Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A Fidesz Jobbik oldala II. - A Fidesztől jött a legtöbb Jobbik szavazó

2009.07.07. 16:40 - eroica

Címkék: jobbik a fidesz jobbik oldala

 A Fidesz és médiája a hozzá "értékalapon közelálló" médiumok szívesen szajkózzák, hogy a Jobbik szavazóinak jelentős része volt MSZP-s. Ez ügyes, csak nem igaz.  (Ettől még látványosan lehet ezzel az MSZP nyakába varrni a Jobbik megerősödését). A Medián felméréséből azonban kiderül, hogy a más párttól érkezett Jobbikosok kétharmada Fideszes volt.  A maradék ugyan volt MSZP-s, de ez szavazóiknak csak 14 százaléka. A  magas szavazói aktivitású Jobbik pedig az alacsony részvétel miatt szerepelt jól a korábbi vörös várakban. (A kedvencünk persze az a politológus maradt, aki minden felmérés nélkül közölte, hogy a "Jobbik tábor nagy része az MSZP-től jött).

http://www.median.hu/object.ea899d31-e770-4452-83b9-6e36f7ee40ed.ivy

"A hazai politikai elemzések színvonalát jelzi, hogy kezd általánosan elfogadottá egy másik, nem sokkal megalapozottabb feltételezés, miszerint nagy többségben a pártjukban csalódott egykori MSZP-szavazók pártoltak át a Jobbikhoz. A párt valóban jobban szerepelt azokon a településeken, amelyeken korábban az MSZP-nek állt a zászló, ám ez jelentős részben azért lehetett így, mert az ep-választáson ezeken a településeken az átlagnál is kisebb volt a részvétel - 3. ábra (nincs bizonyíték rá, de logikusnak tűnik, hogy az MSZP egykori támogatói távol maradtak). A Jobbik pedig a szavazói nagyarányú aktivitása miatt ott szerepelhetett a legjobban, ahol kevesen szavaztak.http://www.median.hu/object.b24211a4-a5f2-4cad-9621-9683961282b9.ivy


Az MSZP-s településeken kevesen szavaztak, így adott számú vokssal nagyobb arányt ért el a Jobbik.
 
 
 
  
 
 
 
  
 
 
A közvélemény-kutatási adatok sem támasztják alá „a baloldalról szélsőjobbra” elméletét. Amennyire lehet hinni a 2006-os voksolást felidéző válaszoknak, a Jobbik támogatói között alig valamivel nagyobb (14 százalék) az egykori MSZP-szavazók aránya, mint a Fidesz jelenlegi szavazótáborában (9 százalék): a többségük 2006-ban a Fideszre szavazott vagy még nem is volt szavazati joga (4. ábra)." 
A HVG számára készített teljes felmérésben más érdekesség is olvasható.
 
 

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr201232268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simplicio 2009.07.07. 18:00:22

A Fidesz meg a jobbsi médiák tényleg nem akaróznak gondolkodni, hogy mi vezethetett a Jobbik ekkora megerősödéséhez, csak annyira amíg abból a baloldal felelősségét lehet kihozni.

-lyla- 2009.07.07. 18:15:10

nem szajkózzák, hanem részletesen elemzik...

2006 óta történt egy és más, csak óvatosan az akkori adatokkal...

az a politológus meg azt is mondta, hogy vélhetően...

sok kommunista volt korábban kisnyilas, most meg visszaleng az inga (nem haltak ki, mert családilag biztosított az utánpótlás...)...

6.Lenin 2009.07.07. 20:03:10

@Simplicio:
Akkor lássuk az igazságot!
Szerinted?

@-lyla-:

Aki 2006-os adatokra hivatkozik,2009-ben,hát az kevesebbet tartózkodjon a napon.
Igazad van történt azóta néhány apróság.

6.Lenin 2009.07.07. 20:22:30

eroica!

"A magas szavazói aktivitású Jobbik pedig az alacsony részvétel miatt szerepelt jól a korábbi vörös várakban. "

"A párt valóban jobban szerepelt azokon a településeken, amelyeken korábban az MSZP-nek állt a zászló, ám ez jelentős részben azért lehetett így, mert az ep-választáson ezeken a településeken az átlagnál is kisebb volt a részvétel "

Akkor most kinek is köszönhető a jobbik megerősődése?

Ki, honnan hová,spekuláció,bizonyitékok nélkül.

Miért ért el ilyen eredményt a jobbik,Te adtad meg a választ.

Több millió választó nem ment el.Kik?

Akik nem mentek el,azok tették lehetővé ezt az eredményt.
A többi,játék.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.07.07. 22:06:58

@6.Lenin: a két idézet ugyanarra fut ki. Ha egy helyen alacsonyabb a részvétel mint a másikon, akkor ugyanannyi darab szavazóval (mondjuk a teljes népesség 7 százalékával) a választáson részt vettek között jobb eredményt lehet elérni.

A Jobbik erősödésének okairól a közvéleménykutatás további részében lehet okokat találni. Rákattinthatsz a cikk végén lévő hivatkozásban. Egyébként a blogon még szándékozok írni az okokról.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.07.07. 22:18:30

@-lyla-: amikor a Fidesz a Jobbikhoz ment szoci szavazókról beszél, azaz bocsánat elemez, akkor is főként a 2006-osból indul ki. (Azóta ugye szoci szavazók kisebb tömegben vannak és inkább meg is maradtak).

Egyébként meg. Arra még nagyjából emlékezhet valaki, hogy egy országos választáson kit ikszelt, de azt megmondani, hogy mondjuk tavaly februárban ki volt szimpatikusabb az nehezebb.

emhem 2009.07.07. 22:25:55

nem értem, miről beszéltek. mihez hasonlítsák a jelenlegi eredményeket, ha nem a 2006-oshoz? a grafikon pont azt mutatja, hogy akik most a jobbikra szavaztak, azok 2006-ban kire.. ergo honnan jöttek a jobbik-szavazók.

tény, hogy a jobbik azért ért el ilyen jó eredményt, mert alacsony volt a részvétel (különben is elég jól szerepelt volna, de ez nagyban segített neki). Szintén úgy tűnik, hogy a nemjobboldali szavazók hajlamosabbak elbliccelni egy ep-szavazást. (meglepne, ha a parlamenti választásoknál 50-55% alatt lenne a részvételi arány: EP-választáson 2004-ben 38, idén 36% vett részt, parlamenti választásokon 2002-ben 70% körül, 2006-ban 65% körül).

De az teljesen más téma, hogy az mszp-szimpatizánsok lustasága, vagy átszavazása okozza-e a jobbik sikerét (a média pedig ez utóbbit hangoztatja)

6.Lenin 2009.07.07. 22:55:41

@eroica:

"Egyébként a blogon még szándékozok írni az okokról. "

Eddig csak feltételezésekről irtál,kiváncsian várom az okokat .

"a két idézet ugyanarra fut ki. "
Azért idéztem.

Az MSZP propagandája volt,érdektelen az EP választás,tehát nem kell elmenni szavazni, nyugodtan ki lehet mondani,ez volt az egyik ok.
Másik ok (már többször előfordult),hasonló gazdasági körülmények kedveznek a szélsőséges eszmék erősödésének.8 éve az MSZP/SZDSZ kormányoz.A jelenlegi gazdasági helyzetért a felelőség nagyobb része,őket terheli.

Az SZDSZ politikájának alapja a szélsőségekkel való(alaptalan) riogatásra épült.A gyümölcs megérett.
Szintén 1 ok.
A két párt nem tudta megfelelő módon kezelni ezt a kialakult helyzetet,ezt a fidesz,mint ellenzéki párt kihasználja,a két párt kormányzásra való alkalmatlanságának a bizonyitására.
Ennyiben megáll az ő felelősségük is.

Egy 10 milliós országban előfordul néhány 10-, vagy száz ezer ember,bármilyen,akár szélsőséges eszme/vallás elfogadására.
Ezt se szabad kihagyni.
A többség vagy a többséget képviselők felelőssége megakadályozni/korlátozni,figyelembe véve az egyének jogát a szólás és egyébb jogok gyakorlásának szabadságára,hogy a szélsőséges eszmék/vallások tömeget vonzanak.

Jelenleg a többséget az MSZP képviseli,ők nyertek 2006-ban.
Az ő felelősségük a jelenlegi kialakult helyzet megoldása,figyelembe véve mások jogait is ,a demokratikus jogok gyakorlásához.
Szerintem ezek,de kiváncsian várom,Te miként látod.
Az eddigi posztok alapján,nincsenek illúzióim,hogy hasonlóan látod.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.07.07. 23:37:49

@6.Lenin: "a többséget az MSZP képviseli"
Közjogilag kétségtelenül így van. Meg tudnád győzni erről a Fideszt is? :)

6.Lenin 2009.07.07. 23:49:09

@eroica:

"Meg tudnád győzni erről a Fideszt is? :) "

Szerintem nem kell.de hát ők ellenzékben vannak.Nekik azt kell mondani a választóiknak,mi vagyunk többségben,győzni fogunk.

Én se úgy kezdtem az udvarlást,hol az ágy,drágám?

ladislaus 2009.07.14. 23:28:52

Egyértelmű hogy zömében maszopbol szavaztak jobbikra. Nézd meg BAZ megyét, Nyirséget, Észak-Kelet Magyarországot. Fidesz tartotta vagy növelte %-át, maszop zuhant, és jobbik beelőzte. Erről ennyit. Jo éjt.

.szali 2009.08.23. 12:47:27

A Fidesznek nincs mitől tartania, együtt erősödtek meg a Jobbikkal. Szavazók ide vagy oda, mégiscsak a Maszop szopta meg a legjobban.


süti beállítások módosítása