Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Olcsó prostik lettünk

2012.09.01. 01:21 - Fidelio

A magyar kormányzat a nemzetközi pancserség olyan fokát érte el, amire alig van példa, pedig a magyar történelemben bővelkedik a diplomáciai ügyetlenkedésekben. Átadták a baltás azeri gyilkost Azerbajdzsánnak, ahol ő elnöki kegyelmet kapott: Szabadult, és hősként ünneplik.

Orban_Viktor_Ha_megjon_az_azeri_le_kiengedjük_a_baltas_gyilkost.jpgKép: EgyenlítőTV

Az illetékes minisztérium, a KIM külön közleményben bizonygatta: az azeri állam köteles folytatni a börtönbüntetést. Pedig már a gyilkos védőügyvédje elmondta a budapesti bírósági tárgyaláson, hogy Azerbajdzsánban nem számít gyilkosságnak egy örmény megölése.

Az azeri elnök tavaly egy beszédében az örményeket Azerbajdzsán első számú ellenségének nevezte. Az azerbajdzsáni ombudsman pedig egyenesen azt mondta, Safarov a fiatalok példaképe lehet.

Ennek az országnak adtuk át az életfogytiglanját töltő gyilkost. Nyilván komoly szóbeli ígéretek fejében, hogy ott is börtönben tartják.

Safarov.jpg

Körkörös hanyatt esés

Mozgalmas volt a hét, begyűjtött már egy kínos történetet a kormányzat a térségben. A Szíriában kiszabadult túszok esetében nem a TEK-vezér szokásos ön-fényezése érdekes. Az csak közvetve minősíti Orbánt, aki ilyen pozícióba juttatta.

De az a közvetlenség, amivel a TEK főigazgatója a sajtótájékoztatón odaszólt az egyik exrendőrhöz, hogy „mondjál kevesebbet, és akkor nem tudnak belekötni”, az magáért beszél. Ezek után Martonyi hiába nyilatkozza: még a gyanúját is el kell hárítani annak, hogy a magyar hatóságok bármit is tudtak volna a túszok szíriai munkájáról.

Hajdu_sug.JPG

Következmény kívül …

Szíriából nem jött reagálás, ott a belső háborúval vannak elfoglalva a felek. Safarov átadása miatt viszont Örményország már meg is szakított velünk minden hivatalos kapcsolatot. Egy délután alatt mindezt elérni, ez legalábbis magyar rekord.

A szakítás látványos volt, az elnök ez alkalomból összehívta a nagyköveteket (150 országgal van diplomáciai kapcsolatuk). Beszédének egy része különösen érdekes lehetett nagykövetek számára.

Az örmény katona meggyilkolása után „partnereink – az EU és a NATO tagállamai – folyamatosan arra ösztönöztek minket, hogy … bízzunk meg a magyar törvénykezésben, hiszen az ország tagja ezeknek a fontos szövetségeknek”.
A magyar tárgyalópartnerek „több alkalommal biztosítottak minket arról, hogy ki van zárva annak a lehetősége, hogy egy bűnözőt átadjanak Azerbajdzsánnak. Ugyanezt a választ kaptuk kérdéseinkre néhány nappal ezelőtt is a magyar külügyminisztériumtól és a parlamenttől.”

Tehát az örmények hivatalosan kérték az elmúlt héten is – mi pedig hazudtunk – s mindez annak súlyával, hogy bennünk meg lehet bízni, hiszen, ha másért nem, mi EU/NATO-tagok vagyunk.

Úgy tűnik, nemcsak egy zűrös kaukázusi gyilkossági történetbe sikerült belekeverednünk, hanem a világpolitikába is. (Az USA külügyminisztériuma már reagált is: eredetiben és magyarul.)

… és belül

Miközben érkeznek a nemzetközi reagálások, mi magunknak is összerakhatjuk a történteket.

1. Egy hete tudjuk, hogy a magyar kormányzat államkötvényt akar eladni, vagyis hitel szerezni Azerbajdzsántól. Amikor Orbán júliusban Azerbajdzsánban járt, már akkor „szorosabb együttműködésről” nyilatkozott.

2. A hitelre vélhetőleg nagy szükség is van. A héten megtudhattuk, hogy Orbán korábbi nyilatkozatai ellenére aligha kezdődnek meg a tárgyalások az IMF/EU-val szeptemberben.

Csütörtökön az is kiderült, hogy miért: az EU/IMF-páros nem fogadja el, hogy az állam önmagát (a Nemzeti Bankot) megadóztassa. Orbán viszont ragaszkodik a megadóztatásához.

3. Azerbajdzsán évek óta kéri Safarov átadását. A kérést éppen most teljesítettük, amikor ez már bizonyára nem kérés volt, hanem a hitel feltétele.

Mennyiért is adtuk oda az országunk jó hírét? A sajtóban 2-3 milliárd dollárról/euróról lehet olvasni. Ez mindössze negyede-hatoda annak az összegnek, amit az állam a nyugdíj-megtakarításokból megszerzett. Ennyiért.

Az IMF-hitel, amiről most tárgyalnánk, 10-15 Mrd dollár lenne. Ennek a negyede-ötöde, amit az azeri diktátortól kérünk. Ennyiért.

Nemzeti önbecsülésünk

Szokás arról beszélni, hogy a nyugati országok gyakran az olaj érdekében háborúznak, szemet hunynak az emberi jogok megsértése fölött. Mi most egy gyilkosság ügyébe keveredtünk bele. Lehet, hogy olaj miatt is (azeri MOL-üzletről is olvasni), de konkrétan egy hitelkérelem miatt.

Teleki az öngyilkossága előtt azt írta Horthynak: „Főméltóságú Úr! Szószegők lettünk … Hullarablók”.

A mostani helyzet nem ennyire súlyos. Ha a pénzösszeget nézzük, akkor mi csak olcsó prostik lettünk, polgártársaim.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr94745053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.09.01. 07:40:10

Tisztelt Fidelio!

Borzasztóan leegyszerűsíted a dolgot, és nem az összképet nézed.
A mai nehéz, háborús időkben, a hadigazdálkodás állapotában, mint azt nyilván Te is jó tudod, minden fillér számít.
Ha egy rab napi 2200-9000 Ft.-ba kerül a nemzeti magyar nemzeti adófizetőknek, akkor a szabadon bocsájtás nemzetgazdasági hasznosságát Te sem vitathatod.
Sajnálatodat kőne inkább kifejezni, hogy nem öltek több örményt, vagy akárkit, akiknek gyilkosait el tudnánk adni.
A pénznek nincs szaga.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: meg a cél szentesíti az eszközt...
A magam részéről nem lennék ellene, ha a kormányt (szóvivőstől) szentesítenék.
Oszt jónapot!

laci0011 2012.09.01. 08:53:03

A nyugdíjalapban volt az utolsó előtti lenyúlható pénz,le is rabolták,de 1 évre sem igazán futotta.még a MNB-ben van pénz oda is hamarosan be tudnak törni,kérdés meddig tart.Utána a piac hetek alatt leradírozza ezeket a nagyképű semmirekellőket,oszt jónapot.

komplikato 2012.09.01. 13:47:11

Remélem nem olyan megfontolásból robbant ki hazánk egy háborút, hogy majd itt is mindkét félnek fegyvereket adjon el mint anno az Irak-Iráni vagy a Szerb-Horvát harcok idején.
Az meg van ugye, hogy anno Afganisztánnak valami 200.000 db AK-t adtunk ajándékba?

blogoslajos 2012.09.01. 21:13:43

Ideje már szétzavarni ezt a kártékony bagázst!


süti beállítások módosítása