Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Kínos mondatok egy Orbánnak írt levélben

2010.11.03. 20:43 - Fidelio

Címkék: civil tarlós demokrácia orbán viktor levegő munkacsoport lukács andrás

Az Alkotmánybíróság mogyorózása mellett – mint tudjuk – a Fidesz szűkítené a népszavazás körét is. Kevéssé ismert, de a kétharmados forradalmi csapat nem csak itt kezdte korlátozni a népi részvételt. Másfél-két évtizedes jogosítvány szűnne meg, ha a civilek nem fordulhatnának bírósághoz, ahogy ezt most Tarlós és Kósa indítványozta.

Személy szerint nem is meglepő, hiszen a polgármester urak szorgosan indítanák a beruházásokat, a civilek pedig okkal, ok nélkül de akadályoznák a fejlődést. Az is érthető, hogy a pereket szorgosan indító Levegő Munkacsoport levélben fordult a vezérhez, hogy állítsa le ezt az indítványt.


A dunakeszi láp, amely az Auchan szerint nem létezik és beépíthető. Itt is perrel léptek föl a civilek.

A levélben a sok-sok szakmai érv mellett található két izgalmas fordulat. Elsőként is egy idézet az „Erős Magyarország” programból: „A kezdeti időszakban az akkori kommunista elnyomó szervekkel szemben a Fidesz alapítói számára nem volt más védelem, mint a nyilvánosság és az emberi jogok melletti bátor kiállás. Az emberi jogok biztosítását a demokrácia alapvető feltételének tekintjük, ezért védelmét napjainkban is kiemelten fontosnak tartjuk.” Írta maga a Fidesz. Továbbá: „A Fidesz nem fél a polgárok önrendelkezési jogától. (…) A civil szervezetek a polgári Magyarország fontos építőkövei.”

Gyakran szemesítik a Fideszt mindenféle korábbi kijelentésekkel, de ez nagyon ül.

Még érdekesebb azonban egy másik, szinte alázatos megállapítás [egy szót sem volt szívünk kihúzni belőle]: „Szeretnénk emlékeztetni Miniszterelnök Urat, hogy épp a Levegő Munkacsoport három másik szervezettel közös büntetőfeljelentése alapján tartóztatták le Hunvald György polgármestert, ami tulajdonképpen a kezdetét jelentette annak a folyamatnak, amely során korrupciós ügyek tömege került a nyilvánosságra. Elsősorban civil szervezeteknek köszönhető, hogy számos korrupciógyanús ügy és egyéb jogsértés nyilvánosságra került, és hogy ezekben az ügyekben eljárások indultak (Sávoly, Sukoró, magyar Dakar rali, Dunakeszi tőzegláp, Kecskeméti Malom-Center, BKV ügyek stb.).

Ez nemcsak ül, de nagyon üt. Mitadisten, ma délután Tarlós bejelentette, hogy visszavonja az indítványt. (Az ügy további tanulságai itt.)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr522420997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebes 2010.11.04. 01:55:49

Sosem szimpatizáltam különösebben Tarlóssal, de miért is kéne szeretnünk a politikusokat? Viszont elismerem az erényeit: reálpolitikus, aki képes a kompromisszumra és nemcsak meghallgatja a józan érveket, hanem hallgat is rájuk. Akarnokok, váteszek és zsebcézárok helyett inkább ilyen politikusok kellenének minden oldalon.

Scala 2010.11.04. 02:22:19

@Bebes: Egyetértek.
Nem tökéletes, de amióta olvastam egyik blogon a macskájáról nyilatkozni, pár pontot nőtt nálam TI. :-)
macskapcsolat.blog.hu/2010/09/06/tarlos_istvan_a_fekete_macskara_eskuszik

pokesz70 2010.11.04. 03:44:06

Egyrészt valóban döbbenet, hogy miközben szépen gerincre vágják az ÁSZ-t, a médiát, a közbeszerzéseket, az AB-t, a népszavazás intézményét, a civilek kontrolját és hamarosan az ügyészséget, a vita nagyrészt a büdös komcsik pofátlan kárpótlásai körül forog.

Viszont Tarlósban én is eddíg kellemesen csalódtam. Bár azért azt ő is nagyon jól tudja, hogy Budapest alapjában nem egy kimondott fidesz fellegvár. De ha országosan is hasonló lenne az "együttműködés rendszere", lehet, nem kapnék röhögőgörcsöt ettől a fogalomtól, mint most.

dögkeselyű 2010.11.04. 05:40:23

A levegő munkacsoport nagyon nagy kedvenc, hogy rohadna le a kezük, amivel a Pilisvörösvárt elkerülő 10-es út szakaszának kész tervét megvétózták, és ezzel több tízezer ember életét keserítették meg.Nem beszélve a természet károsításról, amit a napi dugóban araszoló autók kipuffogó gáza okoz. Bezzeg akkor egy tetű sem merte a nevét és a címét adni.Nekem ne papoljon ez a szánalmas bagázs.Rakjanak a saját házuk előtt rendet, ne a lakhelyüktől 100-200 km re fekvő problémákkal foglalkozzanak álandóan.

lepojka 2010.11.04. 07:21:43

Ha a Levegő csoporton múlna, még mindig a fákon ugrálnánk, mint majom elődeink. Hihetetlen cinizmussal állnak minden fejlesztés megakadályozásához, így aztán ők az egyetlenek, akik senkinek nem hiányoznak. Sőt. Még a TASZ_t kell kiherélni és már is jobb lesz a levegő. Tarlós még a baloldal számára is elfogadható, ha csak nem fog ezután csalódást okozni.

belekotty 2010.11.04. 07:53:40

"Elsősorban civil szervezeteknek köszönhető, hogy számos korrupciógyanús ügy és egyéb jogsértés nyilvánosságra került, és hogy ezekben az ügyekben eljárások indultak (Sávoly, Sukoró, magyar Dakar rali, Dunakeszi tőzegláp, Kecskeméti Malom-Center, BKV ügyek stb.)."

Bős-Nagymarost se felejtsük el!

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.04. 08:00:05

helló-helló: attól, hogy szerinted konkrét ügyekben káros következményekre vezet a civil szervezetek álláspontja (szerintem is vannak ilyenek, mint ahogy mindenhol a viliágon, az ehhez a melóhoz kapcsolódó lelkesedés sokaknál átmegy váteszkodásba, doktrinerkedésbe, gyakorlatiatlanságba), még nem kéne kirúgni őket azokból az eljárásokból, amiknek a figyelemmel kísérésére létre jöttek. (azt most hagynám is, hogy nemzetközi szerződéseinkből következik, hogy ezek a szervezetek megkapják azokat az ügyféli jogokat, amiket most meg akarnak vonni tőlük, és hogy mennyi pénzt kapnánk környezetvédelmi vagy csak simán fejlesztési beruházásokra az EU-tól, ha kilépnénk az aarhusi egyezményből)

a széleskörű vélekedéssel ellentétben se az LMCS, se a TASZ, se más civil szerveződés nem tud saját maga megakadályozni semmit. ha a hatóság teszi a dolgát, akkor eleve ő is normálisan megvizsgálja azokat a veszélyeket, amiken később a civilek fognak rugózni, de még ha nem is, akkor se kerül sok idejébe a döntésében a civil érvelésre is reagálni, ha kell, kimondva, hogy az faszság. az államnak emellett módja és lehetősége van hatékonyabb, a gyorsabb hatósági döntéseket, a gyorsabb bírósági eljárásokat, stb. elősegíteni. szóval szerintem tökös bürokráciával, értelmes hatósági munkával simán leválogogathatóak a megalapozatnal és a megalapozott inputok. ha meg ez megy, akkor tényleg ne utólag derüljön ki, hogy környezeti katasztrófa fenyeget.

a fejlesztésekért felelős önkorik, illetve az állam kommunikációja is sokat árt a civilek népszerűségének: nyilván mindig sokkal jobban hangzik azt mondani, hogy azért húzódik a nyomvonalkijelölés, a beruházás megkezdése, az átadás, mert a civilek köcsögölnek és elmentek bíróságra (ez utóbbi már régen nem akadálya amúgy a végrehajtásnak, csak ha a bíró külön dönt a felfüggesztéséről), miközben sokszor a többi, meg nem szellőztetett ok az lenne, hogy nem utalták még a pénzt, csúsznak a kapcsolódó közbeszerzések, az EU vitatja a támogatási összeg egy részét, stb.

amúgy van, aki tényleg megakadályoz mostanában fejlesztéseket: Illés Zoltán

is 2010.11.04. 08:24:17

egyelőre várjuk ki a végét, ezt hárman terjesztették be, és Tarlós (aki nem is párttag) visszavonta az aláírását róla. a másik két beterjesztő még nem nyilatkozott, a beterjesztés még él, tudtommal.

lone 2010.11.04. 08:31:51

"A civil szervezetek a polgári Magyarország fontos építőkövei.” Ja. Ez már tényleg üt, nem kéne azt gondolni, hogy mindenki amnéziás az országban...

világoszöld 2010.11.04. 09:41:12

Nem tudom, miért csodálkoznak egyesek, hogy a szarvasgombát kitúró disznókat most elkezdik leöldösni??????Már kitúrtak minden szarvasgombát / parlament, önkormányzatok/ már nincs szükség rájuk. A Levegő Munkacsoport évekig megakadályozta a 4. Metro építését, a 0-s elkerülő építését, és mindent, ami Budapestnek kedvezett volna. Most már ki a Forradalom A Szavazófülkékben-nak van rájuk szüksége?? De úgyanigy az Alkotmánybiróságra sem, kitúrták ők is a szarvasgombát / szociális népszavazás stb./, A TASSZ-ra sem / 2006-os rendőri visszaéléseknél a fellépésük.Akkor mindenki jó volt, most már senkire sincs szükség.

t a m á s 2010.11.04. 10:46:18

Ez két különböző dolog.
1. A "nagy leleplezések" nem a Levegő Munkacsoport feladata hanem az ügyészségé. Ők tényleg csak akadályozzák a társadalom egészét szolgáló beruházásokat. (pl.M0 körgyűrű)
2. Tarlós...Egyenlőre még az elején vagyunk. Várd ki hogy van e a városüzemeltetésre, fejlesztésre vonatkozó átfogó koncepciója amit - nota bene korrupció mentesen meg is valósit.
Politizálni - ott vannak a FIDESZ agit.proposai..

Bebes 2010.11.04. 23:02:27

@lepojka: Bocs, de mintha te százas szögért álltál volna sorban, amikor másoknak az árnyalt gondolkozást osztogatták:-))
A Levegő MCs azt teszi, ami a dolga (és ami a nevében van), és úgy teszi, ahogy azt a törvények szabályozzák. Jobb helyeken a civilek (érintett lakosság, környezetvédők) jó előre tájékoztatást kapnak arról, hogy mi készül, és normális mederbe van terelve, hogy meddig van beleszólási, véleményezési joguk. A munkálatok elindulása előtt, a tervezés időszakában.
De amíg nálunk a közhivatalok mutyizva és titkolózva, az érintettek megkerülésével és kész tények elé állításával intézik a dolgokat, addig ilyen szereptévesztések és anomáliák lesznek. Nem a civilek jogait kell elvenni, hanem jó törvényeket hozni és tisztességre szorítani a közszolgákat.
(Hogy a TASZ vajon mit ártott neked, azt felfogni sem tudom.)


süti beállítások módosítása