Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Hétszer mérj, mielőtt vágsz, avagy Lukács András történelmi érdemei

2010.11.03. 21:58 - Fidelio

Mérj, mielőtt … tartja a közmondás, talán még a dakotáknál is. Különben elszabja az ember az adó mértékét. Meg az adó tárgyát.
Ezt már Orbán csapatában is érzik, s Lázár elkezdett tárgyalni a 98 százalékos büntetőadó módosításáról – népesen szólva – fűvel, fával, vargával (konkrétan a pedagógusokkal, a felsőoktatási dolgozókkal, a közszolgákkal, a SZEF-fel de még az MSZOSZ-szel is).
A dolog persze elkésett, hiszen ennek a nyári törvényhozási ámokfu lendület előtt lett volna ideje. S Lázár most is külön-külön egyezkedik, ami már messziről az ’oszd meg és uralkodj’ látszatát kelti. Arról nem is beszélve, hogy múlt héten még lendületből a törvény újbóli beterjesztését emlegette, ami meg a kapkodás látszatát kelti. De látszik a fölismerés: butaság volt azokat is 98%-ra büntetni, akiket nem akartak: kirúgott pedagógusokat, közalkalmazottakat és másokat.

 
Érdeklik-e még a régi szövetségesek?
 
Örül tehát az ember, hogy a féktelen erőpolitika közben azért a józan ész jelei is megfigyelhetők. Így van ez korlátlan hatalom esetén: már nem a politikai mozgásokat érdemes figyelni, hanem a (fő)szereplők lelki állapotát. Ne emlegessük még Nérót, de ha Napóleon nem feledkezik bele az Angliával vívott vámcsatározásba, akkor nem viszi meghalni félmillió katonáját az orosz télbe. Szóval eljött lélekbúvárlat ideje.
Nem sok példát tudunk mondani arra, hogy a Fidesz korrigálna, konkrétan két másikat lehet most említeni; nézzük hát, mi olvasható ki ezekből. A második nagyon hasonlít a 98%-ra, az a felsőoktatási rendrakás.
 
Az érdemdús Náray professzor és tsai. rendet vágnának a felsőoktatásban, korrigálva többek között azokat a bajokat, amit még a korábbi Orbán-kormány idézett elő a hallgatói létszám durva elduzzasztásával. Van itt minden, ami egy konzervatív segédtanítónak is megdobogtatná a szívét (vizsgaszám korlátozástól kezdve), csak egy dolog nem látszik: a javaslat hatásainak végiggondolása.
Ebből is komoly fennforgás lett a Facebookon egy hét alatt 30.000 fölé nőtt a tiltakozók száma, beindult a (ballib elhejlással nem vádolható) HÖOK is, idővel még az ellenzéki pártok is fölébredtek. Most már a minisztérium is próbál kihátrálni a javaslat mögül.
Adódik a hasonlóság, az érintettek itt is olyanok, akik jó hangosan tudnak tiltakozni.
 
A harmadik példa a civil szervezetek jogosítványainak szűkítése. Minden kormányzatot módfelett bosszant, hogy ezek a bírósághoz fordulhatnak, s gyakran nyernek is. Többnyire az amúgy csúnya multik ellen, de akkor is. Akadályozzák a beruházások önfeledt indítását. Hogy a profitérdekelt beruházó és a lelkes civilek közül ki melyiket szereti inkább (és mikor), az hosszú történet. Mindenesetre most Tarlós és Kósa urak vonnák meg a civilek ilyetén jogosítványát, akik polgármesterként nyilván indítanák a beruházásokat.
Ez ügyben nem lehetett látni nagy tiltakozást; a korábban gyakran megszólaló ombudsmanokat sem lehetett hallani, de az előterjesztők visszaléptek. Egyetlen tiltakozás jött át valamennyire, a Levegő Munkacsoport levele Viktorhoz. http://levego.hu/sites/default/files/jogorvoslat-orbanviktornak1011v.pdf
A szakmai érvelésük korrekt: „a közérdeket figyelmen kívül hagyó beruházók elleni egyik leghatásosabb fegyver éppen a civil szervezetek jogorvoslati joga”. Ütős megjegyzés: „éppen akkor [vonnák meg a jogosítványokat], amikor a legnagyobb környezeti hatású ipari katasztrófája mindenki számára világossá tette…”.
Egy másik bejegyzésben már említettük az „Erős Magyarország”-ból hozott idézeteket, most álljon itt egy másik: „A civil szervezetek érdekében komplex intézkedéscsomagot tervezünk”. Másutt pedig a Levegő Munkacsoport emlékeztet arra, hogy az ő büntetőfeljelentésük alapján tartóztatták le Hunvaldot.
Itt van egy újabb hasonlóság. Náray, az érdemdús, a Professzorok Batthyány köre élén ekézte sok-sok éven keresztül a komcsi kormányokat, Lukács András pedig Demszky és a budapesti tömegközlekedés ostorozásával szerzett komoly érdemeket. De azért senki ne bízza el magát. Tarlós ugyanis – az indítvány visszavonásakor – azonnal hozzátette: lehetnek olyan civil szervezetek, "amelyek nem feltétlenül és bizonyíthatóan segítő szándékkal ellenkeznek”.
 
A mese tanulságaként, a példák alapján megerősíthetjük: ’Orbánék elmennek a falig’.
Esetenként korlát lehet az is, hogy régi harcostársat söprünk el (azonnal). De úgy tűnik, inkább az késztetheti gondolkodásra a kétharmados forradalmárokat, ha szélesebb ellenállással találkoznak.
A megállapítás nem új: azért érdekes, mert a legújabb helyzetben is igaznak tűnik. És igen fontos kövezkeztetések adódnak belőle.

 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

4 komment

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr672421116

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem öt év! Kötél! 2010.11.08. 23:50:24

Olvasom a hírekben, hogy a többi parlamenti párt is elkészítette az maga módosító javaslatait Lázár János 98 százalékos extra adót kivető törvényjavaslatához. Basszus, még asszisztálnak is ehhez a visszamenőleges hatályú jogi nonszenszhez?! Egy remek k...

Trackback: Nekem nyóc! 2010.11.08. 12:32:26

 Demagógia  Az Alkotmánybíróság október 26-án nyilvánította alkotmányellenesnek a 98 %-os különadót, egyértelműen a visszamenőleges hatályt kifogásolva.   „Az AB szerint a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nem...

Trackback: Nekem nyóc! 2010.11.08. 12:30:03

 Demagógia  Az Alkotmánybíróság október 26-án nyilvánította alkotmányellenesnek a 98 %-os különadót, egyértelműen a visszamenőleges hatályt kifogásolva.   „Az AB szerint a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nem...

Trackback: Hétszer mérj, mielőtt vágsz, avagy Lukács András történelmi érdemei 2010.11.04. 18:57:28

Mérj, mielőtt … tartja a közmondás, talán még a dakotáknál is. Különben elszabja az ember az adó mértékét. Meg az adó tárgyát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alászolgája 2010.11.04. 15:47:04

Természetesen egyedül nem tudja visszavonni, ahhoz Kósa Lajos és Kovács Zoltán is kell. Lehet, hogy ez is egy újabb trükk? (Eddig még ugyanis a visszavonásnak semmi nyoma: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=1493)

alaszolgaja.blog.hu

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.11.08. 01:16:56

@alászolgája: bizony-bizony ez csak egy ügyes médiatrükk! semmit sem vont vissza jogilag, csak retorikailag! márpedig amíg jogilag nincs visszavonva addig nagy baj van! kelenliget.parawag.net/node/19

A sajtótájékoztatón Tarlós a híradások szerint annyit mondott, hogy az előterjesztéstól a maga részéről visszalép, mert nem ért egyet vele. Elmondása szerint erről a szándékáról a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét írásban tájékoztatta. Ugyanakkor közölte, hogy az "ötletgazda" szándékát helyesnek tartja és a törvényjavaslat erkölcsi tartalmával is egyetért. Tekintve hogy nem ő az egyedüli előterjesztő, kijelenthetjük, hogy a törvényjavaslat továbbra is él, visszavonása nem történt meg. Ezért korai lenne visszavonulót fújni és megnyugodni. A Kelenligeti Kör egyhangúlag kinyilvánított álláspontja szerint a törvényjavaslat nem csupán jogi nonszensz, nem csak az a baj vele, hogy civil szervezetek jogait "erőszakosan és agresszíven, általánosan nyírbálná meg", hanem annak erkölcsi tartalma is felháborító. Ezért haladéktalanul vissza kell vonni, mégpedig ténylegesen, a jogi érvényességhez szükséges összes formai követelmény betartásával. Részletek itt!
kelenliget.parawag.net/node/19


süti beállítások módosítása