Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Ma 74 éve lőtték a Dunába Richter Gedeont, a világszerte legismertebb magyar cég atyját

2018.12.30. 23:56 - eroica

Ma 74 éve lőtték a Dunába magyar nyilasok Richter Gedeont, a magyar gyógyszergyártás atyját. Richter azután is bejárt dolgozni, amikor 1942-ben a Horthy-rendszer zsidótörvényei alapján kitiltották a saját gyárából. Sorsát azért is érdemes megjegyezni, mert a cinikus Orbán Viktor szerint a cég történtete "magyar sikertörténet", mivel a "vállalat minden egyes csapás után sikeresen újrakezdte". Orbán a beszédéből kihagyta, hogy ezeket a csapásokat a horthysta magyar állam mérte a cégre, és az alapító Richter Gedeonra. Richter Gedeon ennek ellenére tett meg mindent a világszerte legismertebb magyar cégért.

Fenti rövid kommentárunktól függetlenül mindenkinek érdemes elolvasni Nyáry Krisztián szép életírását Richter Gedeonról. Akinek bonyolultabb a facebook-on olvasni a hosszú írást, az megtalálja Nyáry "Merész magyarok" című könyvében, de lentebb is bemásoltuk:

Nyáry Krisztián írása Richter Gedeon életútjáról:

"A világszerte legismertebb magyar vállalat alapítóját svájci utazása előtt a gyár udvarán sírva búcsúztatták alkalmazottai. A gyárigazgató nem először utazott Svájcba, ezúttal azonban nem szokványos utazásra készült. 1944 nyarán a 71 éves Richter Gedeon csak néhány hónapja léphetett be újra a saját gyára területére, korábban ezt is megtiltották neki. Vezérigazgatói tisztségéről évekkel korábban le kellett köszönnie, s csak sokára kapott engedélyt, hogy díjazás nélküli tanácsadóként bejárhasson az általa alapított gyárba. A zsidótörvényeket végrehajtató hivatalok ekkorra jöhettek rá, hogy Richter szaktudása nélkül elapadna Magyarország legfontosabb exportbevétele. Talán azt is tudták, hogy a világhírű kutató-vegyész és üzletember a legkilátástalanabb személyes helyzetében is mindent meg fog tenni, hogy a gyógyszergyár sikerrel üzemeljen. Barátai évek óta próbálták rábeszélni, hogy emigráljon, és Svájcból vezesse cégbirodalmát. Újra és újra nemet mondott, nem tudott a hazája és a gyára nélkül élni. 1944 júniusában végül elfogadta a Vöröskereszttől szerzett svájci menlevelet, így búcsúzni ment a kőbányai gyárba. A cég vezetői és munkásai ugyan megkönnyezték távozását, mégis fellélegeztek, hogy a rajongva szeretett „Richter úr” biztonságba kerül. Néhány hét múlva megdöbbenéssel látták, hogy az alapító – kopott kabátján sárga csillaggal – ismét belép a gyár kapuján. „Nem lehetett hálókocsijegyet kapni Bernbe, mégsem tehetem ki ilyesminek a feleségem” – magyarázta szomorkás mosollyal. A Kalmopyrin és sok más gyógyszer atyja nem sokkal később zokszó nélkül hagyta el az otthonát is, majd hetek múlva, 1944. december 30-án emelt fővel lépdelt a Duna-partra induló menetben is. 

Richter Gedeon kereskedő ősei Csehországból vándoroltak a Podmaniczky-család magyarországi birtokaira. Szülei már jókora saját földbirtokkal rendelkeztek a Heves vármegyei Ecséden. Minden bizonnyal az 1872-ben született Gedeon is gazdálkodásból élt volna, ha élete nem egy tragédiával kezdődik. Édesanyja belehalt a szülés szövődményeibe, apját pedig egy évvel később vitte el a kolerajárvány. Az öt árvát az anyai nagyszülők vették magukhoz Gyöngyösön. Noha tekintélyes vagyont örököltek, felnőtt korukig ehhez nem férhettek hozzá, úgyhogy szerény körülmények között nőttek fel. A zsidó család elmagyarosodását mutatja, hogy az elemi iskola után Gedeont a jó hírű ferences gimnáziumba íratták a nagyszülei. Bizonyítványai tanúsága szerint nem volt különösebben jó tanuló, annál lelkesebben látogatta az iskola könyvtárát, ahol az egészségügyi könyveket bújta. A téma gyakorlati oldala is izgatta: 15 évesen kisegítő munkát vállalt egy gyöngyösi patikában. 

Érettségi után a kolozsvári egyetemen szerzett gyógyszerész-gyakornoki bizonyítványt, majd beiratkozott a budapesti egyetem orvostudományi karára. 1895-ban okleveles gyógyszerészként még két év gyakorlatra volt szüksége ahhoz, hogy saját patikát nyithasson. A gyógyszerész szakma ebben az időszakban óriási változáson ment keresztül. A század végére vált általánossá, hogy minden nagyobbacska településen üzemelt patika, a patikus pedig megbecsült értelmiségi tagja lett a helyi közösségnek. Gyógyszergyárak egész Európában alig akadtak, többnyire a gyógyszerészek készítették a különböző tablettákat és szérumokat. Mindenkinek megvolt a maga titkos receptúrája, amit egy ambiciózus segéd eltanulhatott tőle. Richter a legjobb akart lenni a szakmájában, két év magyarországi tanulás után még négy évet töltött patikus-segédként Németország, Anglia, Franciaország és Itália több városában. 1901-ben, kora egyik legképzettebb gyógyszerészeként úgy tért vissza a hazájába, hogy öt nyelven beszélt és olvasott.

A sovány, korán kopaszodó fiatalember, aki a kor divatja szerint bajuszt is növesztett, már-már túlkorosnak számított, amikor úgy döntött, hogy öröksége maradékából kis patikát vásárol a külvárosinak számító Üllői úton. A Sashoz címzett gyógyszerárudára a pincében található kis vegyészeti labor miatt esett a választása. 1902. január 12-én kapta meg az engedélyt; ezt a dátumot tekinthetjük a Richter Gyógyszergyár vagy akár a magyar gyógyszergyártás születésnapjának. Richter Gedeon pontosan tudta, hogy milyen kísérleteket akar elvégezni az alagsori laborban: külföldi útjain egy új gyógymód, az „organoterápia” keltette fel érdeklődését, azaz az „emberek gyógyítása állati nedvekkel”. A belső elválasztású mirigyek és a hormonok működését világszerte akkor ismerte meg a tudomány, de nagy mennyiségben gyógyszert készíteni belőlük senkinek sem jutott eszébe, Richtert kivéve. Az adrenalint például 1901-ben izolálta a mellékvese hormonjából egy japán tudós, de az első vérnyomásemelő hatású adrenalin-készítményt, a Tonogent 1902-ben a Sas patika pincéjében kezdték el gyártani. Minden egyes új termékének latin neve után a Richter szó is szerepelt: az alapító bízott benne, hogy saját neve hamarosan a vásárlók bizalmának garanciája lesz. Egyszerre volt a nemzetközi tudományos kutatásokat naprakészen ismerő tudós és az igényeket villámgyorsan felmérő üzletember.

Csak első szakmai sikerei után érezte úgy, hogy a magánéletben is építkezni kezdhet. A Gyógyszerészeti Közlöny 1902 februárjában örömmel adta hírül, hogy „Richter Gedeon kartársunk, a Sashoz címzett budapest-üllői úti gyógyszertár új tulajdonosa jegyet váltott Winkler Annuska kisasszonnyal, Winkler Bernát szegedi gyáros leányával”. Nina– ahogy a családban hívták – több mint négy évtizeden át volt Richter hűséges és ragaszkodó társa. 1903-ban megszületett a házaspár egyetlen gyermeke, László is. Néhány év alatt akkora lett a kereslet a patika újfajta gyógyszerei iránt, hogy az alagsori laboratórium nem tudta kielégíteni az igényeket. 1906-ban Richter telket vásárolt Kőbányán, és egy év alatt kisebb, manufaktúra-szerű gyárépületet emelt rajta. Kőbánya abszolút külterületnek számított, de a sörgyárnak és más üzemeknek köszönhetően munkaerő is volt a közelben: a gyári munkások feleségei. Richter innentől egész életében 80 százalékban női munkásokat alkalmazott. A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár vagy a „patikagyár”, ahogy a környékbeliek nevezték, 1907 szeptemberében kezdte meg a termelést. Az alapítónak ezután is a labor volt a mindene, nem volt nap, hogy személyesen ne vett volna részt a legújabb kutatásokban. Ő állította elő elsőként a szülési fájdalmak csökkentésére szolgáló oxitocint, amely a gyár egyik első nemzetközi sikerterméke lett. 1911-ben a Bayer gyógyszergyár népszerű Aszpirinjét fejlesztette tovább, ám a Richter-féle Kalmopyrinnek versenytársánál jóval kevesebb mellékhatása volt. Az ehhez hasonló piaci sikerekhez rendkívül felkészült szakember gárdára volt szüksége. Német, olasz, francia és angol vegyészmérnök is dolgozott Richternek, aki mindenkivel annak anyanyelvén beszélt. A gyárigazgató modern szemléletű alkotóközösséget épített, ahol mindenki ismerte a másik munkáját is. A vezetőség, a kutatók és a mérnökök mindennap közös ebédlőasztalnál beszélték meg a problémákat, a kétkezi dolgozók pedig képzéseken vehettek részt, és mindannyian a korban szokásosnál jóval nagyobb fizetést vihettek haza. 

A világháború kitörése után Richter felismerte, hogy a hadi kórházaknak fertőtlenítő szerre lesz szükségük, méghozzá nagy mennyiségben. Hyperol nevű készítménye szilárd halmazállapota miatt könnyen szállítható volt, így a honvédség rengeteget rendelt belőle, s hamarosan a katonai alapfelszerelés tartozéka lett. A hasonló innovációk miatt a gyár a háborús években is töretlenül fejlődött, Richtert mégsem lehet konjunktúralovagnak nevezni. Sajátos felfogása volt az üzleti tisztességről: amikor a háború miatt néhány konkurens külföldi termék nem jutott el a magyar patikákba, ő is visszafogta a gyártást. Amikor megkérdezték, miért nem él a kínálkozó helyzettel, annyit mondott: „méltatlannak tartom olyan piacon versenyezni, ahol nincsenek ellenfelek.”

A világháború végére a Richter Vegyészeti Gyár számított Közép-Európa legnagyobb gyógyszerészeti vállalkozásának, legfőbb konkurensei a német gyárak voltak. A politika 1919-ben szakította meg először a cég fejlődését. A Tanácsköztársaság idején a gyárat a hatalom kisajátította, élére pedig politikai komisszárt neveztek ki. Richter Gedeon mindent megtett, hogy az üzem tényleges átadását késleltesse, ezért egy népbiztos beidéztette, és felszólította az együttműködésre. Szavának verőlegények adtak nagyobb nyomatékot. Richternek életében először el kellett hagynia a gyárát, a kommün bukásáig apósánál bujkált Szegeden. Trianon a kőbányai gyárnak is csapást jelentett: a cég elveszítette hazai piacának felét. Richter tudta, hogy a megmaradás garanciája a külföldi terjeszkedés. Ez nem volt egyszerű feladat: a háború után a magyar termékeket Európa számos államában embargóval sújtották. A gyártulajdonos válaszul a tengeren túl is megvetette a lábát. Tíz év alatt 50 Richter-képviselet vagy leányvállalat nyílt öt kontinensen, köztük Indiában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Kínában is, ahol a cég állandó raktárat tartott fenn, hogy gyorsabban szállíthasson mint az angol konkurencia. Az RG monogram egy évtized alatt a világ minden táján ismert márkajelzéssé vált. És a vagyon csak növekedett: 1923-tól 1938-ig, az utolsó békeévig az immár részvénytársaságként működő cég tőkéje három és félszeresére, nyeresége tizenhatszorosára nőtt. 

richter_gedeon_a_gyogyszergyarto_ceg_alapitoja_alapito_atyja.jpg

Mindebből nem sok látszott a tulajdonos életmódján. Richter Gedeon milliomosként is minden nap háromnegyed hétre érkezett Kőbányára, magára öltötte barna lódenköpenyét és egy pörge kalapot, majd személyesen járta körbe az üzemet a kazánháztól a laboratóriumig. Mivel elsőként érkezett, a kapuban fogadta a munkából elkéső alkalmazottakat. Kétkezi munkásait is mind ismerte, megbízott bennük. A gyár volt az egyetlen szenvedélye, nem járt el társaságba, még csak színházba sem. Családja jól élt Belgrád rakparti lakásukban, de messze nem olyan luxusban, amit megengedhettek volna maguknak. Pedig ekkor már a politika is elismerte a gyáros eredményeit: 1929 januárjában Horthy Miklós kormányfőtanácsossá nevezte ki, s innentől a „méltóságos úr” megszólítás dukált neki. Az adománylevél szerint nem gyógyszerészként, hanem a „közgazdaság terén kifejtett tevékenységéért” kapta a kitüntetést, s nem is véletlenül. Magyarország költségvetési mérlegét érezhetően javította, hogy a Richter Gyár fellendítette az exportot, és keményvalutát hozott be az országba. A gyártulajdonos úgy gondolta, teljesítményének elismerése egyben származásának elfogadását is jelenti, így büszke volt kitüntetésére. 

Tévedett. Hiába kapta a gyár sorban a legnagyobb nemzetközi elismeréseket, és hiába volt működése nélkülözhetetlen a magyar gazdaságnak, a tulajdonos zsidósága egyre inkább hátrányt jelentett. Richter először „jó származású” embereket, köztük nyugalmazott minisztert, főispánt, altábornagyot hívott meg az igazgatóságba, akiktől azt remélte, hogy könnyebben eljárnak majd a vállalat érdekében. Ez csak ideig-óráig, a zsidótörvények bevezetéséig jelentett segítséget. Bár 1939 márciusában Richter maga is áttért a protestáns hitre, a gazdasági korlátozó törvények alól nem kapott felmentést. „Megromlott egészségi állapota miatt” lemondott igazgatósági elnöki tisztéről, csak igazgatósági tagságát tartotta meg, és több kulcsemberétől is meg kellett válnia. Bár Teleki Pál miniszterelnöknél kérvényezte, hogy a gyár zavartalan működésének érdekében ő maradhasson a cég vezérigazgatója, 1941-ben erről a posztjáról is le kellett köszönnie. Munkatársai kidolgozták a túlélés útját: úgy tervezték, hogy Portugáliában alapítanak egy Richter leányvállalatot, amelynek éléről továbbra is az alapító felügyelhette volna a cégcsoportot. Richter Gedeon gondolkodott az ötleten, de végül elvetette, mert a távolból nem tudta volna hatékonyan irányítani a napi működést. Más zsidó nagytőkésekhez hasonlóan megtehette volna, hogy a cég tőkéjének nagy részét külföldre menekíti, de ő erre sem volt hajlandó. A munkába temetkezett, s nem is eredménytelenül. 1941-ben a gyár alaptőkéjét fel kellett emelni, új épületeket húztak fel a Gyömrői úton, hogy ki tudják elégíteni a megrendelők igényeit. A háborús években 30 új terméket szabadalmaztattak, s összességében két és félszeresére nőtt a Richter Rt. termelése, ami óriási bevételt hozott az államnak is.

Az állam a maga módján hálálta meg a sikert: 1942-ben megszüntették Richter Gedeon munkaviszonyát, majd kitiltották a gyárából. Az igazgatóság élén ekkor már Richter árjának minősülő menye állt, és a tagok többsége is keresztény volt. Ők írtak kérvényt a kormánynak, hogy az alapító legalább díjazás nélküli szakértőként vehessen részt a vállalat munkájában. Mivel a bevételekre égető szükség volt, a pénzügyi tárca meg is adta az engedélyt, ám egy másik állami szerv feljelentést tett három igazgató ellen, akik lehetővé tették, hogy Richter „igazgatósági tagságát meghaladó jogkörrel dolgozzon a vállalatnál.” A vita közel két évig tartott, s ez alatt a gyár menedzsmentje esténként Richter otthoni dolgozószobájában gyűlt össze, hiszen rajta kívül senki nem látta át egészében a multinacionális cégbirodalmat. A külvilág is őt tartotta a vállalat tényleges vezetőjének: amikor a Richter Rt. 1943-ban gyógyszersegélyt ajánlott fel a Vöröskeresztnek, Angelo Rota pápai nuncius demonstratív módon Richter Gedeont látogatta meg, és a pápa nevében személyesen neki mondott köszönetet. Persze akkor már ez sem számított.

Sokan tették fel a kérdést utólag: Vajon Richter átlátta-e személyes helyzetét, képes volt-e felmérni, hogy életveszélyben van. Minden valószínűség szerint igen. Intézkedett, hogy a vöröskeresztes menlevelet adják oda egy fiatalembernek, s a német megszállás előtti utolsó pillanatban Románián keresztül még a fiát is sikerült kimenekítenie az országból. Jelen volt akkor is, amikor a cégvezetés ezért megkapta a kormánybizottság által írt hivatalos felszólítást, amely szerint „az elszökött Richter Lászlónak mondjanak fel”. Bár munkakedve, energiája nem csökkent, a visszaemlékezések szerint Richter Gedeon zárkózottá és komorrá vált. A gyárba az utolsó pillanatig, sárga csillaggal a kabátján is bejárt, egészen addig, amíg 1944 őszén egy katonai parancsnok át nem vette a hadiüzemmé minősített gyár vezetését. Még ekkor is a vállalat sorsáért aggódott, az foglalkoztatta, mi lesz, ha a katonai vezetés nem képes fizetést adni a dolgozóknak. Nem tudni, értesült-e arról, hogy amikor a nyilasok elrendelték a gyár leszerelését és nyugatra menekítését, miként álltak ellen és szabotálták az alkalmazottak az értelmetlen parancsot.

Akkor a Richter házaspár már rokonoknál bujkált a Munkácsy utcában, majd Raoul Wallenberg menlevele segítségével beköltöztek egy svéd követség oltalma alatt álló Katona József utcai bérház aprócska szobájába. 1944. december 30-án ide jöttek értük a nyilasok. A lakókat igazoltatás ürügyén sorba állították, és az Andrássy út 60. alatti pártszékházhoz terelték. Itt elvették tőlük értékeiket és papírjaikat, majd menetoszlopokba sorakoztatták őket, külön a nőket és a férfiakat. Richter odalépett a feleségéhez, megölelte, és beállt a férfiak sorába. Alsóneműre vetkőztették és társaival együtt a Duna-partra terelték. Nem messze egykori lakásától lőtték a folyóba.

A nők menetoszlopát – talán egy légiriadó miatt – végül elengedték, Richter Gedeonné megmenekült. Egy darabig Szegeden bujkált, majd kijutott Olaszországba, ahol a külvilággal minden kapcsolatot elutasítva egy luganoi szanatóriumban fejezte be életét. Férje halála után két nappal, 1945. január 2-án az oroszok elfoglalták a Richter Gyárat, a mozdítható felszerelést elvitték. Soha semmi nem került vissza a Richter-család tulajdonába. Richter László Amerikába, majd Svájcba került, innen próbálta feltámasztani az egykori leányvállalatokat. Nem sok sikerrel. A magyar cég belga leányvállalata például önállósította magát, belőlük nőtt ki a világ egyik legnagyobb gyógyszercége, a Janssen. A valaha volt legnagyobb magyar tulajdonú multinacionális vállalat alapítója nélkül darabjaira hullott. Az RG monogram azonban ma is világszerte hirdeti az egykori árva fiú tehetségét és akaraterejét."
(Aki végigolvasta, annak ismét ajánljuk Nyáry Krisztián kiváló könyvét, a Merész magyarokat, ahol még 29 ehhez hasonlóan érdekes emberi történetet olvashat.)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr914524428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opi87 2019.01.02. 02:37:22

Egyébként vicces ez a proli színvonal:

"Horthy nem volt antiszemita, te büdös zsidó".

Figyelj, tök mindegy hogy Horthy antiszemita volt-e (az volt, emlékszünk még a zsidótörvényekre?), de az biztos hogy a mai fan clubja az, méghozzá nem a finomkodó magyar úri antiszemitizmus vonalán, hanem a fröcsögő proli színvonalon. Az akkori közhangulatért Horthy&co 100%-ig felelős volt. Ő kreált egy olyan közhangulatot a magyar felsőbb körök nagy egyetértésével, ami miatt a zsidókat később nem hogy még ellenállás nélkül, de egyenesen a magyarok segítségével a németek elvihették, ekkoriban már mindenki által tudva a halálba.

Miközben pl. Dániában az állam titokban megyegyezett a svédekkel, és átküldték az összes zsidót oda, mind túl is élte. Jugoszláviában több százezren harcoltak a megszállók ellen, nálunk pár golyóra futotta kb. 5 percig!

Gyáva és gerincetlen volt nem csak Horthy, hanem az egész magyar vezetés, és még a polgárság nagy része is. Mások persze zsidókat vagy másokat bujtattak a nyilasok meg a gestapo elől (nem csak a zsidókat vitték ám el!)

John Brennan 2019.01.02. 06:47:54

@Opi87: Dániában feleannyi zsidó volt, mint Munkácson.
Ne feledkezz meg a zsidódüldöző zsidókról sem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 07:44:58

@Muad\\\'Dib: látom, nem sikerült egyetemi cikket és tanulmányt linkelned, csupán egy intézet állításait, amely állítások különfélék, és nem is látom, mire akarsz ezzel kilyukadni, és mi a relevanciája. megint teljesen értelmetlen, irreleváns, méltatlan, hülye vitát akarsz kiprovokálni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 07:46:28

@John Brennan: Opi egész hozzászólásából semmit nem fogtál fel, te idióta, náci fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 07:47:14

@John Brennan: rágalmazd a kurva anyádat, te idióta, náci fasz!

Muad\\\'Dib 2019.01.02. 09:26:53

@math0:
Tudod, tükör:
"...The existing documentation and decades of historical research yield a totally different picture: the Polish Government-in-Exile, based in London, as well as the Delegatura (the representative organ of this Government in occupied Poland) did not act resolutely on behalf of Poland’s Jewish citizens at any point during the war. Much of the Polish resistance in its various movements not only failed to help Jews, but was also not infrequently actively involved in persecuting them.

On the question of the balance of forces between aid and persecution, too, the past three decades of historical research reveal a totally different picture: Poles’ assistance to Jews during the Holocaust was relatively rare, and attacks against and even the murder of Jews were widespread phenomena..."

De tényleg hagyjuk...

Gandosz 2019.01.02. 09:48:05

Magyarország volt 1944 márciusig, a német megszállásig a zsidók menedékhelye. 400 ezer magyar zsidó megmenekült a holokauszttól, ezért minimum köszönet és hála illetné a magyarokat, de a bosszú népe ezt nem így gondolja.

Gandosz 2019.01.02. 10:00:52

Richter nem pálinkaárus kazárok örököse volt, mint a magyar zsidók 90%-a, hanem korábbi nyugati bevándorló műveltebb zsidók leszármazottja. Ha túléli a világháborút, a kommunisták zavarják el.

pepin_nymburk 2019.01.02. 10:06:20

@lac1: látszik, hogy vidáman hazudozol, mert nem tagadod a hibás adatokat, hanem azon rugózol, hogy romániai az oldal. Gratula, gagyi újnyilas érvelés. Na de ha erre fizet neked Kubatov, nekem mindegy

pepin_nymburk 2019.01.02. 10:08:35

@lac1: hm, Horthy 88 évet élt, és ez ünneplendő? Nem vesztettük el utolsó csatlósként a II. világháborút? Richter Gedeont sem lőtték a Dunába?
Értem én, hogy újnyilasként mosdatod Horthy és a nyilasokat, de attól még 73 évvel később nem fogod megnyerni a II. világháborút te szerencsétlen...

TothJanJ 2019.01.02. 10:18:41

@Muad\\\'Dib: Elek Gábor matematikus egész nyugodtan vállalhatja a felelősséget az írásaiért. Ha ennek meglenne a kultúrája sokkal kevesebb mocskolódás, hazudozás meg trollkodás lenne a neten.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 10:42:02

@Muad\\\'Dib: 1) az idézett állításod sokkal gyengébb, mint a tied
2) nincs igazolása

a "hagyjuk" az úgy kezdődik, hogy nem szólsz vissza, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 10:45:56

@Gandosz: "Magyarország volt 1944 márciusig, a német megszállásig a zsidók menedékhelye. "

hu.wikipedia.org/wiki/Kamenyec-podolszkiji_t%C3%B6megm%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s

Fidióta, pszichopata, hazug, disznó náci fasz vagy, akárcsak a többi. embertelen barmok vagytok, ti vagytok a magyar selejt, a társadalom söpredéke.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 10:47:07

@Gandosz: te viszont lótolvajok faszfej örököse vagy.

Muad\\\'Dib 2019.01.02. 10:51:25

@math0:
Szegény kis bolha, ne idegeskedj...

Gandosz 2019.01.02. 10:57:14

@math0:
Köszönöm az igazolást!

Muad\\\'Dib 2019.01.02. 11:00:10

@TothJanJ:
Ez rohadtul nem a te döntésed. Direkt nem névvel hivatkoztam rá, kultúrlények ezt általában tudomásul veszik.

mgdé 2019.01.02. 12:10:09

@Gandosz:
Ugyan már ... elzavarják, VAGY Dunába lövik, az nagyon nem ugyanaz. Mint ahogy az sem, ha elzavarnak egy családot, VAGY ha Dunába lövik, kisgyerekestül. Van kisgyereked vagy kisunokád? Akkor igazán felfoghatnád a különbséget!

mgdé 2019.01.02. 12:20:27

@Gandosz:
"bosszú népe"
Nem viszed te ezt kicsit túlzásba?
Ilyen töménységben már minden megárt ám ...

Van Izraelnek atomfegyvere? Lőtte vele Németországot? Magyarországot? A lengyeleket? Legyilkolt azóta több millió németet? Nem? Akkor meg mitől ők a "bosszú népe", mitől jobban "bosszú népe" ők, mint az asszírok, mongolok,avagy Timur törökjei (hegyekbe rakott ellenséges koponyák Timur fiának elestekor), vagy akár mondjuk az aradi országgyűlés (68 Kálmán-párti főúr lemészárlása), vagy Werbőczy, netán a hutuk?

Hogy még mindig pénzt akarnának? Hát ne adj nekik te se.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 12:30:55

@Gandosz: "Magyarország volt 1944 márciusig, a német megszállásig a zsidók menedékhelye. "

hu.wikipedia.org/wiki/Kamenyec-podolszkiji_t%C3%B6megm%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s

Fidióta, pszichopata, hazug, disznó náci fasz vagy, akárcsak a többi. embertelen barmok vagytok, ti vagytok a magyar selejt, a társadalom söpredéke.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 12:37:09

@Muad\\\'Dib: azt azért érdemes meggondolni, hogy jótündér nevét minden bizonnyal azért lehet tudni, mert valamikor kikotyogta a nevét, vagy azt, hogy ő blogol. tehát az ő döntése volt, hogy kikotyogta.

hacsak nem valami hackertámadásról van szó, vagy az internetkávézóban valami kém leleste, hogy milyen név van a bankkártyáján, és, hogy pont a vincent blogot szerkeszti éppen. ezeket nem tartom valószínűnek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 12:38:56

@Gandosz: "Ha túléli a világháborút, a kommunisták zavarják el."

ha a kurva anyád nem prostituált lenne, akkor hullarabló.

Gandosz 2019.01.02. 12:49:24

@math0: Köszönöm, hogy igazolsz ismét.
Ja, vagy szerinted Kamenyec-Podolszkij Magyarország integráns része, a németek pedig magyarok?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.02. 13:26:40

@Gandosz: remélem, téged, és a kurva anyádat kitoloncolják, és főbe lövik Kamenyec-Podolszkijban, csak, hogy tudd, mi az a biztonságos Magyarország!

Akkora idióta, pszichopata fasz vagy, amilyen egy Fidióta nácihoz illik.

mgdé 2019.01.02. 13:49:33

@Gandosz:

Azzal tettetem magam hülyének, hogy egyes témák vonatkozásában mániákusnak véllek? Bocs, de minden erőfeszítésem dacára valahogy nem hiszem, hogy a józan ész mondatja ezeket veled.

Miért gondolod, hogy ha egy néphez és/vagy valláshoz tartozóan születik valaki, az automatikusan és kizárólagosan agybogaras? Kivétel nélkül. Ráadásul hacsak fél-, negyed-, nyolcadvér, akkor is ... Valamint, ha még csak nem is tud róla hogy ő onnan IS származik?

Amúgy igazából mit is vétett Richter - ha már egyszer ő a poszt hőse, s igen, valódi hős, VALAKI -, Radnóti, Szerb, Petschauer, Kabos Endre, Rejtő, Kner Imre, stb., stb.
A Ganz Vill könyvelője? A sarki fűszeres 6 éves kisfia? A vidéki körorvos kislányai?
Stb.

Ráadásul a kurdokkal is csak a baj van.
Legalábbis az egész történelmük során olyannyira, de olyannyira humanista törökök (a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül: örmények, kis-ázsiai görögök, asszírok, stb. sorsa) szerint.

A rohingyákról, a palesztínokról, a tuszikról, az albínónak született szerencsétlen ugandaiakról nem is beszélve. Mind csak a bajt csinálja, mert ab ovo "olyan".

Ehh.

Gandosz 2019.01.02. 14:20:46

@Én de genere Mi: Én is így gondolom, mint te, ezért bírálom a cikkírót, hogy Orbán Viktort teszi felelőssé Richter Gedeon haláláért és mindazokat, akik en bloc a a mai és mindenkori magyarokat teszik felelőssé Richter Gedeon haláláért..

mgdé 2019.01.02. 14:30:46

@Gandosz:
Amennyiben a cikkíró valóban ezt teszi, akkor ebben most egyetértek veled.

mgdé 2019.01.02. 14:32:42

@Gandosz:
Az "en bloc" ostobaságában meg különösképp!

Hermet Péter 2019.01.02. 16:45:52

www.momentmag.com/horthy-jews-budapest/
Érdemes olvasni, hogy egyensúlyt teremtsünk...

Gandosz 2019.01.02. 17:02:00

@Hermet Péter:

Tehát a korábbi amerikai nagykövet azt írja Horthyról, hogy a világ jobb hely lenne, ha az angolszász vezetőkben is annak a bátorságnak a töredéke meglett volna, ami Horthyban volt: (lehet nácizni az amerikait!)

American prewar ambassador John Montgomery best articulates Horthy’s true place in history: “This world would be a better, more decent place, if the leaders of the English-speaking nations developed a tiny part of the courage shown at that time by Admiral Horthy.”

MTA rendes tagja 2019.01.02. 18:03:51

Úgy kellett már megint egy újabb bűnösmagyarozó poszt, mint egy falat kenyér. Szerencsére kerek az évforduló (74 év), így tényleg indokolt.
Különösen a bevezető része, amely leleplezi patásorbán cinizmusát.
Naponta több ilyen kellene nyilván minden napra van e évforduló.
És majd várom az osztrákok (lakosság, hivatalnokok, gyerekek) felelősségét feszegető írásokat is, hiszen 1944-re nulla zsidó maradt Bécsben.

lac1 2019.01.02. 20:26:20

Én amikor reggelente elindulok otthonról, mindig és egyre jobban jóleső érzéssel indulok el, mert habár látom azt, hogy min lehetne javítani, de alapjában elégedett vagyok.
Amikor azonban hazaérek és belenézek a hírekbe, és azt látom, hogy a sok nyomoronc buzi hogyan jajveszékel mondvacsinált és a véleményem szerint félremagyarázott dolgok, történések miatt még csak jobb lesz a közérzetem.
Horthy ellentengernagy a jól végzett munkája jutalmául becsületes öregségben részesült.

mgdé 2019.01.02. 23:39:08

@lac1:
"a jól végzett munkája jutalmául"

???

Vazze, már tényleg azt tanítják, hogy sikeres volt a Trianon-revízió?
Földrajzóra, térkép, google meg már nincs.

Te az Uljacöf bácsi fiacskája lehetsz ...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 01:05:57

@MTA rendes tagja: az osztrák zsidók igen jelentős része túlélte a holokausztot, mert emigrált, de majd akkor szólj, ha az osztrák kormány tagadja az osztrákok felelősségét, és éljenzi Seyss-Inquartot, vagy magát Hitlert, aki ugye osztrák volt.

addig meg ne okoskodj, náci barom!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 01:13:44

@midnightcoder2: " A hivatalos jugó kormány ölte meg őket."

faszt. horvát nácik. annyira Fidióta vagy, mint állat. tipikus náci! fingod nincs semmiről, és hülye vagy, mint a föld, ezért vagy náci.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 01:21:39

@midnightcoder2: most van az RTL-en egy film, az a címe, hogy "A túlélő". Nem tudom, hogy valós eseményeken alapul-e, de könnyen meglehet. Na most ebben szembesül a kommandós parancsnok azzal a dilemmával, hogy ha nem ölnek meg pár kecskepásztort (tényleg azok), köztük gyerekeket és kamaszokat, akkor nemcsak a küldetésüket veszélyeztetik, és ezzel sok amerikai katona életét a jövőben, de a saját maguk életét is, ugyanis kurva nehezen tudnak onnan kimenekülni, ahol éppen voltak akkor. a parancsnok pedig úgy dönt, hogy azt csinálja, ami erkölcsileg helyes, még akkor is, ha igen kicsi az esélye, hogy túlélik, azaz igen nagy eséllyel a helyes döntés több áldozattal jár.

és ezt azért kell még ebben az esetben is így tenni, mert az erkölcsi elvek szembeköpése az erkölcsi elveket rombolja, és végül ez az, ami nagyobb kárt okoz.

Horthy legnagyobb rombolása az, hogy Magyarországot egy olyan útra vitte, amely erkölcstelen volt. ezzel rossz példát mutatott, és ennek örökösei vagytok ti, idióta, pszichopata , náci faszok.

de ezt ti nem fogjátok fel, mert idióták vagytok. selejtek, aljanépség.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 02:07:52

@midnightcoder2: azóta utánanéztem, a film valós eseményeken alapult, és hiteles valóban elengedték a kecskepásztorokat

en.wikipedia.org/wiki/Operation_Red_Wings#Insertion_of_SEAL_team,_compromise,_and_attack

na most a történet másik oldala, hogy az egyetlen túlélőt pedig pástu emberek védték meg a táliboktól. ők is azt cselekedték, mi erkölcsileg helyes volt, és ők is annak ellenére tették, hogy rövid távon a falujuk rosszabbul járt.

ugyanakkor ezek az erkölcsi elvek, mindkét oldalon azok, amelyek az egyetlen esélye az emberiségnek, hogy jobbá váljon a jövőben. ezek az erkölcsi elvek a tragikus történet során áldozatok árán, de megerősödtek, és példát mutatnak sok embernek.

Horthy meg ezzel szemben negatív példát mutatott, és ennek olyan férgek az eredménye, mint amilyenek ti vagytok.

MTA rendes tagja 2019.01.03. 07:42:51

@math0: Horthy megmentette a magyar zsidókat. Ezért is támogatták a zsidók a háború után.
Seiss Inquart Szálasinak felel meg.
A magyar zsidók valóban megmenekültek, míg az ausztriaiak közül csak azok, akik el tudtak menekülni az országból.

mgdé 2019.01.03. 09:00:26

@MTA rendes tagja:

"A magyar zsidók valóban megmenekültek"

Ebben te biztos vagy?
Ha már, akkor legalább 'a német megszállásig' időhatározót kitehetted volna ...
Valamint, s ezt Rejtő Jenő is tudja?

(Igen, tudom, nem csak ő, a magyar-magyar sorkatonák is, ők szegények fegyveres szolgálat közben haltak meg a fronton, miért pont a magyar zsidó Rejtőnek és társainak kellett volna kimaradnia a jó kis oroszföldi buliból ...)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 09:10:45

@MTA rendes tagja: Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba,te hazug, geci, náci fasz!

MTA rendes tagja 2019.01.03. 09:34:24

@math0: 1 millió magyar zsidóból 600 ezer megmenekült. Nagy részük Izraelbe vagy Amerikába emigrált a háború után.
200 ezer osztrák zsidóból nulla menekült meg. Kárpótlásul megkapták 56-ban Paul Lendvait.

MTA rendes tagja 2019.01.03. 09:38:13

@Én de genere Mi: Részben. A pohár félig tele vagy félig üres. De nem üres.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 10:05:00

@MTA rendes tagja: igyál meg egy félig tele pohár mérget, te náci idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 10:05:58

@MTA rendes tagja: Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba,te hazug, geci, náci fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 10:06:56

@MTA rendes tagja: aki 400 ezer zsidót küld a halálba, az náci. ennyi. nincs mit magyarázkodni te büdös, idióta, náci fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 10:10:03

@MTA rendes tagja:

"Látjátok gyerekek, hát ilyen jó ember volt ez a Lenin bácsi, pedig le is lövethette volna őket."

Na, Horthyval az a helyzet, hogy ő el is küldött 400 ezer zsidót a halálba.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 10:27:25

@MTA rendes tagja: Haynau jobb ember volt, mint Horthy, hiszen csak 13 szabadságharcos vezetőt végeztetett ki (esetleg még egy párat, akik nincsenek benne a híres névsorban). Sok százezer magyar szabadságharcos, és pár millió civil életben maradt.

Kádár jobb ember volt, mint Horthy, hiszen 56 után csak pár száz vagy ezer (nem néztem most utána) forradalmárt végeztetett ki. Kivégeztethetett volna tízszer annyit is. Sok tízezer forradalmár és sok millió magyar lakos életben maradt.

Csak úgy a félig teli pohár végett. Ahogy "egy félig teli pohár" kommunista diktátor is diktátor, úgy "egy félig teli pohár" náci is náci, te utolsó, görény, Fidióta, náci állat!

lac1 2019.01.03. 10:41:58

1919. március 21-én, a magyar válaszjegyzék átadásának másnapján este 7-kor összeült a „munkástanács” és megszületett a Tanácsköztársaság, a Magyarországra kényszerített zsidódiktatúra. Ezzel vált teljessé Magyarország tönkretétele, amikor egyre fogyó területén is idegen érdekek kerekedtek felül, beteljesítve a világ szabadkőművességének évszázados álmát: a katolikus Monarchia utolsó maradványa felett, végül igazolásul szolgálva a román propaganda magyar bolsevizmusról szóló mondájához.

Hogy ez a diktatúra kiknek a rendszere volt, igazolja a vezető kommunisták névsora Marschalkó Lajos közlése alapján:

elnök: Garbai Sándor
külügyi népbiztos: Kun (Kohn) Béla
helyettese: Ágoston (Augstein) Péter
hadügyi népbiztos: Pogány (Schwarz) József
helyettese: Szántó (Schreiber) Béla és Samuelly Tibor
belügyi népbiztos: Landler Jenő
helyettese: Rákosi (Roth) Mátyás és Haubrich József
közoktatásügyi népbiztos: Kunfi (Kunstätter) Zsigmond
földművelésügyi népbiztos: Hamburger Jenő
szocializáló népbiztos: Böhm Vilmos
helyettese: Hevesi (Honig) Gyula
közélelmezési népbiztos: Erdélyi (Ehrlich) Mór
helyettese: Illés (Braun) Arthur
német népbiztos: Kalmár (Kohn) Henrik

népbiztos: Lukács (Lőwinger) György

Budapesti vezetők: Reisz Mór, Vincze (Weinberger) Sándor
a rendőrség és a népőrség politikai népbiztosai: Bíró (Burger) Dezső és Seidler
Az Osztrák-magyar Bank kormányzója: Lengyel (Lefkovics) Gyula

A Lenin-fiúk nevű hírhedt különítményük vezérei: Samuelly Tibor, Csermi József, Kohn-Kerekes Imre és Dögei (?) Imre

A tagok: Löbl Mór, Max Miska, Bonyhádi (?) Tibor, Wergerstern Árpád, Feldmár Mór, Beck József, Keller József, Korvin-Klein Ottó, Dormán (Dostl) Árpád, Ellenbraum Ignác, Kohn Ignác, Danczinger Ernő, Elfenbraum Náthán, Lázár (Löbl) Henrik, Bienenstock Ármin, Greiner Ferenc, Goldberger Gábor és a fővallató dr. László (Löwi) ügyvéd

lac1 2019.01.03. 11:02:38

Beszélgetés Zágoni Sándor, népi alkotóművésszel, Jancsó Miklós régi cserkésztársával

Interjú

DEMOKRATA, 1996. június 6

JANCSÓ: „HORTHY MIKLÓS KATONÁJA VAGYOK, LEGSZEBB KATONÁJA”

Kérdés: Amikor telefonon megismerkedtünk, mesélte nekem, hogy Jancsó a tévében az életéről beszélgetett valakivel, és az ismert rendező azt mondta, regős cserkész volt. Ön azt mondta, nem volt és megivott házába egy beszélgetésre.

Z: Igen, azt mondta, regős cserkész volt.

K: Mi az a regős cserkész?

Z: Azok a cserkészek, akik gyűjtik a népdalokat, néptáncokat.

K: Hol volt regős cserkész?

Z: Nem volt regős cserkész, hanem a HÖKK-ben volt.

K: Mi az a HÖKK?

Z: A Honvédcserkész Őrvezetők Kiképző Kerete.

K: Zágoni úr ezt honnan tudja?

Z: Együtt voltunk a HÖKK-ben. Mi már inkább öregcserkészek voltunk.

K: Hány éves most, Zágoni úr?

Z: 83 - sokkal idősebb mint Jancsó.

K: Sokkal fiatalabbnak látszik a koránál.

Z: Mondják. Szóval a Jancsó. Erdélyi magyar cserkészek voltunk. Én a kolozsvári piarista gimnázium cserkészcsapatának voltam a tagja. Ott érettségiztem, majd a kolozsvári Gazdasági Akadémiának voltam a hallgatója. A Jancsó viszont első éves vagy másodéves jogász volt. A Magyar Cserkészszövetséggel illegális kapcsolatban álltunk. Tőlük kaptunk felszerelést, támogatást. A mi célunk az volt, hogy minden tekintetben különbek legyünk, mint a román cserkészek. Ami olyan jól sikerült, hogy egy szebeni nemzetközi dzsemborin a kolozsvári piaristák csapatát negyedúton leállították, mert szinte háziversenyeket rendeztünk. Az első hatból legalább hármat mindig mi nyertünk. A HÖKK-táborokban egyébként a jövendő cserkésztiszteknek a kiképzése folyt.
Ekkor már dúlt a világháború. A németek is benn voltak, de nem nagyon barátkoztunk velük. Ugyanis a Volksbunddal nem voltunk a legjobb viszonyban.

K: Jancsó aktívan részt vett a HÖKK-ben?

Z : Amikor például Besztercén táboroztunk, akkor a két HÖKK század közül az egyiket Elekes Tamás vezette, a másikat pedig Jancsó Miklós. Nyiku jó megjelenésű…

K: Ki?

Z: Hát Jancsó Nyiku. Aki jogász volt. Ő az állampolgárok és a cserkészek jogairól és kötelességeiről tartott előadásokat. Ennek a területnek Jancsó Nyiku volt a referense.

K: Jancsó Nyiku?

Z: Másként nem is ismertük. Nicolae volt, mert az édesanyja román. Édesapja meg azt hiszem szerb származású. Mostanában - a tévében - azt mondja, hogy zsidó vér is van benne.
De térjünk vissza a történetre. A HÖKK-nek volt egy nagyon kedves tagja. Hargitai Öcsi, aki egy kolozsvári bankigazgató fia, aki szintén a piarista gimnáziumban járt. Jancsó tartott egy nagy előadást, amikor a zsidótörvény megszületett. Eleinte nagy zavar volt, mert senki nem tudta, ki számit zsidónak, ki nem. Amikor már odáig fajultak a dolgok, hogy már a sárga csillagot is emlegették, akkor mindenkinek igazolni kellett a származását. Zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. Nem volt egyszerű dolog. Kiderült, hogy a Hargitai Öcsiben a nagyanyai ágról volt egy zsidó beütés. Jancsó Nyiku akkoriban iszonyúan pocskondiázta a zsidókat meg főként a strómanokat, mert ugye ő törvénytisztelő ember volt.

K: Miért haragudott Jancsó Miklós annyira a strómanokra?

Z: Mert hogy kijátsszák a törvényt. Kolozsvárott az Unió utcában volt egy Redoute nevű épület. Amolyan kulturális központ volt. Bálteremmel, könyvtárral, előadóteremmel. Egyszer tartottak ott egy nagy csapatgyűlést. Ez akkortájt volt, amikor a Hargitai Öcsiről kiderült, hogy távoli zsidó beütés van benne. Jancsó Nyiku tartott egy nagyszabású előadást, hogy mi a zsidótörvény, miként kell értelmezni, milyen lesz a végrehajtás. És akkor elővette a Hargitai Öcsit és nagyon megalázóan levette róla a cserkésznyakkendőjét és közölte vele, hogy itt nincs helye közöttünk zsidó fattyúnak és kiküldte a teremből. Nagyon fel voltunk háborodva és mondtuk, “Nyiku, ne csinálj ilyeneket, mert neked ehhez semmi közöd sincs, majd a törvény elintézi”. Meg hogy “a cserkész nem politizál” és hasonlókat mondtunk.
K: De Nyiku hajthatatlan volt?

Z: Nyiku hajthatatlan volt. Ő mindig is a jognak, a törvénynek a tiszteletét tanította, tehát a Hargitai Öcsit kiutasította a teremből. Akkor aztán nagyon megcsappant a barátság. Nyikut tulajdonképpen ettől kezdve majdnem bojkottáltuk.

K: Parancsnok típus volt? Ezt a Charta-beli szerepe miatt kérdem.

Z: Igen. És egyébként nagyon jól állt neki az aranysújtásos cserkésztiszti tábori sapka, egyik oldalon a cserkészliliommal. Vitorlavászonból készült viharkabátjában kifejezetten mutatós volt.

K: Jancsó szeret a fején viselni valamit, úgy tűnik.

Z: Igen, mostanában sokszor láttam sábeszdekliben, mint amikor kint volt Jeruzsálemben. Tudja, amikor az a 2500 hitgyülekezetes ment ki.

K: Találkozott később Jancsóval?

Z: Hogyne, még itt, Pesten is.

K: Vannak, akik még élnek és emlékeznek erre az esetre?

Z: Könnyen meglehet.

K: Jancsó szeretett énekelni a cserkészekkel?

lac1 2019.01.03. 11:06:30

folyt:

Z: Velünk együtt egyforma harsányan énekelte például azt a nótát, hogy “Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája”. De amikor nemrégiben hazahozták a hamvait, a Vérmezőn a hazahozatal elleni chartás tüntetésen a Lenin-sapkában megjelent Jancsó Nyiku már nem ezt énekelte. Lehet persze, hogy neki van igaza, mert a pénznek nincs szaga.

Lovas István

lac1 2019.01.03. 11:07:59

Közéleti szerepvállalása

Jancsó többször is kinyilvánította az SZDSZ iránti szimpátiáját. 1994-ben és '98-ban az SZDSZ országos listáján szerepelt. Ezenkívül támogatta a marihuána legalizálását. 2003-ban védnöke volt a Kendermag Egyesület ,,Engedd szabadon a kendert" nevű rendezvényének.[9]

hu.wikipedia.org/wiki/Jancs%C3%B3_Mikl%C3%B3s_(filmrendez%C5%91)

lac1 2019.01.03. 11:12:33

Mik ezek?

– A májusi incidens óta sértetlen a kereki Horthy-szobor?
– A szobor sértetlen, rengeteg látogatója van és már szervezett, buszos koszorúzásnak is szemtanúi lehettünk – felelte Csicsai László.

– Az első fokot követően a jogerős ítélet nyilván már megnyugtatta...
– Nem voltam zaklatott a per miatt. Sajnos, Magyarországon tudomásom szerint nincs olyan történelmi személynek emelt szobor vagy emléktábla, amit ne rongáltak volna meg. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a rongálási ügy ugyan jogerős ítélettel lezárult, de az elítélt ellen feljelentést tettek terrorcselekménnyel fenyegetés miatt is, és ebben az ügyben legjobb tudomásom szerint még nem született határozat.

– Az első fokon ítéletet hozó siófoki bíró nagy vihart kavart indoklása szerint mivel az 1939-44 között született zsidótörvények idején Horthy Miklós volt a kormányzó, a törvényeket ő szentesítette aláírásával. Ugyanakkor halasztó jellegű vétójoga volt, melyekkel e rendelkezések esetében nem élt, ezért aztán Horthy is „vastagon benne volt”, azaz nem tagadható Horthy és mindazok felelőssége, akik az említett törvények megalkotásában, alkalmazásában és végrehajtásában szerepet vállaltak. Ön nem így látja?
– Először is ezt az érvelést a fellebbezéssel még az elítélt is visszautasította. Másodszor: a törvény szentesítésének jogával Horthy Miklós soha nem rendelkezett, hiszen ez kizárólagos királyi jog volt, innen maga az érvelés is hamis. Harmadszor: a kor joggyakorlatában nyomon követhető, hogy miután 1926-ban a Felsőház újra megkezdte működését, a Képviselőház által hozott és a Felsőház által egyértelmű többséggel átengedett törvényeket az államfő nem küldte vissza megfontolásra, hiszen mai szemmel nézve a Felsőház előzetes „alkotmánybíróságként” működött. Negyedszer: a zsidó származású Imrédy Béla kabinetje által előkészített törvényeket a közvetlenül megválasztott zsidó képviselőket is magába fogadó Képviselőház megszavazta, és a zsidó főrabbikat, valamint az olyan befolyásos és nagytekintélyű zsidó üzletembereket is – mint Chorin Ferenc, Weiss Fülöp és Kornfeld Móric – tagjai közt tudó Felsőház is átengedte, így az akkori, és hangsúlyozottan az akkori helyzetben miért élt volna a rendelkezésére álló igen korlátozott jogkörével? Ebben az esetben egyértelműen nem volt realitása annak, hogy akár a Képviselőház, akár a Felsőház megváltoztatja döntését, a jogkörének bővítését 1937-ben kiharcoló konzervatív Felsőházzal pedig nem volt tanácsos rossz viszonyt kialakítani akkor, amikor a rendszer liberalizációja során bevezetett titkos szavazás eredményeképpen a nyilasok a szavazatok 42 százalékát szerezték meg. Az 1944-es tragédiákat kiváltó deportálásokat pedig soha nem írta alá, hiszen azok kormányrendeletek voltak, sőt, kemény kézzel, fegyveres erő alkalmazását is előíró paranccsal leállította. Engedjen meg egy idézetet Peter Meyer zsidó író tollából: „A zsidóellenes törvények (1941-ben és 1942-ben) nem jelentették a zsidók teljes gazdasági tönkretételét Magyarországon. A zsidó lakosság jelentős része folytathatta tevékenységét, hivatását, foglalkozását. A zsidó vagyonok, ezek jövedelmei általában érintetlenek és hozzáférhetőek maradtak. Ezek a törvények kiszámított kompromisszumot képviseltek: a náci tömegnek odadobták azt a sok ezernyi munkahelyet csillapítóként, amelyet egyes zsidóktól elvettek, a zsidó közösségnek azonban lehetővé tették, hogy tulajdonjoga megmaradjon, s kivárja Hitler vereségének napját. A magyar antiszemita törvények viszonylagos enyhesége nyomán a szomszédos országokban már tomboló zsidóirtás alatt, az ottani zsidók Magyarországot valóságos mennyországnak tekintették.”

Vagyis a zsidók is aláírták a vitatott törvényeket.

Az internet nem felejt. Az én felhőtáram még kevésbé.
Ha-ha-ha-ha!

lac1 2019.01.03. 11:15:30

John Montgomery, volt budapesti amerikai nagykövet, „A kelletlen csatlós” c. könyve „Menedékhely 1 millió zsidó számára” című fejezetében írja: „Magyarország volt 1944 márciusáig az egyetlen európai ország, ahol a zsidók élete biztonságosnak volt tekinthető. A magyar zsidók mellett, akiknek száma akkor csaknem 1 millió volt, több mint 100 ezer zsidó menekült érkezett külországból Magyarországra és élt biztonságban, míg Hitler hadai meg nem szállták az országot és el nem rendelték a zsidók módszeres kiirtását. Hitlernek Magyarországgal szembeni haragját nagyrészt a zsidóknak nyújtott védelem keltette. Ezeknek jelentős része túlélte a náci időket Magyarországon. Amikorra ténylegesen átvette a hatalmat az országban, Hitler már közel állt a bukáshoz.”

Majd így folytatja Montgomery: „Magyarországon a zsidók biztonsága annak volt köszönhető, hogy milyen törvényeket hoztak korlátozásukra. Ezek a törvények ugyanis azt a látszatot keltették, hogy Magyarország eleget tesz a zsarnok követeléseinek, de valójában éppen ezek segítségével tudott fennmaradni, mint menedéket nyújtó oázis. Ha megtagadta volna, hogy bármilyen törvényt is hozzon a zsidók ellen, a zsidók tényleges biztonsága kétségkívül sokkal hamarabb véget ért volna.”

Hasonló vélemény képviselője Levis Namier professzor, a nemzetközi zsidószervezet jeles vezetője. „Nagy aggodalommal tekintünk azokra a lehetséges következményekre, melyek Magyarország korai német megszállása folytán az ott viszonylagos biztonságban élő 800 ezer zsidóra vonatkozólag előállhatnak!” A professzor tovább folytatja: „A zsidók egyedüli reménysége abban van, hogy a magyarok mindaddig, ameddig a németek képesek visszaütni, nem tesznek olyat, ami az ország megszállását vonná maga után.”

Tehát a magyar zsidóság érdekében hazánk nem léphetett ki a vesztésre ítélt háborúból! A békekötések idején ezen tények ismerete ellenére mint „Hitler utolsó csatlósa” felett ítélkeztek a győztesek. Emberbaráti cselekedeteink következménye egy újabb Trianon lett.

Ki tartozik kinek? HUNNIA 119. szám

A trianoni megjegyzés kapcsán viszautalnék a pár gondolattal feljebb belinkelt "magyar" küldöttekre.

MTA rendes tagja 2019.01.03. 11:23:13

@lac1: A zsidótörvényeket nem tartották be.

MTA rendes tagja 2019.01.03. 11:25:57

@math0: Haynau rosszabb ember volt, mert Haynauhoz képest Horthy senkit nem végeztetett ki.
Horthy jó ember volt, mert megmentett 600 ezer zsidót. Az osztrák lakosság rossz volt, mert az összes ausztriai zsidó elviteléhez asszisztált. A lengyel lakosság rossz volt, mert a 4 millió lengyel zsidóból pár ezer maradt a háború végéig.
Horthy megmentette a magyar zsidók nagy részét. Ha nem Horthy a kormányzó, ma nem lennének magyar zsidók.

lac1 2019.01.03. 11:36:53

@MTA rendes tagja:

""Ha nem Horthy a kormányzó, ma nem lennének magyar zsidók. ""

Hát ebben az esetben lehet, hogy át kell értékelnem Horthy tevékenységét????

lac1 2019.01.03. 11:40:46

@MTA rendes tagja:

...mert ugye hova jutott az osztrák nemzet, érdemes az összehasonlítás bármelyik másik közép-európai nemzettel.
Hja, a tények makacs dolgok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 14:08:54

@MTA rendes tagja:

"Haynauhoz képest Horthy senkit nem végeztetett ki."

400 ezer zsidót küldött a halálba. ez simán felét 13 ember kivégeztetésével.

sőt.

te egy náci, idióta, elmebeteg, pszichopata selejt vagy.

lac1 2019.01.03. 17:30:37

@math0:

Az általam linkeltek másra engednek következtetni engem.

MTA rendes tagja 2019.01.03. 18:47:26

@math0:
Mivel számodra nem értékes a megmenekült 600 ezer zsidó, ezért egyértelmű, hogy a legaljasabb náci patkányoknál is rosszabb vagy.

lac1 2019.01.03. 19:27:22

@MTA rendes tagja:

A faszi egy dagadt és hülye kannibál, egy egyiket felhasználja, hogy a másikkal tudja basztatni az embert.
Mintha önmagán kívül bárki is tehetne arról, hogy szar az élete, éhezik, fázik és az anyja is elutasította amíg élt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 23:45:05

@lac1: mert idióta vagy. de ez már elég régóta világos.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 23:50:00

@MTA rendes tagja: Mivel számodra nem értékes a meghalt 400 ezer zsidó, ezért egyértelmű, hogy a legaljasabb náci patkányoknál is rosszabb vagy.

Nem Horthy menekítette őket, és ha ő tette volna is, az sem tette volna jóvá a 400 ezer halálát.

Nem csak büdös náci vagy, hanem egy pszichopata elmebeteg.

Arra se válaszoltál, hogy Haynau és Kádár sokkal több üldözhető embert hagyott élve, mint Horthy.

Mondom, olyan idióta beteg a "gondolkodásod", hogy nyugodtan elmebetegnek lehet nyilvánítani.

A 400 ezer zsidó halálba küldését semmi nem teheti jóvá. Még ha Horthy személyesen menekített volna meg 600 ezer zsidót, az sem, de nem ráadásul nem is tett ilyet. Idióta náci vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 23:50:40

@MTA rendes tagja: "Horthy jó ember volt, mert megmentett 600 ezer zsidót. "

Faszt mentett. Hazudsz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 23:53:41

@MTA rendes tagja: Lengyelországot 6 évig szállta meg Németország, te idióta, hogy a jó édes kurva anyádba akarod te Magyarországhoz hasonlítani, te elmebeteg, náci fasz?! Ausztriát meg 7 évig.

Akkora sötét barmok vagytok, mint a ház, pont ezért vagytok nácik!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.03. 23:58:12

@MTA rendes tagja:

"Escape into clandestine existence on the "Aryan" side was attempted by some 100,000 Jews, and, contrary to popular misconceptions, the risk of them being turned in by the Poles was very small. is estimated that about 350,000 Polish Jews survived the Holocaust.["

en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_in_Poland#Rate_of_survival

fingod nincs semmiről, hülye vagy, tudatlan, sötét barom. ezért vagy náci.

MTA rendes tagja 2019.01.04. 15:00:01

@math0:
Fingod nincs semmiről, hülye vagy, elmebeteg, tudatlan, sötét barom. ezért tartod tragédiának, hogy megmenekült Horthy miatt 400 ezer zsidó, ezért vagy náci.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.04. 16:31:28

@MTA rendes tagja: Hotrhy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták.

MTA rendes tagja 2019.01.04. 18:56:56

@math0: egy mocskos zsidógyűlölő náci vagy, aki felháborodottan veszi tudomásul a megmenekült magyar zsidók nagy számát és arányát

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.05. 01:58:04

@MTA rendes tagja: hazudsz. Hotrhy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták.

MTA rendes tagja 2019.01.05. 11:50:09

@math0: az emberiség selejtje vagy, legalja. Egy parazitán élő baktériumba is több moralitás szorult, mint beléd.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.07. 07:56:34

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták.

MTA rendes tagja 2019.01.07. 20:56:05

@math0: elmész a picsába, te főnáci gennyláda

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.07. 21:38:06

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták.

MTA rendes tagja 2019.01.07. 21:48:21

@math0: miután sajnáltad, hogy a budapesti zsidók megmenekültek a holokauszttól, egy főnácinál is nagyobb náci voltod egyértelműen bebizonyosodott

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.07. 22:09:57

@MTA rendes tagja: hazudsz. nem sajnáltam. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.01.08. 10:27:33

@math0: Egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg vagy, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a nácik.

MTA rendes tagja 2019.01.08. 17:01:33

@math0: amúgy pedig az anyád picsájával szórakozzál te trágár náci!
(én nem vagyok trágárt, csak a te szókincsedhez igazodom)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.08. 20:19:45

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.01.11. 22:05:00

@math0: elmész te a jó kurva nácikkal dugó náci anyádba az állandó hazudozással, te trágyalé

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.12. 09:47:51

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.01.12. 22:24:27

@math0: náci volt apád-anyád is, nem véletlen, hogy állandóan hazudozol

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.12. 22:55:46

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.01.18. 17:41:02

@math0: A náci apád náci faszád szopogasd, te turbónáci.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 20:32:11

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.01.18. 21:04:37

@math0: anyád náci pináját nyalod naponta, te náci

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.18. 22:46:39

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2019.01.19. 19:00:17

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.21. 21:13:47

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.01.25. 20:11:31

@math0: szórakozz a náci anyáddal

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.26. 16:46:00

@MTA rendes tagja: na mi van, nem váltottál át? lebuktál.

hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.02.03. 19:19:31

@math0: közveszélyes autista vagy, Brendel

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.03. 19:40:58

@MTA rendes tagja: hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták

MTA rendes tagja 2019.02.09. 19:47:02

@math0: Brendel, meddig égeted még magad?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.09. 20:57:53

@MTA rendes tagja:

meddig égeted még magad?

hazudsz. Horthy 400 ezer zsidót küldött a halálba. Horthy náci volt. Te véded, te náci vagy. Azonkívül egy idióta, hazug, pszichopata, tudatlan elmebeteg, akinek fingja nincs semmiről, és bármit behazudik. Szépen demonstrálod, milyenek a náci és a Fidióták.

itt van neked még egy kis olvasnivaló, te Fidióta, kis geci, patkány, náci fasz:

jog-asz.blog.hu/2019/02/08/a_kepembe_hazudott_a_tv2


süti beállítások módosítása