Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A fideszes érsek bosszúja

2014.07.31. 05:51 - eroica

Orbán és Semjén egyre nagyobb befolyást adnak az egyházaknak. Állami iskolákat adnak  át és a megmaradó állami iskolákba is kötelezővé teszik a hit- és erkölcstan oktatást (közben drasztikusan beszűkítették az informatika-oktatást és a gondolkodásra nevelő filozófia-oktatást). Az egyházi fenntartásba került iskolákban aztán voltak tanárok, akiket politikai okból rúgtak ki és olyanok is, akiket azért rúgtak ki, mert "nem énekeltek elég áhítattal" az iskolán kívüli istentiszteleten.
semjen_zsolt_kdnp_miniszterelnok_helyettes_egyhaz_es_allam_kulonvalasztasa_puspok_vallas_hit.JPGSemjén Zsolt a magyar állam képviselőjeként tárgyal (a háttérben Orbán Viktor)
Most egy újabb durva ügy azt mutatja, hogy a katolikus egyház láthatóan a hívei felé sem számol el. A jánoshalmi esetről Tanács István írt egy remek cikket, aminek a lényege a következő:
Jánoshalmán gyerekek halhatnak meg, mert bármikor leszakadhat egy óvoda-iskola ebédlőjének mennyezete. A mennyezet azért szakadhat le, mert a tervező (az érsek haverja) kivetetett egy tartóoszlopot. A helyi plébános felszólalt az ügyben, később pedig az épület másik részén le is szakadt egy nagy darab vakolat – csaknem ráomlott két kislány fejére.
Az iskola felújításáért felelős érsek érdemi válasz helyett közölte: a tervező szerzett statikai véleményt. Ezt ugyan ő sem látta, de nem is akarják megmutatni.
Bábel Balázs érsek ezután áthelyezte a több nyelven beszélő, népszerű plébánost a városból egy kétezer fős faluba. A hívek aláírásgyűjtését a plébánosuk mellett semmibe vette. Pedig Nagyidai Zsolt eredményes pap volt. 
"Jelentősen megnövekedett a templomba járó hívők száma, egyre több gyermeket kereszteltek meg, évente több zarándokutat vezetett belföldre és külföldre. Az egyházközségi vezetőknek lelki napokat rendezett, rendszeresen segített a rászoruló családokon, és elesett, beteg híveket látogatott. Számos egyházi emléket is felújíttatott."
Az utolsó misén a hívek nevében felszólaló tekintélyes pedagógus fel is vetette: az volt-e a plébánosuk "hibája", hogy "nem vitte be a politikát a templomba, nem agitálta a híveket egyik párt irányába sem, és nem csinált pártirodát a plébániából". Az előző plébános ugyanis a választások idején a "kitapétázta" a plébánia ablakait "politikusok fényképeivel és jelszavaival".
A Vajdaságban született Nagyidai Zsolt viszont határon túli kisebbségiként már megtapasztalta a szerb nacionalizmust, és elhatározta, hogy magyarként minden hívőnek a papja kíván lenni. Ezt most már csak egy jóval kisebb településen teheti meg.
A Jánoshalmán történtekről bővebben.
Mit várhat más, ha egy jogosan kiálló, sikeres pappal ezt megtehette az egyházi elöljárója? Mit várhat a nyíltan fideszes érsek kerületében egy nem jobboldali tanár? Elindulhat-e önkormányzati választáson egy baloldali szülő, ha a település egyetlen iskoláját átadták az egyháznak, mint a 9000 lakosú Kecelen történt? Mik a garanciák, hogy nem történnek ilyen visszaélések? Hiszen sokszor a nyilvánossághoz se lehet fordulni: a helyi sajtó a legtöbb helyen az önkormányzat kezében van.
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr586561145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsakMintTe 2014.07.31. 11:32:58

...És az istenük ezt hagyja...?

ggiza 2014.07.31. 14:15:18

@CsakMintTe:

Méééé, a holokausztot az istenük hagyta?

CsakMintTe 2014.07.31. 14:26:43

@ggiza:
Hát látod, ilyenek ezek az istenek... Hogy egyesek mit esznek rajtuk, rejtély.

drkovax 2014.07.31. 14:35:09

Volt egy ilyen játék:

A fele sem igaz

Бабаяга 2014.07.31. 14:55:16

A magyar egyházi vezetők és sok lelkész is évszázadok óta teljes lelkesedéssel bújik az aktuális hatalom megfelelő testrészébe, az aktuális hatalom Mária Trézsitől kezdve egészen mostanáig pedig igyekszik ezt megfelelően kihasználni. Az ok prózai: pénz, mert ezáltal remekül lehet kozmetikázni a hitéleti statisztikákat. Tévedés ne essék: a cikkben szereplő pap hiába tette a dolgát remekül, nem ez számít, hanem az, hogy milyen statisztikával tudnak valódi lelkipásztori munka nélkül nagy lét szakítani.

Cupropenisbubo 2014.07.31. 15:34:50

A legszemetebb legmocskosabb pedofil buzi seggnyaló tolvajok a katolikus egyház felkent vezetői !

bloghal 2014.07.31. 15:55:21

@drkovax: nyilván a polgárok hitbuzgósága tartja a helyén a plafont is

tényleg, micsoda rosszindulatú, ballibsi rágalmak

nál 2014.07.31. 16:03:10

@bloghal:
Ebben mi a "ballibsi"? Az, hogy negatívan szól egy érsekről? De hát közben meg dicséri a "régi" plébánost.

toportyánzsólti 2014.07.31. 16:32:53

Amíg nem irtjuk ki az összes putyinpincsi-orbáncigánymutyi keresztényt, nem lesz nyugalom. Ateizmust akarunk! A hívőket meg gyógyítani kell, s ha nem megy, akkor eutanázia..

Blogger Géza 2014.07.31. 16:33:41

Vicces dolog, ha valaki szerint ha leszakadt A helyen a vakolat, az biztos azért van, mert B helyen nincs ott egy oszlop, amelynek a tetőt kellene tartania. :D Valószínűleg soha nem tudjuk meg, ki volt az a "szakértő", aki szerint most "életveszélyes" az épület...

Baribál 2014.07.31. 16:50:04

@Blogger Géza:
Talán a vakolat azért kezdett el potyogni, mert már mozog a fal?

Nbl 2014.07.31. 17:12:26

Két dolog, hogy milyenek is a jánoshalmi viszonyok:
1. Ottani ismerősöm szerint az elsődleges ok a legtöbb szülő esetében, h miért is küldi katolikus iskolába a gyerekét az az, h ott kevesebb a valamilyen etnikumhoz tartozó nebuló, mert az a fránya tapasztalat már megint nem akar egybevágni a polkorrektséggel.
2. Egy jánoshalmi személytől hallottam létezik egy tánciskola nevű intézmény, amibe általában a végzős nyolcadikosok jelentkeznek (elég nagy %-ban), aminek a formális lényege az, h megtanuljanak pár társas táncot, gyakorlatilag meg az, h még egy párszor együtt legyenek a régi osztálytársak. Ennek az iskolának végén van egy vizsgabál, amikor is a belépővel rendelkezők szavazatai alapján bálkirályt és királynőt választanak. (Vmilyen módon plusz szavazati jogot is lehet venni) Ezt a címet az idők kezdete óta valamilyen lezsírozás útján kapja meg az aktuális király és királynő, ez mindig is nyílt titok volt mindenki számára, de mivel semmiféle járulékos hozadéka nincsen, inkább szánalommal szokás tekinteni a "választottakra". Idén a két győztes a körzet fideszes képviselőjének és polgármesterének fia és lánya lettek, ami gyönyörűen mutatja, miféle emberek irányítanak arrafelé.

funfun 2014.07.31. 17:39:17

A mai magyar főpapság tipikus viselkedése. Első a kormánynak való nyallintás a jó kis állami forintokért. Aztán a hierarchia megfelelő szintjével járó hatalom fitogtatása, annak megfelelő pökhendiség. Harmadjára a Mi Urunkra hivatkozni ájtatos szavakkal, üres lélekkel.

funfun 2014.07.31. 18:12:11

Off:
magyarkurir.hu/hirek/a-pecsi-egyhazmegye-kozlemenye

Azért nem piskóta, ahogy a főtisztendő urak testvéri szeretettel, nagy empátiával próbálják a hozzá nem értőknek elmagyarázni az ördögűzés mibenlétét. Mindjárt perrel fenyegetőznek.
"Ezektől a szakmailag és etikailag erősen kifogásolható, teológiai és kánonjogi szempontból pedig téves megállapításokat is tartalmazó írásoktól, amelyekben sokszor évekkel ezelőtt megjelent cikkek szövegösszefüggésből kiragadott mondatai köszönnek vissza, teljes mértékben elhatárolódunk, szerzőik ellen pedig a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő eljárásokat kezdeményezünk."

Ha lenne egy jó marketingesük, mindjárt megragadnák az érdeklődést, és 1.) POZITÍV, 2.) INTERAKTÍV 3.) KOMMUNIKÁCIÓVAL (párbeszéd, mint olyan, kerekasztal, kötetlen beszélgetés) megpróbálnának hasznot kovácsolni a váratlan érdeklődésből: figyeljetek emberek, ezt és ezt is csináljuk ám, gyertek, nézzétek meg. De nem, mindjárt besértődés és fenyegetőzés. Katolikus egyház Magyarországon, 2014.

Blogger Géza 2014.07.31. 18:16:24

@Baribál: Vagy mert talán leverték az ufók? Mert pont ugyanannyira nem volt szó mozgó falakról, mint ufókról. Márpedig ha bármelyik előfordult volna, aligha marad ki az "objektív" tényfeltárásból. :)

_most_ 2014.07.31. 19:48:33

legalább nem pedofil, egy katolikus paptól már az is szép eredmény :D

czjanos 2014.07.31. 19:51:16

Egy pap ne legyen jobbos vagy balos, hanem legyen a vallása szerinti pap. A hívők lelki (nem politikai) gondozója. Isten szolgája, nem pedig Orbáné vagy (horribile dictu) Gyurcsányé. Az a pap, aki Orbán szolgája, az az Istenét hátrébb tolja, Orbán mögé. Igaz, a pénzt Orbán adja, nem az Isten.

program készítő 2014.07.31. 22:14:19

isten szolgája-ugyan már,ez olyan mint a miniszter a NÉP szolgája.A mai politikusok csak saját magukat szolgálják ki.

kgyuszi 2014.08.01. 22:15:31

Ez az újságcikk valóban hagy kívánni valót! Ha távolabbról is megvizsgálta volna az újságíró a témát, az egyházmegye életét, helyesebben Nagyidai Zsolt életét, Bábel Balázs vezetői képességeit, akkor több hozzászólás meg se született volna, illetve egész más hangnemet ütött volna meg.
Nagyidai atya azon kevés nagyszerű klerikus közé tartozik, akiket szeretnek az emberek. (Természetesen nem mindenki. Gondolom senkinek se mondok újdonságot azzal, hogy élnek közöttünk olyan emberek, akiknek semmi se tetszik. Minden bizonnyal mindenki ismeri a szólást: A kákán is csomót keres.) Az egész egyháznak, így a papjainak is vannak rosszakarói, van ellenzéke. Nincs ez másként Jánoshalmán se. Itt is élnek olyan megsavanyodott emberek (még a hívek között is), akik egy valós vagy épp vélt sérelem folytán a mindenkori plébános és káplán vesztét kívánják és várják. Nagyidai Zsoltról nehéz rosszat mondani (persze lehet, de kiről nem). Előző és egyben első plébánosi állomása Bácsbokod volt, melynek Bácsborsód a fíliája. Egy évet szolgált a faluban, de ez az egy év elegendő volt ahhoz, hogy az emberek megszeressék és tiszteljék. A templomba járó hívek száma gyarapodott, az adományok mindennaposak voltak, szépült a templom és a plébánia, felpezsdült a közösségi élet. Egy év elegenedő volt számára, hogy eredményt érjen el. Feltételezem ezt az érseki is látta, a hírek az ő fülébe is eljutottak. Noha a döntésben nem befolyásolta, de érdemes tudni, hogy még a köztudottan baloldali érzelmű bácsborsódi polgármesteri is felkereste az érseket, kérte, had maradhasson a falu plébánosa Nagyidai Zsolt. Természetesen levelek, küldöttségek és telefonok is érkeztek az érsekségre. Mindenki kért. Kérték, hogy maradhasson. De az érsek nem adott. Sőt! Üzent a bácsbokodiaknak: Ha még egy levél, vagy küldöttség érkezik, akkor Bácsbokod nem kap több papot!
Tehát az érsek elégedett lehetett a papjával, hiszen a plébánosságának második évét már Jánoshalmán kezdte, annak az egyházközségnek az élén, mely az egyházmegyében igen rangos helyen áll, talán csak Kecskemét és a bajai Barátok temploma előzi meg. Egyértelműnek látszik, hogy ez a hatalmas feladat, amit Jánoshalma, annak intézményei, temetői és fíliái jelentenek, felérnek egy kitüntetéssel. Nagyidai atya magával hozta a karizmatikus személyiségét, a hivatás tudatát, a széleskörű ismereteit és a barátságát. Viszont elkövetett egy nagy ?hibát?. Szembeszállt az érsek kedvencével, a MÉRNÖK ASSZONNYAL. Az esetet kellő alapossággal körüljárja a cikk, nem sokat lehet hozzátenni. De csendben jegyzem meg, csendben, mert járatlan vagyok a témában, az egyház minden vagyona a hívek bőkezűségének eredménye. Egy átlagos hívő, aki minden ünnepi szentmisén részt vesz és csak 200 forintot dob a perselybe, megfizeti az egyháziadót, az szja 1%-át felajánlja a Magyar Katolikus Egyháznak, az 25-30000,- forinttal járul hozzá éves szinten az egyház működéséhez. Ez az alap, sokan vannak, akik egy-egy felújításhoz, vagy más nemes cél eléréséhez akár százezrekkel is hozzájárulnak. Hány templomba járó van Jánoshalmán? Mindegy is... A lényeg, hogy egy ilyen csip-csup ügyben, mint amilyen az általános iskola körül is kialakult, miért nem hozta nyilvánosságra az érsek a kért dokumentációt? Az egyház, ami a hívek forintjaiból gazdálkodik, miért nem enged betekintést egy ilyen jelentéktelen ügybe? A plébános kiállt a hívek mellett. Neki a hívek között kell élnie, a nyáj hatalmas, de érsekből csak egy van. Én úgy látom, hogy Nagyidai Zsolt helyes döntést hozott...
Hogy az érsek még is miért jutalmazta meg Császártöltéssel? (Császártöltés egy igen szép, a fejlődés útján haladó község, nem bántani akarom.)
Aki jól végezte a dolgát, azt menesztették, mert ellenkező álláspontra helyezkedett. Nem kell messzire menni az "ellenpéldáért" se. Egy közeli település plébánosa szintén tevékenyen töltötte az eltelt pár évet. (Nem nevezném néven, mert a nol.hu-ról valószínűleg ezért törölték a kommentemet) Megszűnt a közösségi élet, az emberek elmaradoznak a szentmiséről, a hittanosok előbb a misékről, majd a hittanórákról is hiányoztak, stb Az atya hobbijának a DJ életet választotta, melynek még a böjti időszakban is hódol. Kicsapongó életet él, Bábel Balázs mégis megértő vele és keblére öleli.
Úgy érzem paradox a helyzet ... , de még se egyedi. Mindennapos esetről lenne szó, ha például a politikát nézzük. De itt az egyházról van szó, amely történelmi szemmel nézve is az erkölcs alapja. A politikában ha egy vezető nem tud elszámolni a közpénzekkel, ha az emberek forintjainak célállomását homály övezi, ha felmerül a hűtlen kezelés, akkor nem ritka, hogy lemondatják a vezetőt.

Az egyházkormányzat jelenlegi viszonyai között egyértelmű, hogy a híveknek csak kötelességeik vannak, jogaik nem.

kgyuszi 2014.08.01. 22:18:06

@kgyuszi: Félreértés ne essék, a nol-os cikkről beszélek. Miután ott törölték a kommentemet, mérgemben ide is feltettem.


süti beállítások módosítása