Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Még aznap megszűnt a kérdezősködő újságíró feleségének állása

2009.09.14. 08:48 - eroica

Címkék: önkormányzat meggyes polgári kultúra

http://www.sztistvan-egom.sulinet.hu/images/isk2.jpg"a 24 Óra című megyei napilap újságírója megkérdezte Meggyes Tamás polgármestert a pénz sorsáról. Az újságíró a férjem. Az általam betöltött igazgatóhelyettesi posztot aznap délután megszüntették."

Eddig nem írtunk a fideszes botrányváros gimnáziumának történeteiről. Miután azonban az esztergomi tanári kar fele lecserélődött a városvezetés kézivezérléses beavatkozásai után, és még a képesítés nélküli fideszes képviselőből is tanárt csináltak itt a szomorú alkalom:

Az esztergomi Szent István Gimnázium nem tartozik a legnagyobb iskolák közé: az előző tanév végén tizennégy osztálya, négyszázharminc diákja, huszonhárom tanára volt. Az idén tizennégy osztályban, huszonhárom tanár oktat - hatvannal kevesebb gyermeket. A Szent Istvánt körüllengő botrány hatására a nyári szünetben harminc, az új tanév első hetében további harminc gyermeket írattak más iskolába szüleik.

A pedagógusi kar nagyrészt lecserélődött. Ezt megelőzően az új iskolavezetés ellen tiltakozó tanulók júniusi, diáksztrájknak nevezett akciója után egy tizenhat éves fiú öngyilkos lett. Augusztusban huszonkét pedagógus ellen folyt fegyelmi eljárás, öten kiléptek, hét tanárt azonnali hatállyal elbocsátottak, de a többieket is elmarasztalták. A tanárok szerint a tragikus eset alapot adott arra, hogy az önkormányzat diktátumai ellen tiltakozó pedagógusok ellenállását felszámolják.

- Ez a történet valahol velem kezdődött - mondja Zara Melinda volt igazgatóhelyettes. - Az iskola régi, belvárosi épületét az egyházi kártalanítás keretében visszaigényelték, az ott működő két intézmény elhelyezésére 1,6 milliárd forintot állapítottak meg. 2007 augusztusában a 24 Óra című megyei napilap újságírója megkérdezte Meggyes Tamás polgármestert a pénz sorsáról. Az újságíró a férjem. Az általam betöltött igazgatóhelyettesi posztot aznap délután megszüntették. Három hét múlva bizalomvesztésre hivatkozva felmentették az akkori igazgatót, Sitku Pált.

(Az 1,6 milliárd forint nem önmagában hiányzott a tanároknak, hanem amiatt, hogy elveszített iskolájuk helyett egy méltatlan állapotú épületet kaptak a várostól.)

Az igazgató felmentéséről határozó ülés után nem sokkal szülők és a gimnázium jövőjéért aggódók a városháza előtt tüntettek. Az igazgatói poszt betöltésére több pályázatot írtak ki. A testület kétszer is egy külső pályázónak, Kurnász Lászlónak szavazott bizalmat. Kinevezése, majd döntései ellen a régi tanárok számos fórumon tiltakoztak, hibásnak vélt intézkedéseiről, mulasztásairól lista készült, amit a pedagógusok többsége aláírt. Ezek voltak az előzmények, amelyek a júniusi diákmegmozduláshoz, majd a tanárok elleni fegyelmi vizsgálatokhoz vezettek.
- Egy adalék ahhoz, milyen légkörben kellett dolgoznunk - eleveníti fel Uzonyi Pálné elbocsátott magyar-francia szakos tanár. - Az igazgatói pályázaton induló biológiatanártól négyszemközt azt kérdezték: nem félsz, hogy mi lesz veled a pályázat után? Majd azzal szembesült: nem engedélyezik, hogy délutáni szakkört indítson. Az, hogy nyolcvan gyermek jelentkezett nála, nem számított.

("Bosszúról szó sem volt, hiszen olyan kollégák is kaptak akár két szakkört is, akik ellenem szavaztak. A szóban forgó biológia-szakkörrel kapcsolatos igény határidő után érkezett, már leadtam az önkormányzatnak a listát, amikor benyújtották", mondja erre Kurnász László igazgató.)

A fegyelmi tárgyalások augusztus utolsó hetében, reggeltől estig tartottak, az elbocsátásról szóló határozatokat péntek délután és hétfőn, napközben kézbesítették. - Ha az elbocsátásokról valóban a fegyelmi tárgyalásokon született döntés, akkor az iskola vezetése gyorsasági rekordot állított fel a személyzeti munka terén - mondja Sitkuné Fülöp Orsolya testnevelő, az elbocsátott igazgató felesége. - Nekem délután fél kettőkor hozták ki a határozatot. Az utódom délután fél ötkor már bent volt az iskolában, és bemutatkozott a kollégáknak.

Az igazgató visszahívott egy hét éve nyugdíjas matematika- tanárt, és nem egy szlovákiai magyar pedagógussal is szerződést kötött, ők a Duna túloldaláról, Párkányból járnak át tanítani. A legnagyobb ellenérzést azonban az egyik esztergomi képviselő, az ügyvédként praktizáló, pedagógusi képzettséggel nem rendelkező Kolumbán György megjelenése váltotta ki.

- A képviselő úr internetes hozzászólásaiban egyebek közt azt kérdezte a férjemtől, az előző igazgatótól, mikor jelentkezik már a munkaügyi központban - folytatja Sitkuné Fülöp Orsolya. - Most társadalomismeretre tanítja a gyerekeket.

("A képviselőnek csak két órája van. Nem kapott közalkalmazotti státust. Nincs tanári diplomája, de vállalta, hogy megszerzi a szükséges képesítést. Ha egy éven belül nem kezdi meg a tanulmányait, megválunk tőle", mondja Kurnász László.)

Holló Ervin elbocsátott magyar-történelem szakos tanárnak különösen az fáj, hogy a közvélemény úgy hiszi: az öngyilkos diák tragédiája miatt marasztalták el őket. - Nemcsak, hogy nem tanítottam, még csak nem is ismertem őt - mondja. - Utólag kérdeztem meg a kollégáktól, melyik fiú volt az. Mégis, egyike vagyok azoknak, akik a legsúlyosabb büntetést kapták. A huszonkét tanár ellen indított fegyelmi vizsgálat összességében 120 vádpontot fogalmazott meg. Ezek közt egy sem akadt, amely a gyermek halálával kapcsolatos kérdést feszegette volna.

Holló Ervin szerint a város vezetői folyamatosan nyomás alatt tartották a tanárokat. Két év alatt négy különböző, egymással ellentétes döntés született. Amikor a képviselő-testület egy meghatározó személyiségétől megkérdezte, melyik a végső döntés, az illető azt mondta, ne aggódjon a gimnázium elhelyezése miatt, egy tanulók nélkül maradó iskolának nem kell sok hely. Ezután szűnt meg az esti tagozat, és vált beszédtémává a nyelvi előkészítő eltörlése. Az önkormányzat határozata szerint a Szent István Gimnáziumot jövőre összevonják a Bottyán János Műszaki Szakközépiskolával.

Az új tanári karról különféle történetek terjednek a városban. Diákok szülei mesélik, hogy a tizedik osztályban első óráját tartó új pedagógus állítólag azt kérdezte a gyerekektől: "Nem-e lehetne-e, hogy akkor most mindenki bemutatkozzon?" Tizenhat évesen a legtöbb diák már megérti, hogy a szlovákiai magyarok nyelvhasználata olykor eltérhet a megszokottól, csak hát magyarórájuk volt éppen.

("Visszautasítom a kolléganő nevében is a feltételezést, hogy hiányosságokkal beszélné anyanyelvét. Egyszerűen arról van szó, hogy hét elbocsátott tanár és néhány felháborodott szülő úgy vélik: nélkülük nem működhet tovább a gimnázium. Az élet viszont azt mutatja, ez nem így van", mondja Kurnász László.)

Az érintett tanárok viszont nem most tapasztalhatták meg első alkalommal, milyen is a mellőzöttség érzése. Sitkuné Fülöp Orsolyának még papírja is van erről: - A Szent István Gimnáziumról, mint renitens iskoláról az önkormányzati médiában nem jelent meg pozitív hír - tesz az asztalra két újságot. - Ha mégis, akkor az iskola és a tanárok neve nélkül. Amikor az általam felkészített csapat országos strandröplabda-bajnokságot nyert, két lapnak küldtem el ugyanazt a fényképes beszámolót. A hirdetési újság az iskola sikeréről írt, és közölte a csapatról készült képet, amin ott állok a lányok mellett. Az önkormányzati lapban a "kertvárosi diákok" győzelméről írnak, az újságban megjelent képről pedig engem eltüntettek.

Romhányi Tamás, Népszabadság

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr261376881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank'Leó 2009.09.14. 22:50:54

Vajon volt-e olayn korrekt fideszes, aki emiatt lépett ki a pártból. Esetleg képviselő, aki inkább nem adja a nevét az ilyen koncepciós perekhez?
Tisztelet nekik.


süti beállítások módosítása