Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán immár Grósz Károly nyomdokain

2012.04.27. 00:45 - Fidelio

Orbánék egyik első lépése volt, hogy állampolgárságot adtak a külhoni magyaroknak. Emiatt több felvidéki honfitársunk elvesztette eddigi szlovák állampolgárságát.

Ez kiszámítható volt, Szlovákiában ugyanis törvény tiltja a kettős állampolgárságot. (A szabály nem direkt a magyarok ellen irányul, sokan például a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el a szlovákot.)
 
Arra mégsem volt terv, mit tesz a magyar állam, ha valaki az ő biztatására majd ráfarag. Amikor pedig ez megtörtént – többek között egy kilencven-egynéhány éves nénivel – a magyar kormányzat nem is tett semmit. Semjéntől annyi tellett, hogy megígérte: a magyar hatóságok ezután is bizalmasan kezelik, ki kérte a magyar állampolgárságot. (Egy ekkora bölcsességért, lám, megéri az országnak tartani egy „nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest”.)
 
Üres kézzel
 
A határon túl Orbán presztízse még töretlen. Bár mindenki tudja, hogy Ficoval nem könnyű, de végül is, mindkettő elmés, pragmatikus politikus. És Orbán nyilván szívén viseli a felvidéki magyarok sorsát: épp az övékét, akiktől ’45-ben már egyszer elvették az állampolgárságot.
 
Ma megtörtént a találkozó. Orbán sikerként említette, hogy új Duna-híd megépítésében egyeztek meg. Azt pedig Fico-tól tudjuk, hogy „a kettős állampolgárság ügyéről nem folytattak megbeszélést”.

Nem is tárgyaltak!

(Ha valaki kételkedne Fico szavaiban;- a hírt Orbán is megerősítette: "a nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon". – Ennyi.)
 

A kedélyes stílus mögött már ekkor megvolt az konfliktus
 
Nem szokásunk hazaárulást emlegetni, a morális jelzők megfogalmazását is ráhagyjuk „nemzeti elkötelezettségű” tollforgatókra. Csak egy párhuzamot idézünk föl.
 
Grósz Károlyt kevesen szerették, de szinte mindenki várt tőle valamit, amikor miniszterelnök, majd pártfőtitkár lett Kádár után. Ha mást nem, hogy dinamizmust visz az érelmeszesedett rendszerbe.
 
Ő rá is játszott erre a szerepre. Össze is hozott egy találkozót Çeausescu-val. Nagy volt a érdeklődés, hiszen Kádár évtizedek alatt nem tudott semmi érdemit elérni, az erdélyi magyarok élete közben egyre borzasztóbb volt.
 
Az aradi találkozó után Grósz azonnal nyilatkozott: Elmondta, hogy ígéretes tárgyalásokat folytattak a ... gazdasági együttműködésről.
Puff.
 
Ezek után csak a nagyon reménykedők és a nagyon balosok vártak bármit is Grósz Károlytól.

Eredményes tárgyalás ... a gazdasági együttműködésről
 
Ebből persze nem lehet következtetést levonni Orbánra. Hiszen Grósz komcsi volt, míg Orbán maga a nemzet miniszterelnöke.

 

Kieg: egy kisebb párhuzam

"Mindenképpen egy súlyos, megalázó diplomáciai kudarcnak tekinti a Fidesz a találkozót, illetőleg a közös nyilatkozatot, majd az azt követő sajtótájékoztatót" mondta Németh Zsolt.
"Mi az oka annak, hogy a nyelvtörvény visszavonását Bajnai Gordon 'elfelejtette' követelni a kétoldalú találkozón?"

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr134475714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

debreceni.blog 2012.04.27. 12:54:36

Brüsszel a palánkon

„Utólag azt mondhatjuk, hogy simán átverték a megnyomorított magyar demokráciát az utolsó védőbástyán is. „
Sajnos így igaz.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2162_brusszel_a_palankon


süti beállítások módosítása