Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Ismét szépen teljesített a pártNézőpont

2011.03.24. 15:33 - Fidelio

Címkék: fidesz közvéleménykutatás nézőpont intézet mráz ágoston sámuel

„Miután az egy évvel ezelőtti országgyűlési választások első fordulójában a Fidesz-KDNP kivételes felhatalmazást nyert és a második forduló tétje az alkotmányozó többség lett” … Ebből arra gondolhat a jámbor állampolgár, hogy a Fidesz-KDNP azzal kampányolt a második forduló előtt: szavazzatok ránk, mert derék nemzeti Alkotmány fogunk alkotni.


A Fidesz népszerűsége továbbra is növekszik a Nézőpontnál (Mráztól éppen kérdeznek)
 

Nem volt olyan régen, emlékszünk rá: egy szóval sem említették. Az előbbi mondat tehát egy ügyes politikusi fordulat, hogyan magyarázzunk bele egy eredménybe olyat, amiről akkor gondosan nem ejtettünk szót.
Politikusként ügyes. Egy szakmai intézettől azonban súlyos. Pedig ez a kezdőmondata a honlapra kitett összefoglalónak.
Az elkövető ismét a Nézőpont Intézet, amelynek Fidesz-kötődése egyértelmű, tavaly közzétettük, hogy miként kampányol Mráz Ágoston Sámuel, az intézet igazgatója egy „polgári körös” fórumon a Fidesz mellett. Ennek ellenére Magyarországon komoly közvélemény-kutató intézet hírében áll, és a fél hazai sajtó azonnal közli az eredményeit, mintha az a közvéleményt tükrözné.
 
„Aki farkast kiált”
 
Ez a kezdő címe az összefoglalónak, ami őszintén mutatja, hogy itt politikai vitairatról van szó. Nem is csalódunk. Már a második bekezdés igazi harci sikerekről számol be:
„A >>megújulás hónapjainak<< forgatókönyve már pár nappal az ismertetése után kétségkívül népszerű: tízből három megkérdezett önállóan meg tudta nevezni a reformtervet.”
Ne akadunk föl azon, hogy az ismertség összekeverése a népszerűséggel önmagában is súlyos hiba. Sokkal érdekesebb, mit tud mutatni a közvélemény-kutató intézet, ami szakmainak hat. „Reformok” címszó alatt találunk is olyan megállapítást, hogy „a válaszadók 68 százaléka szerint a magyarok indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak”.
Itt azért érdemes elgondolkodni. Mi itt a reform, és annak a támogatása? A gyógyszertfogyasztás ügyében a legfőbb intézkedés – már amiről tudni lehet, mert a Széll-terv egyelőre csak határidőkből áll – hogy a kormányzat egyharmadával (!) csökkenteni akarja a gyógyszerkasszát. De az Intézet láthatóan nem az intézkedésről kérdezte meg az embereket. Pedig „Reform” címszó után a reform-lépésekről kellene szót ejteni, ha még van értelmük a magyar szavaknak.
 
Ennél is meglepőbb a kutatás másik része, amely a pártok támogatottságát mérte. A napokban jelent meg a Tárki fölmérése, amely szerint a Fidesz fölényesen vezet de szimpatizánsainak köre egyharmaddal csökkent decembertől márciusig. Hasonló fölényt és egyúttal erős csökkenést mutat az Ipsos friss kutatása, de ugyanez a trend másoknál is.
A Nézőpontnak sikerült egyedülálló eredményre jutnia. A Fidesz támogatottsága november–március között nőtt (!) mind az összes megkérdezett, mint a pártválasztók között.
Az Széll-tervnél értjük, a technikát: egyszerűen a problémára kérdeztek, ami naná, létezik; és nem a tervezett intézkedésre. Itt azonban nem láthatjuk a kérdezési módszert, ugyanis az Intézet nem tette közzé, miként tette föl a kérdéseket.
A honlapon található összefoglaló végén van ugyan egy kis szöveg „A kutatásról”, de az csak a szokásos technikai adatokat írja le. Majd alatta olvasható: „Ehhez az oldalhoz nem lehet hozzászólni.”
 
A meglepetéstől egy időre mi is úgy éreztük, hogy ehhez nem lehet hozzászólni. De ha a rendszer adna módot rá, akkor megtudakolnánk, mit is kérdezett konkrétan a Nézőpont a fölmérés során.
Meg javasolnánk, amit közel tíz éve egy hasonló vitában Kolosy Tamás vetett föl: „Floppykat az asztalra”, lássuk a tényleges számokat.

 

 

Best of Nézőpont


A Fidesz pártalapítványtól milliókhoz jutó Intézet korábbi húzásai:

Mond másként a kérdést és tedd fel 22,5 főnek

Mérjél többszörös nézettséget

Kreatív rangsor: sorold előre Schmittet, harmadállású képviselőt

"Nehogy keveredjen az elemző és a tanácsadó funkció" - a nyilvánosság előtt

Zsonglőrködj az abszolút számokkal!

Trükközz a jelölt ismertségével!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr552768051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XPS 2011.03.28. 11:43:28

Mekkora sikernek számítana egy brand esetében, ha akkora kampány után, mint amit a Münchausen Terv kapott, az irányított felmérés azt mondaná, hogy "tízből három megkérdezett önállóan meg tudta nevezni a reformtervet." ??
De tényleg, a csapból is ez folyt.
Ráadásul mennyi lehetett valóban az ismertség, ha az elfogulatlansággal, hitelességgel nem vádolható intézet csak ennyit mert behazudni?

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.29. 17:18:08

Az a 22,5 fő nagyon könnyen magyarázható, két okból is lehet ilyen:

1: ha súlyozzák (bizonyos általában ismert demográfiai ismérvek eloszlásához igazítják) az adatokat akkor egy -egy eset (válaszadó) nem egynek számít hanem mondjuk 1,1-nek vagy éppen 0,89-nek stb...

ÉS/VAGY

2: Vélhetően nem mindenki válaszolt arra kérdésre, tehát csak az érvényes válaszokat vették figyelembe.

Tehát a "22,5 fő" érvként való felhozása egyértelműen tájékozatlanságra utal, csak az látszik, hogy bele akartatok kötni valamibe, mindegy, hogy mibe, de ez betli. Más kérdés, hogy én is láttam már bődületesen elcseszett számokat a Nézőponttól.

Amúgy meg:

Nem rajongok ezért a blogért, de a Nézőpontot tényleg lehet savazni, mert ( ezt a TGE-re írtam BTW):

Az eredményeiket szerintem azért nem érdemes komolyan figyelembe venni, mert:

1: Nem készítenek jó becsléseket: A Nézőpont becsülte a legnagyobb hibával az eredményeket 2010-ben:
Ezt itt lehet látni:
spss.hu/Hirek/gratulalunk-a-forsense-nek.html

2: Nem nagy múltú cég, amiből az következik hogy kevésbé tapasztaltak, és a felhalmozódott know-how feltételezhetően csekélyebb, mint akár a Szondánál vagy Tárkinál, akik a piac és társadalomkutatás területén is tapasztaltak, tehát a módszertani hátterük biztosabb.

3: Alapvetően politikai tanácsadással foglalkoznak, ami nem azonos a közvélemény-kutatással.

4: Politikailag elkötelezettek, ami egy kutatócégnél nem a megbízhatóság malmára hajtja vizet.

5: Az elemzők alapvetően politológusok. A közvélemény-kutatás módszertana meg az empirikus szociológia és a piackutatás módszertanához áll a legközelebb. Persze nem kizárt, hogy van olyan ott, aki ért ehhez az elemzők között, de a politológiai képzés elsősorban nem erre fókuszál (legjobb tudomásom szerint).

6: A munkatársak titulusa "elemző". Véleményem szerint, ha már közvélemény-kutatásról beszélünk, egy "kutató" is dukálna.

Kb ennyi. Ezért nem bízok a Nézőpontos elemzésekben.

DE:

A kérdés izgalmasabb része az, hogy ha valaki szándékosan torzít is, az kiszámíthatatlan, hogy milyen hatást fog gyakorolni a választói magatartásra. Elképzelhető, hogy egy látszólagos magasabb támogatottság éppen a távolmaradásra buzdítja a választókat, mondván "ezt más úgy is megnyertük". A bizonytalan kimenetelek miatt kockázatos játék torzított eredményekkel csúsztatni. Szerintem a Nézőpont intézetnél a módszertani hiányosságok miatt vannak torz adatok.

ngyegye 2011.04.04. 08:49:26

Elegem van a sok okostojás elemzéséből! 20 év múlva már valószínűleg nem is leszek az élők sorában....
"...most vagy soha!"
A politika összehajol?!
Hol van az igazságos és jogos elszámoltatás? A munka, munkahelyek teremtése legalább időarányosan?!
A 78 000,-Ft bruttó; 63 000,-Ft nettó!!! Megalázóan kevés 8 órai munkáért, de ez a munka is csak azért van, mert ma már rokkantnyugdíjas tanárnő vagyok. A munkanélküliség nagyon belejátszott a betegségem kialakulásában.
A majdnem 40 éves munkaviszonyom után pedig nem olyan a nyugellátás összege, amiből tisztességgel meg lehetne élni!!!


süti beállítások módosítása