Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Varga Mihály rehabilitálta Bokrost?

2010.08.11. 21:17 - Fidelio

Címkék: gazdaság fidesz költségvetési hiány varga mihály költségvetés

Akinek hosszabb az emlékezete, mint ahogy azt a politikusok szeretnék, az emlékszik, miket mondott a Fidesz hajdan Bokros Lajos pénzügyminiszterre. A FideszFigyelő olvasói vélhetően a hosszabb-emlékezetűek közé tartoznak, ezért csak az ifjabbaknak mondom: csúnyákat. Ezek között a szakszerűbb megállapítások közé tartozott, hogy fölöslegesen nyúzza a népet. Vagyis, merő politikai gyönyörből.

Bő évtizeddel a nép egyik legnagyobb nyúzása, a magánnyugdíj bevezetése után kiderült, hogy az nem Bokros bűne. Legföljebb megalkuvó társtettesként.
Varga Mihály a hétvégén a Hír tévében tudtára adta a magyar népnek: 1997-ben az EU és az IMF „szabályszerűen arra kényszerítette Magyarországot, hogy egy kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert vezessen be”

Varga Mihálynak szerint nem könnyű az Unióval (kép:fungie.blog.hu)

Emlékszünk, amikor 2003-ben közeledett a népszavazás az uniós csatlakozásról, akkor a Fidesz nem nagyon érvelt az Unió mellett, inkább a fenntartásait hangoztatta. De ez kevés volt, mert a tájékozatlan magyar nép 80%-ban megszavazta a csatlakozást. (Csak CsurkaPista bátyánk volt elég tökös gyerek, hogy őszintén kampányoljon az uniós tagság ellen.)
Ha akkor Varga Mihály előáll ezzel a hírrel, és rámutat Brüsszel gonoszságára! “Ezek azt akarják, hogy a magyar ember gondoskodjon magáról!” “Hogy olyan nyugdíja legyen, ami nem a politikától függ, így a növelését nem ígérhetik meg a pártok a kampányban!” “Hogy egy fillérrel se növelhesse a kormány a választások előtt!”
Ha Varga Mihály akkor őszintébb, talán nem szavazza meg az istenadta nép ezt az uniós vircsaftot. S akkor nem tukmálta volna ránk azt a hitelt az Unió 2008 végén, ráadásul az IMF-fel együtt. Emelt fővel csődbe mehetett volna az ország. De ezeknek csak az volt a fontos, hogy ne omoljon össze a bankrendszerünk.
Ha akkor Varga Mihály … akkor most nem kellene a kormánynak a brüsszeli pénz-tukmálókkal törődnie, simán államosíthatná a magánnyugdíjakat.
 
Vörös-farok [mármint egy kis szakmázás a végére, s tudjuk, a szakmaiság olcsó bolsevista trükk]
Az állami tb úgy működik, hogy nem tartalékol. Ami tb-járulék befolyik a dolgozóktól, azt kifizeti a nyugdíjasoknak (ún. felosztó-kirovó rendszerben). Most ez még működik, mert viszonylag népes korosztályok dolgoznak, de 20-30 év múlva ők lesznek nyugdíjasok, és a kisebb létszámú korosztályok fizetik a járulédot. Célszerű lenne, – korszerűen mondva: nemzeti érdek lenne – ha tartalékolnánk a jövőre.
Nos, ezt teszi a magánynyugdíj. Igaz, hogy csak a nyugdíjjárulék kb. harmadát, meg nem mindenki után, de az ország magánynyugdíj-pénztárai tartalékolnak. S mivel a hozzájuk befizetett pénz értelemszerűen nem az “állami” nyugdíjpénztárba folyik be, azt a költségvetés kipótolja.
Ezt a galádságot követte el Bokros Lajos (újabb verzió szerint kényszerből, az EU-IMF súlyos kényszere alatt). Takarékosságra kényszerítette a mindenkori költségvetést, hogy legyen biztos(abb) nyugdíjuk a ma dolgozóknak.
Ez a költségvetési takarékosság persze egyik pénzügyminiszternek sem öröm. A korábbi Orbán-kormány pénzügyminiszterei (Járai Zs. és Varga M.) csökkentették is a magánnyugdíjpénztárak járulékát. A következő kormányok (az országrontók, mint tudjuk), pedig visszaállították a nagyobb járadékot, és akkor sem próbálták ezt a rendszert nyuvasztani, amikor pedig komoly megszorítások voltak (2006-tól, a válság idején meg pláne).
Szem előtt tartották tehát az emberek hosszú távú érdekeit. Orbánék pedig elszántan küzdenek a nemzet érdekéért. A rövid távú (a kormánycikluson belüli) érdekéért.
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

3 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr482215536

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: gold price per ounce 2018.03.22. 20:11:26

Friss hírek - Agymenők - The Big Bang Theory

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pakesz (törölt) 2010.08.13. 17:28:41

jo lehet hogy ez aki benne van egyertelmu de jobb lenne elmagyarazni ezt mert mintha nem lenne egyertelmu:
"S mivel a hozzájuk befizetett pénz értelemszerűen nem az “állami” nyugdíjpénztárba folyik be, azt a költségvetés kipótolja."

tehat ez a koltsegvetes kipotolja mit is jelent? ki fizet mikor es kinek?

Avatar 2010.09.08. 17:10:41

"Az állami tb úgy működik, hogy nem tartalékol. Ami tb-járulék befolyik a dolgozóktól, azt kifizeti a nyugdíjasoknak (ún. felosztó-kirovó rendszerben). Most ez még működik"

No, azért ez már most sem állja meg a helyét. Az állam által beszedett járulékok most sem fedezik a nyugdíjként kifizetendő összeget, a nyugdíjkassza folyamatosan hiányos. Ezt egyéb adónemek címén beszedett pénzzel pótolják ki minden évben.


süti beállítások módosítása