Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A tényeknek nyolc

2009.07.15. 20:26 - eroica

Címkék: média gazdaság

http://ujpestifidesz.hu/images/stories/cikk_kepek/large/csath_magdolna2009_large.jpgEgyik olvasónk megnézte a HírTv Péntek8 című „elemző” műsorát. Nézte, és egy idő után szükségét érezte, hogy írjon a polgári ténykezelésről.

 
Mindig is tűnődtem azon, miért látják jobboldali barátaim olyan másképp a magyar viszonyokat, mint én. Ők is, én is képesek vagyunk a tényekből következtetéseket levonni. Mégis, mintha ugyanazokból a tényekből más-más világok születnének.
Azt hittem, az elfogultság az oka annak, hogy tényekből más következtetésre jutunk. Tévedtem: nem a következtetésekben van a hiba, hanem eleve más tényekből indulunk ki.
 
A napokban, a kiegyensúlyozott tájékozódás jegyében, az interneten megnéztem a július 3-ai Péntek8 című műsort a HírTv-n. A vendég, a képen épp az újpesti Fidesznek előadó, Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár (!) volt, a két műsorvezető pedig a Fidesz-rendezvényekről jól ismert Rákay „studióban fenékvakaró Philip, és Csermelypolitikus kaphat-e szebb ajándékot Péter.
 
Kb. a nyolcadik percre már legalább négy nyilvánvalóan „más tény” hangzott el, ezért elkezdtem elölről nézni a műsort, és kilistáztam „tényeket”, amikből aztán az egyoldalúan tájékozódó ember egy egész más világot építhet fel magának (az időmegjelölés a HírTv videóarchivumának felel meg).
 
(03:54) „Soha nem látott mértékben emelkedett az üzemanyagok ára.” – Taxisblokád, vagy miafene?? De hogy ne ennyire régi példát mondjak, ha a 2001-es üzemanyagárakat nézzük (olyan 230 Ft körül alsó hangon), és csupán az inflációval drágultak volna, akkor ma 370 Ft körül kellene járnia az üzemanyagok átlagárának. Vagyis az utolsó Fidesz-év idején reálértékben 20-25%-kal magasabbak voltak az üzemanyagárak, mint ma, az emelés után!
 
(05:28) „… fogalmuk sincs arról, hogy épp a kakaós csigának kell lejjebb vinni az árát … az ÁFA miatt.” [mármint a gyártóknak, kereskedőknek] Ezek szerint Rákay úr csak olyan kereskedőkkel és multikkal beszél, akiknek egy felsorolás elolvasása problémát okoz. (ti. a törvény mellé van egy tételes lista arról, hogy mi tartozik a 18%-os ÁFA-kulcsba.)
 
(06:15) „Azt mondták, hogy azért kell bevezetni a vagyonadót, mert ezzel lehet a legjobban a válságot kezelni.” Ezt én még nem hallottam kormányzati ember szájából, de még elvetemült szocialista politikusok sem mondanak ilyet. Eltitkolt jövedelmek adóztatásával vagy igazságossággal inkább szokták ezt indokolni, de mivel Rákay úr nagy barátja Szíjjártó „3 ingatlan+AUDI” Péternek ezt ne firtassuk.
 
(07:21) [Az adócsökkentésnek] semmi köze a versenyképességhez.” Mit is hirdet a Fidesz univerzális gazdasági csodaszernek? Mi javítja egyszerre a versenyképességet és növeli azonnal (!) az állami bevételeket? Lassan mondom, hogy Pelczné is emlékezzen: A-D-Ó-CS-Ö-K-K-E-N-T-É-S.
 
(07:55) „Mióta a megszorítások elindultak, azóta minden gazdasági mutatónk sokszorosan romlott.” Ohh, ez túl egyszerű cáfolni: külkereskedelmi mérleg, deficit, befektetői bizalmi index. És ezzel csak a „romlott” szót cáfoltam, a „sokszoros”-at nem is.
 
(08:42) „(A fogyasztáscsökkenésben) most tartunk 6,6-nál, (…) a mostani életszínvonal most már a 80-as évek szintjére zuhant vissza.” A KSH adatai alapján a fogyasztás 2002 és 2007 között összesen 43%-kal nőtt, illetve tavaly tulajdonképpen stagnált. Még ha rosszindulatúak vagyunk is a kormánnyal szemben, akkor a fogyasztás legfeljebb a 2005-ös szintig esett vissza. Vagy a 80-as évek ilyen jó volt? Éljen Kádár!
 
(08:56) „Minden olyan lépés, amiről a bejátszásban hallottunk, az életszínvonalat rontja.” Az a fránya „minden” szó. Könnyű megcáfolni… így, csak a vicc kedvéért, ezt az olvasó fantáziájára bízom. (segítség: a bejátszásban szó volt a 2010-es adótörvényekről).
 
(11:06) „Magyarországnak az IMF a kormánya.” Először nem tudtam eldönteni, hogy ez vélemény vagy tényállítás, de amilyen arccal mondta a professzorasszony, elképzelhető, hogy ő komolyan így gondolja.
 
(14:12) „… attól a MÁV-tól, amely most sem kapott meg pénzeket, és többek között ettől van válsághelyzetben.” A MÁV a rendszerváltás óta 1700 milliárd forintnyi közpénzt emésztett fel, és így is hatalmas deficiteket halmoz fel, vagyonvesztése pedig egyesek szerint meghadta a 2000 milliárd forintot. Ráadásul a megszorítás első köréből alapvetően kimaradt. Bárcsak kihúzná a válságból a magyar vasutat néhány tízmilliárd forint.
(17:08) „… azt az állami vasúthálózatot, ami mindenhol Európában egy nagyon fontos jövedelemforrás.” Akkor most mi is a helyzet? Azért van válságban a MÁV, mert nem kapott meg állami pénzeket, vagy éppen az lenne az aranytojást tojó tyúk, csak mi nem tudunk róla?
 
(24:45) „A forint erősödése szerintem semmiképpen nem egy gazdasági helyzet következménye.” Valóban, a csillagok állása okozta.
 
(28:52) „Nyugdíjemelés csak akkor lesz az új szabályok szerint, hogyha a nemzeti jövedelem növekedése jelentősen beindul.” A reálérték megőrzése megmarad, ami természetesen évi emelésekben testesül meg. Vagy esetleg a professzorasszony szerint 2010-től tartósan 0%-os inflációra készüljünk? Amúgy a Fidesz is ezt ígéri, csak sejtetős ellenzéki hangszerelésben. (Lásd Pelczné legutóbb „a nyugdíjak reálértékét nemcsak megőrizzük, hanem ahogy a gazdasági növekedés lehetővé teszi, növeljük.”)
 
(31:25) „A szakadék növekszik a szegények és a (…) gazdagodó réteg között” 2002 óta az alsó és felső tized jövedelmi jelentősen csökkent. Csökkent, nem nőtt.
Senki ne értsen félre, ezek csak a tételesen cáfolható „más tények”. Az ezek között eltelt időben a műsor szereplői főként saját véleményüket fejtik ki (szerintem visszataszító stílusban, de ez már ízlés kérdése).
 
És végül egy megállapítás a műsor elejéről (00:27) „a Péntek 8… amely egyben elemző műsor is.” – Ezt a pontot csak az én cinizmusom íratta ide.
 
Mindenesetre, úgy tűnik, a Fidesznek már a „tények”-ben is sikerült megvalósítania a két külön Magyarországot.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr41248142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.07.16. 08:49:37

Hát, igen, ha butaságról van szó, a Fidesznek se kell a szomszédba mennie.... Tudnék mondani én is pár példát erre.

Azonban. A műsorban - én úgy látom - inkább vélemények hangzanak el, mint elemzések. Kezeljük is ennek megfelelően!

Egyébként meg szerintem egy egyetemi tanár hajlamos sarkítva fogalmazni. Amilyen helyzetben van ma az oktatás...

A MÁV-ról pedig csak annyit, hogy szerintem a jelenlegi intézkedések nem tesznek jót neki. Én abban hiszek, hogy a vasútnak a regionalitás jót tenne. Ha marad a jelenlegi állapot, akkor a MÁV továbbra is pénznyelő marad.


süti beállítások módosítása