Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A Fideszt már nem zavarja a szemkilövetés

2013.06.20. 03:02 - eroica

Címkék: fidesz tüntetés törökország rendőrterror jogállam rendőri brutalitás németh zsolt

A török kormány nagyon brutálisan lép fel az ellene tüntetőkkel szemben. Hatan meghaltak, kb. 8000-en megsérültek (volt akinek a szemét lőtték ki) és több mint háromezer embert tartóztattak le. Ez azonban egyáltalán nem zavarja a Fideszt. A 444.hu szépen összeszedte az ügyet és azt, hogy 2006-ban még nagyon más volt a Fidesz véleménye a rendőri túlkapásokról.

Néhány kép és Németh Zsolt nyilatkozata valóban magáért beszél. Az MTI híre következik, amit csak egyszer kommentálunk (sárga kijelölésű szöveg).

"A magyar kormány bízik a török demokrácia erejében, és támogatja az ankarai vezetést a belpolitikai fejleményeket illetően – mondta el szerdán az MTI-nek telefonon a Törökországban tárgyaló Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

rendori_brutalitas_2013_torokorszag_nemeth_zsolt_allamtitkar_nyilatkozat_demokracia_rendteremtes_2006_Fidesz_alszentseg.gifGif: sailorripley.tumblr.com, Képek: turkishpolicebrutality.tumblr.com

Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia. A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását. Kiváló együttműködés bontakozott ki a két fél között, és mind a kétoldalú együttműködés, mind pedig a belpolitikai stabilitás megteremtése területén bizalommal vagyunk a török kormány iránt” – jelentette ki Németh Zsolt.

torok_tuntetes_rendori_brutalitas_veres_serules_torokorszag_demokracia_sok_rendor_foldon_fekvo_tunteto_ember.png

Ugyanennek a kérdésnek egy fontos része, hogy egyes európai tényezők kilátásba helyezték, az Európai Tanács mégsem fogja megnyitni az eddig zárolt tárgyalási fejezetet szankció gyanánt Törökországgal szemben – mondta az államtitkár, és közölte: „mi ezt a fajta zsarolást elfogadhatatlannak tartjuk. Törökországnak az Európai Unióval való tárgyalásai eddig is indokolatlanul késedelmet szenvedtek, mi támogatjuk, hogy megnyitásra kerüljön a regionális fejlesztési fejezet”. „Nagyon súlyos negatív következményekkel járna, s felelőtlennek minősíthető, hogy ha az Európai Unió most ebben a helyzetben szankcióként nem nyitja meg ezt a fejezetet Törökországgal” – jelentette ki.

torok_tuntetes_rendori_brutalitas_veres_serules_torokorszag_demokracia.png

[FF: Szerencsére a török kormány hálája sem marad el. A török kormány szerint nincs ok vizsgálni a magyar demokrácia helyzetét. Valamint előkerül az azeriekkel közös gázbiznisz is.]

A török fél biztosította az államtitkárt, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a török delegáció ellene fog szavazni Magyarország monitorizálásának, mert ezt indokolatlannak tartják, és az Európai Tanács parlamenti közgyűlésére nézve is ártalmasnak vélik, hogy pártpolitikai játékoknak az eszközévé váljon.

torok_tuntetes_rendori_brutalitas_veres_serules_torokorszag_demokracia_ver_tocsa.png

Egy másik téma volt a Nabucco West gázvezeték kérdése, amelyről napokon belül várható az azerbajdzsáni állami konzorcium döntése. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Törökország egyaránt elkötelezett amellett, hogy a Nabucco West nyerje meg a pályázatot..."

torok_tuntetes_rendori_brutalitas_veres_serules_torokorszag_demokracia_sok_rendor_foldon_fekvo_tunteto_ember_puskatus.png

Képek forrása és további képek: turkishpolicebrutality.tumblr.com

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr745370005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2llkedő 2013.06.22. 07:11:22

@Ad Dio: "És ez ellen egyes egyedül az adott szakminiszter tehetett volna."

Ez ellen egyedül a hitel felvevő tehet. Nem volt kötelező felvenni. Nem kell másra mutogatni! Ez eléggé gyerekes dolog.

Javaslom, olvasd el Bibó István évzáró beszédét (nem az a Bió!)
archiv.sylvester.hu/iskolank/cikkek/377-bibo-istvan-evzaro-beszede-2003-junius

"Az IMF diktált, ő meg végrehajtott."
Látod, ezt a szöveget is jól beszopatták veled.

"Tegyen le az asztalra egy valódi programot. "

Addíg, amíg a fidesz le nem amortizálja magát teljesen, akármilyen jó programot is letehet Bajnai, vagy bárki más, nem lesz változás. A fidesz ott folytatná, ahol a 2006-2010 közötti időszakot abba hagyta, csak még fokozottabban. Ezért mondom azt, hogy most az ország érdeke az, hogy a fidesz nyerje a következő választásokat egy minimális többséggel. Szakadjon csak őrá mindaz a szar, amit összelapátolt. Mert a mostani kedvező dolgoknak a hatásai a következő ciklusra fognak megérni.

2llkedő 2013.06.22. 07:12:08

@Ad Dio: Jajó 7 végét Néköd is!

Ad Dio 2013.06.22. 08:27:07

@Pop40:

"Magyarán vidéken voltak fideszes nyertesek és voltak független nyertesek. Baloldali? Az nem volt még mutatóban sem."

Ez hogy jött ki Neked?

Én 50:40:10-re emlékeztem. Mint kiderült közel helyesen. Vagyis 10 önkormányzati helyből 5 volt a Fideszé. Ami kétségkívül többség, de nem óriási többség. A fideszes többségű községek éppúgy eladósodtak mint az MSZP-s többségűek. Nem kell sem szerecsenmosdatni, sem patást kiabálni. A tények tények.

És igen a polgármestereket és közgyűléseket IS terheli felelősség a hitelfelvételekért, de a Miniszter azért miniszter, hogy koordinálja a kereteket. Lehet ezt tagadni, de felesleges. Az önkormányzati miniszter az önkormányzati adósságállomány egészségtelen túlnövekedéséért igenis felelős. Egyébként miniszterelnökként ezt már "tudta", mivel az IMF intézkedési csomagjában szerepelt a sz önkormányzatok finanszírozásának csökkentése, hitelfelvételük korlátozása (meg egy sereg más dolog is).

Ad Dio 2013.06.22. 08:40:30

@félázsiai 2llkedő:

"Látod, ezt a szöveget is jól beszopatták veled."

Mondjam erre azt hogy Te se sokat gondolkodsz ha másról van szó? Minek. Nem akarlak feleslegesen minősítgetni.

Nem "szopatta" ezt be velem senki. Nem volt olyan régen, emlékszem mit "javasolt" az IMF és mi történt. Meglepően egybevágott :-), és meglepően ellentétes volt mindazzal ami a megelőző 7 évben történt.

Egyébként egy hatékony intézkedési csomag volt, bár mai baloldali szóhasználattal brutális megszorítás (leánykori neve kiigazítás volt).

Kiadáscsökkentő oldalon a lakosságra fókuszált. Gyes, gyed, családi pótlék, nyugdíj, közszféra bérek, táppénz stb. Emellett Áfa növelés, önkormányzati, agrártámogatás csökkentés volt, némi politikusi illetmény csökkentéssel (ezzel nem lehetett eléggé egyetérteni).

Mint mondtam hatékony volt. Ezeket meg kellet lépni, és ez Bajnai nevéhez kötődik. Viszont az is tény, hogy az IMF éppen ezeket a dolgokat "javasolta", és azóta is ezen a nyomon menne tovább. Talán egyetértünk hogy ezen az úton nem nagyon érdemes már tovább menni...

2llkedő 2013.06.22. 15:04:07

@Ad Dio: "Nem volt olyan régen, emlékszem mit "javasolt" az IMF és mi történt. Meglepően egybevágott"

Legfeljebb számodra volt meglepően egybevágó.

"meglepően ellentétes volt mindazzal ami a megelőző 7 évben történt. "

Elfelejtetted, hogy volt közben egy katasztrófa, egy világválság. Aki egy kicsit is gondolkodik, annak nem volt meglepő az IMF javaslata. Mást abban a helyzetben nem is lehetett tenni. Beidéztem Neked, hogy a fidesz hogyan kezelte volna a válságot. Te is azt írtad rá, hogy az semmire se lett volna jó abban a helyzetben.

Ha valaki javasol nekem valamit, és én azt elfogadom, akkor onnantól kezdve már az én döntésem. Nem vagyok köteles elfogadni. Lehetett volna mást csinálni? Kérem az ötleteket. Utólag mindig okos az ember, ezért Te most könnyebb helyzetben vagy.

Bajnai és Oszkó összeállított egy anyagot, letette az asztalra, az IMF pedig elfogadta. Lehetett volna mást is letenni az asztalra, és első körben lehet, hogy nem fogadja el az IMF. Az elgondolás mellett érvelni kell, és meggyőzni az IMF-et arról, hogy az működőképes. Ha megfelelően alá van támasztva az elgondolás, és az nem az, amit javasolnak, akkor azt is elfogadja az IMF. Kuszaszem letehet az asztalra bármit, azt nem biztos, hogy elfogadják. Egy olyan ötletet, hogy telepítsünk Szegedre szélturbinákat, mart az máshol is működik, vagy Tatabányára napkollektorokat, mert az máshol is működik, nem fogják elfogadni, mivel nincs átgondolva a dolog.

2llkedő 2013.06.22. 15:27:08

@Ad Dio: "Kiadáscsökkentő oldalon a lakosságra fókuszált. Gyes, gyed, családi pótlék, nyugdíj, közszféra bérek, táppénz stb."

Elfelejted, hogy most már nincsen akkora válság, Piktorék pedig ugyanígy farigcsáltak belőle. Korkedvezményes nyugdíj, rokkantnyugdíj, táppénz, munkanélküli segély három hónapra csökkentése, stb.

"Emellett Áfa növelés, "

Kik hozták be a 27% ÁFÁ-t?

"és azóta is ezen a nyomon menne tovább."

Hogy milyen nyomon menne tovább, azt valszeg Bajnai tudja. Te csak feltételezed, hogy azon az úton. De lehet, hogy egy másik, vagy egy harmadik úton. De Neked egyszerűbb a magad megnyugtatása céljából, ha kijelented, hogy mit csinálna.

Most aszerint gondolkodsz, hogy per pillanat mik a lehetőségeid. De holnap lehet, hogy mások lesznek. Nem lehet tudni, hogy milyen szövetség lehetséges. Nem lehet tudni, hogy mekkora támogatottsága lesz, ha lesz. Nagyon sokváltozós ez a lehetőség. Viszont mint már kinyilatkoztattad, egyedül Piktorék a kormányképes erő, ezért ennek megfelelően gondolkodsz. Erre írtam a feleséges példát. Amíg nem jössz rá, hogy Piktorék csak magukkal vannak elfoglalva, és nem az ország érdekeivel, addig bárki lehet jelölt, mindig meg fogod keresni, hogy miért nem jó. Mert az a cél, mert Piktorék tudnak csak kormányozni.

Ad Dio 2013.06.22. 15:36:27

@félázsiai 2llkedő:

"Elfelejtetted, hogy volt közben egy katasztrófa, egy világválság."

Volt egy sikeres 98-02 periódus (ami persze ráépült egy megelőző többé-kevésbé sikeres kiigazításra, de ez most nem számít. Jött egy MSZP kormány és belefogott egy eszetlen osztogatásba. Abszolút túlmenve az ország lehetőségein. Ha nem jön válság, akkor is bajba kerültünk volna. Az államadósság elszaladása 2002-től gyorsul fel drasztikusan. A válság csak rátett a dologra. A egész 2002-2009 időszak gazdaságilag egy minősíhetetlen felelőtlenség (idézzem az akkori miniszterelnök véleményét a kérdésben, vagy megkímélhetjük egymást ettől?

"Aki egy kicsit is gondolkodik, annak nem volt meglepő az IMF javaslata. Mást abban a helyzetben nem is lehetett tenni. Beidéztem Neked, hogy a fidesz hogyan kezelte volna a válságot. Te is azt írtad rá, hogy az semmire se lett volna jó abban a helyzetben."

Mint már leírtam, azzal a válságkezeléssel egyetértettem. Max úgy gondolom, hogy nem igazán a Bajnai zsenijét tükrözte, hanem az IMF diktátuma volt. Akkor ezt kellett lépni szerintem is. Drasztikusan vissza kellett venni amit előtte 7 éven át eszetlenül kiosztogattak.

Ad Dio 2013.06.22. 15:47:43

@félázsiai 2llkedő:

Régebben jobb voltál elvont gondolkozásban. Úgyis csak ketten olvassuk már ezt a posztot. Próbáld már meg letenni az agitprop maszkot és emberként kommunikálni. Ne ezt olvasd amit szerinted egy "jobbarom" írna, hanem azt amit ÉN leírtam.

@Ad Dio: "Kiadáscsökkentő oldalon a lakosságra fókuszált. Gyes, gyed, családi pótlék, nyugdíj, közszféra bérek, táppénz stb."

Elfelejted, hogy most már nincsen akkora válság, Piktorék pedig ugyanígy farigcsáltak belőle. Korkedvezményes nyugdíj, rokkantnyugdíj, táppénz, munkanélküli segély három hónapra csökkentése, stb.

""Emellett Áfa növelés, "

Kik hozták be a 27% ÁFÁ-t?"

Szerintem az Áfacsökkentés volt hibás. Fel kellett emelni 20-ról 25-re, mert nem vol fedezete. Ettől még tény a tény.

"és azóta is ezen a nyomon menne tovább."

A mondatszerkezetből kitűnik, hogy itt az IMF-re gondoltam. Ők pedig az ajánlásaikból tisztán láthatóank igenis ebben az irányban mentek volna tovább. Megértem őket: nekik is vannak érdekeik. Ők nem egy humanitárius segélyszervezet, hanem egy nagy banki alap. Viszont azt gondolom, hogy a Mi érdekeink nem azonosak az Ő érdekeikkel.

"Viszont mint már kinyilatkoztattad, egyedül Piktorék a kormányképes erő"

Szövegértés. Én azt mondtam, hogy JELENLEG. Ezt tartom is. Nyitva a szemem, ha változást észlelek, majd reagálok.

Amíg nem jössz rá, hogy Piktorék csak magukkal vannak elfoglalva, és nem az ország érdekeivel, addig bárki lehet jelölt, mindig meg fogod keresni, hogy miért nem jó.

Ebben nem értünk egyet, de nem kell mindenben.

Elvégre ez egy tét nélküli diskurzus. Az egyetlen igazi hozadéka az lenne, ha bebizonyítanánk, hogy eltérő világlátású emberek igenis képesek békésen kommunikálni és megérteni egymást. Egyelőre ebben nem állunk túl jól. Kérlek próbáld meg a szavaimat értelmezni és ne a vélelmezett nézeteimmel harcolj.

2llkedő 2013.06.22. 16:55:43

@Ad Dio: "Volt egy sikeres 98-02 periódus (ami persze ráépült egy megelőző többé-kevésbé sikeres kiigazításra, de ez most nem számít."

Köszönhetően Bokros elvtársnak. Már 2001 vége felé elkezdődött a hanyatlás. Bokros csomagjának a hatása addigra kifújt.

"Jött egy MSZP kormány és belefogott egy eszetlen osztogatásba."

Amit ne felejtsünk el, hogy a fidesz is megszavazott. Mellesleg az egyetlen alkalom volt, hogy a választási ígéreteket be próbálta Megyó tartani.

" Az államadósság elszaladása 2002-től gyorsul fel drasztikusan."

Olyan mértékben gyorsult fel, mint amennyire a beruházások felgyorsultak. Javaslom az AKK oldalát. De nem jelentősen.

"A válság csak rátett a dologra. "

Ezt úgy írod, mint ha a devizahitelesek is bedőltek volna, ha nincs a válság.

"idézzem az akkori miniszterelnök véleményét a kérdésben, vagy megkímélhetjük egymást ettől?"

Feri jól látta, hogy Megyó ténykedése egy kissé mellé ment. Feri viszont a választások előtt másfél évvel lett miniszterelnök. Akkor már semmi jelentős átalakítást nem lehetett csinálni, mert az a választások garantált bukását jelentette volna. A másfél évben valószínűleg az esetleges megnyert választások esetén elindítandó reformokat kezdték kidolgozni, és próbálták az országot fenntartani. Bajnai megtehette, hogy abban az egy évben népszerűtlen intézkedések sorozatát vezette be, mivel biztos volt, hogy a maszop már nincs versenyben, ráadásul ki is jelentette, hogy nem kíván indulni a választásokon. Tehát lényegtelen volt a népszerűségvesztés.

"hanem az IMF diktátuma volt. "

Ha esetleg nem állandóan ebből indulnál ki, akkor még tisztábban is látnál. Mint már írtam, a tanács elfogadásától kezdve a saját döntése. Piktorral ellentétben egy esetleges kudarc esetén nem mutogatott volna az IMF-re (valószínűleg), hogy de ezt ők javasolták.

Célszerű megérteni az anticingárokat.

Ad Dio 2013.06.22. 17:04:45

@félázsiai 2llkedő:

Mivel nem tudlak kizökkenteni az agitpropból, szerintem nem érdemes több szót vesztegetni.

:-(((

Sajnálom. Ez amit leírtál nélkülöz minden tárgyilagosságot. Ez netto polhitvallás. Nem egy paradigmában élünk. Én ugyan konzervatív vagyok, de átlátok a sövényen, és el tudom ismerni ami elismerhető és csak azt kritizálom ami arra való. Mert ne igaz hogy csak egyik vagy másik párt képes a JÓRA míg amit a másik tesz az netto ROSSZ. Sajnos Te beledagadtál az agitpropba és ide süllyedtél.

Hajrá. De én ebben nem vagyok jó partner.

Jó hétvégét.

Megpróbáltunk kommunikálni, belebuktunk...

Talán majd máskor...

2llkedő 2013.06.22. 17:12:40

@Ad Dio: "Próbáld már meg letenni az agitprop maszkot és emberként kommunikálni."

Ha észre vetted volna, emberként kommunikálok Veled. Sőt, meg is tisztellek a nagy "V"-vel (Veled) nagy "N"-nel (Néköd), amit egyébként nem szoktam, csak azokkal, akikkel lehet vitázni, eszmét cserélni.

Agitpropban nem vagyok járatos, és nem is tudom, ki mellett kéne agitálnom. Mint már írtam, én annak örülnék, ha Piktor nyerne egy minimális többséggel. Aztán ha végre Mohács lesz, elkezdhetjük újjá építeni az országot közösen (nem Piktor szerinti együttműködéssel). Hogy ki lesz a vezető? Nem tudom. Lehet, hogy olyan, aki eddig még nem szerepelt, nem volt felszínen. Amiben biztos vagyok, hogy Piktor rémálmai nem vezetnek jóra. Lehet, hogy rövid távon népszerű, de hosszú távon nagyon fájdalmas lesz.

"Szerintem az Áfacsökkentés volt hibás. "

Áfacsökkentés a gazdaság felpörgetése miatt találták ki. Nem jött be. Mint ahogyan Kuszaszem egykulacsos adója se pörgeti a gazdaságot. Ezek mind csak tüneti kezelések, és nem a probléma gyökerével foglalkozik.

"Ők pedig az ajánlásaikból tisztán láthatóank igenis ebben az irányban mentek volna tovább."

Nekem nincsenek érdekeim az IMF-fel kapcsolatban, mégis célravezetőbbnek tartom, mint Kuszaszem tündérmeséjét.
Nem biztos, hogy mindenben egyetértek, de a tündérmesékből már kinőttem. Egymillió munkahely, 7%-os gazdasági növekedés, európa legversenyképesebb gazdasága, stb. Ezek olyan Kókadt féle Pannon pumás szövegek.

"Az egyetlen igazi hozadéka az lenne, ha bebizonyítanánk, hogy eltérő világlátású emberek igenis képesek békésen kommunikálni és megérteni egymást."

Látod, máris bizonyítottunk. Képesek vagyunk egyáltalán vitatkozni. Nem kell mindenben egyetérteni. Szar is lenne a világ, ha minden csak vörös lenne, vagy narancs, vagy kék...

2llkedő 2013.06.22. 17:42:42

@Ad Dio: "Ez amit leírtál nélkülöz minden tárgyilagosságot."

Mármint melyik? Mert szerintem tárgyilagosan leírtam a történteket. Nem mondtam, hogy hú de jók voltak. Feri másfél éves tevékenykedésével kapcsolatban már máshol is leírtam, hogy ha teszemazt valami csoda folytán Piktor távozni kényszerülne, és más venné át a stafétabotot, ő se tenne másként, ha meg akarná nyerni a következő választást, hogy utána elindíthassa a saját elképzelését. Ez nem Feri, vagy Piktor kérdése, hanem egy természetes dolog.

"Mert ne igaz hogy csak egyik vagy másik párt képes a JÓRA míg amit a másik tesz az netto ROSSZ."

Ez így igaz! Engem nem érdekelne, hogy jobboldali kormány van, ha a politikájuk olyan lenne, ami megmagyarázható. Viszont ez a nemzeti keresztény lóf@sz, amit művelnek az az egoizmus, pökhendiség, kivagyiság, ami jellemzi őket, az taszít. Én szeretet párti vagyok.

Márai tökéletesen jellemezte a jobboldaliságot, és tökéletesen leírta a fidesz.

2llkedő 2013.06.22. 17:45:51

@Ad Dio: Ja, még annyit, hogy Ferinél csak annyit tudunk, hogy hazudtak reggel, délben, meg este. De tudod-e, hogy miben hazudtak?

Piktornál pedig már meg sem lehet számolni a hazugságait. Mint például a blog témája is.

Ad Dio 2013.06.22. 18:03:44

@félázsiai 2llkedő:

"Mármint melyik? Mert szerintem tárgyilagosan leírtam a történteket."

Mutass egyetlen olyan gondolatot a leírásodban, amikor árnyaltan fogalmaztál volna, beisertél volna egyetlen baloldali kudarcot, esetleg elismertél volna egyetlen jobboldali sikert... Ezaz...

"Nem mondtam, hogy hú de jók voltak. Feri másfél éves tevékenykedésével kapcsolatban már máshol is leírtam, hogy ha teszem azt valami csoda folytán Piktor távozni kényszerülne, és más venné át a stafétabotot, ő se tenne másként, ha meg akarná nyerni a következő választást, hogy utána elindíthassa a saját elképzelését. Ez nem Feri, vagy Piktor kérdése, hanem egy természetes dolog."

Ez elfogadható, viszont ettől még nem tükrözi az ország érdekeit. MINDEN GyF hatalmának megtartásáról szólt. Ismét csak őt magát tudnám idézni, de nem akarom. A startégiája azon túl hogy mindenki zsebéből elég sokat kivett, ráadásul tökéletesen esélytelen is volt. Ha GyF-be szorult volna egy gombostűnyi önmérséklet és politikai érzék, akor a 2006-os választást elengedi és a 2010-re koncentrál. Nulla esély volt arra hogy értelmezhető parlamenti többséget hozzanak össze. Ráadásul a koalíciós társ enyhén szólva problémás volt. És hogy ez nem egy jobber faszságai díszkötésben, arra valóságnál jobb bizonyíték vagy érv nem kell.

"Mert ne igaz hogy csak egyik vagy másik párt képes a JÓRA míg amit a másik tesz az netto ROSSZ."

"Ez így igaz! Engem nem érdekelne, hogy jobboldali kormány van, ha a politikájuk olyan lenne, ami megmagyarázható. Viszont ez a nemzeti keresztény lóf@sz, amit művelnek az az egoizmus, pökhendiség, kivagyiság, ami jellemzi őket, az taszít. Én szeretet párti vagyok."

Rengeteg dolog csípi az én szememet is, de a jelenlegi kormányzás nem csak nemzetiszín pacsuli meg műkereszténykedő baromság. Sajnos úgy tűnik erre van igény :-(. Amit a piac kér, azt megkapja. A baloldalnak is megvannak a maga populista faszságai, de mégsem hiszem hogy a hiteles baloldal ezekkel azonosítható lenne.

"Márai tökéletesen jellemezte a jobboldaliságot, és tökéletesen leírta a fidesz."

Tudod most vallok kicsit az életemről, mivel minden bizonnyal úgyis csak mi olvasgatjuk ezt a lapot, úgyhogy mindegy. Apósomékkal egy udvarban élünk. Ő elhivatott baloldali. Van egy baráti köröm, ahol nem egy ember hasonlóan elhivatott balos. Akad köztük volt munkásőr, Che Guevara-s raszta, leszbikus (vagy biszex? :-) ) nőjogi aktivista stb. Emellé kijárnak hozzám keresztények, cserkészek, polgári körösök, de még egy-két hagyományőr ultramagyar is.

Mindegyik értékes ember az ütődöttségeikkel együtt is. Francnak kell egymást szekálni, meg minősítgetni.

A jobboldaliság, az értékkonzervatív életszemlélet nem egyenlő egyetlen párttal sem. Épp így azt hiszem az igazi szolidáris baloldaliságnak sem tudnék hirtelen pártot találni a palettán.

Ad Dio 2013.06.22. 18:14:25

@félázsiai 2llkedő:

Jaj nem már... a politikus hazudik... ez van. Olvass vissza és jelezd kérlek ha ezen én valaha fennakadtam volna. Én ezt leszarom. GyF-el az volt a bajom, hogy MINDEN a hatalomvágyának volt alávetve. Soha egyetlen pillanatra sem derülhetett ki hogy milyen államférfi is ő valójában. Mindig csak mint politikust láttuk működni. És ez a showműsor BAROMIRA sokba került. ESZETLENÜL sokba. Évekbe, akár egy évtizedbe is. Szerencsére ma már nem ő a baloldal arca. Egyes vélemények szerint ma önként törleszt a jobboldalnak a baromságaiért minden egyes megszólalásával. Győznek róla hallgatni :-).

2llkedő 2013.06.22. 18:22:20

@Ad Dio:
"beisertél volna egyetlen baloldali kudarcot,"

"""Feri jól látta, hogy Megyó ténykedése egy kissé mellé ment. """

"esetleg elismertél volna egyetlen jobboldali sikert... "

Mondj lécci valami sikert! Ja, kikerültünk a túlzott deficitbál, alacsony az infláció. Ez jó dolog.

"MINDEN GyF hatalmának megtartásáról szólt. "

"""hogy ha teszem azt valami csoda folytán Piktor távozni kényszerülne, és más venné át a stafétabotot, ő se tenne másként,"""

Mint írtam, ez nem Feriről szól. Ha valaki valamit tenni akar, (hogy az jó-e, azt nem tudom megmondani), akkor ezt teszi. És nem feltétlenül a hatalomvágy miatt, hanem mert nincs más lehetősége.

" Ha GyF-be szorult volna egy gombostűnyi önmérséklet és politikai érzék, akor a 2006-os választást elengedi és a 2010-re koncentrál"

Amit el akart kezdeni, annak már működnie kellene. De valaki keresztbe tett. Az egészségügyet át kellett volna alakítani például. Ennek volt az egyik pici eleme a 300 Ft-os vizitdíj. Valamennyi változtatás elkezdődött és a kedves ellenzék támogatásával abba is maradt. Most pedig van egy torzó, és lehet rá mutogatni, hogy hogy néz ki, ezt is ők csinálták.

"Mindegyik értékes ember az ütődöttségeikkel együtt is. Francnak kell egymást szekálni, meg minősítgetni."

Egyetértünk!!!!

Én a fidesz féle jobboldaliságról beszélek, és Márai is ezt a jobboldaliságot írta le. Beidézzem?

2llkedő 2013.06.22. 18:29:17

@Ad Dio: "Jaj nem már... a politikus hazudik... ez van."

Ott van a gond, ha tetten is érhető. Ha a szélkakas hozzá képest egy álló szobor. Ha valaki azt hazudja magáról hogy ő sohasem hazudott, viszont egy nap alatt képes háromszor ellentmondani önmaga korábbi állításának, az nem való egy ország kormányfőjének.

"Én ezt leszarom. GyF-el az volt a bajom, hogy MINDEN a hatalomvágyának volt alávetve."

Mint ahogyan Piktornak. Piktort sose érdekelte az ország, csak a hatalom.

A haza nem lehet ellenzékben! Alakítsatok polgári köröket, hogy ha kell együtt mozdulhassunk.
És itt van a blog témája, most támogatja azt, amit 2006-ban elítált, pontosan azért, mert ha kell, akkor ő is ezt cselekszi majd, és nem olyan finom eszközökkel, mint ahogyan Feri rendőrsége tette. A TEK nem gumibogyókkal fog lődözni.

2llkedő 2013.06.22. 18:53:31

@Ad Dio: "Soha egyetlen pillanatra sem derülhetett ki hogy milyen államférfi is ő valójában."

Így igaz! A vesztes választások után a fidesz teljes pályás letámadásba ment át. Ehhez hozzá jött az öszödi beszéd kiszivárogtatása. Innentől kezdve hogyan tudta volna megmutatni, milyen államférfi?

Nem tudom, hogy amit elképzelt, az jó lett volna-e.? De ezt már írtam. Lehet, hogy 2008-ba kedvezőbben érte volna az országot a válság, lehet, hogy becsődöltünk volna, de ha a fidesz nem gáncsoskodik, akkor mindent Feri nyakába lehetne varrni. De így a fidesz kőkeményen benne van a felelősségben.

Jut is eszembe! Nem érdekes, hogy egy jogász nem tudja, hogy kordont bontani a jogba ütköző cselekedet, ha nincs engedély rá?

Ad Dio 2013.06.22. 19:30:48

@félázsiai 2llkedő:

"Mondj lécci valami sikert! Ja, kikerültünk a túlzott deficitbál, alacsony az infláció. Ez jó dolog."

Költségvetési fegyelem, stagnáló, vagy kissé csökkenő GDP arányos államadósság (az elmúlt időszakhoz képest mindenképpen óriási dolog), alacsony hiány, alacsony infláció, alacsony alapkamat. Ez mindennek az alapja.

A magam részéről jónak tartom a multik és a banok megadóztatását is Mert bár tudom hogy egy részé áthárítják, ráadásul kétélű a dolog ami a beruházásokra kihat, de a 2006-2008-as válság éppen a multik és a bankok felelőtlen üzletpolitikájának a következménye. Ugyancsak jónak tartom a szociális kiadások lefaragását, a segély helyett munka programot (IGEN, a közmunkával is egyetértek), jónak tartom a tandíjat is (akkor is annak tartottam amikor a FIDESZ szavazást rendezett belőle), pártolom a bankok és devizahitelesek közti egyezkedés állami segítségét. Kevésbé pártolom az adófizetők pénzéből való adóssegítést.

Elég sok mindent viszont ellenzek.

"Mint ahogyan Piktornak. Piktort sose érdekelte az ország, csak a hatalom."

OV hatalommániája jól fejlett, ez tény. Viszont a körülmények, a szerencse, vagy ténylegesen az hogy néha le tudja gyűrni a saját pillanatnyi érdekeit, nem tudom, de ény: őt láttuk államférfiként is. Hogy milyen államférfi, arról megoszlanak a vélemények, de legalább nem nonstop kampány folyik, hanem néha időszakosan van némi kormányzásra emlékeztető valami is. Persze az elmúlt (és eljövendő) időszakban ez előreláthatólag nem igazán lesz domináns viselkedés :-(.

"És itt van a blog témája, most támogatja azt, amit 2006-ban elítélt, pontosan azért, mert ha kell, akkor ő is ezt cselekszi majd, és nem olyan finom eszközökkel, mint ahogyan Feri rendőrsége tette. A TEK nem gumibogyókkal fog lődözni."

Ez tek felesleges hangulatkeltés és műrettegés. Én csak azzal foglalkozom, ami VAN vag VOLT. Ezek ugyanis nagy vonalakban tényszerűek. Hogy jelenleg miért állt a török rezsim mellé, arról csak találgatunk. Fogalmam sincs. Mellesleg hányinger és felháborító a dolog, de ezt már mondtam.

Ad Dio 2013.06.22. 19:38:43

@félázsiai 2llkedő:

"Így igaz! A vesztes választások után a fidesz teljes pályás letámadásba ment át. Ehhez hozzá jött az öszödi beszéd kiszivárogtatása. Innentől kezdve hogyan tudta volna megmutatni, milyen államférfi?"

Ilyenkor egy államférfi (de egy közepesen tehetséges politikus is!), mérlegel: tudok-e javítani a pozíciómon? Remélhetem-e a helyzet jobbra fordulását? Legkésőbb 2007 januárban erre már tudni lehetett a választ... Ilyenkor két választás van: mindent egy lapra! Bedurvítok, elindulok mint a tulok előre és ha dől a ház, akkor belebukok az erőfeszítésbe. Ez kemény, de államférfihez méltó. Ennél egy fokkal még szofisztikáltabb egy azonnali lemondás, előrehozott választások. Aztán a következő ciklusra van esély a feltámadásra.

Egy ilyen helyzetben foggal-körömmel bekapaszkodni a hatalomba és az adófizetőkkel finanszíroztatni egy 4 éves teljesen értelmetlen vergődést... ez nem államférfira vall. Ez hányás volt és kiba sokba került minden adófizetőnek.

2llkedő 2013.06.22. 20:08:14

@Ad Dio:
" Költségvetési fegyelem,"

??????

"stagnáló, vagy kissé csökkenő GDP arányos államadósság"

Manyup lenyúlás.

"alacsony infláció, alacsony alapkamat."

Kedvező környezetnek köszönhetően.

"Ugyancsak jónak tartom a szociális kiadások lefaragását,"

Feri is elkezdte, csak akkoriban a szerzett jogok fontosak voltak. Azóta a szerzett jogok semmisek.

"jónak tartom a tandíjat is "
Igen, a fidesznek ez is egy hazugsága. De ne dicsőítsük már ezért a fideszt, hogy hazudozik össze-vissza.

" pártolom a bankok és devizahitelesek közti egyezkedés állami segítségét. "

Nem egyeztetések vannak, hanem kiadta a parancsot, oszt jónapot. Teccik, nem teccik, ez van. Kész. Oszt hogy mi lesz a következménye, az más dolog.

"OV hatalommániája jól fejlett, ez tény."

Mint Hitlernek.

Csak el kell olvasni a MK-t. Benne van minden, amit csinál.

No itt befejezem.

Jóccakát! Remélhetőleg nem vettem el az álmodat.
Üdv!

Ad Dio 2013.06.22. 20:25:16

@félázsiai 2llkedő:

"Manyup lenyúlás."

Lejárt lemez. 2010-11-ben volt hatása, de azóta már semmi. Ráadásul közel 2/3-ad része befektetésre kerül.

"Kedvező környezetnek köszönhetően."

Kedvező környezetnek IS köszönhetően. Ellenben egy sereg egyéb tényező ronthatná, azt mégse romlik. Durva költségvetési korrekció mentén ez nem jellemző dolog.

"Feri is elkezdte, csak akkoriban a szerzett jogok fontosak voltak. Azóta a szerzett jogok semmisek."

Megint ott vagyunk ahol az előbb: GyF egy tehetségtelen politikus. Ötletelt, persze csak óvatosan, de nem erőltetett semmit. Gyenge volt erősnek lenni. Jaj, hiszen az akár népszerűségvesztéshez is vezethet!

""jónak tartom a tandíjat is "
Igen, a fidesznek ez is egy hazugsága. De ne dicsőítsük már ezért a fideszt, hogy hazudozik össze-vissza."

Bizony-bizony. De én mint mondtam, leszarom a hazudozást. Mindenki hazudik a demokráciákban. Csak nézd meg pl. az Obama kampányát. Érett ameriai demorácia mi?! Leszarom. Tandíj kell. Én nem így csinálnám ahogy a fidesz, mert ez egy felemás rendszer. Én tisztán tandíj-ösztöndíj alapon nyomnám.

"Nem egyeztetések vannak, hanem kiadta a parancsot, oszt jónapot. Teccik, nem teccik, ez van. Kész. Oszt hogy mi lesz a következménye, az más dolog."

Voltak és vannak is egyeztetések. Az árfolyamgát pl. banos oldalról jött ötlet volt.

""OV hatalommániája jól fejlett, ez tény."

Mint Hitlernek.

Csak el kell olvasni a MK-t. Benne van minden, amit csinál."

Egyelőre egyetlen minszterelnök volt a 89 utáni világban aki erőpolitikával nyomott el utcai zavargásokat és az nem OV volt...

"Jóccakát! Remélhetőleg nem vettem el az álmodat."

Neked is! Jó hogy nem adtuk fel. Egy kis szeglete volt a blogszférának ahol beszélgettek és nem acsarkodtak. Legszívesebben töltenék Neked is egy pohárral ebből a jófajta házi rizlingből amit a reggeli szénabála behordásért kaptam.

:-)

fehérfarkas 2013.06.22. 21:22:19

Törökorszg megítélését nem kellene a hazai belpolitikai helyzet viszonylatában megtélni. Se pro, se kontra. Ugyanis a valóság pont ellentétes azzal, amit a nyugati és a magyar sajtó beállít róla.
A tüntetők száma 3 hét alatt végig ugyanannyi maradt, sőt a végére már jelentősen csökkent: országosan pár tízezer emberről van szó egy 70 milliós országban, ahol maga Isztambul lakossága több mint 13 millió fő (több mint Magyarország), Ankara több mint 4 milliós (= Horvátország lakossága), Izmír 3 milliós (= Litvánia lakossága) és Bursza 2 milliós (= Budapest lakossága).

Ráadásul ezek a békés civil tüntetők pártok zászlóit lengetve (BG, EMEP, PKK, TKP-ML, MKP, DSIH) tüntettek - ennyit a civilségükről!
A békésségükről meg sokat elmond az, hogy eddig több mint 100 autót gyújtottak fel, boltok, üzletek, bankok kirakatait törték be.
Már a legelején sem voltak békések, itt a még június 2-án (vagyis már a zavargások első napjaiban!!!) készült felvétel a "békés civil tüntetőkről", akiknek ott a kezében a pártzászló(!!!):
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Lk7y4gfRpXU

Ankarában és Ízmirben őrizetbe vettek 13 főt, akik a következő betiltott, illegalitásban működő szervezetek tagjai: Maoista Kommunista Párt (Maoist Komünist Parti, vagyis MKP), Török Kommunista, Marxista-Leninista Párt (Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist,TKP-ML) és Forradalmi Szocialista Munkás Mozgalom (Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi, DSİH).

Ezen kívül a tüntetők között voltak más pártok aktivistái is, köztük a marxista Kurd Munkáspárt (PKK) és annak vezetőjének (Abdullah Öcalan) arcképes zászlóit lengetők is. Erről csupán annyit, hogy a PKK az EU szerint hivatalosan terrorista szervezet, Öcalan pedig terrorista vezető, mivel civileket gyilkolnak és robbantanak.

Erdogan az elmúlt napokban Ankarában, Kayseriben, Ankarában és más nagyvárosokban több tízezres őt támogató tömeg előtt tartott beszédeket (a nyugati média egyedül az isztambuliról számolt be és azt max 10 ezresre tette, amikor a valóságban még az ellenzéi török sajtó is 100 ezresre becsülte a tömeget).

Ezek tények. Nyugodtan le lehet ezeket ellenőrizni, ha valaki nem hiszi el.

fehérfarkas 2013.06.22. 21:29:28

@Totof: "6 halott tüntető? Legyen ez a kiindulópont. Nme kell jók, vs rosszak csatán elmélkedni, ahogy Magyarországon sem ez történt 2006-ban. Tüntetők vannak (voltak) a karhatalommal szemben. AZ, hogy mi jó, mi nem, az a történelem dönti el, illetve, mivel közelmúltról van szó, az éppen regnáló hatalom."

A 4 halott, és közülük az egyik rendőr, akit Adanában a tüntetők lelöktek egy hídról. A legelső halottat pedig az egy taxis gázolta el, miközben az autógyújtogató randalírozó tömeg elől próbált menekülni (teljesen érthetően nem akarta, hogy az ő autója legyen a következő áldozat).
Tüntetők már a legelső nap gázmaszkokban, majd a rendőri felszólítás ellenére maradtak. A vízágyúk és könnygáz bevetésére sem oszoltak, hanem inkább barikádokat építettek, gyújtogattak, utcaköveket szedtek fel és dobálták vele a rendőröket, kirakatokat törtek be, autókat gyújtottak fel, mecsetet gyaláztak meg (piáltak, dohányoztak szemeteltek és cipőikkel taposták a szőnyegeket), az AKP izmíri irodaházát felgyújtották, Molotov-koktélokat dobáltak, és egy rendőrt megöldtek és több mint 500 rendőrt megsebesítettek.
Ezeket had ne nevezzem békésnek, oké?

fehérfarkas 2013.06.22. 21:38:44

@MacChicken:
Könnyű eldönteni kinek van igaza, csak meg kell nézni kik szólalnak fel a tüntetők részéről, miket mondanak, abban megnnyi az igazság/hazugság, milyen politikai szervezetek zászlóit lengetik, és miket is csináltak.

Törökországban az ennél nagyobb tüntetések gyakoriak - de azok mégis békések tudnak lenni.

Meg nem árt ismerni a török történelem elmúlt 90 évét, és akkor megérti az ember, hogy kik állnak a tüntetők mögött és miért.
(persze sok fiatal tüntetőt csak a forradalmi hév hajtja, mert elhiszi, hogy most ő is lehet valaki, ő is lehet történelmi személyiség aki részt vesz a "török tavaszban" - miközben a valóságban itt nincsen semmiféle "török tavasz", csupán bizonyos politikai és üzleti csoportok használják ki a naív fiatalokat a saját céljaikra;
nem véletlen, hogy a török TV-kben a tüntetők melletti legnagyobb nyilatkozó Törökország egyik leggazdagabb bankára, akit igencsak keményen érintett az a kormányzati döntés, hogy a török bankok már 4-7%-ra adhatják a kamatokat a korábbi 30-40-50%-os kamatok helyett;
és az sem véletlen, hogy a tüntetők nem a vidéki szegények közül kerültek ki, hanem a nagyvárosi középosztly közül - még a kommunista pártok tüntetői is a jómódúak közül valók, akiknek anyagi életszínvonalát egy átlag magyar simán megirigyelné)

fehérfarkas 2013.06.22. 21:39:25

@fehérfarkas:
Ráadásul utánanéztem a neten a Taksim tér és Gezi park átépítési terveinek. Egyáltalán nem arról van szó, mint ahogyan azt az Occupy mozgalmasok mondják. Ráadásul már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és az autóutat a tér alatt fogják elvinni (az alagutat már fúrják), a buszállomást is a térről elviszik melléje és kulturált buszparkolókat alakítanak ki, így az egész térről a felszíni forgalom eltűnik és a teljes egész tér sétálóövezet lesz.
A bevásárlóközpont központ pedig valójában az 1940-es években a török kommunista párt által lerombolt III. Szelim szultán által épített laktanyaépület visszaépítése lesz, ugyanúgy ahogy lerombolt régi épületek visszaéptésére Berlinben s Szentéterváron is van példa. Ráadásul az a laktanya építészetileg is szép, díszes, esztétikus épület. A lerombolása nemcsak történelmi, hanem kulturális barbárság volt. Most persze már nem laktanyaként fog működni, hanem boltok, éttermek, és egy kulturális intézmény kap benne helyet.
Az igazi bevásárlóközpont a Gezi parkkal srégen szembeni részen lesz a Şan City projekt keretében. Ráadásul itt is a régi történelmi stílusban építik fel a lakó és kereskedelmi épületeket:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1472945

Itt meg lehet nézni a képeket, hogy milyen volt a Taksim tér és a mellette levő Gazi park, mielőtt a komcsik lerombolták a laktanyát, és milyen az újjáépítési terv:
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1391312

Itt egy sokkal részletesebb thread a Taksim tér és a Gazi park átépítéséről: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1555144

Aki ez ellen tüntet az nemcsak a saját országa történelmi múltja ellen tüntet, hanem meg is érdemelné, hogy élete végéig egy "kemalista stílusú" szürke brutális stílusban épült betonépületben élje le az egész életét. A szép épületeket az ilyen ember amúgy sem tudja élvezni, akkor minek neki? Úgyis csak Moltov-koktélokkal meg utcakövekkel dobálná meg. Akkor a brutalista stílusú beton épületeket legalább nyugodtan dobálhatja utcakövekkel meg Moltov-koktéloknak, azoknak úgyis mindegy :D :D :D

Itt lehet nézni pár képet és infót Isztambul legújabb fejlesztéseiről - hogy mik is épülnek a tüntetők szerint "iszlámfasiszta diktatúrában":
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=963572
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=861722&page=51

Ezen fejlesztések közül tavaly némelyiket személyesen is láttam és le is fotóztam. Mielőtt még valaki belekötne abba, hogy ezek kamu PR képek.

fehérfarkas 2013.06.22. 21:44:23

@Amadeus62:
mai hír:
"Az izmiri különleges erők ma 13 szélsőbaloldali zavargót vettek őrizetbe, akik a baloldal és a kommunisták fellegvárának számító nyugat-törökországi Izmirben és a fővárosban, Ankarában vettek részt a zavargásokban.

A két településen az őrizetbe vett 13 fő a következő betiltott, illegalitásban működő szervezetek tagjai: Maoista Kommunista Párt (Maoist Komünist Parti, vagyis MKP), Török Kommunista, Marxista-Leninista Párt (Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist,TKP-ML) és Forradalmi Szocialista Munkás Mozgalom (Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi, DSİH).

A gyanúsítottak komoly károkat okoztak a zavargások során az említett két városban és mint a ma rekonstruált terveikből kiderült: a két városban szervezni kezdték a kapcsolatot a kurdokkal és a többmilliós törökországi kisebbség tagjait is fel akarták használni a kormány ellen.

Valamennyi őrizetbe vett kommunista fiatal, egyiküket a rendőrök előbb vizsgázni vitték az egyetemre és amint azzal végzett, a fogdára.

Eközben a rendőrség tovább azonosítja az autókat, buszokat, közintézményeket és főleg magántulajdont rongálókat. Büntetés vár rájuk: vagyonukkal fizethetnek az okozott károkért, amennyiben nincs a nevükön semmi, három év állami közmunka a büntetésük. A török állami vezetők közölték: tüntetni szabad, akár gyújtogatni és rombolni is, ám akkor a károkat nem az állam fogja megfizetni, hanem az, aki okozta.

Mindeközben kiderült, a zavargások első napjaiban egy jól szervezett csoport arra készült, hogy elfoglalja az észak-afrikai körútján tartózkodó Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök házát és ország-világ előtt mutogassa "teljesítményét" az immár bizonyítottan külföldről, több -Törökország érdekeivel ellenséges- országból pénzelt zavargó tömeg.

Az akciót a titkosszolgálat segítségével motoros rendőrök akadályozták meg."

Magyar nyelven csupán Horváth Ádám cikkéből tudok idézni, de török nyelvű cikkek tömkelegét tudnám betenni, meg képeket és videókat, hogy azok a "békés civil" tüntetők miket is csináltak.
Nekem ezt tetszik különösebben: "Eközben a rendőrség tovább azonosítja az autókat, buszokat, közintézményeket és főleg magántulajdont rongálókat. Büntetés vár rájuk: vagyonukkal fizethetnek az okozott károkért, amennyiben nincs a nevükön semmi, három év állami közmunka a büntetésük. A török állami vezetők közölték: tüntetni szabad, akár gyújtogatni és rombolni is, ám akkor a károkat nem az állam fogja megfizetni, hanem az, aki okozta."

fehérfarkas 2013.06.22. 22:01:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Mi van akkor, ha a tüntetőket a nép többsége nem támogatja? Márpedig Törökországban ez a helyzet. Teljesíteni kell a tüntetők követeléseit, bár a nép zöme nem ért velük egyet?"

Ebben teljesen igazad van.
Ha a tüntetőket a lakosság többsége támogatná, akkor a 3 hét alatt nem állt volna meg országosan pár tízezernél a tüntetők létszáma. Ráadásul az AKP nem tudott volna 3 választást megnyerni egymás után úgy, hogy közben folyamatosan növelte a támogatottságát (ne felejtsük el, hogy Törökországban több mint 20 párt szokott indulni a választásokon), és idén májusban a támogatottsága a közvéleménykutatási adatok alapján 50-60% közötti (ez még a 2 politikai pólusú Magyarországon is igencsak nagynak számít, nemhogy olyan országban, ahol 20 párt versenyez a parlamenti helyekért).

Meg ugye az elmúlt 10 évben az AKP egy államcsőd közeli állapotból vette át az országot, és idén tavasszal fizette vissza az utolsó IMF kölcsönt, sőt most már ő adott további 5 milliárd dollárt az IMF-nek. Az életszínvonalat ezalatt a 10 év alatt megháromszorzta, és a világ 17. legnagyobb gazdaságává tette az országot (nominal GP alapon 773 milliárd dollár; GDP-PPP alapon pedig 1125 milliárd), az államadósságot pedig 36%-ra leszorította.

fehérfarkas 2013.06.22. 22:07:10

@Amadeus62:
Ne felejtsd el, hogy Törökországban annak az OCCUPY mozgalomnak a helyi szervezete (Occupy Gezi) kezdte a tüntetést és a zavargásokat (már a legelső napon gázmaszkokat vittek magukkal, készülve arra, hogy a rendőrségi tömegoszlatásnak nem fognak engedelmeskedni és így a rendőrség könnygázt fog bevetni ellenük), amelyiknek a New York-i (Occupy Wall Street) és Washington-i (Occupy D.C.) szervezete ellen az USá-ban a lovasrendőrséget is bevetették, és ennek ellenére több mint 1 évig nem tudták az amerikai hatóságot a tüntetéseiket abbahagyatni.

És erre az Occupy mozgalmas tüntetésre szerveződtek rá az ellenzéki pártok aktivistái.

fehérfarkas 2013.06.22. 22:20:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Itt elvi kérdésről van szó: joga van-e egy választásokon vesztes kisebbségnek tüntetésekkel kierőszakolni azt, amit a többség nem akar? S ebben az esetben mi az állam szerepe?"

Hát pontosan erről van szó: választási ciklus félidejében járunk, és a kormánypárt népszerűsége akkor, hogy a 4. választást is valószínűleg meg fogja nyerni, és az ellenzéki pártoknak a demokratikus választásokon esélyük sincsen legyőzni (csupán azon versenyezhetnek egymással, hogy melyik hány ellenzéki képviselői posztot szerezzen), ezért inkább megróbálták az utcákrakivinni az embereket, hogy ott döntsék meg a kormányt. Csakhogy a kormány ellenes rendbontó zavargók száma a 3 hét alatt nem növekedett tovább, sőt inkább csökkent (a 2. héten tetőzött a számuk: országosan pár tízezren voltak).

fehérfarkas 2013.06.22. 22:33:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azért az dúrva, hogy Maxval és Fejesrob egy oldalon áll egy blogon :D
Meg az is, hogy én Fejesrobbal állok egy oldalon (hiszen veled azért mégiscsak többször értek egyet mint vele) :)

fehérfarkas 2013.06.22. 22:47:43

@l_andras: "Erdogan hozzáállását aljasnak tartom, mert egy lemutyizott ügyért képes embereket gyilkoltatni 36-48 órája szolgálatban levő alantasokkal. A picsáért nem hagyta meg azt a nyomorult parkot a hülyéje. Nyer ezzel egy csomó pluszpontot."

Az a park a Taksim tér mellett van és azzal együtt építik át egy kulturált sétálóövezetté, ahol az auúforgalmat elvezetik a föld alá, és a buszállomást is arrébb teszik a tér mellé, hogy sétáló övezetet ne zavarják a buszok, valamint visszaépítik az 1940-es években a kommunista párt által lerombolt Ottomán korszakbeli laktanyát, csak most üzletek lesznek benne és kultuális eseményeknek is helyet adó park.
Az átépítést pedig már hónapokkal ezelőtt elkezdték. A föld alá menő alagút egyes részei már el is készültek. Ráadásul Erdogan 2 hete a tüntetők közül több csoport vezetőjével is tárgyalt és megígérte, hogy a park ügyét népszavazásra fogja feltenni. A tüntetők többi részétől (= a keménymagtól) a válasz erre az volt, hogy a kormánnyal tárgyalók árulók.
Na ezek után kivel és miről kellene tárgyalni? Hiszen akik a kormánnyal tárgyalnak, azok a keménymag számára (akik az autófelgyújtásokat, kődobálásokat, Molotov-koktélozásokat, barikádemeléseket, tüzek gyújtását csinálják) csupán árolónak számítanak, és a zavargásokat eszük ágába nincsen abbahagyni, amíg a kormán le nem mond. Márpedig egy demokratikusan megválasztott kormány miért mondana le? És miért ne várná meg a következő választásokat?

Ja, hogy pont a tüntetők keménymagja nem akarja megvárni a következő választásokat, mert tudják, hogy a pártjaiknak esélye sincsen győzni, mert nincs elég támogatottságuk? És pont ezért az utcákon zavargással akarják megdönteni a kormányt. Csak elszámtották magukat, mert nem ment ki melléjük elég ember tüntetni. Sőt, a kormány mellett szimpátiatüntetők sokkal többen mentek ki az utcákra - és békésen (egy incidenst kivéve, amikor pár napja isztambulban kb 50 kormány melletti tüntető nekitámadt a kormányellenes zavargóknak).

fehérfarkas 2013.06.22. 23:01:30

@Salemi boszorkány: "A török ellenzék fellázadt egy iszlamista fostalicska miatt."

Ez az "iszlamista fostalicska" egy államcsőd közeli helyzetből vette át az ország irányítását és azóta eltelt 10 évben megháromszorozta az életszínvonalat, visszafizette az utolsó IMF törlesztőrészletet is, az államadosságot 36%-ra csökkentette, és az országot a világ 20 legnagyobb ipari gazdasági országa közé vitte be (nominal GDP 773 milliárd dollár, GDP-PPP 1125 milliárd dollár), a GDP átlagosan 6-10% között nőtt az elmúlt 10 évben, autópályákat és 250km/h gyorsvasútat épít, és liberalizálta a gazdaságot és egy nagyarányú privatizációt is végrehajtott.

Azok a vádak, amiket a tüntetők hajtogatnak pedig hazugságok, szó sincsen Szaud Arábia 2.0-ről meg iszlamizációról. Az új alkoholtörvénynél szigorúbb van érvényben pl. itt Budapest belső kerületeiben is, meg Skandináviában is (pedig sem mi, sem a skandinávok nem iszlamisták). Pedig ez az egyik ok, ami miatt iszlamizmussal/lopakodó iszlamizmussal/iszlámfasizmussal vádolják a tüntetők a kormányt.

Azért én örülnék, ha a rendszerváltás óta nálunk is ugyanilyen "iszlamista fostalicska" kormányok lettek volna. Akkor mi már rég egy 2. Svájc lennénk. :)

A magyar média teljes szakmai dilettantizmusát jól jellemző, hogy a hazai belpolitikai csatározásokba egy másik országot is belevonnak, és nemcsak hülyeségeket irogatnak róla, hanem egyenesen hazugságokat.

fehérfarkas 2013.06.22. 23:10:50

@conmorientes:
Ez elég nagy csúsztatás amit írsz. A kemalisták, és a katonai junta tagjai és az azt támogató vezető beosztásúak ellen folynak a bírósági tárgyalások (eddig már 80 tábornokot ítéltek el).
Azok a tárgyalások, amik itt Magyarországon a rendszerváltás után elmaradtak, mert a volt komcsik szépen átmentették a hatalmukat és a kormány meg ellenzéki pártokba és gazdasági holdudvarukba szépen befészkelték magukat.
80 évig voltak a kemalisták hatalmon Törökországban, és az eredmény egy Bulgária színvonalú korrupt állam lett. És amikor nem az általuk támogatott pártok nyerték a választást (mert a nép nem arra szavazott), akkor katonai puccsal megdöntötték a nép által megválasztott kormány (minden évtizedre jutott egy ilyen katonai puccs). Rádásul ezek a bírósági tárgyalások sajtónyilvánosság előtt történnek.
Had ne hullasak ezekért egy csepp könnyet sem, okés?
Te nyugodtan sírhatsz értük, de én nem fogok.

2llkedő 2013.06.23. 07:10:36

@Ad Dio: "Ez tek felesleges hangulatkeltés és műrettegés. Én csak azzal foglalkozom, ami VAN vag VOLT."

A TEK hová tartozik? Ha láttad az ártatlan jedi lovag letartóztatását, vagy az öngyilkosjelölt hanggránáttal történő lefegyverzését, akkor lehet sejteni egy komolyabb esetnél a reakciót. A TEK-eseknek van leltári számuk, ami leeshet?

""""A Fidesz ezen a téren nem ismer kompromisszumot : elfogadhatatlan az állami erőszakmonopólium meggyengülése, magánhadseregek létrehozása . Vissza kell adni az államnak és a törvénynek járó tekintélyt és tiszteletet ."""

A TEK Orbán magánhadserege.

2llkedő 2013.06.23. 07:38:26

@Ad Dio:

"Lejárt lemez. 2010-11-ben volt hatása, de azóta már semmi. Ráadásul közel 2/3-ad része befektetésre kerül."

Mondjuk úgy, hogy 2011-2012-ben volt hatása. Ennek megfelelően az adósságunk öt hónap alatt ezer milliárddal nőt.
A befektetést nem vettem észre, legfeljebb a stadionoknál, meg Hódmezővásárhely adósságának 70%-ának átvállalásában.

"Ellenben egy sereg egyéb tényező ronthatná, azt mégse romlik."

2. Varga csomag.

"Gyenge volt erősnek lenni."

Majd meglátjuk, hogy Piktor mennyire lesz erős egy minimális többség mellett.

Bajnai is csak azért tudta végig vinni azt, amit végigvitt, mert az elején aláíratta azt a bizonyos papírt.

"De én mint mondtam, leszarom a hazudozást. Mindenki hazudik a demokráciákban."

Csak van, aki a saját hatalma, az egoja miatt hazudik, és van, aki az ország érdekében hazudik.

Az, hogy valaki ellenzékben ezt mond, mert az az érdeke, kormányon pedig éppen 180 fordulattal mondja, mert akkor az az érdeke, az nem államférfi.

Baszni és szűznek maradni nem lehet egyszerre.

A párom lánya is ugyan ez a karakter. Ő is Ikrek jegy szülötte. Egy kissé más világ, mint az enyém. Ha arról lenne szó, hogy lennék-e a párja, bizony messze elkerülném. Én szabadság párti is vagyok. Mondjuk ez következik a szeretetből.

"Egyelőre egyetlen minszterelnök volt a 89 utáni világban aki erőpolitikával nyomott el utcai zavargásokat"

A török eseményekkel kapcsolatosan Piktor kinyilatkozta, hogy az a demokrácia megvédése.

""""""„Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia. A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását. Kiváló együttműködés bontakozott ki a két fél között, és mind a kétoldalú együttműködés, mind pedig a belpolitikai stabilitás megteremtése területén bizalommal vagyunk a török kormány iránt” – jelentette ki Németh Zsolt.""""""""

Baszni és szűznek maradni nem lehet egyszerre!

"Legszívesebben töltenék Neked is egy pohárral ebből a jófajta házi rizlingből"

Köszönöm kedvességedet, megtisztelő, de én már megittam a kenyerem javát, és most már mentes vagyok.

2llkedő 2013.06.23. 08:26:33

@Ad Dio:
"Egyelőre egyetlen minszterelnök volt a 89 utáni világban aki erőpolitikával nyomott el utcai zavargásokat "

""""Az eljátszott legitimitás visszaszerzésért folytatott elkeseredett harc során a baloldal valójában minden hivatalban töltött nappal korrumpálta a demokratikus intézményrendszert, tovább rombolva ezzel az állampolgári bizalmat . Ráadásul a hatalomgyakorlók olyan cselekedetekre szánták el magukat, amilyenekre a rendszerváltás óta nem volt példa: 2006 őszén diktatúrákat idéző brutalitással oszlattak fel békés megemlékezést, majd mindent megtettek annak érdekében, hogy akadályozzák a független igazságszolgáltatás munkáját . Máskor pedig a nyilvánosság előtt támadták az igazságszolgáltatás intézményrendszerét, azt a hamis látszatot keltve, hogy a bíróságok az ellenzék politikai utasítására cselekednek ."""""

2llkedő 2013.06.23. 08:34:45

@Ad Dio:
Kikről szól az alábbi idézet?

"""""Az emberek ma nemcsak azért bizalmatlanok a politikával és a politikusokkal szemben, mert a hivatalban lévő kormány gazdaságpolitikájának leginkább ők látták kárát, hanem azért is, mert az ………. évek óta visszaél a jóhiszeműségükkel és megfosztotta őket a tisztánlátás jogától. Amilyen gyorsan elillan a demokráciába vetett bizalom, olyan keservesen nehéz visszaszerezni . A …….oldal képtelennek bizonyult erre, sőt attól sem riadt vissza, hogy a napi politikai túlélés reményében olyan lépéseket tegyen, amelyek kül- és belföldön egyszerre rombolják hazánk tekintélyét . A demokrácia eszméjével összeegyeztethetetlen módon 20.. után jog- és alkotmányellenesen elmozdították azokat, akik nem kívántak asszisztálni felelőtlen politikájukhoz. A ………., ………. , ….. vezetői ismerhették meg elsőként, milyen is a …………….. kormány felfogása a jogállamiságról . …………. , ………….. , hivatalból történő elmozdítása csak az első lépés volt a demokratikus intézményrendszer leépítéséhez vezető úton. Ha úgy diktálta érdekük, kriminalizálták, ha kellett, antiszemitának bélyegezték az ellenzéket . Ha arra volt szükség, akkor megkísérelték tudatosan szembefordítani egymással az egyes választói csoportokat. S mindeközben görcsösen ragaszkodtak a kormányzati hatalomhoz, még akkor is, amikor világossá vált, hogy bizalom és támogatás hiányában az ország kormányozhatatlanná vált . Ezzel megfosztották az embereket a demokratikus véleménynyilvánítás és az önrendelkezés szabad gyakorlásának lehetőségétől.""""""

Jó szórakozást:
videa.hu/videok/film-animacio/ezek-ugyanazok-brody-janos-20-2011.avi-6WoI8BtosW7HcM6f

2llkedő 2013.06.23. 08:37:47

@Ad Dio:

""""""4. A nép lelkét csak akkor sikerül megnyernünk, ha saját célunkért folyó pozitív küzdelmünkön kívül egyúttal tönkretesszük céljaink ellenségeit is. A nép az ellenfél
könyörtelen megtámadásában a küzdelem jogos voltának bizonyítékát, míg az ellenféllel való megalkuvásban a bizonytalanság jelét látja.
A nagy tömeg csak alkotó része a természetnek, és nem képes megérteni azt, ha olyan emberek fognak kezet egymással, akiknek nézetei merőben ellentétesek. A természet ui. azt kívánja, hogy az erősebb győzedelmeskedjék, és a gyengébb elpusztuljon, vagy pedig feltétel nélkül adja meg magát.
A nagy tömeg nacionalizálása csak akkor sikerülhet, ha népünk lelkiségéért folytatott pozitív harcunk mellett népünk nemzetközi megrontóit kiirtjuk.""""""

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 09:05:30

@fehérfarkas:

Ezért nincs értelme a fekete-fehér nézőpontnak. A dolgok ennél sokkal bonyolultabb.

Ad Dio 2013.06.23. 09:41:27

@félázsiai 2llkedő:

"Mondjuk úgy, hogy 2011-2012-ben volt hatása. Ennek megfelelően az adósságunk öt hónap alatt ezer milliárddal nőt.
A befektetést nem vettem észre, legfeljebb a stadionoknál, meg Hódmezővásárhely adósságának 70%-ának átvállalásában."

Nézz utána mire ment el. 10 évet voltunk 3%-os hiány alatt, közben volt közel 10%-os hiányunk is. Egy év alatt ebből nem lehet felállni. 2 év alatt is varázslat. Viszont jelenleg stabilan 3% alatti a hiányunk. Manyup és IMF nélkül.

"Majd meglátjuk, hogy Piktor mennyire lesz erős egy minimális többség mellett."

Lehet hogy meglátjuk egyszer. Addig ez lennevóna beszéd megint.

"Csak van, aki a saját hatalma, az egoja miatt hazudik, és van, aki az ország érdekében hazudik."

Jaj ne, ez megint a jófiúk-rosszfiúk duma. Minden politikus hazudik, mert a politika elsősorban a hatalom megszerzésének és megtartásának tudománya. Ezért hazudik minden politikus. Közben vagy mutat némi államférfiúi működést, vagy nem.

"A TEK hová tartozik? Ha láttad az ártatlan jedi lovag letartóztatását, vagy az öngyilkosjelölt hanggránáttal történő lefegyverzését, akkor lehet sejteni egy komolyabb esetnél a reakciót."

Az megvan ugye, hogy a műmájer egy nagyon élethű játékpisztolyt lóbált? Meg az is, hogy alig pár héttel voltunk egy véres egyetemi ámokfutás után? Az USA-ban le is lövik az ilyet. A hanggránátos ügyet nem ismerem, de ha sikerrel jártak és még él a manus, akkor mi is a kifogás?

"A TEK Orbán magánhadserege."

Ez megint lennevóna duma. Ha egyszer akként is viselkedik, majd visszatérünk erre a kérdésre.

2llkedő 2013.06.23. 09:49:40

@Ad Dio: "Ha egyszer akként is viselkedik, majd visszatérünk erre a kérdésre."

Akkor már késő lesz!

2llkedő 2013.06.23. 09:54:44

@Ad Dio: "Viszont jelenleg stabilan 3% alatti a hiányunk."

Ahhoz képest, hogy az eredeti terv a 7%-ra történő elengedés volt, (amit ugye Barózó Józsi nem engedett), szép teljesítmény.

Megjegyzendő, hogy Bajnai már majdnem 3%-kal adta át a kormányrudat. És akkor még volt manyup, és a manyupba mentek a nyugdíjpénzek bizonyos részei. Most van egy ígérvényünk Piktor részéről, hogy lesz majd valamikor nyugdíjunk. Ez egy olyan ígérvény, amit nem lehet majd számon kérni. Ki tudja, mi lesz 25 év múlva?

2llkedő 2013.06.23. 09:59:29

@Ad Dio:" Addig ez lennevóna beszéd megint."

A lennevóna sokkal előremutatóbb, mint a lettvóna. A lennevóna a lehetőségek felmérése. Egy jövőt tervezőnek éppen ez a feladata. Megvizsgálni a lennevoónákat, megnézni minek mekkora az esélye, és a lennevónák közül kiválasztani a számunkra talán megfelelőt és abban az iránban haladni tovább. De az nem müxik, hogy most per pillanat ez az érdekem, akkor ez a lennevóna igaz, holnap az az érdekem, akkor egy másik lennevóna az igaz. Egy szülőnél is káros, ha nem következetes. Piktornál a következetesség valami scifibe illő dolog.

Ad Dio 2013.06.23. 10:15:50

@félázsiai 2llkedő:

"Megjegyzendő, hogy Bajnai már majdnem 3%-kal adta át a kormányrudat"

Ugyan én nem vagyok híve az ilyesminek, de azt gondolom a 3.8-as hiányt joggal lehet megkérdőjelezni. A maguk által bevallott kiigazítás még a visszatartott pénzekkel és elnapolt kiadásokkal együtt sem adja ki a később bevallott értékeket. kb 350-400mill a hiba.

De mint mondtam, a Bajnai-csomag nagyon kellett, szakmailag helyes volt, működött. Viszont tényszerű, hogy 9.3-ról nem száll le két év alatt a hiány 3.8-ra ennyitől. A valós adat valahol 5% körül lehetett, bár még így is szép teljesítmény.

A hiány visszaengedése 7%-ra egy intenzív gazdaságélénkítő program lett volna. Nem engedték, nem lett. Egyébként meglehetősen kockázatos lett volna szerintem is. Nem bánom hogy nem így lett. Én részben sváb vagyok, a hiteltől óckodom.

Ad Dio 2013.06.23. 10:20:07

@félázsiai 2llkedő:

"A lennevóna a lehetőségek felmérése"

Csakhogy Te tényként közlöd a világnézeteden átszűrt jövő-jóslataidat. Ez meg nem kicsit sánta a szememben. Én tényként csak a mával meg a tegnappal tudok foglalkozni.

Ha pl. a TEK-el kapcsolatban úgy nyilatkoznál, hogy "szerinted akár Orbán saját céljaira is felhasználhatja adott esetben" az egy becsületes hozzáállás. Én erre azt mondom hogy szerintem meg nem. A TEK egy ma népszerű "műfaj", ami a nemzetközi tendenciákba szépen beleillik. A terrorizmus egy valós veszély, a 21.sz háborúja.

2llkedő 2013.06.23. 10:37:28

@Ad Dio: "Ugyan én nem vagyok híve az ilyesminek, de azt gondolom a 3.8-as hiányt joggal lehet megkérdőjelezni. "

Ismert a régészbrigád jelentése? A csontvázak azóta is ott röhögnek a komódban. Megjegyzendő Hagyót is már negyedszer mentették fel. Az, hogy a fidesz mit nyomott, egy dolog. Csakhogy egyiket se tudta még bizonyítani, mint ahogyan Gyurcsányéknak is már régen máshol kellene lenniük. A szövegelés az csak átverés volt.

"Csakhogy Te tényként közlöd a világnézeteden átszűrt jövő-jóslataidat. "

Tájékoztatlak, hogy statikus tervező vagyok, és ezeknek a hülye mérnököknek éppen az a feladatuk, hogy felmérjék a lehetőségeket, megvizsgálják a kiindulásokat, és felmérjék a kockázatokat,és a lehetőségeket. Nekem ez jött le Orbán szélkakas viselkedéséből, az árokásásokból, az egoizmusából, az ellentétes megnyilvánulásokból. Szeretném tudni, hogy szerinted melyik Orbán az igazi?

"A terrorizmus egy valós veszély, a 21.sz háborúja."

Igen, ez így igaz. És kiválóan alkalmas arra, hogy provokátorok segítségével igazoljuk a működésük jogosságát. A fidesz a Nestlés "fogd rá a nyuszira" technikát alkalmazza. Már előre ráfogott mindent a maszopra, hogy utána szabadon csinálja ugyan azt, csak magasabb szinten, mert lehet mutogatni, hogy de a maszop az ilyen.

2llkedő 2013.06.23. 10:41:27

@Ad Dio: Csak kérdezem, ismered-e a Balsai jelentést? Ha már annyira biztosak az igazukban a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, miért nincs semmi fejlemény? A Balsai jelentés egy kabaré. Egy független bíró halálra röhögné magát, hogy ezt egy jelenlegi Alkotmánybíró állította össze. Teljesen egyoldalú, a kellemetlen dolgokat meg nem említő, vagy csak jelentéktelennek feltüntető iromány, ráadásul számos helyen ellentmondásba kerülő szöveg.

Ad Dio 2013.06.23. 11:10:18

@félázsiai 2llkedő:

"Ismert a régészbrigád jelentése? A csontvázak azóta is ott röhögnek a komódban. Megjegyzendő Hagyót is már negyedszer mentették fel. Az, hogy a fidesz mit nyomott, egy dolog. Csakhogy egyiket se tudta még bizonyítani, mint ahogyan Gyurcsányéknak is már régen máshol kellene lenniük. A szövegelés az csak átverés volt."

Az elmútnyóc gengszterei nem azért nem ülnek még mert nem volna miért, hanem mert valójában senkinek sem érdeke az hogy meglakatolja őket. Hiszen lesz még csapásváltás. A gengszterek összetartanak.

Én éppen ezért hagyatkozok a saját eszemre az övék helyett. Ha néha egyetértünk a konklúziókban, akkor örülök. Ha nem, akkor sem fakadok sírva.

A politikusok nem betegségből hazudoznak, hanem mert az érdekeik azt kívánják. Így ha a valóság is jó, nem hazudnak feleslegesen. Ez a hiány-adat pont ilyen dolog.

"Nekem ez jött le Orbán szélkakas viselkedéséből, az árokásásokból, az egoizmusából, az ellentétes megnyilvánulásokból. Szeretném tudni, hogy szerinted melyik Orbán az igazi?"

Engem nem érdekel Orbán személye. Engem a kormány működése érdekel. De erről már beszéltünk.

"Tájékoztatlak, hogy statikus tervező vagyok, és ezeknek a hülye mérnököknek éppen az a feladatuk, hogy felmérjék a lehetőségeket, megvizsgálják a kiindulásokat, és felmérjék a kockázatokat,és a lehetőségeket."

Ez sok mindent megmagyaráz :-). Statikus barátunk szerint a házunknak már régen nem szabadna állnia. Szerencsére a ház nem tud róla így 100+ éve rezzenetlenül áll (talán) döngölt földalapon és egy sor terméskövön :-D. Nektek az a dolgotok hogy egymásra licitálva pesszimistán nézzétek a jövőt (ebből lesznek a 300%-osan túlbiztosított szabványok). Ez mondhatni szakmai ártalom lehet :-).

Én gyakorlatias manus vagyok. Vállalkozó. És vállalkozóként ha pesszimistán indulsz el, akkor bele sem fogsz. Mivel mint említettem a véremben van egy domináns sváb vonal, a túlzott optimizmust is kerülöm. Langsam bitte. Az van ami fogható, a jövőre nézve meg a "bízz Istenben de kösd meg a tevédet" elvet vallom.

Nem lennék kétségbeesve egy újabb MSZP kormány láttán. Ha viszont megint elkezdenék az ipari hitelfelvételt, esküszöm mennék a parlament elé. Leszarom a melegek házasságát, leszarom a fű liberalizálását, leszarom a romák erőltetett pozitív diszkriminációját, leszarom a többi bullshit balos populista idiótaságot (épp úgy mint a jobber nemzeti műmájerkedést, műkereszténykedést, szabadságharcot). Ezek cseppet sem érdekelnek. Az alapok érdekelnek csak.

fehérfarkas 2013.06.23. 11:25:33

@félázsiai 2llkedő:
A török helyzet nem hasonltható össze a magyarral. Teljesen más a tüntetések oka mint nálunk 2006-ban, és teljesen más az ország politikai törésvonala, és más a gazdasági helyzete és fejlődési pályája is.

Ha magyar párhuzamot akarnék keresni az kb olyan lenne, mint ha 2000-ben a volt kádáristák, antiglobalisták, kommunisták, marxisták, nacionalisták egy kis csoportjai (lakosságarányban kb,. országosan 3000, ebből BP-en 1500-an) elkezdtek volna tüntetni, majd a rendőrségi felszólítás ellenére tovább folytatják a tüntetést, de már gyújtogatva, kirakatokat betörve, barikádokat emelve, utcaköveket dobálva, Moltov-koktélokat dobálva, a kormány lemondását követelve, és a kormány egy fasiszta diktatúrának nevezve.
Miközben a magyar kormány 1990-2000 között az életszínvonalat megháromszorozta volna, a gazdaságot és ipart talpra állította volna, az államadósságot leszorította volna, az IMF kölcsönt visszafizette volna, és a korábbi komcsi vezetést bíróság elé vitte volna.
Ez felelne meg a mostani török helyzettel párhúzamos magyarnak.

2llkedő 2013.06.23. 11:26:25

@Ad Dio: "Az elmútnyóc gengszterei nem azért nem ülnek még mert nem volna miért, hanem mert valójában senkinek sem érdeke az hogy meglakatolja őket. "

Tehát Piktor hazudott a választások előtt a hatalomra jutása érdekében, átverte a választókat, a választások után is hazudott az emberek képébe, hogy ott lesznek hamarosan. Az ilyen gerinctelen alakoknak valahol máshol kellene lenniük, nem pedig kormányban. És te ezeknek hiszel. Azoknak, akik ha az érdekük úgy kívánja, akkor a szemedbe hazudnak, és utána, mint a használt ruhát kidobnak.
Ilyenkor olyan érzésem van, mint a disznóvágásnál a böllér amit csinál. Vakargatja a disznó füle tövét, becézgeti, hogy kijöjjön az ólból. de a háta mögött ott van a nagykés.

"A politikusok nem betegségből hazudoznak, hanem mert az érdekeik azt kívánják."

Az ország érdeke pedig nagyívben le vagyon szarva.

"Engem nem érdekel Orbán személye."

Ezt nevezik struccpolitikának. Orbán = Haza. Tehát nem érdekel a Haza sorsa.

Ad Dio 2013.06.23. 11:34:41

@félázsiai 2llkedő:

Nem egy stratégiát követünk. Te úgy keresel magadnak támogatható pártot, hogy megnézed ki mit ígér, ki mit mond, milyen embernek "látszik". Neked úgy látom szükséged van "hősre" meg "ideára". Ha úgy tetszik "ideológiára".

Én azt hiszem ilyesmit ebben a posztmodern katyvaszban hiába keresel.

Én nem igénylek ilyet. Nekem a Haza egyetlen politikussal sem egyenlő és a nemzet egyetlen párt szavazótáborával sem azonos (bár itt jegyezném meg hogy hasonlóan nem hiszek a "demokrácia" vagy a "liberalizmus" párjában sem).

2llkedő 2013.06.23. 11:51:29

@fehérfarkas: "Teljesen más a tüntetések oka mint nálunk 2006-ban, és teljesen más az ország politikai törésvonala, és más a gazdasági helyzete és fejlődési pályája is. "

A rendőri brutalitás viszont független ezektől.

Ha az ellenzéki fideszt támadják, akkor a hazát támadják, ha a kormányon lévő fidesz teszi ugyanezt, akkor az a haza védelméről szól. A fidesznél nincs olyan, hogy törvényes rend. Csak azt ismeri el törvényként, amit ő alkot a saját érdekei szerint. Ezt nevezik diktatúrának.

"Ha magyar párhuzamot akarnék keresni az kb olyan lenne, mint ha 2000-ben a volt kádáristák, antiglobalisták, kommunisták, marxisták, nacionalisták egy kis csoportjai (lakosságarányban kb,. országosan 3000, ebből BP-en 1500-an) elkezdtek volna tüntetni, majd a rendőrségi felszólítás ellenére tovább folytatják a tüntetést, de már gyújtogatva, kirakatokat betörve, barikádokat emelve, utcaköveket dobálva, Moltov-koktélokat dobálva, a kormány lemondását követelve, és a kormány egy fasiszta diktatúrának nevezve. "

Éppen ez történt 2006-ban.

Ad Dio 2013.06.23. 11:54:37

@félázsiai 2llkedő:

Ez egy jobbtroll (vagy fizetett kommentelő), szerintem ne állj le vele...

2llkedő 2013.06.23. 11:59:58

@Ad Dio: "Neked úgy látom szükséged van "hősre" meg "ideára". "

Akkor nagyon rosszul hiszed. Én éppen azt nézem, hogy ki mit csinál. És lényegtelen, hogy Orbán Leokádiának hívják, vagy Buga Jakabnak. Ha valaki folyamatosan a szemembe hazudik, valamint olyanokat állít, ami hosszabb távon nem védhető, annak nem tudok tapsolni.

Egy kicsit megpróbálom leegyszerűsíteni a dolgot:
Adott egy harmincas sebességkorlátozó tábla, amit az építő munkások kint felejtettek az építkezés után. A rendőrök pedig odaállnak trafizni. Be kell-e tartanod a sebességkorlátozást? Megteheted-e azt, hogy önkényesen fogod a táblát és leszereled? Van-e jogod felháborodni azon, ha a rendőrök elszállítanak?

Van egy törvényes rend, ami ha tetszik, ha nem, be kell tartani. A parlament az a fórum, ahol ezt a törvényes rendet lehet módosítani. Az előző példára pedig a fel kell hívni a hatóság figyelmét arra, hogy kint maradt a tábla, ez pedig baleseti forrás lehet.

" Nekem a Haza egyetlen politikussal sem egyenlő és a nemzet egyetlen párt szavazótáborával sem azonos "

Pedig éppen annak tapsikolsz. ORBÁN = HAZA!

fehérfarkas 2013.06.23. 12:06:03

@félázsiai 2llkedő:
Itt nem vetettek be lovasrendőrségt, mint Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, USÁ-ban vagy Dél-Koreában szoktak.
A rendőrség először felszólította a tüntetőket, hogy oszoljanak. A tüntetők nem engedelmeskedtek ennek. Ezek után vízágyukkal és könnygázt vetettek be a rendőrök. Csakhogy a tüntetőnél ott voltak a(z először még) házilag késztett gázmaszkok, és maradtak továbbra is a téren. Ezek után a rendőrök megpróbálták a tüntetőket kiszorítani a térről sorfallal, vízágyúval és könnygázzal - és a távolság egyre csökkent köztük. Ekkor a tüntetők egy része elkezdett különböző irányokba futni, de egy kis keménymag ott maradt és elkezdte felszedni az utcaköveket és a rendőrök felé dobálni majd barikádokat építeni - már a legelső nap!
A rendőrök csak ezután vetették be a gumilövedékeket, hogy sem a vízgyú, sem a könnygáz, sem a sorfallal való kiszortás nem eredményezett semmilyen hatást.
A legelső nap a nemzetközi Occupy mozgalom szervezte tüntetés a washingtoni és new yorki demonstáció tapasztalatait importálta (a 2 amerikai városban több mint 1 évig tartott a mozgalom rendbontó aktivistáinak kiszorítása, pedig a jenkik a lovasrendőrséget is bevetették ellenük). Másnapra már a különböző politiai pártok aktivistái is megjelentek a tüntetők/rendbontók között..

Nézd, a 13 milliós Isztambulban egy tízezres tüntetés minden negyedévben történik - csakhogy érdekes módon azok mind tudnak békésen tüntetni, akkor ezek miért nem?
Tavaly május 1-én a szakszervezetek és különböző baloldali pártok 1 millió (!!!) embert vittek ki az utcákra békésen(!!!) tüntetni Isztambul utcáira.
Nehogy már a ezeket a zavargókat összemossad a békés törökökkel, akik ennél sokkal nagyobb létszámban ki tudnak menni tüntetni. A törökök ennél civilizáltabbak.

Ad Dio 2013.06.23. 12:30:32

@félázsiai 2llkedő:

"Akkor nagyon rosszul hiszed. Én éppen azt nézem, hogy ki mit csinál. És lényegtelen, hogy Orbán Leokádiának hívják, vagy Buga Jakabnak. Ha valaki folyamatosan a szemembe hazudik, valamint olyanokat állít, ami hosszabb távon nem védhető, annak nem tudok tapsolni. "

Azt nézed amit csinál mondod, majd előhozod hogy ki mit MOND. Én meg sem hallgatom őket ha nem muszáj... bár a múlt heti GyF "beszédet" pont hallottam (OMDG...).

Örülök annak aminek lehet és csóválom a fejem azon amivel nem értek egyet. Mindezt teszem a magam értékrendje szerint súlyozva. Teszek rá hogy ki mit mond.

Épp ezért tartom azt, hogy jelenleg a Fidesz az egyetlen komolyan vehető kormányképes erő. Az MSZP irányvonala az elmútnyócévben iszonyatosan leszerepelt. Szerintem egészen elképesztő romboltást vittek végbe amit nyögünk még sok évig. Nem úgy látszik hogy változtak volna (bár legalább GyF-et kivetették maguk közül). Legalábbis velem nem hitették még el (ld Bajnai- Mesterházi kötélhúzást). Bajnai irányvonala nekem szimpatikus, de egyelőre gyengék mint a harmat. Ők ezért kormányképtelenek. Én így gondolkozom. Nekem nincsenek hőseim, nincs jó meg rossz. Ami van, a legkisebb rossz. Számomra sajnos belátható időn belül csak ilyen pártválasztás néz ki.

2llkedő 2013.06.23. 12:38:45

@Ad Dio: "Azt nézed amit csinál mondod, majd előhozod hogy ki mit MOND."

Hogy mit mond, az a csinál halmaznak egy része. Nem független rész.

"Én meg sem hallgatom őket ha nem muszáj... bár a múlt heti GyF "beszédet" pont hallottam"

Látod, én azt se hallottam. Mivel már nem tényező, ezért nem foglalkozom vele. Ez nem azt jelenti, hogy a múlt történéseit ne próbálnám meg értelmezni.

"Épp ezért tartom azt, hogy jelenleg a Fidesz az egyetlen komolyan vehető kormányképes erő. "

Aztán csodálkozol, amikor át vagy verve a palánkon.

Mint már említettem, én is annak szurkolok, hogy a fidesz nyerjen egy minimális többséggel. No nem azért, mert szerintem ők a kormányképesek, hanem azért mert egy ellenzéki fidesz mellett bármilyen jó kormány se tud rendesen kormányozni. Ezért kell, hogy kiforrjon az, ami most előnyösen tünteti fel őket. Mert a hatása a következő kormányra fog megjönni.

Ad Dio 2013.06.23. 15:41:31

@félázsiai 2llkedő: 2

Nálam a csinál és a mond két külön kategória. Lehet ez a vállalkozói lét szakmai ártalma. A bedolgozók és szállítók szavait 0 értékűnek vagyo kénytelen venni. Az számít amit letesznek az asztalra. Ez pedig Tök független attól amit a szájukkal képesek artikulálni.

"Aztán csodálkozol, amikor át vagy verve a palánkon."

Kormányképességről beszélek, nem jó kormányzásról. Az ellenzéknek esélye sincs a kormányzásra. Legalábbis jelen formában. Max matematikailag. Ez még változhat persze, de nagyon durva előrelépésekre volna szükség és ahogy elnézem erre sem kedv sem erő a feleknél nemigen mutatkozik. A Fidesz kormányzásnak egy sereg hibáját látom/látjuk sokan. Vannak viszont komoly eredmények és abban igazad van, hogy a jövő fogja megmutatni hogy a hosszabb távú stratégia mire vezet. Én mérsékelten, de bizakodó vagyok.

2llkedő 2013.06.23. 16:06:35

@Ad Dio: "Nálam a csinál és a mond két külön kategória."

Nem hinném. Vállalkozóként is éppen abból tudod leszűrni, hogy valaki átbaszott a palánkon, vagy se, hogy korábban mit mondott. Egy új szállítónál, bedolgozónál természetesen első a bizalom.

"Kormányképességről beszélek, nem jó kormányzásról. Az ellenzéknek esélye sincs a kormányzásra."

Nem kívánom megismételni magamat újra, meg újra.

Ad Dio 2013.06.23. 20:03:22

@félázsiai 2llkedő:

"Nem hinném. Vállalkozóként is éppen abból tudod leszűrni, hogy valaki átbaszott a palánkon, vagy se, hogy korábban mit mondott. Egy új szállítónál, bedolgozónál természetesen első a bizalom."

Pedig elhiheted hogy így van. A "mond" semmit nem számít. Számít viszont hogy milyen a szeme, milyen a keze, milyen a műhelye. És persze leginkább az hogy MÁSOK mit mondanak róla.

Nem öröm, de ez van :-).

Ad Dio 2013.06.23. 20:03:22

@félázsiai 2llkedő:

"Nem hinném. Vállalkozóként is éppen abból tudod leszűrni, hogy valaki átbaszott a palánkon, vagy se, hogy korábban mit mondott. Egy új szállítónál, bedolgozónál természetesen első a bizalom."

Pedig elhiheted hogy így van. A "mond" semmit nem számít. Számít viszont hogy milyen a szeme, milyen a keze, milyen a műhelye. És persze leginkább az hogy MÁSOK mit mondanak róla.

Nem öröm, de ez van :-).

2llkedő 2013.06.24. 07:14:39

@Ad Dio: "Statikus barátunk szerint a házunknak már régen nem szabadna állnia. Szerencsére a ház nem tud róla így 100+ éve rezzenetlenül áll (talán) döngölt földalapon és egy sor terméskövön"

Mint írtad, szerencsére. Szerencsére a kedvezőtlen dolgok nem jelentek meg egyszerre. De ez nem azt jelenti, hogy a statikus barátod hülye. Csak egyszer kell, hogy azok a kedvezőtlen hatások egyszerre legyenek jelen, máris kész a katasztrófa (lásd Kolontár). Ez olyan, mint amikor a pohárba szépen cseppenként töltöd a vizet, és mindig mondod, hogy még semmi probléma, nem borult ki a pohár. Aztán rászáll egy légy, és kiborul.

fradyendre.blogspot.hu/2010/05/mernok-mint-kozellenseg.html

Ad Dio 2013.06.24. 08:23:04

@félázsiai 2llkedő:

Félreértettél: nincs semmi bajom a mérnökökkel. Csak annyit mondtam, hogy Ti munkakörötökből kifolyólag vagytok pesszimisták.

Pár éve végzős mérnökpalánták felmérték a Budai Vár egy részét statikailag. :-) guglizd ki az eredményét. A rohadt vár meg évszázadok óta áll.

Ez nem a Statikusok bűnére mutat rá, pusztán csak a papírforma meg a valóság különbségére. A statikai szabványok - mint az egyéb szabványok általában - minden körülményénél a legrosszabb esethez képest is ráhagyás van. És ha minden körülményben a legrosszabbat vesszük, meg mindenre ráhagyunk, meg az anyagban is a legrosszabból indulunk ki stb... vicces eredmények jönnek ki :-).

Ehhez képest a régi világban tapasztalati úton elég jó eredményekre jutottak - mégpedig sokkal egyszerűbben.

Még egyszer: nem bántom a statikusokat. A tudományukkal régen elképzelhetetlen szerkezeteket tudunk alkotni. Csak ugye ez a kard is kétélű.

2llkedő 2013.06.24. 08:39:15

@Ad Dio: "Ehhez képest a régi világban tapasztalati úton elég jó eredményekre jutottak - mégpedig sokkal egyszerűbben."

Nyilván azért van benned ez a hit, mert csak azokat látod, amik fennmaradtak.
Ha a mérnök nem gondol minden lehetőségre (legalább is ami ép ésszel megtörténhet), és bekövetkezik a katasztrófa, akkor egyből a mérnök a hibás, mert miért nem gondolt rá?
Erről szól a belinkelt írás.

De!
""Két dolog végtelen: az univerzum és az emberi butaság, de az univerzumba még nem vagyok teljesen biztos."" (Albert Einstein)

Tipikus eset a mikró és a macska szárítás.

Említhetném még azt is, amikor az autópálya egyik oldali hídjáról valaki át akart mászni a másik hídra, hogy segítsen az ott bajba kerülőnek, és a két híd közötti hézagban lezuhant. Erre nem lehetett korábban gondolni, mert ugye az úttest nem játszótér, ahol a korlátok a mászóka céljából vannak. De ugye az emberi hülyeség határtalan, az építtető pedig fizethette a kártérítést, és azóta kell lefedni a hézagot, többek között ezzel is drágítva az autópálya építést.

2llkedő 2013.06.24. 08:42:08

@Ad Dio: Ja? És még annyit, hogy egy országot vezetőnek is kicsit hasonlóan felelősen kellene gondolkodni, nem pedig szerencsejátékosként, hogy vagy bejön, vagy nem. Ők nem csak magukért felelnek, hanem rajtuk kívül tíz-tizetötmillió magyarért. Viszont ezek a vezetők soha nem lesznek felelősségre vonva.

Ad Dio 2013.06.24. 08:56:10

@félázsiai 2llkedő:

Itt van a kutya elásva.

A világ ugyanis nem a mérnöki asztalon létezik, hanem a valóságban. Épp így pl. háborúk sem a stratégiai asztalon, vagy éppen a gazdaság sem a közgazdászok könyveiben. Ráadásul még az ismert és valós összefüggéseknél sem lehet a legdurvábban biztosított utakon menni, mert közben ugye nem egy szereplős a rendszer, a felek pedig kemény konkurenciaharcban vannak. A siker a megfelelően rugalmasan kezelt kockázatban van, nem a szuperbiztos megoldásokban. Azok általában túl bonyolultak/lassúak/költségesek.

"Nyilván azért van benned ez a hit, mert csak azokat látod, amik fennmaradtak."

A falunkban a főutcán kb 200 hasonló korú vagy öregebb ház van, mint a a mienk. Az országban pedig legalább 4-500.000. Ezek zöme hasonlóan megépített. Nem dőlnek össze. Pedig sok közülük igen ramaty állapotban van (beáznak, nincs csatorna, karbantartás stb).

Ezzel nem azt mondom hogy akkor most is így kellene építkezni, vagy hogy hülyék a mérnökök. Francokat. Csupáncsak arra szeretnék utalni, hogy a mérnöki szabványok sokszor indokolatlanul túlbiztosítottak. Ez felesleges energiabefektetést, környezeti terhelést, drágább kivitelezést ad.

2llkedő 2013.06.24. 09:06:17

@Ad Dio: "Ez felesleges energiabefektetést, környezeti terhelést, drágább kivitelezést ad."

Ha leesik valaki és meghal, akkor már nem az. Mert ha egy ember leesett, akkor le fog esni több is.
A autópályákat is lehetne ugyan olyan biztonsági eszközökkel építeni, mint ahogyan a horvátok építik. Működnek az autópályák? igen. Az, hogy mennyi autó száll el a gyenge vezetőkorlátok miatt, nem érdekes, nem tudunk róla. De azért összehasonlítjuk, hogy ott mennyivel olcsóbb egy autópálya.

De ott van az az eset is, amikor nem fért be a kiselefánt a ferihegyi gyorsforgalmi úton a magasságkorlátozó kapu alá, ami legyalulta a busz tetejét. Meghalt tán két ember. Hatalmas felháborodás.

Ad Dio 2013.06.24. 09:34:02

@félázsiai 2llkedő:

"Ha leesik valaki és meghal, akkor már nem az. Mert ha egy ember leesett, akkor le fog esni több is."

Kant kategorikus imperatívusza igen szépen alkalmazható ide is. Hozz törvényt úgy, hogy törvényed mindenki számára alkalmazható legyen. Próbálj meg mindenkinek a földön szuperbiztos agyonbiztosított európai házakat építeni. Lehetetlen. Egyszerűen a föld energetikája nem bírja el. És ilyenkor már egészen másképp jön a képbe egy-két baleset. A kockázatot csökkenteni kell, nem eliminálni. Mert aligha lehetséges eliminálni. Túl sok energiába kerül.

Nem megharagudni, de attól tatok Te ebben a kérdésben egzisztenciálisan érintett vagy, így aligha fogod tudni mindezt egy magasabb szintézises/dialektikus nézőpontból, így nem nagyon van értelme erről diskurálni.

Nincs semmi bajom a mérnökökkel. Nem vagyok ökohívő, nem vagyok lotech hívő stb. Csak a Rendszert is próbálom néha látni. És tudatában vagyok annak, hogy az életmódom, a körülményeim, a biztonságom stb nem kiterjeszthető minden földlakóra, mert nem bírja el a föld jelenlegi feltételek mellett a dolgot.

2llkedő 2013.06.24. 10:19:33

@Ad Dio: "Csak a Rendszert is próbálom néha látni."

Akkor ugyan így kellene a rendszert is látni egyéb esetekben is. A társadalomban, gazdaságban. Mint például, hogy ki lett lőve egy-két embernek a szeme, öngyilkos lett egy-két libatenyésztő, stb. Csakhogy éppen ezeket az egyedi eseteket szokás általánosítani az ellenség lejáratására, a saját táborunk megerősítésére. Akkor ki a felelős ezért?

2llkedő 2013.06.24. 10:25:28

@Ad Dio: "Lehetetlen. Egyszerűen a föld energetikája nem bírja el. "

Így igaz. Sokszor én is teljesen feleslegesnek tartok dolgokat, de a megrendelő az úr. Ha az lenne, mint korábban egy hadgyakorlatnál is volt, hogy x% haláleset be van kalkulálva, kedvezőbb lenne a helyzet. A mai világban viszont aki az x% hozzátartozója, az telekürtöli a sajtót, a hírcsatornákat, felelősöket keresve, és fejeket követelve. Az ő részéről ez teljesen jogos. Csak ha egy kicsit messzebbről nézzük a dolgokat, akkor az ő problémája eltörpül amellett, ami egy nagyobb közösség érdeke.

Ad Dio 2013.06.24. 12:05:15

@félázsiai 2llkedő:

Tőlem ilyeneket nem hallottál, kérlek ne általánosíts.

A szemkilövés nem magában volt bűn. A bűncselekmény az azonosító jelek nem használata volt a szememben.

Tőlem libázást sem hallottál, bár nem egy szép az a történet, a magam részéről ejtek rá. Ennyit nagyjából minden politikus üzletemberről ki lehet deríteni.

2llkedő 2013.06.24. 12:11:30

@Ad Dio: "A bűncselekmény az azonosító jelek nem használata volt a szememben."
És ezért éppen GYF felelőssé tétele.

"Tőlem libázást sem hallottál,"

Nem is mondtam, hogy tőled hallottam ilyet, csak a rendszert próbáltam bemutatni.

Ad Dio 2013.06.24. 12:28:42

@félázsiai 2llkedő:

Első Körben Gergényi volt a felelős, illetve Petrétei. Mivel viszont ezek közvetlen felelősök, nem várható el az hogy magukat vonják felelősségre. Őket a parlament vagy a Miniszterelnök kérdezhetné meg. Ezek egyike sem tette meg. Sőt GyF ki is tüntette Gergényit kisvártatva.

Szerinted ebből mi jön ki?

Ad Dio 2013.06.24. 12:29:28

@félázsiai 2llkedő:

Mindebben teljesen egyetértünk.

2llkedő 2013.06.24. 12:38:01

@Ad Dio: "Sőt GyF ki is tüntette Gergényit kisvártatva."

Látod, itt is előjött az, hogy ami kicsiben helyes/helytelen, az messzebbről lényegtelen egy magasabb szinten. A rendfenntartásért lett kitüntetve. Azt végül is jól elvégezte, ha az egészet nézzük.

Ad Dio 2013.06.24. 12:47:41

@félázsiai 2llkedő:

Francokat. Kitüntetni akkor tüntetünk ki valakit, ha KIEMELKEDŐEN és PÉLDAÉRTÉKŰEN teszi a dolgát. Az ami akkor történt az minden volt csak ez nem. Felesleges erőszak, szakmai hibák sora, azonosítójelek hiánya stb.

Jó vicc: ennyi erővel közéjük is lövethetett volna. Attól tuti azonnal hazamennek (a túlélők). Akkor is megérdemli a kitüntetést?

Vagy ha már: mit szólsz majd ha a török kormány kitünteti a vérengzések vezetőit "rendfenntartás" címén? Akkor is elfogadható lesz???

Kettős mérce Uram...

Látod, ez a különbség. Én tudom azt mondani, hogy a Viktortól és a Fidesztől számomra elfogadhatatlan a szimpátia a Török kormány felé, (vagy a baltás hazaengedése, a trafikmutyi stb). Te meg egy tökéletesen egyértelmű helyzetben mosdatod a szíved választottjait. Francokat. Attól még szavazhatsz rájuk, hogy EGYES tetteiket mélységesen elítéled, mert úgy véled, hogy a nagy totálban mégis ők a legjobbak/legkevésbé rosszak. De nekem ne mosogasd a szerecsent mert hasztalan.

2llkedő 2013.06.24. 12:57:49

@Ad Dio: "Francokat. Kitüntetni akkor tüntetünk ki valakit, ha KIEMELKEDŐEN és PÉLDAÉRTÉKŰEN teszi a dolgát."

Ilyen értelemben a BKV, a MÁV vezér miért kap prémiumot, amikor veszteségesek?

Az, hogy történtek hibák, a végeredményen nem változtat. És az egyes rendőr, vagy a helyi vezetők hibájáért nem lehet felelőssé tenni. Tudod, szokás mondani, hogy nem lehet ott minden rendőr mellett. És nem is kell.

"Jó vicc: ennyi erővel közéjük is lövethetett volna. Attól tuti azonnal hazamennek (a túlélők)."

Fideszes elvtárs hiányolta is az éleslőszert.

"Vagy ha már: mit szólsz majd ha a török kormány kitünteti a vérengzések vezetőit "rendfenntartás" címén? Akkor is elfogadható lesz???"

Piktor 2006-os gondolkodása, vagy a jelenlegi szerint?

"Te meg egy tökéletesen egyértelmű helyzetben mosdatod a szíved választottjait. "

Nem mosdatom, hanem a törvényt értelmezem.

2llkedő 2013.06.24. 13:05:15

@Ad Dio: A
"""Fidesz ezen a téren nem ismer kompromisszumot : elfogadhatatlan az állami erőszakmonopólium
meggyengülése, magánhadseregek létrehozása . Vissza kell adni az államnak és a törvénynek járó tekintélyt és tiszteletet .""""

Az érveléseid, és az akkori ellenzék érvelései éppen ezt nem vették figyelembe. Elfogadhatatlan az állami erőszakmonopólium meggyengülése. Márpedig az ilyen piszlicsáré ügyek elefánttá növelése éppen erről szól. A meggyengítésről.
És vissza kell adni az államnak és a törvénynek járó tiszteletet. Ha a rendőr azt mondja, hogy oszolj, akkor oszolj, nem pedig utcakövekkel dobálózunk. Ha pedig utcakövekkel dobálózunk, akkor tudomásul vesszük, hogy esetleg kilövik a szemünket, mivel az már az oszlatás kategóriába tartozik, és nem egy sima ellenőrzésbe.

De visszatérve a tökös TEK-esekhez és a jedy lovaghoz. Ha a jedy lovag a valósághű játékpisztollyal a tökös-TEK-es felé hadonászik, szerinted mit csinált volna a TEK-es? Jogos lett volna-e, ha lelövi?

Ad Dio 2013.06.24. 13:51:13

@félázsiai 2llkedő:

A véleményem a magamé. A véleménnyel csak a lelkiismeretemnek számolok el. Elítélem a 2006-os eseményeket, elítélem a jelenlegi török kormány viselkedését és a Fidesz erre adott reakcióját is. Tudod azt hiszem valami ilyesmi a lelkiismereti szabadság. Vagy valami hasonló.

Amit Te itt most próbálsz művelni, az nálam már az agitprop de legalábbis polhívő beszéd kategóriája.

Uram, itt most nem pártok beszélgetnek, hanem két magánember! Én a magam lelkiismeretére hagyatkozva mondok véleményt, Te meg egy csikicsuki maszlagot terítesz elém.

Segítek. Válaszolja kérlek a kérdéseimre. És most SZIGORÚAN a TE véleményedet kérem. Nem a Fidesz vélelmezett logikáját, nem apologéta beszédet, nem maszlagot. A Te véleményedet.

- Elfogadható-e az azonosító nélküli rendfenntartó intézkedés?
- Ha nem, ki ezért a felelős? A közrendőr? A közvetlen felettes? A főrendőr? A rendvédelmi miniszter? Esetleg mindenki?
- Helyes-e hogy GyF kitüntette Gergényit az események után?
- Helyes-e hogy a kormányváltásig (4 év!!!) nem született egyetlen elmarasztaló ítélet sem az ügyben?
- Elfogadható-e a török kormány jelenlegi rendőri fellépése?
- Felelős-e a jelenlegi török miniszterelnök a helyzet kezeléséért?

Még egyszer: tisztelj meg érlek azzal hogy nem csúszkálsz/bújkálsz más érvelési módok mögé: én a TE véleményedet kérdeztem.

Ad Dio 2013.06.24. 13:53:56

@félázsiai 2llkedő:

"És vissza kell adni az államnak és a törvénynek járó tiszteletet. Ha a rendőr azt mondja, hogy oszolj, akkor oszolj, nem pedig utcakövekkel dobálózunk. Ha pedig utcakövekkel dobálózunk, akkor tudomásul vesszük, hogy esetleg kilövik a szemünket, mivel az már az oszlatás kategóriába tartozik, és nem egy sima ellenőrzésbe."

Mi a véleményed a törökországi eseményekről? Azt gondolom ezek alapján éppen most revideálod a saját álláspontodat. Akkor az erőszak ott is elfogadható, hiszen a kormány nem tesz semmi mást. Mellesleg "szakmailag" sokkal jobbak mint a magyar rendőrök.

Szóval, akkor ELFOGADHATÓ a török ügy, vagy sem???

2llkedő 2013.06.24. 14:22:42

@Ad Dio:
No akkó lássuk:

1., Az akkori jogszabályoknak megfelelően ha jól tudom, nem.
2., Ha felsőbb utasítás nem történt, akkor a leltári szám nélküli rendőr, és a közvetlen felettese. Ha volt felsőbb utasítás, akkor ott keresendő.
3., Igen
4.,Melyik ügyben?
5., Igen
6., Nem tudom, mire gondolsz?

2llkedő 2013.06.24. 14:24:21

@Ad Dio: "Akkor az erőszak ott is elfogadható, hiszen a kormány nem tesz semmi mást. "

Igen, elfogadható, mivel az államnak a törvényes rendet kell fenntartania, az állampolgároknak pedig a törvényes rendet kell betartaniuk.

Totof 2013.06.24. 15:16:31

@fehérfarkas: Teljesen félreérted a posztot is meg a hozzászólásom is.
Ha csak ez az egy hozzászólásod lenne, véletlennek mondanám, így, hogy teleböfögted a posztot a kommentjeiddel, már tudom ki az új kormányzati pénzből támogatott pártszócső.

fehérfarkas 2013.06.24. 15:48:53

@Totof:
Török kormány pénzéből támogatott vagy a magyaréból? :D :D :D
A hozzászólásaimban próbáltam annyira semleges maradni belpolitikailag amennyire csak lehet. Direkt azért, hogy Törökországról írt infókat nem befolyásolja senkinél sem a belpolitikai pártszimpátiám. :)
Ha te a hozzászólásaimból azt vontad le, hogy én X vagy Y magyar pártnak vagyok a szócsöve, akkor nagyon félreértelmezted a hozzászólásaimat, és a belpolitikai szemüvegedet elfelejtetted levenni :)

Ad Dio 2013.06.24. 17:56:30

@félázsiai 2llkedő:

Fura duettet alkotunk mink...

Te mint a progresszív, liberális baloldallal szimpatizáló, elfogadod a rendőri erőszakot, a polgári engedetlenség végső kifejezésének a zavargásokban való megtestesülésének az erőpolitikai eszközökkel való elfojtását "rendvédelem" címszóval.

Míg én a konzervatív keresztény meg elítélem az állami erőszakot, és a török kormány lemondását követelem.

Mindezt egy olyan helyzetben, amikor a hazai jobboldali kormány a tüntetéseket elfojtó hatalom mellé állt....

Megvan hogy egyetértesz OV-al :-O? Én meg nem :-)...

Ugye megvan hogy a ballib megmondók egy emberként ítélik el a török kormányt? :-D

Ad Dio 2013.06.24. 18:01:42

@félázsiai 2llkedő:

"1., Az akkori jogszabályoknak megfelelően ha jól tudom, nem.
2., Ha felsőbb utasítás nem történt, akkor a leltári szám nélküli rendőr, és a közvetlen felettese. Ha volt felsőbb utasítás, akkor ott keresendő.
3., Igen
4.,Melyik ügyben?"

Természetesen az azonosító jel nélküli rendőri fellépés ügyében (bár szakmai hibák sora is felmerült, de azok ehhez képest a bakfity kategória).

"5., Igen
6., Nem tudom, mire gondolsz?"

Ha az öt igen, akkor a 6 abból következőleg Nem. Mert ha minden rendben van a törökök tüntetőveréseivel (aka "rendvédelem"), akkor ugye a miniszterelnöknek nincs és nem is lehet felelőssége a vér miatt ami kifolyt a rendőri akciók közepette. A rendőrség komisz kölykök fenekét püföli. Nohiszen! Ebben nincs semmi baj...

(...francokat nincs...)

2llkedő 2013.06.24. 19:03:13

@Ad Dio: "a polgári engedetlenség végső kifejezésének a zavargásokban"

A zavargások már nem a polgári engedetlenség kategória.

Ha Te polgári engedetlen módon nem fizeted be az adót, akkor a törvény erejével azt behajtják. Mert kötelességed befizetni.

Ha egy tüntetésben a kockakő nem rendeltetésszerűen van használva, ha a rendőri felszólításnak nem tesznek eleget, akkor annak következményei vannak.

Lehet engedékeny is a kormány, és nézheti, ahogyan a rendőröket hülyére verik a békés polgári engedetlenek, de akkor éppen az történik, amit a fidesz szépen levezetett. Akkor az államnak semmi tekintélye nem marad. És ez független Feritől, vagy Piktortól, de Meseházytól is és Vonától is.

Az állami erőszak az nem csak úgy jött. Annak előzményei is vannak. Azt az állami erőszakot, amelyik csak és kizárólag az erő fitogtatásáról szól, én is elítélem. De itt nem erről szól a dolog, hanem a rendfenntartásról.

A fidesz akkor cselekedett volna normálisan, ha elhatárolódik a Deák tári csőcseléktől. De ezt a mai napig nem tette meg, azaz hallgatólagosan támogatta őket. Igaz, nem is hallgatólagosan, mert a Kossuth téri huggyozást, a vekkerezést ők patronálták, azaz ők tüzelték a tömeget. Ha újra meghallgatod Piktor beszédét, kiderül, hogy az nem az 56-os megemlékezésről szólt.

Olvasd el a Balsai jelentést.

A tank elindítását csak úgy mellékesen említi. Nem szól arról, hogy mikor is indították el, pedig egy jelentős időpont. Nem szól arról, hogy esetleg a sofőr kapott-e telefont a beindítás előtt?
Megállapítja, hogy a nagygyűlés befejeztével megszakadt a kapcsolat a rendőrök és a szervezők között. Ennyi. A telefonálásokról nincsen szó, hogy mi történt előtte?

Nem szerepel a dokumentumban, hogy a rendőrség nem engedélyezte az Astoriánál a nagygyűlést, mert előre megmondták, hogy nem tudják biztosítani megfelelően. és még lehetne sorolni.

"Mindezt egy olyan helyzetben, amikor a hazai jobboldali kormány a tüntetéseket elfojtó hatalom mellé állt...."

Igaza is lenne a kormánynak, ha előtte nem pont az ellenkezőjét mondaná. Ez a kettősség, hazugság az, ami miatt a fidesz hiteltelen a számomra. És ezért nincsen boncolgatva a 2006-os esemény.

"Ugye megvan hogy a ballib megmondók egy emberként ítélik el a török kormányt?"

Annak alapján, amit Piktor korábban mondott.

2llkedő 2013.06.24. 19:08:02

@Ad Dio:" A rendőrség komisz kölykök fenekét püföli. "

Látod, ez az. Csak a fidesznek vannak jogai. Nekik kötelességük nincs.

Utálom az ami az tiéd, az az enyém is, ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd gondolkodást.
Utálom az egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral indulok gondolkodást.

Amit én írtam abban nem találsz ellentmondást. Én csak az előzményeket kérem számon. Ha most a fidesz támogatja a török kormányt, akkor álljon ki, és mondja meg az embereknek, hogy bizony a 2006-os események is jogosak voltak.

2llkedő 2013.06.24. 19:12:02

@Ad Dio: És még annyi, hogy a csőcseléket miért sajnálod? A katasztrófatúristák pedig saját maguknak keresik a bajt. Rumcájsz családja is szépen haza tudott békésen menni, csak Rumcájsz barátunk maradt ott, hogy megveresse magát. A tömegben nincs képviselő, nincsenek külön jogok. Tömeg van és kész, akik mások munkáját tönkre tették, akik focihuligánok módjára viselkedtek.

2llkedő 2013.06.24. 19:13:36

@félázsiai 2llkedő: És még annyit, hogy a törvényeket nem csak most kell tisztelni, és betartani, hanem ellenzékben is.

2llkedő 2013.06.24. 19:29:38

@Ad Dio: Arról nem beszélve, hogy Pintér elvtárs is egyetértett az oszlatással.

Ad Dio 2013.06.24. 21:44:20

@félázsiai 2llkedő:

Nekem a libertarián már nagyon szélsőséges. A Vastagbőr, a Kettős Mérce, a Véleményvezér nem szélsőséges és nagy vonalakban egyként ítélték el a török kormányt. Egyébként a Mandiner is.

Ad Dio 2013.06.24. 21:50:15

@félázsiai 2llkedő:

"A zavargások már nem a polgári engedetlenség kategória."

Ebben nem értünk egyet. A véleménykifejezésnek egy formája az is ha az ember kimegy az utcára. Ha nincs más lehetőség és csak ez marad, akkor ezt kell tenni. Ilyet az ember csak végső esetben tesz, ugyanis nagyon kockázatos. Erre nem lehet "parancsot adni". Nincs párt ami képes "kiparancsolni" az embereket az utcára ha azok maguktól nem mennek.

Ha tömegek vannak kint az utcán, akkor a kormánynak le kell vonnia a konzekvenciát és le kell mondania. Ha újraválasztják, lehet keménykedni. Ezt előre be is lehet harangozni. Ha bukik, így járt...

Ez az én véleményem.

Mindenesetre elismerem, hogy a Te nézeteid nem kevésbé konzekvensek. Csak máshol a hangsúly. Egyszer valami kapcsán megkaptam Tőled a kitüntetést, hogy "rendmániás fasz". Nos ilyen durván én nem mondanám, de ebben a kérdésben Te vagy a rend oldalán...

2llkedő 2013.06.25. 06:00:20

@Ad Dio: "A véleménykifejezésnek egy formája az is ha az ember kimegy az utcára."

A zavargás és a tüntetés nem azonos dolog.

"Ha tömegek vannak kint az utcán, akkor a kormánynak le kell vonnia a konzekvenciát és le kell mondania."

Mi a tömeg? 20 ember? 1000 ember? 10.000 ember? Félmillió? Mihez képest tömeg?

Tudom, a fidesz szerint a Kossuth téren kétmillióan is voltak. És mi van azokkal a tömegekkel, akik nem voltak ott?

Szerinted, ha most hasonló tömeg jelenne meg az utcán (előbb, vagy utóbb meg fog jelenni), akkor Piktor lemond?

Ha lemond, akkor éppen a gyengeségét mutatja meg. ki a franc fog egy gyengét újra választani?

Az előző hsz.-edhez csak annyit, hogy lehet, hogy a libertián szélsőséges, viszont azzal az írással értek egyet, amit belinkeltem. Ha végig gondolod, akkor nem Gipsz Jakabról, vagy Hugyo Zoltánról beszél, hanem arról, hogy kinek mi a feladata. A rendőröknek a törvényes rend védelme a feladata függetlenül, hogy ki van kormányon. Piktornak viszont a TEK a magánhadserege. Ők Piktort védik. Hol van rögzítve, hogy hová tartozik a TEK? Hogy mik a feladataik, kinek van alárendelve, stb?

"Egyszer valami kapcsán megkaptam Tőled a kitüntetést, hogy "rendmániás fasz"."

Szerintem valakivel összetévesztesz. Én nem emlékszem ilyenre.

"de ebben a kérdésben Te vagy a rend oldalán..."

Nem csak ebben a kérdésben, hanem minden kérdésben a rend oldalán, a törvények oldalán állok függetlenül attól, hogy az a törvény nekem tetszik-e. A törvény azért van, hogy betartsák, nem pedig azért, hogy kikerüljék. Hülyén is nézne ki, ha mindenki leszarná, hogy mi a törvény.

""""Fidesz által kínált kormányzati válasz a joguralomra, a
kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, a felelősségre, az írott jogszabályok és az íratlan erkölcsi parancsok mindenkori tiszteletben tartására, a felelősségteljes politizálásra és az emberek iránt érzett felelősségtudatra épül .""""
"""""A normakövetés nemcsak az állampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény . """""

Nekem nincsenek óriási igényeim, csak a fenti idézett szövegek betartása.

És itt van a kutya elásva, hogy a hazugság hazugságot eredményez. És ha valaki mást mond ellenzékben, mint kormányon, az nem felelős ember, hanem gerinctelen hazug.

2llkedő 2013.06.25. 07:06:39

@Ad Dio: "Ha tömegek vannak kint az utcán, akkor a kormánynak le kell vonnia a konzekvenciát és le kell mondania."

Emlékszel az első szabadon választott kormányra? Volt egy taxissztrájk. No ott tényleg egy emberként a taxisok mellett voltak az emberek. Lemondott a kormány? Nem. Igaza volt, hogy nem mondott le? Igen! Arra kaptak felhatalmazást az adott négy évben, hogy a problémákat megoldják, nem pedig arra, hogy ha szembe kerülnek egy akadállyal, akkor katapultáljanak.

Visszatérnék a rendőrökhöz. Gondold bele magadat egy rendfenntartó helyébe. Lenne egy hasonló eset, mint 2006-ban volt. 2006-ban gumibogyókkal, meg könnygázzal lődöztél a zavargókkal, ezt Orbán elítélte, mondván nem szabad ilyet csinálni a békés tüntetőkkel. Most ugyanúgy szembe kerülsz a fradi bközéppel. Mit csinálsz? Nem lősz közéjük, mert Piktor aszondta, hogy nem helyes? Vagy közéjük lősz, mert ez a feladatod? Ha az előbbi, akkor azt azért csinálod, mert nem szereted Piktort, vagy azért, mert Piktor szerint így helyes? Ha a második, akkor Piktor miatt teszed, vagy azért, mert rendet kell tenni?


süti beállítások módosítása