Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán továbbra is országkockázat

2010.02.08. 00:43 - Fidelio

http://epa.oszk.hu/00800/00804/00202/hatter/orban.JPGKorábban már írtunk arról, hogy Orbán országkockázatnak számít  a S&P hitelminősítőnek. Most a Financial Times írt az ország választások utáni kockázatosabbá válásáról, de lássuk az eseményeket sorjában:

Magyarországnak erős vezetése lesz, ha a Fidesz megnyeri a választást, s ennek „biztos iránytűje a józan ész” lesz – mondotta Orbán Viktor pénteken az országértékelő beszédében. És az új vezetés helyreállítja az ország tekintélyét.

Vajon a leendő kormány megmarad-e a józanul ésszerű költségvetés mellett, vagy ismét indul a költekezés? Folytatja-e a Bajnai-kormány szigorú költségvetési politikáját? amivel visszaszerezte az országgal szembeni bizalmat. (Merthogy két hete a görög államcsőd veszélyéről szólnak a hírek, és már javában emlegetik a további országokat: Portugáliát, Spanyolországot ... de Magyarországot sehol.)

http://centerforfinancialinclusionblog.files.wordpress.com/2009/12/financial_times_logo.jpgEz a kérdés nemcsak engem, mint választót érdekelne. A mértékadó Financial Times legutóbbi cikkében a Közép-Kelet-Európával foglalkozik, és rólunk így ír:
„Magyarország az EU egyik legtakarékosabb költségvetését teljesítette tavaly, ám a befektetők bizonytalanok az áprilisi választások miatt. A várhatóan győztes Fidesz ugyanis többször jelezte, hogy a jelenleg tervezett hiány kétszerese lehet idén. A Nemzetközi Valutaalap azonban már jelezte, hogy ekkora deficitet nem tolerálna.” Index: Financial Times: aggódnak a befektetők a magyar választások miatt

Mivel a Financial Times cikke ez országértékelő után jelent meg, három dolog lehetséges:
a) a Financial Times újságírói nem követik kellőképpen Orbán Viktor szónoki munkásságát;
b) követik, de nincsenek olyan szellemi színvonalon, hogy megértsék Orbán Viktor mondandóját;
c) Orbán Viktor most sem mondta meg, milyen gazdaságpolitikát folytatna, s továbbra is a nagy francia diplomata, államférfi és politikai túlélő szavait fogadta volna meg: „Az ember azért tud beszélni, hogy elrejtse vele gondolatait” (Talleyrand).

Két dolgot le kell szögeznünk:
– Orbán Viktor beszédét a (masszív többséget alkotó) Fidesz-tábor egyöntetű megelégedéssel fogadta.
– Kis hazánk nagy politológusai egybehangzóan dicsérték a beszédet, mint okos, helyénvaló megszólalást.

Mivel ennyi és ilyen kiváló ember aligha tévedhet, így szikár logikai alapon marad a következtetés: Financial Times újságírói vagy hanyagok (nem követik Orbán Viktor munkásságát); vagy buták.
Akárhogy is, ezek után nem szeretnék a Financial Times helyében lenni az áprilisi választások után!

Hazai pálya: magyar gazdasági blogok Fidesz megnyilvánulásokról:

Miért hazudja a Fidesz a nyugdíjról mindig ugyanazt?

Szíjjártó "agyi redukciója"

Ezt tudja a nyugdíjról a Fidesz?


Miért nem mindegy, hogy mennyire kockázatosnak tartják a (leendő) magyar kormány tevékenységét a befektetők? Miért növeli ez meg az államadósság kamatát? (Egy kis gazdasági ismeret a "ki a lóf*szt érdekli a Financial Times" hozzászólónak).

"A kötvények:

Magyarországi értékpapírpiacon a legfontosabb szerepe a kötvényeknek van, ezen belül is meghatározó az államkötvények piaca. A kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, kibocsátójuk a kötvény tulajdonosa számára a kötvény ellenértékének visszafizetésén túlmenően meghatározott jövedelem (kamat) kifizetését ígéri. A kötvények tehát meghatázott jövőbeli pénzáramlással rendelkeznek.  Fontos tudni, hogy a kötvényeknek ugyanúgy van másodlagos piacuk, ahol a befektetők ezeket a kötvényeket adják-veszik. Mint minden piacon, itt is az egyes kötvények iránti piaci igény határozza meg a kötvények árát.

Az, hogy egy kötvény a másodlagos piacon mennyit ér, alapvetően attól függ, hogy az egyes piaci szereplők hogyan értékelik a kötvény által biztosított jövőbeli pénzáramlás jelenlegi értékét, amit a kötvény jelenértékének hívunk. Egy jövőbeli kifizetés jelenértékét úgy kapjuk meg, hogy a kifizetés összegét elosztjuk az arra az időszakra elvárt kamattal (diszkontráta). A diszkontráta mértékét a befektetői várakozások határozzák meg amit többek között befolyásol az adott időszakra várható infláció mértéke, illetve az adott devizával, kibocsátóval kapcsolatos kockázatok. Minél kockázatosabb egy kötvény, annál magasabb az ún. kockázati felár, amit kamat formájában a befektetők elvárnak."

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének magyarázata a kötvényekről.


Kiegészítés 1: Nemcsak a Financial Times és a S&P aggódik a választások utáni helyzet miatt. Korábban a Wall Street Journal és Economist is ezt tette Orbán populizmusa, illetve a Fidesz kapitalizmusellenes retorikája miatt.


Kiegészítés 2: Igaz, korábban a Moody's hitelminősítő szerint nincs baj, mert a Fidesz hazudik, populista szlogenjeit nem gondolja komolyan.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

278 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr21738138

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évérték 2010.02.08. 11:47:04

Arra gondoltunk, hogy - bizonyítandó, mi is tudjuk mi történik a világban - írunk egy vitriolost a nagy manitu aktuális évértékelésével kapcsolatban. De mivel nem mondott semmit, nem írunk. Köszönjük a figyelmet.

Trackback: Populizmus példatár 2010.02.08. 11:22:41

A NATO-radarral kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, ott nem lehet a lokátor, ahol az emberek nem akarják, hogy legyen. "Le kell ülnünk a NATO-val, és kell találnunk egy másik helyet" - közölte. A deviza alapú hitelekkel kapcsolatban Orbá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joci0504 2010.02.08. 13:24:48

@Walter Melone: A nemzetközi tőke alighanem már beárazta a fidesz győzelmet, és szépen lassan de közelíteni fogunk a 300-320Ft-os euró felé, illetve a tőzsde visszaesik 20000 alá! Külföldön nem díjazzák a kettős beszédet. Csak remélni tudom, hogy a jobbikkal nem járunk úgy mint Ausztria Jörg Haiderrel, mert akkor következhet a Mo. elleni bojkott!

Publius Decius Mus 2010.02.08. 13:25:15

Lajos barátunk miközben az egekbe emelte az adókat, kiosztott 800.000 elő- és rokkantnyugdíjat örökbe, hogy befogják a pofájukat az új adók miatt összeropanó vállalatok kirúgottjai.

Így alakult ki örökségünk, hogy kevés embernek kell sokat eltartania amiből azóta sem tudunk kilábalni. És pénzügyileg kinyírta a felelős gyerekvállalást mint olyat. Gyere vissza jóságos bankár bácsi! A börtönbe.

sorokinV 2010.02.08. 13:25:35

@Arzén Vendel:

Köszi! Én is éreztem, hogy formában vagyok. :)
És jó étvágyat!

Tomasz_a_gozmozdony 2010.02.08. 13:25:54

@- Lynx -: azert mert 15 evente valamelyik csapat makkal bejut a BL-be nem kellene az adonkbol stadiont csinalni (eleg sok gond van ezeken kivul is). Vagy valamit rosszul ertelmeztel volna? Enmiattam Svajcnak is hivhatnak :)

ladislaus 2010.02.08. 13:26:39

@mithrandir: bogre az csak Krisztina mosolyával diszitve :)

ben2 2010.02.08. 13:27:00

Emlékszem, hogy 98-ban azzal kampányoltak a szocik a két választás között, hogy a Fidesz választási sikere hírére megzuhant a tőzsde. Aztán az új kormány megalakulása után kb. két héttel már magasabban állt, mint a választások előtt.
A Financial Times nyilván azok érdekeit nézi, akik a tárgyalóasztal másik oldalán ülnek. Nem is baj ez, mert ez a dolga. Az új kormánynak meg az lesz a dolga, hogy addig szorítsa a töküket, amíg lehet. (A mostaninak is ez lenne, de nem teszi, ezért tart ott az MSZP ahol.) Tudják ezt a Financial Times-nál is nagyon jól, azért hisztiznek már jó előre.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.08. 13:27:30

Egyébként, csak úgy mondom, jelen pillanatban 2%-os gdp növekedésért, az oszkó akár nyilvánosan le is szopná a terri blekket. Még mindig jobb, mint a -6.

sorokinV 2010.02.08. 13:27:41

@joci0504:

Mit bojkott? Világháború lesz!

Tomasz_a_gozmozdony 2010.02.08. 13:28:56

@órarugógerincű felpattanó: lehet hogy mar meg is tette, kulonben -13 lenne :)

Bummer 2010.02.08. 13:29:03

@J.G.:
Oké, köszi. Igaz, az állami támogatás egyelőre 16% hozamot garantált a befektetéséhez, nem rossz.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 13:30:33

@joci0504:

Ha jól emlékszem nem pusztultak bele.
Lehet az osztrákok tudnak valamit?

Arzén Vendel (törölt) 2010.02.08. 13:32:23

@sorokinV: Kösz! Csak legközelebb pontosan nézz utána a pártkötődéseknek, mert politikailag képzett honfitársainknak hosszú az emlékezete, és simán legyaláznak....

órarugógerincű felpattanó 2010.02.08. 13:33:52

@Tomasz_a_gozmozdony: Hát, akkor gyűjtse a nyálat, mert van még hova javulnia.

sorokinV 2010.02.08. 13:35:22

@Arzén Vendel:

Tudom én azt, csak becsatlakoztam a kórusba! Elvégre itt bármekkora zöldséget lehet írni, ha a mondat végén ott fityeg a "szemétzorbán" postfix. :)

Tomasz_a_gozmozdony 2010.02.08. 13:35:29

@órarugógerincű felpattanó: mar igy is sajnos eron felul teljesit, meg erre sem jo... Bezzeg a gordon legalabb ingye' "dolgozik" :)

Julianus 2010.02.08. 13:36:02

@ladislaus: Az meg ugye ismert módszer volt a diktatúrákban, hogy a más nézeten lévőket először hazarulózták, majd elmegyógyintézetbe, aztán meg gyűjtő és nevelő, majd megsemmisítő táborba küldték.
Nem is vártam más reakciót. Az igazság fájdalmas tud lenni.

sorokinV 2010.02.08. 13:37:44

Fúú gyerekek!
Most olvasom, hogy este zorbán lesz a hörrtévében és élőben fog nyugdíjasok belehajítani a napba, meg elengedni a költségvetés gyeplőjét, ami így felügyelet demokratákat tapos szét az utcán!
Én már most rettegek. Szerencsére van egy összecsukható hokkedlim, amivel tudok menekülni a sötétség elől!

sorokinV 2010.02.08. 13:40:02

@Julianus:

Ááá! Ilyen csak a nácikoknál volt (meg zorbán). A kommunizmusban Rákosi személyesen osztott déligyümölcsöt az ellenzékieknek a Lehel téri piacon.

sakha 2010.02.08. 13:42:03

Nem tudom kiírta azt, hogy az Orbán győzelem már eleve be van árazva. Szerintem lehet igazsága. ÉS ba van árazva az is, hogy nagyobb lesz a hiány mint a tervezett hiánycél. Ez csak egy kommunikációs technika. MIndenki nézi, hogy mit bír a másik. A FIdesz benyom valamit, aztán a minősítők is, meg a külf. elemzők is. Aztán valahol félúton lesz a megoldás.
Szerintem nem lesz olyan nagy osztogatás, mint, ahogy sokan feltételezik, '98 után sem volt. De azért új emberek, új üres(ebb) pénztárcák és zsebek furakodnak az államháztartás közelébe, szóval azért fog az a hiány ugrani valamennyit.
Nem kell beszopni sem a viki, sem az FT dumáit. Ezek egy része ugyanis egymásnak szánt üzenetek.

- Lynx - 2010.02.08. 13:42:17

@Tomasz_a_gozmozdony:
Hát ez az, hogy csak mákkal, és nem tudással! Minden ilyen után (meg egyéb apróbb U17, U19, siker vagy a mostani nem kis U20 siker után) megjelenik a "Feltámadt a magyar labdarúgás" féle ujságcikk a sajtókban. Minden vb és eb sorsolásnál fogadkozunk, hogy mi most húdekurvára kijutunk.
Stadion lobogtatása nem azért kell, hogy majd nemzetközi szinten legyen hol játszaniuk a srácoknak, és a nézők se homokbuckákra üljenek, mint anno Vácon. Hanem azért mert a tisztelt választópolgárnak ígéretek kellenek. Én olyan városban lakom, ahol a polgármester választást 16 éve az nyeri, aki megígéri, hogy namármost tényleg nagyon nekifogunk a városi uszoda felépítésének. Félidőben kell egy látszatintézkedés, a nép meg elégedetten bólogat. Abba nem gondol bele egyik sem - a parasztja - hogy ugyan mekkor akihasználtsága lenne az uszodának, ugyan ki menne oda, és mennyi ember kellene, hogy a dolog, mint befektetés megtérüljön? Csak egyszerűen "kell uszoda mán a városnak".
Ezért írtam feljebb valahol. A népnek a cirkusz kell (igérgetés, fikázás, tömeghisztéria), mert amíg ezekkel van elfoglalva nem látja, hogy szétlopták a pénzét, kiverték a lába alól a talajt, és még mindig nincs semmi jövője.
Valaki itt írta, most nem görgetem fel ki volt, de nagyon igaza van: Magyar ember érzelemből szavaz. Ezt a sok hülyét hitegetni kell. De mostmár úgy is elhiszünk mindent, hogy csak annyit mondt valaki "Van programom". Ha pedig vitára hívnak csak annyit kell mondani "Ilyen emberekkel én nem vitatkozom" És a sok hülyének ennyi elég!
Mindegy! Csak igérjék meg, hogy lesz nálunk is stadion, uszoda, olimpia, foci vb. De ezek elhinnék még azt is, hogy ha Viktor ide igérné a következő Superbowl-t is!
El is hiszik, majd nézd meg mennyien! 55-60%-a a szavazóknak rájuk szavaz, figyeld meg!

ferikefleto 2010.02.08. 13:44:08

Már a cikk felvetése is faszság. Ugyanis egy választás mindíg, minden esetben bizonytalanságot jelent a befektetői körökben. Ugyanis változást hoz a döntéshozók személyében, a gazdasági preferenciákban, az adózási környezetben és sok más kérdésben. Akkor is, ha a legstabilabb demokrácia, legkiszámíthatóbb pártja az esélyes. Egy válsághelyzetben pedig, az elmúlt 8 év gazdasági ámokfutása után, nem beszélve a Fidesszel szemben már korábban, nagyrészt mesterségesen kialakított nemzetközi hangulatban... Hát persze, hogy bizonytalanságot jelent. Főleg, hogy milyen arányú lesz az ellenzéki párt győzelme, lesz-e alkukényszer, meg egyáltalán, mit talál a szekrényben... Nem Orbán Viktor kampánybeszéde nyugtatja meg a Financial Timest, hanem majd az, amikor kinevezik az új kormányt és az beterjeszti a pótköltségvetést, meg bemutatja a jövő évi koncepcióját. Addig meg... Marad a bizonytalanság, mert ez így természetes.

Arzén Vendel (törölt) 2010.02.08. 13:44:08

@sorokinV: ;) Na megyek, építem tovább az emberarcú globalizmust... További jó szórakozást!

órarugógerincű felpattanó 2010.02.08. 13:44:45

@- Lynx -: Mivel jó gyurcsányod megmutatta, mennyi értelme van a vitának. Minek vitázni. Ahol az ellenfél lehazudja a csillagot is az égről?

ferikefleto 2010.02.08. 13:48:45

@sakha: Ez mekkora baromság, amit írsz... Szerinted lehet többet lopni annál, amit a komcsik elloptak? Egyáltalán, szerinted egyből a korrupcióval kezdődik egy kormányzás, egy ilyen időszak után? Az elképzelhető, sőt biztos, hogy a Fidesz környékén is lesznek olyanok, akik nem a nemzet felemelésében, hanem a saját zsebük megtömésében érdekeltek - a politika, amióta világ a világ, már csak ilyen - de szerintem aki ezt engedi, az ugyanúgy bukik Magyarországon, mint most a komcsik. Orbánék ezt nem engedhetik meg maguknak és tudják is jól. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt időszak ügyei tisztulást indítottak el a politikában és ez folytatódik majd, hiszen mindenkinek, főleg az új kormánynak ez lesz az érdeke....

#szájbergyerek# 2010.02.08. 14:04:57

Menjen a fenébe az S&P meg a FT a hülye elemzéseivel együtt. Inkább az csípi a szemüket, hogy a pénzvilág, IMF, stb. érdekei nem lesznek (annyira) kiszolgálva az új kormány által. Mert új kormány lesz az már több mint valószínű, csak nem ezek a csicskák, akik feltétel nélkül teljesítik az összes kérésüket.

k.o._laci 2010.02.08. 14:05:16

@Rod: Bokrosról azért érdemes nem csak az ATV, MSZPtől informálódni. Aki Panamában tanult, a Soros a cimborája és az IMFnek szakértett itthon, és főleg a baloldalon nyilván géniusznak számít. Csak jó lenne már megnézni kik azok akik külföldön istenítik őt. Segítek ismét: Soros. A horvátok pl. konkrétan elzavarták mert nem kellet a fene nagy szakértelme. A Bokros csomagról annyit, ha nincs 10szer annyi privatizációs bevétel mint amennyit a csomag hozott, soha nem mászott volna ki az ország az adósságból. Nem csak a Bokros csomag mentett meg minket, hanem a privatizáció. Arányaiban 1:10hez.

Tessék utánaolvasni: www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20020418bokroscsomag.html

+hetivalasz.hu/itthon/ki-van-a-bajusz-mogott-21853/

Ettől függetlenül nem rossz szakember, csak a mítosz amit köré felépítettek itthon több mint vicces, kb. vak vezet világtalant kategória. Hogy az IMF mindig csak oda teszi be a lábát ahol baj van, az nem azt jelenti hogy a Wall streeten mindenki keresztet vet Bokros neve hallatán.

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2010.02.08. 14:05:55

Bajnai és Gyurcsány legalább tisztán megmondták, hogy nem lopni jöttek. Orbánból meg csak úgy sugárzik a vak hatalomvágy. Sajnos sokan beveszik az ígéreteket, pedig a szigorú takarékoskodást kéne folytatni. Szerintem.

Pala 2010.02.08. 14:06:01

Más a befektetők és az állampolgárok érdeke. Olyan nehéz ezt felfogni?

mithrandir 2010.02.08. 14:09:28

@PathosVerdesIII:

Ja.
És a bögréteken kéne kezdeni.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 14:11:04

@ferikefleto:
Hiába, telik az idő, múlik a vadkapitalizmus, jövőre már nem lehet olyan gátlástalanul harácsolni, mint eddig.
Lásd: BKV, MÁV, Malév és egyéb kifizető helyek.

Emlékezzünk csak egy kicsit az olajszőkítőkre. Már mindegyikük komoly üzletember, már aki nem került sittre. Márpedig aki közülük sittre került, azokkal azt hiszem egy nagyobb cellát nem lehetne megtölteni.
S ma hallasz róluk ? Nem. Na ugye. Pedig annak idején lámpással kellett volna keresni olyant, aki nem volt benne.

És a nyolcvan ( ! ) évre való titkosítás pedig mintha azt sugallná, hogy nem csak alvilági elemek voltak a résztvevők.

szakállasbácsi 2010.02.08. 14:11:49

@ferikefleto: Nincsen ám ilyen, hogy "komcsik". Vannak pénzes pacákok, akik vagy a Fidesz mögé állnak, mert onnan számítanak lére, vagy az MSZP mögé állnak, mert onnan számítanak lére. Olyan nagyon csacsi dolog komcsizni. Csak azt bizonyítod vele, hogy
1: semmit sem értesz
2. semmit sem tudsz
3. Nem is érdekel a dolog
4. érzelmeiden meg sem kisérelsz uralkodni
Egy komoly vitához kevés vagy sajnos. És ez rossz így, mert nagyon sokan vagy.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 14:14:27

@PathosVerdesIII:

"Bajnai és Gyurcsány legalább tisztán megmondták, hogy nem lopni jöttek. "

Ha ezt komolyan gondolod, csak egy tanácsom van: feküdj vissza.

Átvitel honvéd 2010.02.08. 14:15:38

@Julianus: Nem tudom, az alapvetésről nekem egy fanyar történet jut eszembe.

Azt mindannyian tudjuk, hogy Hitler rezsimje kb. milyen dolgokat vitt véghez. Eddig O.K.

Ha azonban a hatalomra kerülését feszegetjük, egy érdekes részlet kerül felszínre. Hitler hatalomra kerülését tekintve, komoly felelősség terheli a kor német pénzügyi-gazdasági elitjét, "aki" az előretörő kommunista-szocialista mozgalmaktól és pártoktól megijedve, konkrétan saját hatalmát és pénzét féltve, egy erőskezű vezért szeretett volna látni a kormánynál. Ez az "erőskezű" (elmebeteg) vezér lett Hitler.

Hitlert nem egyszerűen az "istenadta" (bolond, vérszomjas, fajgyűlölő) német nép segítette hatalomra, hanem a pénzügyi-gazdasági elit. Erről az apróságról sokan megfeledkeznek, vagy soha nem is tudták.

A fanyar ízt az adja a történethez, ha eszünkbe jut a kora-harmincas évek Németországának ezen, a hatalom és a pénz megtartására kényes elitjének pénzügyi felének tipikus származása (...no meg, megsejteti az indítékot, hogy a bankárelit Hitler hatalomba segítésében vállalt szerepét pl. miért nem reklámozzák a történelemkönyvek).

(Egyúttal, én elgondolkodnék azon, hogy per pill. a helyzet nyilvánvalóságát tagadva, kinek áll érdekében bárkit, csak nem Orbánt hatalomra juttatni... vagy, hogy kitől jön az a hátszél, amely a néphülyítés eszközével meg egyebekkel Feri 2006-os hatalomra kerüléséhez is tevékenyen asszisztált... No meg, hogy kinek felel meg Orbán, aki a fenti példában bárkinek megfelel, csak annak nem, akit valamilyen pénzügyi-gazdasági elit a kormánynál szeretne látni).

trocadero 2010.02.08. 14:17:10

Érdemes a múlt tapasztalatait (empíria) figyelembe venni:
Mszp: pénzosztás => sorozatos leminősítés, csődbe került ország, ezt követően megszorító csomag (2x csőd és 2x megszorítós csomag), ami a helyzetet ugyan helyrehozta, de a nép pénzén és a privatiozációs bevételekkel.
Fidesz: nincs csőd, nincs nagy megszorító csomag, igaz, nagyarányú pénzosztás sincs. Helyette sorozatos felminősítés, szomszádoknál gyorsabb gazdasági fejlődés.
Lehet választani.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.08. 14:17:34

@PathosVerdesIII: Miután a jó bajnai még gazdasági miniszterként levajazta a wallisnak a tv székház bérletet, tényleg nem kell lopnia. Abból elvan a világ végéig.

Toporodottordog 2010.02.08. 14:20:58

@PathosVerdesIII: Tisztán hazudtak. Meglepődtél? :)

J.G. 2010.02.08. 14:21:33

@ladislaus: nem vagyok bálványimádó. És ráadásul attól nekem nem lesz se jobb, se rosszabb, hogy itt van-e, vagy nincs.

J.G. 2010.02.08. 14:22:30

@Bummer: akkor kicsit pontosabban tessék kérdezni...

Vidéki 2010.02.08. 14:23:16

A szerző szerint: „Mivel a Financial Times cikke ez országértékelő után jelent meg, három dolog lehetséges.”

A szerző önkényesen háromra csökkenti a lehetőségek körét.

Szerintem a valóságban ennél több lehet az alternatívák száma.

Például:

Lehetséges az is, hogy a F.T. újságírója nem él Magyarországon, cikke témájában Magyarországon élő emberek véleményére támaszkodik, talán olyanokéra, akiket az Orbán-fóbia néven ismert mentális betegség megfertőzött .

k.o._laci 2010.02.08. 14:24:04

Na és akkor a témához is: Érdekes hogy a Financial Times 2006ban nem aggódott mikor Veres Jani és Feri a spanyol szoci pü biztos segítségével költségvetési adatokat susmusolt el? Akkor nem aggódtak a "befektetők"? Most itt van egy újabb darab papír amire Bajnai rávarázsolta hogy -3.8%. Ennyi, a valóság majd 2010 decemberében fog kiderülni. Itt ismét utalnék 2006-ra, adatok eltitkolására, elhallgatására. Ezután az elmúlt 4-8év felelőtlen gazdálkodására, lopásaira. Aki nem vallási szinten védi az MSZP-t, hanem van némi realitás érzéke valószínűsítheti, itt bizony nem 100%osan minden úgy szokott lenni amit a szocik csak úgy leírnak egy darab papírra. Pont tegnap volt egy műsor, a Varga Mihály boncolgatta mely tételek amiben ők sokkal pesszimistábbak. Itt ismét utalnék 2008 őszére: Nem nincs válság, a Fidesz csak riogat. A válság megáll a határon. Najó: -1%GDP, Najó: -3%GDP és most tartunk -7%nál. Erre most mindenki stabilan és szentül elhiszi a 3.8%os hiányt.Tetszikmárvégreérteni???? Nem tudom fejből az összes adatot, utána lehet nézni mert már többen is kritizálták ezt a költségvetést. Áfa, társasági adó, állami hitelgaranciák, MÁV és BKV adósság ... kb. ennyire emlékszem és alsó hangon 500-600 milliárd, plusz elcseszték a vagyonadót így abból is hiányozni fog 50 milliárd. Erre az MSZP kitalálta, a Fidesz ezt a lóvét mind el szeretné osztogatni és ezt, furcsa görcsre utal amúgy, szó nélkül mindenki beveszi. Ahogyan hiába mondták el a svédek hogy 61 évvel lehet elmenni nyugdíjba, az MSZP 70-el kampányol. Később majd az lesz a mese, a szocik benyújtották a tip top költségvetést csak a béna Fidesz elcseszte, elqrta. A "befektetők" (akik 1 éve még Sorossal az élen az OTP és a forint ellen spekuláltak ugyebár) meg fel lesznek háborodva, durr esik a forint és meg jelen pár cikk, ugyanazokban a lapokban ahol évek óta tolják a Mo-n dúló fasizmusról szóló elemzéseket, überobjektív KKK hasonlatokkal meg a gyilkoló gárdistákkal. Ezek az egész világot bejárták, milyen érdekes mindegyik ugyanazt a baromságot szajkózza és "jó" hírét kelti az országnak. A Fidesz olyan amilyen, Orbán meg a fasz. Nade mire föl ez a vak hit abban hogy az MSZP, SZDSZ kormány vegytiszta költségvetést adott le, míg tavaly 3 szor kellett módosítani ugyanezt.

Ezt kérem valaki magyarázza már el nekem!!!

nehülyéskedj 2010.02.08. 14:24:43

Nem hazudnak, nem buták, csak a zsidó nagytők érdekében szövegelnek. Az meg mára, lejárt lemez lett. Pech.

J.G. 2010.02.08. 14:25:17

@ladislaus: Amúgy igen, gonosz beszólás volt. De én ilyen gonosz vagyok.

nehülyéskedj 2010.02.08. 14:26:12

@nehülyéskedj: nagytők=nagytőke

Bár az előbbinek is lenne értelme.

Serio (törölt) 2010.02.08. 14:26:14

Még ekkora demagóg baromságot, mint ez a cikk...

Orbán nem a Financial Timesnak nyilatkozott. Nem teheti meg, hogy annak nyilatkozzon, vagy a külföldi befektetőknek. Ha akár egy szóval is megemlítené, hogy bizonyos téren tartaná magát a Bajnai által elkezdett költségvetési szigorhoz, maga az MSZP szedné cafatokra, és uszítaná rá vérre éhes, veszett kutyákként a nyuggerek, panelprolik és közalkalmazottak hordáit.

Vegyétek már észre, hogy ha Orbán kétharmadot akar, azt pedig végképp nem szeretné, hogy a Jobbik véletlenül kormányalkotó többséget szerezzen, akkor NEM mondhat értelmes dolgokat. NEM beszélhet programról. Miért? Mert az MSZP másra sem vár mint hogy Orbán száját valami értelmes gondolat elhagyja, azonnal le is nyomnák a torkán.
Ugye az az MSZP, ami a nyugdíjasok legjobb barátja, és aminek ESZE ÁGÁBAN sincsen ingatlanadót bevezetni, mint azt az elmúlt hetek kampányhíreiből megtudtuk.

A külföldi befektetők majd megnyugszanak a választások után, mikor már körvonalazódik hogy nem futóbolondok kerültek kormányra. Biztos lesz egy pár hónapos korrekció a tőzsdén és a forintárfolyamban, de nehogymár ezt elkerülendő veszítsen egy párt biztos nyerő pozícióból...

Higgyétek el, nektek is az lesz a legjobb, ha Orbán kétharmadot szerez. Az alternatíva nektek tetszene a legkevésbé... Mondjuk nem mondom, kíváncsi vagyok a Financial Times mit szólna Vona Gábor miniszterelnök úr beiktatásához...

WYW 2010.02.08. 14:26:34

"– Orbán Viktor beszédét a (masszív többséget alkotó) Fidesz-tábor egyöntetű megelégedéssel fogadta."

Ha az Arany Oldalakat olvasta volna fel attól ugyanígy elaléltak volna!
Ez nem mérvadó.

drboborjan 2010.02.08. 14:26:43

A Financial Times egy sokunk által (pártállástól függetlenül) gyűlölt globalista lap. Nem is érdemel több szót, mert ugyanazt a minket olcsó munkaerőnek tartó és fenntartó, rabszolgaságba nyomó pénzügyi kartellnek a mindennemű kiszolgálója, amiknek a "VilággazdaGsági" válságot is köszönheti ez a planéta.

Ha már Bokrost említette valaki: A Laja aztat merte pofázi a beszédében, hogy ...a bérek alacsonyan tartásával, vagy csökkentésével lehet a gazdaságon segíteni.
Csökkenteni...Hm...Miből wazze?

1 szó mint 100, mivel a mostani társaságnak mindenképpen mennie kell, nem igen sok választani valója van a polgárnak.

J.G. 2010.02.08. 14:27:58

@pozitív szemidefinit mátrix: Azért Hitlert erősen támogatta a Vatikán is...

Devil 2010.02.08. 14:31:12

Es miota csinalja azt egy politikus amit mond?

J.G. 2010.02.08. 14:33:30

Én a Bokros csomag előtt 1 évvel kezdtem dolgozni. Azóta nem éreztem, hogy lényegesen rosszabb, vagy jobb lett volna nekem. Akkor hol a hiba?

trocadero 2010.02.08. 14:35:56

A megugró költségvetési hiány biztosan a következő kormánynak tudható majd be, de csak azért, mert az idei éves költségvetés valójában durván májusig van betervezve, az éves hiánycélt kb. addigra elérjük - addigra minden elkölthető pénz el lesz költve. Ez direkt jó a "felelős" "szocialistákank", ez már része a 2014-es "Magyarország még többet érdemel" kampánynak.

tölgyes 2010.02.08. 14:37:18

Az FT-nek ez az érdeke, azért írja azt amit ír.. Mi már emlékszünk arra, hogy az ország remek teljesítményét méltató írások jelentek meg a FT-ben 2006 tavaszán a választások előtt... egy részükről utóbb kiderült, hogy PR cikkek voltak... vagyis az MSZP kormány fizetett érte!!!!!!!

Vidéki 2010.02.08. 14:37:24

@k.o._laci:

„Érdekes hogy a Financial Times 2006ban nem aggódott mikor Veres Jani és Feri a spanyol szoci pü biztos segítségével költségvetési adatokat susmusolt el? Akkor nem aggódtak a "befektetők"?”

És a szerző aggódott-e akkor, keresgélt-e akkor külföldi lapokban olyan cikkeket, melyek a befektetők aggodalmára utaltak volna a kormány gazdasági ”teljesítményei” miatt?

WYW 2010.02.08. 14:37:34

@trocadero:

Ez csak feltételezés.

ki kicsoda 2010.02.08. 14:39:49

Rohanva közeledik az igazság pillanata, mondhatnám jön a beton a reménykedő arcok felé, de piszkosul. Csodák helyett, az iszonyatos csattanással bekövetkező, már nem is ébredés, de a vég maga! A csodatévő helyett, "demeterervinek", "balsaiistvánok" vörösesbarnaingesei árasztják el a mindennapokat, megszégyenítve a III/III-as múltjukat. Lefagy hamarosan orcátokról a mosoly, de szólni, majd már nem mertek, visszatér a lapítás, a sunyiság kora. Talán furcsa, de jobban várom, hogy lássam vigyorrá torzult öröm mosolyotokat látni, mint ti a VEZÉR győzelmét, a győzelmetek helyett.
ABBAN UGYANIS AZ ORSZÁGNAK NEM JUT HELY!

Átvitel honvéd 2010.02.08. 14:46:21

@ki kicsoda: Ma ez a harmadik printscreen-díjas komment...

Serio (törölt) 2010.02.08. 14:50:03

@ki kicsoda: Igen, és Orbán személyesen fog megbecsteleníteni minden magyar kislányt, majd hozzálát a Halálcsillag megépítéséhez, és az Egy Gyűrű megkovácsolásához.
Hitlernél, Sztálinnál, Szauronnál és a Tizennégyfejű Sárkánynál is sötétebb veszedelemként fog majd uralkodni a pusztasággá égetett magyar föld felett, és nagy lesz akkor a jajveszékelés.

(Mindebből pedig az a legdurvább, hogy vannak elmerozzantak, téged is beleértve, akik ezt tényleg elhiszik.)

k.o._laci 2010.02.08. 14:52:21

www.vilaggazdasag.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/brusszel-az-idei-magyar-hianycelt-latja-ketsegesnek-303801

A Bizottság szerint ennek ellenére mind a bevételek, mind a kiadások oldalán jelentős kockázatoknak van kitéve a 2010-es hiánycél elérése, és nem zárja ki, hogy további intézkedésekre lesz szükség a teljesítés érdekében. A bizottsági vélemény arra is figyelmeztet, hogy még korántsem látja biztosítva azt a GDP-arányosan 0,5 százalékos kumulatív strukturális kiigazítást 2009-ben és 2010-ben, amit elengedhetetlennek tart a deficit 3 százalékos küszöbérték alá történő leszorításához. Mint ismert, hazánk tavaly júliusban 2011-es határidőt kapott a túlzott mértékű hiány felszámolására.

J.G. 2010.02.08. 14:54:52

@Serio: az a durva, hogy vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a politikusok azért vannak, hogy az embereknek jó legyen...

Zetek 2010.02.08. 14:56:12

Akkor az FT nem fog a Fideszre szavazni. A veszteség vélhetően pótolhatatlan lesz.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 14:57:38

@ki kicsoda:

Hát bizony a patás lesz a főnök.

Szar érzés, tudom, de próbálj vele barátkozni.

Nyolc év laufot kaptatok, de vigasztaljon a tudat, hogy most aztán gyűlölheted akár a nap minden órájában.

trocadero 2010.02.08. 15:01:44

Az állami alkalmazottakat még jól átveri ez a kormány. A megszűntetett 13. havi helyett bevezetett - de annál kevesebb összegű - bruttó 98e Ft éves keresetkiegészítést januárban és márciusban utalja a fizetés mellé, így a most és márciusban, választások előtt közvetlen, a boríték vastagabb lesz. Az a közalkalmazott, aki meg nem néz a dolgok mögé, és mondjuk csak a pénztárcáját, no meg a nagyobb nézettségű kereskedelmi tévéket nézi, azt gondolhatja, hogy nocsak, megnőtt a fizetése. Aztán áprilistól fog szembesülni, hogy nem nem is annyi az annyi.

WYW 2010.02.08. 15:05:48

@trocadero:

Lécci ne nézd már hülyének a köztisztviselőket, közalkalmazottakat!

baba jaga 2010.02.08. 15:09:50

jönnek a talibánok,térdre,imához!
jön a hadúr,aki majd megmondja mit gondolj,mit tehetsz,s mi a jó neked.természetesen sohasem hazudva,mindig az igazat
hirdetve.
de legalább sok templom lesz,ahová járhatsz majd áldani a nevét.
szép új világ...

tolsztoj 2010.02.08. 15:09:51

Képzeljük csak el ezt a szörnyűséget - bizony a Finacial Times NEM TÉVEDHETETLEN, sőt olvastam már egypár olyan cikket ebben a (világban elég elismert) lapban, amelyekért nagyon szívesen "meghuzigáltam " volna a haját a cikkírónak, olyan marhaságokat írt benne! Horribile dictu - de bizomy MARHASÁGOKAT.
Egy biztos - a Finacial Times újságírói nem buták, de megtörténik hogy néha nem objektívak, vagyis elfogultak, esetleg nem cselekszenek a régi "audiatur et altera pars" okos elve szerint.
És hogy Orbán országkockázatnak számít-e? Minden bizonnyal, főleg ha a mai "magyar" vagyis pontosabban "IMF kormány" szemszögéből nézzük.
Itt idézem a cikkírót: "Vajon a leendő kormány megmarad-e a józanul ésszerű költségvetés mellett, vagy ismét indul a költekezés? Folytatja-e a Bajnai-kormány szigorú költségvetési politikáját?" Hát bizony rémes volna, ha nem folytatná - amúgyis Magyarország lakossága kit érdekel - hiszen meglehet, hogy Orbán nem fog segédkezni a ránktelepedő globalisták további országkifosztásában.
Ez meg maga a rémálom!! Valódi IMF, stb., "országkockázat"....

similarthings 2010.02.08. 15:10:47

Kedves blog, csak valamit figyelmen kívül hagy, az FT-t ez meg nem érdekli : a jelenlegi kormány működése arról szólt hogy milyen trükkökkel lehet csökkenteni a papíron a hiányt, és ennek az árát hogyan lehet átdobni a következő költségvetési évre.

Tehát BÁRKI lesz a következő kormányon, az biztos hogy olyan nehézségekkel kell szembenéznie mint 2008 utolsó negyedéve illetve 2009 első negyedéve.

Ezt nehogy már megköszönjük a jelenlegi kormánynak kérem szépen. Másképp csinálta a Bajnai mint a Gyurcsány ez tény. De akkor is ugyanolyan szemétség. Csak ez okosabb szemétség, és ráadásul tudván hogy nem fogja megnyerni a következő választásokat, egyenesen jól jön neki ez a szemétség. Nekünk választópolgároknak nem. És ez a lényeg.

Ha én lennék a FIDESZ vezetőségének helyében én sem adnám már ki ezek után a programomat és nem ülnék le velük "beszélgetni". Egyrészt mert nem férek még minden információhoz hozzá, nem tudok minden trükközést felderíteni.

Másrészt az ember, ha ad magára valamit is nem ül le olyanokkal tárgyalni akik kvázi büntetőjogi megítélés alá esnek, avagy szimpla köztörvényes bűnözők.

Számomra sokkal hitelesebb valaki, ha nem mond addig egy szót sem tudás nélkül, mint ha tudás nélkül el kezd összevissza hazudozni, minden hogy mit csak hogy a közvéleményt megnyerje. Hiszen a szó az ingyen van, és bármit lehet felelősségre vonás nélkül mondani.

Kinek higgyjünk? Annak aki összevissza hazudozik - saját beismerés is van már erre vagy annak aki meglévő információk híján inkább azt mondja nem nyilatkozik, de élne a lehetőséggel hogy megmutassa, talán ő jobban csinálja. Jobban csinálja mint azok akiknek már nem csak holdudvarából hanem törzstagságából naponta visznek bilincsben el embereket.

Viszont hogy a FIDESZ se maradjon szó nélkül, személy szerint sokkal jobban örülnék ha Orbán megmaradna pártvezérnek és nem vállalna aktív kormányzati (min.elnöki) szerepet. Egy kicsivel talán hitelesebbek volnának.

Másrészről az alkotmánymódoításukat azzal keresztény ökörséggel nagyon de nagyon nem támogatom. Ez azon túl hogy nnekem személy szerint nem szimpatikus, másra nem lesz jó mint hogy még jobban szétválassza az embereket.

Végül ha valaki nekem Bokrossal kezd el példálózni meg piedesztára emelni hát akkor sikítófrászt kapok.

üdv.

jozicsenko 2010.02.08. 15:15:09

@Peetee: heeheeehheee, öcsém nem tudom, mit szedsz, de gyere le a szerekről, mert rosszul végzed és a végén valami liberális államtitkár lesz belőed

nu: adatok

1998: GDP 61,1%-a, 6.165 MRD Ft
2002: GDP 54,5% (s ebben már a 100 napos program és mindkét párt választási programja, költsége benne van!): 9.224 MRD Ft -mondom, a választási adatokkal együtt: szóval ha absz. értékben nézed, max meg másfélszerezték az adósságot, de mert közben igen csak száguldott a szekér, vgy ahogy nálatok, agymosott baloldaliaknál mondanák: ugrott a pannon puma
2006: 14ezer MRD FT, GDP 65%-a
2010: valahol 20.000 MRD FT felett, ami a GDP 83-85%-a ( s közben eladtak még kb 2ezer MRD FT-nyi vagyont, ami eltünt a semmibe...

@k.o._laci: nem lehet sajnos megmagyarázni: a ballib elitnek jó barátai vannak a neolib. tőkénél: pl a Strabagot vagy 5ször büntették meg kartellezésért, de ki még egyszer sem zárták: mindig építhet utat? mindegy, nem folytatom...

sanyisanyi 2010.02.08. 15:17:11

Ami a Financial Times érdeke az Magyarország érdeke is?? Erőssen kétlem!
Én inkább arra a pártra fogok szavazni, amelyiket a legjobban támad a multik által szponzorált média. Vagyis a Jobbikra.

II.Briandrew 2010.02.08. 15:20:16

annyira bírom, amikor egy-két külföldi megmondó okoskodik, minősítget és nagy valószínűséggel orbánt vagy bajnait még képről sem ismerné fel...bármennyire is tekintélyes egy külföldi lap, ettől az még lehet tájékozatlan, felületes...

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 15:23:20

@baba jaga:

"... el lehet innen menni kérem szépen, itt lehet minket hagyni..."

Csak, hogy klasszikusokat idézzek. Vagy hogy is volt?

2010.02.08. 15:26:53

@ÁkiBáki: Az a baj hogy bennem elevenen el az az emlek, hogy 98-2002 kozott a kormanyzat LOPOTT, szemermetlenul. Utana is a masik. A cegnevekre nem emlekszem de talan ez nem is olyan nagy baj, csak egy cimke volt mindegyik egy igen nagy szamot tartalmazo papir fejlecen.

ladislaus 2010.02.08. 15:28:50

@Julianus: Hat persze. Egyszer cigany, egyszer naci, kurucek szerint zsido is. ... hát perszeeeee...

kyanzes (törölt) 2010.02.08. 15:30:38

Senki sem tarthat vissza attól, hogy az MSZP-re szavazz. Orbán fikázásával mitől vagy előbbre? Vagy ez ilyen fizetett kampány része? Hát baszki, szavazz az MSZP-re.

ladislaus 2010.02.08. 15:38:08

@J.G.: ott hogy nem vagy objektiv.

baba jaga 2010.02.08. 15:39:59

@ÁkiBáki:

ölég szegényes érvrendszer,de én magyar vagyok,
és "itt vagyok hon,itt az én világom".
de majd sokat imádkozom érted meg a Vezéredért.

mithrandir 2010.02.08. 15:40:07

@J.G.: Talán be kéne jelentenie a munkaadódnak az állásodat.

Ámbár az MSzP nem erről híres...

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 15:43:00

@Bretschneider:

Ok, akkor erre egy kérdés: mivel ha emlékezetem nem csal, igen nagy volt az akarat annak bizonyítására, hogy a Fidesznek mennyi sáros ügye volt, külön hivatalt állítottak fel Keller üvegzseb László vezetésével.
Mivel ezen hivatal több, mint négyszáz ügyben tett feljelentést, úgy nézett ki, megvan a miértje a dolgoknak.
Aztán egyikből sem lett ügy, mert az ügyészség rendre dobta vissza az ügyeket. Ha jól tudom egyikből sem lett tárgyalás.
Aztán Herr Keller is elcsendesedett, s kezdeti nagy fellángolás hamuvá aszott.
(Persze tudom, Fideszes volt az ügyészség:-)
Na nem mintha valóban ne lett volna mit a fiúk fejére olvasni, kezdve az Ezüsthajó kft.-től, a stadion Deutsch-beléptető rendszerig, azonban szerintem megér egy misét az, hogy melyik pártnak volt több szennyese a hatalomban eltöltött idők alatt.
De hát ez már csak egy ilyen játék, csak ne nagyítsuk fel az egyik hibáit a másik kárára. Ha az egyikre vizes lepedőt húzunk, tegyük meg a másikkal is. Ne legyünk részrehajlóak.
Próbáljunk meg érzelem mentesen politizálni, akkor mindjárt más lesz a leányzó fekvése.
Csak nézzük meg az eredményeket, a számokat.
Azok nem hazudnak, hiába kozmetikázzák őket, akár FT. segítséggel is:-)

ladislaus 2010.02.08. 15:44:53

@ÁkiBáki: faszt :) En csak azert is hazamegyek iden! :)

Toporodottordog 2010.02.08. 15:47:26

Azt senki sem elemzi, hogy 2011-2012-2013-ban vissza kell fizetni 2700 milliárdot az EU-nak meg IMF-nek akkor mi lesz?

Csak az arányok végett: vizitdíj eltörlése miatt 23 milliárd esett ki a költségvetésből. Vagyonadó eltörlése miatt 50 milliárd..

De hol van ehhez képest az évi 1000 milliárdos törlesztés?

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 15:47:47

@baba jaga:

Én is ezt mondtam, mikor a te vezéred ezt kinyilatkozta.

Mellesleg nem, nekem olyan nincs, hogy vezérem, csak miniszterelnököm, akit próbálnék tisztelni is akár, de nem nagyon van miért, pláne, ha így nyilatkozik.

ikri 2010.02.08. 15:51:15

Hány jutalom pont jár egy ilyen blogért?

Publius Decius Mus 2010.02.08. 15:53:57

Aranyos ez a Financial Times. Miért is érdekel minket, hogy mi jó a multibefektetőknek? Volt idő, hogy sokan azt hitték itthon, ha valamire azt mondják független, vagy üzleti alapkon álló, vagy érdekmentes külső megfigyelő, akkor az úgy is van. Van aki még azt hiszi, hgy máshol viszont van ilyen?

3.14159265 2010.02.08. 15:57:14

Milyen jó is volt a 8 év kockázat-mentes szoci kormányzás.
Milyen kár, hogy nem folytathatják.
Van kiosztható pirosbögre számomra is?

baba jaga 2010.02.08. 16:00:43

ákibáki -

"én még soha nem hazudtam az életem során."

/ mi meg sokat nevettünk /

mint ahogy szíjjártó kollégán is.

Lapin 2010.02.08. 16:01:57

A FT és nemzetközi pénzügyi sajtó egyrészt nem látja közelről a helyzetet, fogalma sincs, hogy mit jelent egy-egy elejtett félmondat itt-ott. Másrészt azért fontos nekünk amit írnak, mert a befektetők is Londonban ülnek és hasonlóan tájékozottak, mint az FT és társaik. Harmadrészt ezek apró figyelmeztetések a nemzetközi pénzvilág szócsöveitől, hogy az általuk nemkívánatos irányra emlékeztessék a T. leendő döntéshozót. Negyedrészt az elmúlt egy évben olyan miniszterelnök volt, aki ugyanazon a nyelven amit ők is értenek szóba állt velük, sőt kereste a lehetőségeket. Ez egyáltalán nem méltánytalan dolog, célszerű tehát megfelelő szinten tájékoztatni őket továbbra is. Ötödrészt, a befektetők beárazták a kockázatokat és jó rég tudják, hogy milyen kormány jön, ezért megvárják annak programját. az eredmények fognak számítani. Hatodrészt, pedig meg kell említeni, hogy ez a blog sajnos kiforgat tényeket, részinformációkat idéz, rossz fényben és színezettel. Ez ami a leginkább sajnálatos.

brlv24 2010.02.08. 16:02:46

@3.14159265: En is rettentoen sajnalom.

faqtya 2010.02.08. 16:06:39

@Bretschneider: azért él ez az emlék a fejedben, mert az mszp szépen benyomta oda. és az elmúlt 8 év mit tett a fejedbe? azt esetleg nem, hogy jól elrontották a gazdaságot, jól megtömték a zsebüket, jó nagyokat hazudtak? 1998-2002 között, amikor a fidesz kormányzott, biztos voltak sajnos olyanok, akik loptak. de alapvetően a fidesz azért jól kormányzott, különösebb bajt nem csinált.
fidesz ellen az alábbi indokok szoktak általában lenni:
-merhogy az orbán
-merhogy az ezüsthajó
-stb.
semmi normális indok.
mszp ellen:
-már az, hogy szocialista, elég lenne :)
-mehogy a gyurcsány (ő azért üti az orbán kormányt)
-bkv, hunvald, zushlag (ez is üti az ezüsthajót meg a többit)
-hazugságok mindenhol
-töketlen kormányzás (úgy, hogy mindig megvolt nekik a többség, még kisebbségi kormányzásban is)
-meghozzuk a törvényt, visszavonjuk a törvényt
-stb.
mszp-ben ráadásul nincs semmi megbánás, továbbra is nagy az arcuk, az összesnek.

trocadero 2010.02.08. 16:13:11

A Fidesz is lopott, de kb. 2 nagyságreddel (azaz 100-szorosan) kisebb mértékben. És minden olyan pártnak van sáros ügye, amiben 100nál több ember van, ez egyszer biztos. Az arányok azért különböznek, meg a média hozzáállása is. A baloldalon mindenáron egynlőségjelet akarnak tenni maguk közé és a jobboldal közé, miközben magukat felmetnik ("ők is ugyanúgy lopnak, ők is felelőtlenek mint mi voltunk, de mi már javulunk!"). Ez a "bagoly mondja verébről, hogy na jó, elisemrem, nagy volt a fejem, de a verébnek is nagy, és ráadásul az enyém már lecsökkent" esete. A kereskedelmi tévékben ezt a filozófiát nyomják 1000-rel, azért szerencsére már nem mindenki dől be ennek.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.08. 16:16:37

@baba jaga:

Jaj, hát látod ez a baj. Én nem vagyok magyarországi politikai csoportosulások alapján kategorizálható, tehát velem egy fideszesnek legalább annyi baja van, mint egy szocinak, nem beszélve egy liberálisról.

Persze, hogy nagyon jókat derültünk ezeken, mert valóban nevetséges. Mint Sz. Péterke is. De ez legyen az ő bajuk.
Mint a többi idióta, aki politikusnak képzeli magát, aztán egy nem is túl komplikált történetnél kiderül, hogy nem is ugatják ezt a szakmát. Mert hogy ez is az. Meg kellene tanulni, kijárni az iskolákat, az életét is, aztán belekezdeni
Semmi bajom a fiatalokkal, de nekem egy Szíjjártó, vagy egy Mesterházy a komolytalan kategóriát képviseli.
Politikusból.

2010.02.08. 16:18:52

Hangzatos cím, de minden változás kockázat. Nem kéne már szándékosan félrevezetni a jónépet.

Devil 2010.02.08. 18:32:39

@similarthings: Jaj hogy id volt az amikor a Fidesz ugyvezeto kormanykent elkoltotte az eves koltsegvetest 2-3 honap alatt? Na az teny volt, ez meg amit te irsz bizonyitekok nelkuli spekulacio.
Ha en Fidesz lennek, most nagyon nem akarnek nyerni... a demagogiajuknak lottek, se programjuk se tehetseguk, megis mi a feszkes fenet fognak kezdeni azzal a kenyszerpalyaval amit megnyernek most maguknak?

Devil 2010.02.08. 18:35:29

@faqtya: Olajszokites, gripen ugy, Kaya Ibrahim... es maig nem tudjuk Gyorgyi Kalman miert mondott le?

De akinek ket lab rossz, negy lab jo es ennyi eleg is az pontosan azt fogja kapni a politikusoktol amit megerdemel.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.02.08. 19:15:27

@trocadero: elmennek a veragas faszomba azokis. nekem mie' nem adnak keresetkiegeszitest? pedig meg sztrajkolni se megyek...

sorokinV 2010.02.08. 20:23:45

@Devil:

Györgyi egy posztjára méltatlan alkoholista volt. Az utóbbi még mindig.
Olajszőkítés szoci hagyomány és időben is korábbra esik, a Grippen ügy minimum kétpárti balhé, bár a beszerzést senki nem vitatta, a légi utántöltés képességének a felesleges megvásárlását annál inkább. Kaya Ibrahim meg valóban cúnya dolog, de egyrészt mindennapos, másrészt családtagokat érintett, közpénzt meg nem.

Megyó meg anno elégedett volt a kasszával, valamint a folyó államháztartási adatok sem támasztják alá, hogy mindent elköltöttek volna. Ez egy szoci legenda, amit 2007 környékén kezdtek el terjeszteni unalmukban.

Na,pá!

Bummer 2010.02.08. 21:35:43

Hát igen, az, hogy megépítjük Közép-Európa legnagyobb viaduktját hegyek nélkül, az rendben van. De hogy filmfelvételek készülnek a miniszterelnök fellépéseiről az mindennek a teteje.

védőanygyal 2010.02.09. 10:07:57

@Serio: Én nem hiszek ilyeneket, de az biztos, hogy a Fidesz felsőbb vezetöi falaznak pedofiloknak.

zoltandavid 2010.02.09. 12:19:37

Jézusom... Mennyit kaptál ezért a moslékért?

Amúgy azért nem állunk most a csőd közelében, mert mi nem tehettük meg ugyanazt a válságkezelő programcsomag bevezetését, mint más országok, hiszen már a válság előtt tökutolsók voltunk az EU-27-ek között. És akkor hova is tűntek a milliárdok az államkasszából?

k.o._laci 2010.02.10. 16:02:07

Na most mit szól majd az FT?

index.hu/gazdasag/blog/2010/02/10/veszelyben_lehet_az_idei_hianycel/

veszélyben a hiánycél? na ez hogy lehet? ::)


süti beállítások módosítása