Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán "észt vesztett"

2014.08.04. 00:37 - eroica

Címkék: kapcsolat észtország külpolitika nagykövetség keleti nyitás tallini követség bezárása nyugati zárás

"A keleti nyitás nem jelenthet nyugati zárást" - ígérte Navracsics másfél hónapja.Orbánék a mongolóliai és az ecuadori nagykövetség nyitásával párhuzamosan bezárták a ciprusi és az észtországi követséget. Az észtek válaszul bezárták a budapesti követségük.

szijjarto_peter_kulugyi_es_kulgazdasagi_allamtitkar_utazik_utazas_kozben_alszik_pihen_laza.pngÉsztország helyett Mongóliában vetné meg a lábát Szijjártó és a magyar külügy

Pedig Észtország nem csak az EU-tagsága miatt lenne fontosabb nekünk, mint Mongólia. Észtországgal hússzor akkora volt a külkereskedelmi forgalmunk 2012-ben, mint a 6000 kilométerre lévő Mongóliával. Mongóliának ugyanis nagy területe ellenére is csak egy 2,8 millió lakosa van és szegény ország.
Vendégszerzőnk Aivar kulturális és külpolitikai szempontokat is leír, hogy mit vesztettünk:

Észtország egyetemi városában, Tartuban nem kell meglepődni, ha az egyetemi ügyintéző magyarul szól hozzánk. Az észt könyvtárakban biztosan találunk egy polcot, amit Janikovszky Éva ott is népszerű könyvei töltenek meg. A Tenkes kapitány dallamát dúdolva pedig biztosak lehetünk benne, hogy Tallinn utcáin az idősebbek ráismernek a régi sorozat zenéjére.

Az észt és a magyar népet szoros kapcsolatok fűzik össze. Amíg ez a kicsi ország a Szovjetunió része volt, sok kapcsolat alakult ki a két nép között. Észtországban számon is tartják, hogy rokon nyelvet beszélünk. Évtizedeken át nyelvészek, tudósok és mások jelentették a köteléket a népek között. A Szovjetunió végével ismét elnyerték függetlenségüket az észtek, és olyan változásokat hajtottak végre, amit érdemes lenne eltanulnia a többi volt szocialista országnak. Ha az ember Észtországról hall, ritkán hall a szovjet nosztalgiáról, vagy az illiberális demokráciáról, még akkor is, ha súlyos társadalmi problémák vannak ott is. A NATO és EU csatlakozás óta bevezették az eurót, sikerrel küzdöttek a válság ellen, építik a 21. századi e-társadalmat. Sok magyar fordult meg ott az elmúlt évtizedekben, aktívak a gazdasági kapcsolatok, az észtek pedig sokat tudnak Magyarországról.

Orban_Viktor_Fidesz_elnok_miniszterelnok_kormanyfo_utazik_repulo_Szijjarto_Peter_allamtitkar_1.png
Az Orbán-rendszer számára viszont Észtország hivatalosan lekerült a térképről. Ciprus mellett itt is bezárták a magyar nagykövetséget. Tallinn pedig válaszolt, államközi szinten egyoldalúan ők sem barátkoznak a nyelvrokonokkal. A „keleti nyitás” jegyében természetesen logikus lépés Mongólia barátságát keresni. Biztosan Ecuadorral is vannak közös pontok, mint a közeledés Putyin felé, de egy "illiberális demokrácia" átlagos lakója számára nehéz látni, hogy ez miért is éri meg. Néhány évtized alatt biztosan erősödik a kapcsolat a mongol és ecuadori néppel is, és természetesen a szoros kapcsolatok más államokkal fontosak. Azt már tudjuk, hogy ennek ára, hogy sutba vágjuk másokkal épített kapcsolatainkat és az EU-n belül szabadon mozgó magyarok közül azokat, akik itt kötöttek ki. (Bár kevesebben magyar él itt, mint Nyugaton, de áprilisban például 49 magyar állampolgár tartotta fontosnak, hogy Tallinnból is részt vegyen a választásokon, ami majdnem annyi, mint ahányan Zágrábban vagy Szófiában szavaztak)

Az EU-n belül azok az országok sikeresek, akik tudnak más tagállamokkal kompromisszumokat kötni. Ha mondjuk a Fidesznek fontos „akác-ügyben” szeretnénk, hogy keresztülvigyük akaratunkat, azon országoknak, akiknek ez a kérdés irreleváns akár támogathatják is azt, ami nekünk fontos. Cserébe akkor, ha nekik kell egy támasz, ott lehetünk. Ennek persze feltétele, hogy tudjunk róla, hogy ők is léteznek. Az „új tagállamoknak”, a hasonló szocialista múlttal rendelkező országoknak hasonlóak a problémáik, ezért ha együtt állnánk ki, sikerrel világíthatnánk rá arra, mire is van szükségünk. De ha hátat fordítunk egy EU-s tagországnak, a mongol barátság itt semmit nem fog kárpótolni. Üzentünk Tallinnak és Nicosiának: nem vagytok fontosak!

Ha az Orbán-rendszer szerint nem is fontosak az államközi kapcsolatok Észtországgal, az emberek közötti kapcsolatok megmaradhatnak. A kulturális térképről még nem kerültek le, szerencsére például a kulturális intézetek tovább működnek mind a két oldalról, és maradnak még nyelvészek, tudósok és mások, akik megtartják a kötelékeket. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr946571487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.08.04. 04:18:35

Nyelvében él a nemzet?

Magyarul beszél, gyakran sehogy máshogy. Neve román, sváb, vagy tót! Aszerint, hogy apja mi vót! Kettőskeresztnevű,(Péter+Gábor) vagy rubint, gyémánt átverés gyanánt! Jött a szakadt, elűzött, kocsmát bérelt, harminc év, hamar milliomos lett! Később bankár, vagy gyáros, mindenképp káros, tisztessége sáros.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.04. 05:47:03

Az észtek hisztiznek, ennyi az egész. Rasszista nép az észt.

toportyánzsóti 2014.08.04. 07:39:33

@maxval, a gondolkodó birca: Hülyébb vagy mint putingazdád aki 3-szorosára emelte a gázárát az ukránoknak ezzel akart haverkodni...

toportyánzsóti 2014.08.04. 07:43:34

1 milka félázsiait befogad simán mongólia a maradék rögtön elhallgat és élhető ország lesz itt.

Pici Kutya 2014.08.04. 09:10:31

Nyelvéből él a Nemzet a Nyelve által még senki sem Nezett

fvipera 2014.08.04. 15:11:05

@maxval, a gondolkodó birca: az észt nagykövetséget putyin parancsára zártuk be

Bánik Eduárd 2014.08.04. 15:58:22

@maxval, a gondolkodó birca: Hát a gondolkodás nem az erősséged,"gondolkodó"......

lavór 2014.08.05. 08:44:58

Elég sűrűn nyitunk Keletre, Valahogy sose jött össze.

mikka 2014.08.05. 08:59:03

Egyáltalán..kit érdekel hogy van e az észteknél követségünk vagy sem??? Lényegtelen kérdés. Jelentéktelen, távoli kapcsolatok, jelenleg, politikai vagy gazdasági potenciál nélkül. Bőven elég egy magyar követség a három balti államban.

mikka 2014.08.05. 09:01:23

@toportyánzsóti: faszkalap :) az ukránok még az emelt áron is olcsóbban kapták a gázt mint bármelyik más európai állam, na meg persze illik kifizetni a számlát, és nem azt a gázt lopkodni ami nyugat Európába irányul :) fogj fegyvert és harcolj az ukrán barátaidért.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.08.05. 09:29:26

Nem Tenkes kapitány, hanem A Tenkes kapitánya.
A Tenkes nevű hegyé, te idióta.

grani 2014.08.05. 09:35:25

Minek az EU országoknak nagykövetségeket tartani egymás országaiban? Pénzpocsékolás.
Az egész baltikumra elég lenne egy nagykövetség, Rigában. Kis országok azok, pár óra alatt át lehet hajtani rajtuk.
Azt sem értem, hogy miért kell követségeket tartani Budapesten, Bécsben és Pozsonyon? Azt hiszem a skandináv államok azok, ahol a norvég, svéd és finn követségeket összevonták.
Ja, viszont jó téma a félhülye OV gyűlölő, lúzer ellenzéknek, hogy cikkezzen róla a saját bunkósságát alátámasztandó.

wolves84lb 2014.08.05. 09:38:24

@mikka: annyira jó, hogy itt vagy te, zseni mikka(makka), aki ebben is kinyilatkozik.

Ha az észtek jelentéktelenek, akkor a mongolok és ecuadoriak mik számodra, te fasszopó fideszzombi, hogy egy taliga majom basszon meg anyád hátán...

Ha nem érdekel egy cikk, mi a retkes cigány kurva anyádért írsz oda???

Jah...hogy ezért fizetnek? Rohadj meg a többi fideszessel együtt. Hazaáruló.

wolves84lb 2014.08.05. 09:40:37

@grani: na, a másik fideszfaszmajom...

Akkor áruld el te, minek nekünk Mongóliában és Ecuadorban követség? Gondolom, van Brazíliában és Argentínában...bőven elég Dél-Amerikának az a kettő...Ázsiában is nyilván van pl a kínai testvéreiteknél, minek a mongolokhoz?

Mehetsz te is mikkamakkával együtt, te fasz...

grani 2014.08.05. 09:44:32

Nézz már a térképre, te négyelemis hülyegyerek :)
Te ballibcsi fasszopó. Ha annyira nem jó neked MO-n, húzz el akkor az anyaországodba onnan és ne rontsd ott a levegőt.

Csuti Ördögüző 2014.08.05. 10:08:29

Egyrészt Észtország keletre van, másrészt ezt már megírtátok.

Á sít

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.08.05. 10:14:22

@grani:
A finnek nem skandinávok, észlényke.

Elhúzni pedig inkább nektek kéne. Már csak azért is, mert ti vagytok kevesebben (44%).
Nélkületek, agyatlan fideszkomcsik nélkül egész jó kis ország lenne ez.

Peterpapo 2014.08.05. 10:18:05

Nem is értem minek ez a poszt? Nem szoktátok még meg, hogy ezek a gerinctelen, mocskos kis bélférgek, mindig mindenkivel összerúgják a port? Az ilyen okos mikka, meg grani félék, meg hadd örüljenek, hogy megint van kiket utálni.

@grani:

Aztán majd ha elveszett, vagy ellopták az útleveled, vagy valami hasonló problémád akad, amikor arra jársz, autózz át papírok nélkül a kis országokon, te szerencsétlen agyhalott!

bigmax 2014.08.05. 10:24:09

Orbán annyira gyűlöli a magyart ,hogy el kezdte szervezni az újabb tatárjárást.....Kérdés ,hogy a tatárok a fidesz idiótákat ,hogy fogják megkülönböztetni amikor melójuk lesz!A tatárok majd nyereg alatt fogják puhítani a levágott sok hosszú nyelvet amit a fideszesekből vágtak ki!:D
Orbán lesz majd az új kán.......buta kán!LOL

ob.szerver 2014.08.05. 10:30:47

Az észt követséget bezárták, hogy nyithassanak egyet Ecuadorban. Valamelyik fideszes potentát látott egy képet Ecuadorról ami megtetszett neki, megkereste a térképen, és elintézte, hogy nagykövet lehessen. A fideszcsürhe meg ujjong neki.

_most_ 2014.08.05. 10:45:40

tény, hogy az észtek nem kedvelik az oroszokat, tény, hogy Orbán az utóbbi időben hirtelen nagyon megkedvelte Putyint, tény, hogy bezáratta a magyar kormány Észtországban a nagykövetséget, lehet nincs összefüggés, de akárhogy is történt az észtek nem értékelték ezt a lépést kedves gesztusként. Értem én, hogy Orbánt megvetik Európában, és emiatt máshol keres támogatókat, ami nyilván neki megéri, de Magyarországnak már nem biztos.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.08.05. 10:58:29

@Csuti Ördögüző:
Hazudozik a kurva anyád.
Tanulj meg számolni, seggarcú.

Csuti Ördögüző 2014.08.05. 11:23:02

@Mr. Közbiztonság Szilárd: 'Már csak azért is, mert ti vagytok kevesebben (44%'

Akkor minek hazudozol? Nem unod?

Én igen.

2014.08.05. 12:19:30

@Bánik Eduárd: "Hát a gondolkodás nem az erősséged,"gondolkodó"

Egy birkától mégis mit vártál?

van_itt_valaki? 2014.08.05. 12:39:50

@maxval, a gondolkodó birca: Te meg szimplán primitív, kommunista, fideszseggnyaló kutya

van_itt_valaki? 2014.08.05. 12:44:01

@mikka: Téged meg tárt karokkal várnak a szovjetúnióban, kommunista gyökér

2014.08.05. 13:16:43

@maxval, a gondolkodó birca: ezt hazudod mindenhol, de az utasitasokat a parthazbol kapod. Minden forumon az elso sorban, ahol a nagy vezernek beszolnak. Te valamelyik diszmajom lehetsz ki a partgyulesen mindig a 2. sorban all es igy akarsz elorebb jutni? Vegulis ennel nagyobb nyelvcsapasokkal mar csak ugy lehetne a neten, ha elkezdenel nagy bolcsessegeket publikalni, hogy az allamositas nem a kommunizmushoz vezeto ut, putyin pajtas pedig a legjobb dolog, ami csak a magyar neppel tortenhet, hisz az is lehet, hogy egyszer majd orban az elso sorbol nyalhatja a talpat.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2014.08.05. 13:31:06

Őszintén Mongólia. Az az ország nem is létezik, egy nulla, egy nagy puszta, jó pár műveletlen barbár pásztor banda. Akik kint terelgeti az állataikat. Venni nem vesznek semmit, mert pénzük annyi nincs mint egy hajléktalannak.

Mongóliával bárminemű kapcsolatot ápolni ami egy forintunkba is kerül pénzkiszórás az ablakon. Azt az ország csak azért létezik, nem szállta meg még senki, mert nincs semmi 2-3 millió segélyezendő csórón kívül ott. Minek oda követség, minek egyáltalán kommunikálni is velük.

De mit várunk a fiúknál kihalt az intelligencia, csak a hülyék maradtak.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.05. 13:39:27

@okostojas007:

Magadból indulsz ki,..

1993 óta nem vagyok Fidesz-tag. S utoljára 2002-ben szavaztam a Fideszre,

Ettől függetlenül tény, hogy Orbán a kisebbik rossz a ballibekhez képest.

Putyin pedig korunk nagy államférfije. Akkor is ezt mondtam, amikor Orbán még hisztérikus oroszellenes szövegeket nyomott.

2014.08.05. 13:46:56

@maxval, a gondolkodó birca: persze persze.. na mar alakul.. elso lepes a tagadas.. szoval 1993 ota probalsz visszakerulni? nem loptal eleget es kidobtak, vagy mi? :)
hitler is "nagy allamferfi" volt, meg se tapsikolnak most neki, ahogy stalin elvtarsnak se. persze a maga idejeben mindegyiknek tapsikoltak az olyan gondolkodni nemtudo birkak, mint te is.

Tidal Wave 2014.08.05. 13:53:30

Egyébként tényleg, a három balti államban egy nagykövetség is elég volna. Luxemburgban sincs például nagykövetség, a belgiumi ellétja ezt a feldatot is.

Mikor 2002 és 2010 között zártak be követségeket, az nyilván a posztíró szerint teljesen rendben volt, mint költségtakarékosság, most meg megy a hisztizés...

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.05. 14:16:41

@okostojas007:

Nem próbáltam sehová visszakerülni, sőt 1993 előtt is csak egyszerű passzív párttag voltam, aki tagdíjfizetésen kívül szinte semmit sem csinált.

Ha vissza akartam volna lépni, megtehettem volna bármikor.

♔bаtyu♔ 2014.08.05. 14:58:32

Okosabb ballibsiknek írom, nem tudunk mindenhol követséget fenntartani, sőt a dolog dinamikus, ahol nem éri meg a fenntartás, bezárjuk, máshol nyitunk.

Aki ezt nem érti meg, az a butább ballibsi, de én enm azoknak írtam ezt.

citrix 2014.08.05. 14:58:40

Orbán nemzetvezető egyértelműen kijelölte az irányt: és az ideológiát: irány kelet. Logikus, hiszen a nyugati demokrácia becsődölt, a rothadó kapitalisták a szakadék szélén tántorognak Coca Cola-tól lerészegedve. Anarchia, összedőlt gazdaság, szegénység jellemzi őket. A haldokló nyugatot. Velük szemben mintaország Mongólia, kolbászból van a kerítés, élhető és követendő minta. Csak azt az egyet nem értem, ha a nyugat haldoklik akkor az 5-600 000 külföldön dolgozó magyar állampolgár miért oda ment? Mind kötöznivaló bolond lenne? valahogy kevés esetről hallok ahol Mongólia (vagy a többi posztszocialista szovjet barát) lenne a boldogulás célpontja. Minden esetre érdekes, de tény amirő aligha érdemes vitát nyitni.

♔bаtyu♔ 2014.08.05. 15:27:17

@Tidal Wave: Amikor Orbán fejével fociztak Bajnaiék akkor is minden rendben volt. Aztán most megy az ajvék, mert Érpatakon a pm. felhúzta Bibi bábuját a bitóra

Tudományos libsizmus 2014.08.05. 16:30:50

@citrix:
Ja, igen. Összeomlik a forint. Kitör a forradalom. Jönnek az éhséglázadások. Kizárnak az EU-ból, és így tovább. Ezek a faszságok, amiket hetente löktök 2010 óta, mennyivel jobbak?

♔bаtyu♔ 2014.08.05. 16:32:33

@Tudományos libsizmus: Érdekes, az IMF hitelt már nem ajánlgatják.

toportyánzsóti 2014.08.05. 17:20:11

@mikka: Gondolod érdekel bárkit is hogy faszkalap vagy,kicsit tájékozódhatsz mielőtt játszod a bucidat.

toportyánzsóti 2014.08.05. 17:22:35

@♔bаtyu♔: Bontsad ki az igazság összes szálát,így max aranyhal tartana igényt a memóriádra.Bőszmét hányszor akasztották a zombikok oroszországért hazaffiai?

Right Wing 2014.08.05. 19:30:24

@toportyánzsóti: Sajnos egyszer sem. Ők is csak egy bábut húztak fel.

toportyánzsóti 2014.08.05. 20:31:54

@Right Wing: Megúsztad,de a szerencse nem tart örökké.

Right Wing 2014.08.06. 04:09:41

@toportyánzsóti: Neked ugye nem a magyar az anyanyelved? Semmi értelme nincs ennek a kommentednek (sem).

toportyánzsóti 2014.08.06. 07:13:36

@Right Wing: Ezzel a nickkel anyanyelvvel előhozakodni nem kis mentális katasztrófia.

toportyánzsóti 2014.08.06. 17:35:07

@Right Wing: Szövegértés látom nem erősséged,aranyhal sem irigyellené a bucidat.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.08.14. 15:13:19

@Tidal Wave: Orbán meg is ígérte, hogy újra megnyitja. Megis nyitotta: Mongóliában. Amúgy Luxemburgban és környékén az EU, a bankok és az elektronikai cégek (egy magyar informatikai multicég ki is települt Luxemburgba, és vannak az Arcelor-Mittalnál is magyarok) miatt mintegy ezerötszáz magyar van, akiknek havonta egyszer kitelepült konzuli szolgáltatást nyújt a brüsszeli nagykövetség. Merthogy elutazni Brüsszelbe vonaton három óra. Az itt született gyerek meg útlevél nélkül nem léphetné át a határt, útlevelet meg csak a külképviselet adhat. Ez a helyzet a balti államokban is.@grani: Lásd fentebb. Persze lehetne kulturáltan is, például e-ügyintézéssel, ahogy az a "primitív" észteknél megy. Vagy meghatalmazni a tiszteletbeli konzult, vagy egy másik EU tagállam külképviseletét. Csak hát a szabadságharccal ez sem fér össze. A külképviseleteken se tud mindent a csodagép, amelyet odatelepítettek, az elektronikus útdíj meg más technológiai csodák (legutoljára a kémprogram) üzembevételében a munkaalapú vezetés nem túl eredményes.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.08.14. 15:14:06

@Tudományos libsizmus: Mennyi is egy euró, tudóska? Mennyire csökkent fel az államadósság? Mekkora sor áll az ételosztáskor a Blahán?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.08.14. 15:16:11

@♔bаtyu♔: Akkor ha a mongóliai és equadori nagyköetség megtérülési idejét ideírnád indoklással együtt.

toportyánzsóti 2014.08.14. 16:41:55

@Kuviklacz: Lehet hogy megkövetem az aranyhalakat.


süti beállítások módosítása