Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

75 éve halt meg a 'törökök atyja' – tanulságok nekünk is

2013.11.10. 19:00 - Fidelio

75 éve hunyt el Mustafa Kemal Atatürk, a török köztársaság megalapítója. Családi nevét ő is 1934-ben kapta, amikor ezt törvényben rendelték el. A parlament egyúttal neki a 'törökök atyja' nevet szavazta meg.

Ataturk_1928.jpgAtatürk a latin betűket oktatja egy faluban. A latin betűs írást is ő vezette be kötelezően.

Atatürk modern Törökországot teremtett a szultánság évszázadai után. Szétválasztotta az egyházat az államtól, az oktatást kivette az egyház felügyelete alól. Modern polgári törvénykönyvet vezetett be, benne pl. a nők egyenjogúságával. Eltörölte a régi 'nemesi' címeket, írás- és naptárreform mellett bevezette az állami (nem egyházi) anyakönyezést stb. stb. Az intézkedések nagy része ismerős, a reformkortól nálunk is a jogállam kiépítése volt napirenden a 19. század végéig, sok szempontból később is.

Politikája azonban azt is mutatja, milyen nehéz eljutni a despotikus hagyományok után a demokráciához. Rendszere autokratikus volt, lényegében egypártrendszert működtetett. Az alkotmányba foglalt 6 alapelv között szerepel etatizmus néven az állam gazdaságirányító szerepe, valamint a nacionalizmus. Ez utóbbi komoly polgárháborúhoz vezetett, és a 14 milliós kurd lakosság helyzete ma sem rendezett. Az állami beavatkozás pedig nem tett jót a gazdaságnak. Az elmúlt 2-3 évtized gazdasági lendülete épp annak köszönhető, hogy az állam visszavonult innen.

De a köztársaság, amit Atatürk megteremtett, működő parlamenti rendszer lett az elmúlt évtizedekben – a krízisek és puccsok ellenére. A sors iróniája, hogy 2002 óta egy iszlamista párt kormányoz, parlamenti többséggel. Erdoğan (mérsékelt) iszlamista kormányzata részben lebontotta Atatürk rendszerét (pl. a katonaság politikai szerepét), ugyanakkor megmaradt a parlamenti demokrácia.

A muszlim országok számára biztató példa lehet, hogy iszlamista vezetéssel is működhet parlamenti rendszer.
Számunkra pedig az lehet biztató, hogy a demokrácia hosszabb távon viharálló. Reménykedjünk.

Ataturk_alairas.jpg
Van egy másik Atatürk-i párhuzam, amit Trianon kapcsán szokás emlegetni. Jobboldali körökben gyakran számonkérik Károlyi Mihályon, hogy nem követte Atatürk példáját, aki szembeszállt az 1. világháború utáni békével, s megtartotta a török lakta területeket. (Tegyük hozzá: Atatürk "megőrzött" görög lakta területeket is az Égei-tenger keleti partvidékén, itt komoly etnikai tisztogatás is zajlott.)

A török függetlenségi háború igazán 1920 tavaszán kezdődött. Így aki Atatürk példáját számon akarja kérni, az Horthyn tegye, aki akkor már egy ideje kezében tartotta a hatalmat.
De ebben az ügyben valószínűleg Horthynak volt igaza, hogy nem kezdett hiábavaló háborúba. (Utána viszont nekünk is jobban jött volna egy modern reformokat követő kormányzat, ha már autokratikus volt a Horthy-rendszer is.)
A török hadsereg ugyanis harcképes állapotban maradt a világháborús fegyverszünet idején is, szemben a felbomló osztrák-magyar hadsereggel. A Tanácsköztársaság területvédő harcai is azt mutatták, hogy a túlerővel szemben csak rövid ideig lehetett sikert elérni.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375623448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.10. 19:19:52

A gond az, hogy Atatürk szelleme mára kifulladt. Mára egy vékony nagyvárosi értelmiségi réteg maradt csak híve ezen eszméknek, a lakosság kb. 10 %-a. A többi 90 % megoszlik két, egymást egyébként mélyen utáló csoport között:
- iszlamisták, akiknek nem tetszik Atatürk ateista szellemisége, e csoport mérsékelt képviselője a jelenlegi török vezetés,
- világi nacionalisták, akik az erős nemzeti jelleget hiányolják mind Atatürkben, mind az iszlamistákban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.10. 19:23:07

Ami Atatürk katonai sikereit illeti, a kulcs az, hogy a görögök egyedül maradtak, a nagyhatalmak nem akartak harcolni tovább. Így Atatürkék szabadon megsemmisíthetettek 3000 (háromezer!) éves görög városokat, megölve több tízezer embert, elűzve milliókat, s ugyanezt az örményekkel is, bár ott a kurdok voltak ebben Atatürk fő segítői a népirtásban.

Alapvetően ez a modernizáció bűnben fogant, s el is jutott megérdemelt sorsára mára.

toportyánzsóti 2013.11.11. 08:08:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Félművelt nagyképű birca,okosabb ha legelsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.11. 08:17:28

@toportyánzsóti:

Nem jött meg a heti pénzed a Fidesztől, s mérges vagy? Ne aggódj, lehet, hogy még ma délelőtt megérkezik rendben a pénz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.11. 08:18:13

@toportyánzsóti:

Egyébként nem vagyok félművelt sajnos. Csak negyedműveltnek mondanám magamat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.11. 13:53:57

@toportyánzsóti:

Nem, csak olvastam kb. 1000 hozzászólásodat. Minden erővel a Fidesz kampányát segíted.

toportyánzsóti 2013.11.11. 16:19:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Figyelj oda a legelésnél,a tápod meg ellenőriztesd,így megúszhatod a vizionálásod.

Szúrófény 2013.11.13. 14:27:51

Amiről tudni sem akar

Ma a tyúkeszű magyar: 1919-ben Horthy Miklós ugyancsak nyugati, elsősorban francia támogatással szerezte hatalmát. Horthy az országra törő antant oldalán a hont védelmező fehér tisztek vezette vörös hadsereg ellen gerilláskodott, majd hatalomra jutását követően annak legendás főparancsnokát Stromfeld Aurélt börtönbe vettette. Stromfeld Aurél nemcsak parancsnok, de a magyar nép zászlóvivője is volt, kinek sikeres hadjáratait a nyugat csak hazugsággal (Clemenceau jegyzék) és persze a magyar politikai vezetés ostobaságát kihasználva tudta megtörni.
Valóban a Tanácskormány újra tudja mozgósítani a tömegeket a haza védelmére és katonai sikereket ér el! De ha a munkások a parasztok megvédik az ország integritását, akkor továbbra is övék kell maradjon a hatalom, mert a katonai siker legitimálja őket az ország további vezetésére is! Tehát a magyar uralkodó osztály inkább lesz a honvédő háború árulója (Julier Ferenc, Horthy Miklós, Bethlen István, Teleki Pál grófok) mint saját osztályérdekeinek ellensége. Nemeskürthy: Édes Erdély 116 lap. Jutalma kormányzósága!


süti beállítások módosítása