánlom!

Andreu Urioste 2014.10.29. 15:16:49

Hi, My name is Jeronimo Andreu, and I'm a spanish journalist writing for El Pais. I'd like to contact with Balazs Gulyas for an interview. Thank you for your help. jandreu@elpais.es

Lajos Csánó 2015.05.06. 15:54:21

@Blogger Géza: Már megint csúsztatsz!4,/ % növekedéssel vette át a Fidesz a kormányzást,és ígért 6-7 % növekedést!A valóság 2,6% adta vissza!Fölösleges az összes csúsztatásodat cáfolni!

program készítő 2015.05.06. 16:39:21

"Mert Orbán ugye megígérte hogy ellopja a MANYUT, ugy választották meg..".Neki soha nem is jutott volna eszébe,csak közben elolvasta a Növekedési pályázatomban leírtakat--tudom is bizonyítani hitelesen.

Blogger Géza 2015.05.06. 19:40:04

@Lajos Csánó: Nem tudom, honnan veszed ezeket a téves adatokat...

kevan 2018.04.13. 23:29:15

Miféle hülyeség Ez miután ki árusították az egész országot már csak a munkaerő maradt és azt fél órát nem adták el a multinacionális finánc tőkések nek nőttek a bérek ezek Melyik országban beszélnek mert Magyarországon biztos nem ezen kívül minden sokkal drágább lett és először csak 2013 után történt itt valami úgyhogy soha többé SZDSZ és szállás csinálói!


süti beállítások módosítása