Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Gömbös Gyula, csakazértis!

2010.08.28. 06:42 - eroica

Címkék: fidesz történelem orosháza díszpolgár gömbös gyula

Orosháza képviselőtestületének fideszes többsége úgy döntött, hogy visszaadja Gömbös Gyulának a díszpolgári címét. A Horthy-korszakban a magyar Duce-szerepre törő pártvezér érdekes történelmi előkép a Fidesz számára. A Nemzeti Egység Pártról csak véletlenül juthat bárkinek eszébe a Nemzeti Együttműködés Rendszere. De nézzük meg történészi szemmel, hogy is volt Gömbös Gyulával, a magyar Mussolinivel.

Gömbös "beszélő" nevet adott pártjának, a Nemzeti Egység Pártja (NEP), mely legtöbbet hangoztatott gondolatát fejezte ki: a magyarság valamennyi bajának legfőbb forrása széttagoltságában, a nemzeti érzés meggyengülésében keresendő. A megoldás: a nemzeti egység megteremtése határozott szervezőmunkával. Mindenkit hívott - "felekezeti, osztály- és pártkülönbség nélkül". Egyaránt számított a birtokosokra és a gazdákra, a tőke uraira és a munkásokra. Ezt szimbolizálta a párt jelvénye, a fogaskeréken áthúzott búzakalász, hátterében a nemzeti trikolórral.

 
Dísz, polgár?

Mindenkit hívott - de feltételekkel. A nemzeti egységet csak azok képezhették, akik az általa megfogalmazott eszméket és célokat követték. Akik egyéni törekvéseiket a Vezér - nem csak a párt, hanem a nemzet Vezére - által megfogalmazott nemzeti érdeknek rendelték alá, megteremtve az "egész nemzet egyetlen, megbonthatatlan munkaközösségét", melyben "mindenki egyért és egy mindenkiért dolgozik". Ezt nevezte Gömbös "a nemzet szolidáris munkaközösségének", s ez volt az általa sokat emlegetett nemzeti öncélúság tartalma.

A "Nemzeti Egység" fölépítése végett mozgalmat hirdettek, mely pártok felett állva fogja egységbe a nemzetet - s közben pártot szerveztek. A hagyományos választói párt helyett szorosan szervezett tömegpártot. Minden településen kialakították helyi szervezetét, a választókerületekben és a megyékben pedig választmányait. A szervezőktől elvárták, hogy minden választópolgárt betereljenek a NEP-be - függetlenül addigi politikai szimpátiáiktól. Különböző kedvezményekkel is csábították őket.

A belépők nyilatkozat aláírásával fogadalmat tettek, miszerint "a Vezért célkitűzéseiben és munkájában minden erőmmel támogatni kötelességemnek tartom", s szigorú pártfegyelmet vállaltak magukra. A legkisebb falusi szervezet elnökét és titkárát is a Vezér nevezte ki. Az "élharcosnak" titulált kinevezettek a díszes megbízólevélhez mellékelt, nyomdailag előállított, Gömbös Gyulának címzett nyilatkozaton fogadták meg: "tisztségemet Vezérem iránti feltétlen hűséggel fogom betölteni".

A belépés, a feladatvállalás nem egyszerű szervezeti kötődés volt, hanem etikailag minősített cselekedet. A Nemzeti Egységhez tartozás pedig erkölcsi mérce. "A Nemzeti Egységnek és együvé tartozásnak nemes gondolata ott parázslik minden becsületes magyar lélek mélyén" - harsogták a helyi szervezetek alakuló gyűléseinek szónokai. A kinevezett vezetők pedig "becsületes magyar lelkükre" fogadtak feltétlen hűséget a Vezérnek. Aki tehát nem így érzett, nem így cselekedett, nem számított becsületesnek, mi több: magyarnak sem. Ezt a becsületes (maga)tartást volt hivatva szimbolizálni a pártjelvény kötelező, állandó viselése. És egyben a megkülönböztetést, az elhatárolódást - a "nem magyar becstelenektől".

A NEP-ben ismeretlen volt a demokrácia. Minden központi vezérléssel zajlott - vezéri utasításra. "Egy pallér kell", a többi csak "téglahordozó" legyen - hangoztatta Gömbös beszédeiben. A Vezér, akit környezete szinte isteni tulajdonságokkal ruházott fel. "...hálát adunk a Mindenhatónak - írta róla Marton Béla, a párt ügyvezető főtitkára -, hogy az ország sorsdöntő órájában adott a nemzetnek egy államférfiút, vezérünket, Gömbös Gyulát, aki magyar lelkének nagyszerű erejével felismerte a történelem parancsszavát és rávezette a nemzetet az egyedüli helyes útra; gazdasági, kulturális, lelki és politikai egységének, tehát a Nemzeti Egység megteremtésének útjára." Hívei szerint minden jó, ami az országban történt, az ő érdeme volt, s legfeljebb még a Nemzeti Egység kormányáé.

A pártszervezés eredményeként - ha nem is járt a Gömbösék által remélt teljes sikerrel - hatalmas szervezet jött létre. 1934 nyarára minden településen létezett a NEP helyi csoportja. 1935 márciusában pedig már mintegy kétmillió regisztrált párttag volt. Politikai erő sem előtte, sem azóta nem támaszkodhatott ekkora szervezett tömegre Magyarországon.

Mire kellett ez a mozgalomnak álcázott párt?

Nem a számos vonatkozásban korlátozott parlamentáris demokrácia erősítésére. Gömbös a különböző érdekek megjelenítésére módot adó plurális rendszerben akadályt látott, s csak kényszerből fogadta el. Nem kiteljesítésére, hanem korlátozására törekedett. Mussolini példáját követve - korporatív jelleggel. Sikertelenül.

Gömbös miniszterelnökként ritkán szólalt meg a képviselőházban. Annál többet népgyűléseken, főleg vidéki pártszervező nagygyűléseken. És az új technikai lehetőséget - a vezető politikusok közül Magyarországon először - kihasználva: a rádióban. Beszédeiben inkább lelkesített, mint érvelt. Mozgósítani akart, nem meggyőzni. Mozgósítani: a "pallér" utasításait követő "téglahordozásra".

Minden szervezetet köteleztek, hogy a választókat "...helyes irányba vezesse és nevelje, választáskor pedig (a párt jelöltjét) győzelemre vigye". Elvárásuk volt, hogy "a jelöltek a szervezet elnökeiből és titkáraiból kerüljenek ki", mert "aki a Nemzeti Egység Mozgalmának, illetve a Vezérnek exponense lehet, az kell, hogy a törvényhatósági tagságra is alkalmas legyen". Az eredmény: az 1935-ös választáson a mandátumok 69 százalékát megszerző NEP 170 képviselője közül mintegy száz főt Gömbös elkötelezett híveként tartottak számon. Ezt követően vált világossá, mire kell a kiépült szervezet.

1935 nyarán az egész országra kiterjedő szervezőmunkába kezdtek - a társadalom életének totális megszervezése érdekében. Az országos központtól a legkisebb faluig minden szinten létrehozandó úgynevezett "társadalmi tevékenységi" (női, ifjúsági, gazdasági, népművelési és propaganda) csoportokat arra kötelezték, hogy a település életének minden fontos részletére kiterjedő tevékenységet folytassanak: a munkaalkalmak teremtésétől, egyes foglalkozásokra történő szakmai felkészítésen, a termelés, az értékesítés megszervezésén, a legkülönbözőbb népjóléti, közegészségügyi és nevelési feladatok ellátásán, a testnevelés és sport szervezésén át a helyi hagyományok őrzéséig és a kulturális élet mindenre kiterjedő összefogásáig. E célokat szolgálták volna a NEP önálló intézményei, együttesei (a Nemzeti Egység műhelye, népkonyhája, szülőotthona, napközije, testedző csapata, műkedvelő gárdája, énekkara, zenekara, kölcsönkönyvtára, népi gyűjteménye stb.), a hasonló funkciókat ellátó egyesületek és intézmények helyett.

A deklarált "végső" cél az volt, hogy "a jövőben ezek a különálló akciók teljesen szűnjenek meg és mindenféle... akciót a Nemzeti Egység kezdeményezzen, illetőleg hajtson végre". Ha mindez megvalósul - megszűnik a társadalom önszerveződésének minden lehetősége. Miként a Dopolavoro mozgalom nyomán a korabeli Olaszországban, és a Kraft durch Freude nyomán Németországban.

Gömbös tehát arra tett kísérletet, hogy a választók nagyobb részét tömörítő, az ország minden településén helyi szervezettel rendelkező, erősen centralizált, a Vezér akaratát ez által érvényesítő kormánypárt segítségével: parlamentáris eszközökkel, de az érvényes alkotmányos kereteket megkerülve, azok sérelmére kisajátítsa a politikai hatalmat, s annak birtokában a maga céljai szerint szervezze meg a társadalom egészének életét.

A tervek ezen is túlmutattak. A Nemzeti Egység Országos Központi Irodája tevékenységét - szervezeti felépítésének és munkarendjének "bizalmas" leírása szerint - "annak a célkitűzésnek tudatában végzi, hogy egész állami életünknek mihamarabb elválaszthatatlanul egyet kell jelentenie a Vezérnek az ország jövőjét biztosítani hivatott Nemzeti Mozgalmával". Amikor a fenti sorokat tartalmazó füzetet 1933 augusztusában a Vezér "bizalmas" munkatársai kezükbe vehették, Németországban már javában folyt a bennük deklarált cél megvalósítása - a Führer által.

A legnagyobb ellenzéki párt vezére, Gömbös egykori fajvédő fegyvertársa, Eckhardt Tibor a választásokat követően (1935 áprilisának végén) arról beszélt, hogy a választások során "...az állami és helyhatósági igazgatás legtöbb ágazata ... a kormánypárt politikájának egyoldalú eszközévé alacsonyíttatott le, országunk a pártállam visszataszító állapotába süllyedt."

A tervek beteljesülése elmaradt. Nem a tervezők és a megvalósítók józan belátásának köszönhetően. A társadalom nagy részének és jeles - többek között konzervatív - politikusok ellenállása következtében.

Vonyó József

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr802253408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.08.28. 09:00:49

Gratuláljunk az oros(?inkább szar)házi fidesznek!
Ezek után egyetlen fideszes se merjen visszaugatni, ha lenácizzák!

Kiflee 2010.08.28. 11:59:25

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: érvelésed rendkívül megkapó, látszik, hogy tájékozott vagy a történelemben és érzelmek nélkül, szakmai szemmel figyeled a napi politikát.
Tanár Úrnak gratuláció a cikkhez!

alternat 2010.08.28. 12:03:34

A fidesz céljai eléréséhez mindent felhasznál. A Gömbös féle Nemzeti Egység Párt név nagyon jól hangzik. A történelmet kevesen ismerik, és amikor a jelenleg fidesz néven szereplő több pártból összegyúrt massza felveszi az igazán rá illő nevet, akkor lessz neki egy múltból jövő gyökere.

Szerintem a Nemzeti Egység Párt név most jobban illik a csoportra, mivel van benne MDF kétszer, Kisgazda háromszor, Kereszténydemokrata egyszer, és még az a sok kissebb - nagyobb átülés.

nemlak 2010.08.28. 14:24:03

Nagy gratulálás az orosházi polgármester veretes érvelésének:
nagyarpi.blog.hu/2010/08/27/gombos_gyula_es_a_fidesz
És győzni fognak így is.

Kiflee 2010.08.28. 17:31:18

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: újra meg kell erősítenem kvalitásaidról mondottakat, de emellett, amint látom, kiváló a logikád is. :)

Master Yoda 2010.08.28. 19:08:51

a faszom ki van már a fityisszel meg a "Kiflee" szerű netnáci gyökerekkel. komolyan egy olyan embernek adják vissza a díszpolgárságát aki Hitlerrel bratyizott? Miért nem avattatják rögtön Szálasit boldognak? Idáig jó emlékeim kötődtek Orosházához mostantól a lábam be nem teszem abba a nyilas fertőbe. Kiflee neked meg külön gratulálok, hogy a neten hirdeted, hogy nyilas vagy, így jókivánságnak csak egy jégcsákányt a májadba kívánok te kis féreg :)

Master Yoda 2010.08.28. 19:08:51

a faszom ki van már a fityisszel meg a "Kiflee" szerű netnáci gyökerekkel. komolyan egy olyan embernek adják vissza a díszpolgárságát aki Hitlerrel bratyizott? Miért nem avattatják rögtön Szálasit boldognak? Idáig jó emlékeim kötődtek Orosházához mostantól a lábam be nem teszem abba a nyilas fertőbe. Kiflee neked meg külön gratulálok, hogy a neten hirdeted, hogy nyilas vagy, így jókivánságnak csak egy jégcsákányt a májadba kívánok te kis féreg :)

Kiflee 2010.08.28. 23:11:16

@Master Yoda: bevallom őszintén, kicsit zavarban vagyok, mert régen keveredtem vitába ilyen jól felkészült, intelligens emberekkel. úgyhogy azt hiszem, fel is kell adjam... a fidesz náci, én (net)nyilas vagyok és dögöljek meg. meggyőztetek :)
azt mindenesetre jó ha tudjátok, hogy nem is vették el tőle soha a címet.

Frank'Leó 2010.08.29. 03:50:23

@Kiflee: Ha szerinted Gömbös vállalható figura, akkor vitatkozhatnál alternat-tal. De eddig tőled sem olvastam egy gyönge érvet sem.

Köszi, hogy egy-az-egyben nyomatod a polgármester magyarázkodását: hogy jogilag így-is-úgy-is értelmezhető a díszpolgárság visszavonása.
De gondolom te is tudod, hogy a lényeg: a derék orosházi fideszes többség vállalja Gömbös Gyulát. S ennek kifejezésére külön testületi döntést is hoztak.

Kis színes, ami téged is érdekelhet: Gömbös 1919 elején, még honvédelmi minisztériumi tisztviselőként szónokolt az (őszirózsás) forradalom továbbviteléről. Persze a jellemfejlődés lehetőségét nem tagadhatjuk meg senkitől.

Jamal_Fraser 2010.08.29. 13:09:32

@Frank'Leó: ÁJJJJVÉKKK! Fajtikáim, hát mi ez itt? Áttörnek a nyilasnáczista rémuralmisták Orosházán és mi hagyjuk?! Nem, nem, soha, no pasaran, nem törhetnek át, jáááááj, ájvékkk! Basszus annyira megrettentem, mi lesz, ha ez országos szinten is így lesz? Mi lesz velünk kaftánosokkal???

Kiflee nyilvánvalóan náczi, látszik, hisz olyanokat írt a kommentjeiben, hogy zikkájl, meg viva mussolini meg hasonlók! Mekkora egy gázosító kopasz gyilkos, süt a kommentjéből, hogy szappant akar belőlünk főzni!!!! Jó, hogy erre felhívtátok minden olvasó figyelmét!!4!44! Csak így tovább antifa barátaim, harczostársaim!

No, még annyi, hogy legalább Sztálin, nagy antifa vezérünk legalább megnyugtatásul Budapest díszpolgára, így ellensúlyozza ezt az alatomos fidesznáczi, csurkista Gömböst! Ájvák, no pasaran!!!444!!

Frank'Leó 2010.08.29. 16:19:18

@Jamal_Fraser:
Te valamiért nagyon gyűlölsz.

Pedig néhány dologban egyet is érthetnénk, Pl. ne legyen díszpolgár Budapesten Sztálin, az EGYPÁRTRENDSZERŰ diktatúra kiépíttetője. (Szerintem nem is az, mert észrevették valamikor a '90-es években, hogy egy rossz korszakban megkapta a címet, és azonnal visszavonták.)

Talán abban is egyetérthetnénk, hogy ne legyen Gömbös, az EGYPÁRTRENDSZER kiépítője díszpolgár. Se Pesten, se Orosházán.

+1. S egy kis történelem, ha már se Te, se Kifli nem tudtatok ehhez hozzászólni.
Frankel Leónak azért volt német hangzású neve, mert német (osztrák) származású szakmunkás volt, aki Bp-re jött dolgozni, amikor épültek a gyárak. Én mint rendes munkásembert választottam nicknévnek.

Szóval nem vagyunk se 'fajtársak', se 'fajtikák', csak Ti mindent összemostok, amikor elönti az agyatokat a gőz. (Persze Frankel Leó nem gyűlölte a zsidókat, mert ő nem volt gyűlölködős ember.)

+2. Technikai tanács, már ha írsz.
Ha sok felkiáltójelet akarsz, akkor közben ne emeld fel közben a kezed a Váltó-billentyűről. (Ha nem ismernéd a magyar nevét, Caps Lock-ként találod meg.)

Több sikert!

Kiflee 2010.08.29. 19:25:09

@Frank'Leó: ha érdekel a véleményem (nyilván nem érdekel Téged se és mást se, de leírom, mert hozzá tudok szólni):
Gömböst díszpolgárrá avatni - avagy díszpolgárságát visszaadni - egy fideszes többségű városi képviselő-testületnek nem szerencsés a saját szempontjukból, az ellenzéknek viszont nagyon jól jön - pont azért, mert az emberek többsége nem ismeri a történelmet, valószínűleg az orosházi fideszesek nagy része sem.
hogy vállalható-e Gömbös Gyula? szerintem épp a határon áll, szóval akár igen, főleg helyi szinten. persze nem kell emléknappá nyilvánítani halálának napját és hivatalos állami megemlékezést tartani a sírjánál. de hadd döntse már el mindenki maga, hogy mit gondol Gömbösről. személy szerint soha nem tanulmányoztam behatóbban személyét. annyit viszont tudok, hogy az országért messzemenően elkötelezett volt (a végén már halálos betegen is), nem volt náci, nem gyilkolták meg parancsára ártatlan emberek tömegeit. köztudott, hogy szerepet vállalt az 1919 nyarát követő rendcsinálásban. a jellemfejlődésről meg csak annyit, hogy az őszirózsás forradalomban nagyon sokan hittek, nem csak ő. mellesleg az 1918/1919-ben végzetesen rossz politikát folytató Károlyinak lehet köztéri szobra? Horn Gyula lehet 4 évig az ország miniszterelnöke? Biszku Béla nyugodtan élheti életét a rendszerváltás után? de Gömbös nem lehet díszpolgár egy kisvárosban - ez hatalmas probléma. a 30-as évek magyarországát azért ne azonosítsuk a '48 utáni helyzettel, még ha akadnak is hasonlóságok.
az oldalon található kommentek egyébként bizonyítják, hogy a baloldali és/vagy liberális szimpatizánsok semmivel sem különbek jobb-és szélsőjobbos kollégáiknál a leegyszerűsítések és általánosítások terén (legalábbis az internetet használó részük)

Jamal_Fraser 2010.08.29. 20:30:53

@Frank'Leó: a kommentet nem feltétlenül neked szántam, hanem a kiflit elég méltlanul, ok nélkül támadó kommentközönségnek.

Frank'Leó 2010.08.30. 01:06:34

@Kiflee: @Jamal_Fraser:
Abban van igazságotok, hogy nem célszerű lendületből nácizni.

A cikk ezügyben alapos ismertetés után pontosan fogalmaz: Gömböst nem nácinak nevezi (ezt a szót a tömegeket legyilkoló hitleri rendszerre szokás használni). Gömbös a magát fasisztának nevező Mussolini rendszerét igyekezett megvalósítani.

Hozott néhány fontos szociális, a kisembereket védő intézkedést - olyanokat, amik a mai szociális piacgazdaságokban természetesek (Záhonytól Kaliforniáig). Azért említem ezt, mert a harmincas években, a nagy válság idején is voltak országok, amelyek ezt meglépték (pl. a szocdemek Svédországban, vagy Roosevelt az USA-ban) úgy, hogy közben a demokrácia megmaradt.

A fasiszták (Mussolini, Gömbös, a román Antonescu stb.) módszeresen leépítették a demokráciát. Mindegyik természetesen a nemzeti érdek jegyében, és nem véletlenül következett be a a világháború (amiben persze oroszlánrésze volt, Hitlernek, aki nem simán fasiszta rendszert épített ki, hanem annak is egy még szélsőségesebb formáját).

Az orosházi fideszesek egyetlen mentsége lehet, hogy - ahogy írod, Kiflee - valószínűleg nagy részük nem ismeri a történelmet. Hogy vállalható-e Gömbös Gyula.
Ha ismernék a történelmet, aligha szavaztak volna ilyen bután - nem hinném, hogy ők direktben szeretnék a fasizmust. Nem hinném, hogy meg akarnák szüntetni azt a parlamenti demokráciát, amit Deák Ferenc, Andrássy Gyula, Tisza Kálmán alakított ki az 1848-as törvények alapján.

Csak az akarja Gömböst díszpolgárnak, aki meg akarj szüntetni ezt a parlamenti demokráciát.

Kemotox 2010.11.08. 11:31:25

És a lényeg megint lemaradt!
A cikk ismét magát égeti!

Orosháza polgármestere: "Nem adták vissza a város díszpolgári címét Gömbös Gyulának, mert azt korábban el sem vették."

A város első emberének álláspontja szerint ugyanis "Gömbös Gyula díszpolgári címét soha, senki nem vonta vissza. Még 2002-ben, az akkor Fetser János vezette MSZP-s többségű önkormányzat sem vonta vissza tőle a címet.


süti beállítások módosítása