Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Statisztikával az oligarchák ellen

2010.10.20. 18:30 - eroica

Címkék: statisztika gazdaság ksh vukovich gabriella

A statisztika segíthetne a monopóliumok és az oligarchák ellen, de sajnos Magyarországon nem igazán teszi.

Egyrészt tudomásom szerint nem gyűjt adatokat olyan termelési ágaktól, ahol három vagy kevesebb cégé a piac. Így például a növényolaj-gyártás egyetlen cége miatt nincs információnk, hogy hazánkban mennyi növényi olaj készül. Ezek a fehér foltok miatt viszont még a bruttó élelmiszeripari kibocsátásról sincs statisztika.


A képviselőknek sokszor főnökei a oligarchák. Mit láttat belőlük a statisztika?

Szintén nem adja ki a KSH a földbirtokokról való pontos adatokat, csak birtoknagyságonkénti összesítésben. Pedig Angliában azt is pontosan tudni lehet, hogy a királynő birtoka mennyi uniós mezőgazdasági támogatást kap. Persze Magyarországon nem biztos, hogy mindenki örülne, hogyha Csányi Sándor Videoton-szurkolóról kiderülne, hogy mennyi támogatásban részesül latifundiumai után.

Hasonlóan fontos lenne, hogy több legyen a más országokkal való összehasonlító adat. Pl.: mennyibe kerül egy megajoule-nyi távfűtés hazánkban más EU-s országokhoz képes. Az ilyen típusú adatok rengeteget tennének hozzá egyes szolgáltatók árszabásának pontos megítéléséhez

Az is gondot jelent, hogy egyes iparágaknál az adatot csak a növekedés vagy csökkenés mértékéről adják meg. Márpedig pontos kibocsátási számok nélkül nem ellenőrizhető, hogy került-e hiba a rendszerbe. (Az sajnos elő tud fordulni, hogy a nominálértéken való növekedés és a reálértéken való növekedés összekeveredik, ilyenkor jól jönnének a pontos évi adatok).

Ezeket a plusz adatokat nem lenne nehéz publikálni, hiszen az interneten költségmentesen elférnek. A magyar statisztika valaha világhírű volt, s ma is rengeteg tisztességes ember dolgozik ott nem magas fizetésért, szóval többet lehetne kihozni belőle.

Vukovich Garbriella a KSH új igazgatója bemutatkozásakor nagyon pártkinevezettként viselkedett, de reméljük, hogy használhatóbbá teszi a magyar statisztikai szolgáltatást. Azt pedig még inkább reméljük, hogy fel mer lépni az oligarchák ellen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr12386636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.10.20. 21:12:08

O igen! Ez jellemzo minden fidesz funkcionariusra, hogy semmikepp sem parterdeket szolgal, hanem objektiven, EU komform modon barmikor publikal a partra es kormanyra nezve kellemetlen adatokat. Ugyhogy jogos az utolso bekezdes, elvegre a korabbi 4 ev, es ez a mostani fel ev is rendkivuli bizakodasra ad okot mindannyiunknak.


süti beállítások módosítása