Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A Fidesz Jobbik oldala V. - Szavazóexport

2009.07.20. 10:41 - eroica

Címkék: jobbik a fidesz jobbik oldala

Újabb közvéleménykutatás mutatja azt, hogy a legtöbb Jobbik szavazó korábban Fideszes volt. Sajnos sok elsőválasztó is fogékony lett a válaszaikra, a jelentős részben a Fidesz által radikálissá tett közbeszédben. Oda exportálta őket Orbán bátorító szeretete meg Szíjjártó-Palkovics András primitív és indulatokra ható  kifinomultan szakpolitikai kommunikációs stílusa.

 

"A Jobbik jelenlegi szavazóinak „előéletére”, azaz korábbi pártpreferenciájára is kíváncsiak voltunk. Világosan látszik, hogy a legtöbben, 10-ből közel 4-en (37%) úgy emlékeznek, hogy 2006-ban a Fideszre adták szavazatukat. Negyedük (25%) úgy emlékszik, hogy 2006-ban nem szavazott, ennél valamivel kevesebben, mintegy 17 százalék pedig a szocialista párt korábbi szavazójának vallotta magát. A korábban nem szavazók jelensége azért is érdekes, mert általános történelmi tapasztalat, hogy a szélsőséges pártok nagy áttöréseiben jelentős szerepet játszanak az első szavazók, akik később is hajlamosak kitartani a szavazói aktivitásuk előtti viszonyokkal szembeni lázadás mellett. Jó példa erre a ’29-es németországi vagy a ’39-es magyar parlamenti választás." Publicus Intézet


(Az előző kutatás, kicsit több magyarázattal, pl.: azért ott erős a Jobbik, ahol gyenge az MSZP, mert a baloldaliak sokkal kevésbé nem mentek el, ami a részvételen látszik).

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr421256120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása