Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Ellenzéki megállapodás: nem szerelem, hanem kormányváltás

2013.08.29. 18:02 - Fidelio

Akik Orbánék leváltását remélik 2014-től, azok számára ez volt „rosszkedvünk nyara”. Az MSZP–Együtt egyezkedés kis híján kifutott az időből. Ma délután egy lépéssel a fal előtt született meg a megállapodás.

Első ránézésre kevesebb mint a felében sikerült megegyezni: a hírekben kiemelve olvashatjuk: nincs közös lista, nincs miniszterelnök-jelölt, csak az egyéni körzetekben lesz koordinált indulás (ami lényegében közös jelölt). Olyan nagy baj ez?

Bajnai_Mesterhazy_megallapod.jpgNem szerelem, hanem reális megállapodás (kép: mti)

Lehet bénázásnak nevezni, hogy nincs ilyen megállapodás. Ez összevág azzal a képzettel, hogy ezzel szemben a Fidesz lélegzetelállítóan ügyes a hatalomtechnikában. (Mi tagadás, elég gonosz választási rendszert sikerült összehoznia.) Meg régóta várunk arra, hogy jöjjön már valaki, aki összeszervezi a Fidesz demokratikus ellenzékét, fölrázza a fásult szavazókat. Láttuk, hogy nem jött – legalábbis olyan jelölt, akit az egész tábor, mindegyik párt elfogadna.

A mai megállapodás után látszik, hogy nem lett „egy a tábor, egy a zászló”, ahogy ezt Orbán a jobboldalnál meghirdette. (Igazából neki sem sikerült, pedig elment szélsőjobbra is, hogy megszerezze a szavazókat a Jobbiktól.)
Lesz viszont minden körzetben közös jelölt (amit köszönhetünk a Fidesz választási törvényének, ami ezt szinte kikényszerítette).
Lesz két pártlista, amivel jobban össze lehet gyűjteni a szavazatokat a különböző választói rétegek meggyőzésével. Orbánék számára rossz hír, amit a Kettős Mérce is ír: két különböző stílusú ellenzékkel kell megmérkőzni, az eddigi egyszerű üzenetek nem biztos, hogy ugyanúgy csattannak a választópolgárokon.

S nem utolsósorban: lesz miniszterelnök-jelölt is. Igaz, csak akkor, ha sikerül győzni 2014-ben, de hát épp arról szól 2014, hogy győzniük kell. (Amelyik párt kevesebb szavazatot kap a listájára, az ugyanis már most elfogadta a másik fél listavezetőjét: konkrétan Mesterházyt, illetve Bajnait.)

Mindezzel Bajnaiék nagyot kockázatnak, hiszen a támogatottságukat most feleannyinak mérik, mint a szocikét. Kockáztatják azt is, hogy nem érik el a 10%-ot, de a pártot választó szavazók között már most is majdnem megvan ez, s küzdeni pedig muszáj. Egyébként pedig Bajnai mondhatja, hogy végül is sikerült elfogadtatnia azt, hogy a választópolgárok döntsenek a miniszterelnök-jelöltről.

Botka és Bajnai is arról beszélt, hogy ezzel a megállapodással egyetlen ellenzéki szavazat sem veszhet el. „Ez a nap az ellenzéknek a nehéz kezdet vége, az Orbán-rezsim számára pedig a vég kezdete.”

Most, nyár végén mindez elég optimistán hangzik. Ehhez már csak az kell, hogy a jelenleg megállapodott pártok valóban közösnek tekintsék az egyéni jelölteket. S ne egymást ekézzék azért, mert a listáik egymással is versenyeznek. Sokkal több olyan szavazó van, aki bizonytalan, vagy épp most a Fideszt támogatná. Ez sokkal többet hoz, mint egymás gyomrozása.

Még egy. Most csak két párt állapodott meg, de az egyezség lehetővé teszi azt is, hogy mások, például Gyurcsányék vagy valamelyik liberális formáció megegyezzen valamelyik párttal.

Eddig vártunk a pártokra. Most megteremtették a kormányváltás lehetőségét. Mi pedig felidézhetjük a szállóigét: „Sokáig vártam, hogy valaki tegyen valamit, aztán rájöttem, hogy én is valaki vagyok.”

GM

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

54 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr935483633

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnaiék most jól kicselezték Orbán Viktort! 2013.08.30. 12:10:21

. A demokratikus ellenzék alaposan túljárt a miniszterelnök eszén. Nem szeretnénk most Orbán Viktor helyében lenni! Ezt bírta mondani Bajnai Gordon ma délután, a Mesterházy Attilával folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón: "A mai nappal kic...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.29. 19:21:31

Bajnaiék indulhatnak pártként is, s akkor elég az 5 %-ot elérni.

toportyánzsóti 2013.08.30. 09:34:30

Egyszerre lehet így elküldeni a picsába a maszopot és a narancsmaffiát!Együtt vágták gallyra Mária országát 70-30 mutyikolásukkal!

Brix 2013.08.30. 12:41:35

Ez nem gonosz, hanem aljas módon kifundált választási rendszer. Már a szavazókörzetek határait is úgy húzták meg, hogy a fideszes szavazó súlya nagyobb legyen a baloldalinál, a körzetek nagyságának és helyének megállapításával
A 10% nem lesz gond, egy technikailag beolvad a PM az E2014-be. Elég durva lenne ,hogy 500 ezer , nagyvárosi értelmiségi szavazata menne a kukába! Abszurd választási rendszer a fidesznek kitalálva

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.08.30. 12:44:48

Haha! Méghogy az idegen érdekeket kiszolgáló, munkásoknak álcázott idegenszívűek megszerezhessék a kormányzást! Abból nem esztek!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/08/valasztas-10.html

Blogger Géza 2013.08.30. 12:54:51

@Brix: Ez lehető legtermészetesebb, legősibb (angolszász mintájú) és egyúttal legolcsóbb választási rendszer: az nyeri a körzetet, aki a legtöbb szavazatot kapja. A körzethatárok pedig követik megyehatárokat, azokon belül pedig nagyjából egyforma nagyságúak (szemben a korábbi elavult térképpel) , pont, hogy a mostani rendszer biztosít minden szavazónak egyforma súlyt - szemben a korábbi antidemokratikussal ahol ez nem így volt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.08.30. 12:56:05

@toportyánzsóti: "Egyszerre lehet így elküldeni a picsába a maszopot és a narancsmaffiát!"

4%-on álltok, baszd meg.

irongrass (törölt) 2013.08.30. 12:56:14

@Brix: guli a barátod: még balról is beismerték már, hogy ez városi legenda, gyártott rágalom.

de arra jó az ilyen legendárium, hogy saját sikertelenségével való őszinte szembenézés helyett a ballibek másra mutogassanak. ostoba önhipnózis, de nem kár érte, 2014-el esélyesen a semmibe hull a mai balliberális oldal, mely épp olyan szélsőséges, mintha ma még meglenne az NSDAP utódpártja.

nnnnnnnn 2013.08.30. 12:59:32

" két különböző stílusú ellenzékkel kell megmérkőzni"

igen, az mszp-vel, meg az mszp-vel.

nnnnnnnn 2013.08.30. 13:01:32

"Most csak két párt állapodott meg, de az egyezség lehetővé teszi azt is, hogy mások, például Gyurcsányék vagy valamelyik liberális formáció megegyezzen valamelyik párttal."

húha! +1 %! betojik mindjárt a fidesz.

Bafana 2013.08.30. 13:03:14

Vonzó kormányprogram, egy szóban össze lehet foglalni: Zavarjukelorbánviktortésasleppjét. Remélem az egész "rendszerváltó elit" el lesz zavarva jövőre. Aztán a Szarházi és az Éhes Proletár együtt vitatkozhat Orbánnal, hogy a körletet ki mossa fel és kihez jön hamarabb látogató.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.30. 13:13:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szerintem sem fogják elérni a 10%-ot. Bár lehet jobb is, mert a Fidesz így is, úgy is nyerni fog, így jobban járnak ha teljesen kimaradnak a közfigyelemből a gazdasági összeomlásig, ha viszont mégis nyernének az MSZP-vel karöltve, akkor borítékolható lenne a bukásuk, hiszen a 2/3-os törvények miatt az ország kormányozhatatlanná válna, ráadásul az MSZP szociális demagógiájával is azonosítanák őket az értelmesebb választók.

Darth Revan 2013.08.30. 13:13:47

Jo lesz ez igy, nem tudtam volna olyan listara szavazni, amit a Mesterhazy vezet.

2013.08.30. 13:15:30

@Blogger Géza: Ebben igazad van, csakhogy az új körzetek kifaragása az kizárólag úgy történt, hogy a Fidesz jól járjon, ezt Karácsony annak idején szépen kimutatta.

@irongrass: sehol ilyet nem ismertek be, az ellenkezőjét annál inkább.

@Bafana: Ha beleolvasnál, rögtön nem beszélnél hülyeségeket. Persze a szélsőjobb fanyalog, megértem.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.30. 13:16:12

Egyébként ezzel a megállapodással szerintem úgy 1%-ról 10%-ra nőtt az esélye annak, hogy nem a Fidesz fogja nyerni a választást.

irongrass (törölt) 2013.08.30. 13:17:39

@$$$=$$$: Vagyis úgy kellene szavazni a "demokratikus" ellenzékre, hogy Gyurcsány, bármikor, akár a szavazás után is visszaólálkodhat az MSZP-be (meglehet, eleve ez a terv és átverés az egész eddigi, minden színjáték!), nem is oly meglepő módon mint elnök, aki ugye mint legleglegalkalmasabb, miniszterelnökké avanzsál. Neeeem, köszike, de ezt neeeeem. Az elkúró tömegbelövetőből elég volt, totálisan.

irongrass (törölt) 2013.08.30. 13:18:11

@iii: gugli a barátod, ne fogok a lustaságod miatt dolgozni

Brix 2013.08.30. 13:19:09

@Blogger Géza: Nekünk éppen nem az angolszász mintájú választási rendszert kellene követnünk, hanem a magyar viszonyokhoz alkalmazkodni. A győztes párt súlyának túlzott felerősítése - a kormányzati stabilitásra hivatkozva- visszaüthet a Fideszre is , ha egyszer ellenzékbe kerülnek.
Egyéni körzetek nem is kellenének , elég lenne listás szavazás, és minden párt a valós társadalmi képviseletének megfelelő helyet kapna a parlamentben
Nem szabadna lehetővé tenni, hogy ilyen abszolút hatalom jöjjön létre mint ami most van!
@irongrass: Baloldal mindig lesz, na aggódj! Lehet ha 2014.-ben nem nyernek , még jobb is lesz nekik 2018-ra...
Ha nagyon sok szavazó megy el szavazni 2014-ben , akkor a fidesz győzelem veszélybe kerülhet, hiába a gyenge ellenzék
Nem szabad elfelejteni, amikor igazán sokan mentek el szavazni , 2002-ben és 2006-ban a Fidesz mindig vereséget szenvedett. A pártokhoz kevésbé kötődő emberek között a Fidesz nem túl népszerű! A választási regisztrációt is azért akarták bevezetni , mert rettegnek a panelproliktól...

2013.08.30. 13:20:01

@irongrass: És mégis mire keressek rá? Ha tudsz ilyet, vezesd elő, egyébként nem mondtál igazat.
.

2013.08.30. 13:22:12

@irongrass: Gyurcsány, még ha "vissza is ólálkodik", semmi vizet nem fog zavarni. Egyébként meg pont így nem kell rá szavaznod, nyugodtan szavazhatsz a másik pártra. Amúgy nem tudom, ez neked miért probléma, mert szemmel láthatóan trafikpárti vagy.

2013.08.30. 13:23:53

@irongrass: Tessék, segítek neked, ilyen nehéz volt ellenpéldát találni (a gugli a barátod, tudod):

karacsonygergely.blog.hu/2012/02/27/valasztasi_matematika_haladoknak

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.30. 13:25:05

@Darth Revan: Most szavazhatsz a libásra,aki szarházy seggében túr fültövig,sokkal jobb :D

ben2 2013.08.30. 13:27:07

"Orbánék számára rossz hír, amit a Kettős Mérce is ír: két különböző stílusú ellenzékkel kell megmérkőzni, az eddigi egyszerű üzenetek nem biztos, hogy ugyanúgy csattannak a választópolgárokon."

Ez tévedés. Az egységes ellenzéki fellépés hiánya mindig a kormányt segíti.
Pl. amint Szanyi kapitány rálicitál a Fideszre szociális téren, Bajnainak kell magyarázkodnia, hogy honnan lesz rá pénz. Ha pedig Bajnai beígéri a bankoknak a válságadók azonnali kivezetését, Mesterházynak kell behazudnia a nyugdíjasainak, hogy nem az ő kárukra teremtik elő az így kiesett bevételeket.
Ha meg elbeszélnek egymás mellett, a külföldi "támogatóiknak" kell megmagyarázniuk, hogy az ellentétes előjelű ígérgetésekből hogyan lesz tartható az államháztartási hiány.
Tök mindegy tehát, hogy együtt indulnak-e vagy külön, a "szövetséges" vállalhatatlan dolgaiért ugyanúgy el kell vinniük a balhét, mintha a sajátjuk volna. Egy közös listával és közös kampánystábbal legalább szinkronizálhatták volna a vállalásaikat és jó előre megetethették volna a törzsszavazóikkal. Most viszont szabad a gazda, mindenki azt mond, amit akar és a Fidesz ezt nyilván ki is fogja használni.
A másik probléma, hogy az MSZP és az E14 az alap konfliktusait, amik az egész egyezkedési bohózat hátterében húzódtak nem oldották fel. Nem tisztázott, hogy egy feltételezett MSZP-E14 koalícó is "az SZDSZ kormányoz, az MSZP meg lenyomja a választói torkán" felállásban zajlik-e, mint ahogyan az elmúlt 16 év ballib kormányzásainak idején történt, vagy új felállásban folytatják és ha igen, akkor milyen lesz az a felállás.
Az sem világos, hogy mihez kezdenek a baloldali és a liberális szélsőségeseikkel. Gyurcsányban pl. már jól láthatóan megbomlott valami, ha kihagyják, az lesz a baj, ha beveszik, akkor meg az. Ugyanez a helyzet az E14 kendermagos vonulatával. Hogyan adja be Mesterházy a vidéki lakossági fórumain, hogy füvezős csövesekkel akar kormányt alakítani?
A ballib oldal különböző karakterei az által akartak a 8 év elk..rás következményeitől megszabadulni, hogy a politika határszéléről próbáltak extra szavazókat szerezni és erre alapítottak alternatív mozgalmakat. Így viszont egymással inkompatibilis érdekek és habitusok kerültek egy táborba, amiből összetartó és fegyelmezett hálózatot kellene kiépíteni és működtetni. Lássuk be, hogy ez lehetetlen küldetés.
Sokszor az E14 még a saját berkein belül is képes önmagának kínos pillanatokat okozni, pl. döbbenetes volt látni Bajnai kisfiúsan ijedt ábrázatát, amikor a pride-on egy "homoszexuális előadóművész" műsora közben a színpadról üvöltött a zene, hogy "mi a faszt nézel buzi-e vagy". Na most ezt a társaságot keverve az MSZP nyugdíjas alakulataival akarnak kormányzóképes alternatívát felmutatni?
A Fidesznek kb. annyi lesz a dolga a kampányban, hogy megfelelő időzítéssel hol az egyik, hol a másik párt (szerűség) vállalhatatlan dolgaival tematizálja a közbeszédet. Ha magyarázkodásra kényszerülnek már jó, ha egymásnak ugranak, még jobb, ha hallgatnak, akkor lehet növelni az ingerküszöböt: a legjobb.
Nem látom tehát, hogy a kormányváltás szempontjából miért lenne előnyös a két párt kompromisszuma.
A saját, jövőbeli ellenzéki pozícióik szempontjából kétségtelenül racionális megegyezés született, de akkor mondják ki, hogy bocsi srácok, jövőre érdeklődés hiányában elmarad a kormányváltás, találkozzunk 2018-ban.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.30. 13:27:22

@iii: A libás seggnyaló Hanuka Geri a tényleg hiteles forrás ...

2013.08.30. 13:35:19

@Mikóka Kálmán:

1. A libázás súlyos habonyista idegdefektus biztos jele, fideszes és szélsőjobb propaganda.
2. Éppen Karácsony volt az, akit Bajnai elleni támadással szoktak illetni. És akkor vajon mit mondjunk a KDNP-ről és annak képviselőiről?
3. A nevek kifacsarása, főleg zsidókra utalóan az elmebaj biztos jele, ráadásul teljesen hamis.
4. Érvek száma nulla, semmivel nem cáfoltad a mondanivalóját.
5. Úgy van, Karácsonny Gergely hiteles forrás.

2013.08.30. 13:37:26

@Mikóka Kálmán: És? Ennél sokkal gusztustalanabb a videó elnevezése. A hozzád hasonló emberek között egyetlen perc is súlyos defektussal jár, a gyűlölet csak úgy fröcsög belőled.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.08.30. 13:38:01

Egy módon nyerhet a baloldal, ha előhúz rövid időn belül egy hiteles, fedhetetlen, szerethető, szimpatikus miniszterelnökjelöltet.
A Bajnai-Mesterházy-Gyurcsány triót közpénzből folyamatosan, aljasan, tetű módon ekézi a közmédia.
Addig el kell türni ezeket a szemeteket!

A fidesz banda sokkal aljasabb, sunyibb, szemetebb a szociknál.
Micsoda életpálya modellek, Orbán, Rogán, Pintér, Selmeczi ...óriási vagyonokat loptak, csaltak össze szinte csak fidesz pártmunkából.
Orbán sose mérette meg magát a munkaerőpiacon, csak pártkatona volt!

Menjél el szavazni és bárkire, csak fideszre ne szavazz!

Brix 2013.08.30. 13:40:36

A legnagyobb baj az, hogy nem jött létre az egységes nemzeti középerő: LMP-Milla-Szolidaritás és egy olyan E14-el , ahol Bajnai a háttérben marad.
Egy nemzeti középerő olyan embereket is meg tudott volna szólítani, akik elégedetlenek a jelenlegi kormány politikájával, de nem kérnek a 2010 előtt politikusokból
Orbánnak mennie kell 2014-ben, de nagyon nehéz feladatnak látszik a mai ellenzék számára. A baloldal egyedül nem tudja megtenni, még. A lehető legszélesebb koalíciót kell életre hívni Orbán ellen, ha sikert akarnak elérni! Ha sikerül nyerni, az első lépésnek annak kell lenni, hogy új választási törvényeket hoznak , amelyben garantálva lesz, hogy soha többet ne jöjjön létre ekkora túlhatalom, ami most van. Az Alaptörvényt ki kell dobni a kukába, és figyelembe sem kell venni, mivel a Nép nem szavazta meg, hanem egyedül a Fidesz!

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.30. 13:44:06

Hova lett 30+ komment?A szólásszabadság bajnokai cenzúrázgatnak?Csak nem

Kim Jong Un 2013.08.30. 13:44:58

"Most megteremtették a kormányváltás lehetőségét."

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Muhahahahahahahaha!!!!!!!!!

:D :D :D :D :D\\Idiotak. Nagyot fogtok koppani ti jovo tavasszal mocskos libsik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2013.08.30. 13:45:19

@ben2: Most is lesz egyeztetés a két kampánystáb között, ez megoldható. De éppen úgy az is igaz lehet, hogy míg Bajnai a racionális, szigorú vonalat képviseli, Mesterházy a megengedőbb, populista oldalt.

A kormányzás nem szerelem, ott mindig is különböző stílusú pártokat kell összehangolni. Igen, nehezebb lesz, mint a felcsúti villából kézivezérléssel kormányozni.

Azért lesz előnyös, amit már sokan elmondtak, hogy aki kormányváltást akar, az két felfogás, két stílus, két ember között választhat. Ezzel többeket lehet megszólítani. Aki nem akar kormányváltást, annak meg nem mindegy? Kormányzati propaganda így is, úgy is lesz és van, aki elégedetlen, amúgy is egyre immunisabb lesz erre. Én már csak akkor hallgatok Kossuthot és nézek M1 híradót, ha alacsony a vérnyomásom.

Bafana 2013.08.30. 13:47:27

@stadionok helyett jó egészségügyet: "A fidesz banda sokkal aljasabb, sunyibb, szemetebb a szociknál."
Ezen jót röhögtem. Nem mindegy, melyik szar a büdösebb? A zemberek leváltották a Nokiamutyit a trafikmutyira. A Tocsikmutyit a Simicskamutyira. A Cuslagg mutyit az off shore mutyira. Nem lenne jobb az egészet elzavarni? Őszintén!

Brix 2013.08.30. 13:50:25

Hová lett a többi hozzászólás? Cenzúra van?

BigPi 2013.08.30. 13:50:58

@Brix: "Nekünk éppen nem az angolszász"

Teljesen egyetértek veled. A közvetlen választásokat, pedig meg kellene hagyni helyi szinten. Ellenben ott, pedig el kellene törölni a listás képviseletet. Legfeljebb bizottsági szinten szabadna figyelembe venni a pártok eredményességét.

Igazán nagy gondnak látom, hogy még mai napig nem adott választ a közélet arra kérdésre, hogy a kormánynak kit is kel képviselnie? Kormánya az "parlamentnek"(országnak) van, egy pártnak(pártszövetségnek), vagy valójában a köztársasági elnök bárkit kijelölhetne?

Én személy szerint még az 5%-os küszöböt is aggályosnak tartom, mert a szélsőségek így is betudnak kerülni, de a hatalom koncentráltabb lesz.

Emlékszem a 2002-es választásra, amikor bent a szavazat számlálóknál mindenki azon izgult, hogy nehogy két párt rendszer alakuljon ki, mert abban mindenki egyetértett, hogy az itt a demokrácia halála lenne.
Ez az előválasztásos rendszer a két pártrendszeres megoldáshoz visz minket közelebb.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.30. 13:51:03

@Brix: ez a bla-lib sajtószabadság és demkrácia,ami nekik nem tetszik azt törlik :D

Bafana 2013.08.30. 13:54:05

@iii: Remélem nem oly rég a Napkelte (sokak szerint Pártkelte) című KÖZszolgálatin futó műsortól is elrókáztad magad. Avagy Kálmál SzOlgát sem tartod egy BBC normának.

ben2 2013.08.30. 14:34:36

@iii:

Pont ez a lényeg: mindegyik párt törzsszavazója megmaradhat a saját favoritjánál. Ezzel viszont nem lehet mozgásra bírni a bizonytalanok tömegét, hanem csak az ellenzéki szavazat maximalizálást teszi hatékonyabbá.
A kettő között az az óriási különbség, hogy a bizonytalanokat akkor lehet mozgósítani, ha van a kormánynak egy egyértelmű, elkötelezett és hiteles kihívója. Ilyenkor a bizonytalanok meggyőzhetők, hogy érdemes részt venni a politikában, mert érdemi változást várhatnak cserébe.
Egy személyes érdekek mentén töredezett, egymással is vitatkozó ellenzék, ami csak az orbángyalázásban találja meg a közös hangot, de világos jövőképe, kialakult koncepciója nincs, ráadásul a frontemberei a 8 év elk..rás alatt hiteltelenné váltak nem fogja megmozdítani a bizonytalanokat.
Az ellenzéki szavazat maximalizálás lényege ezzel szemben pont az, hogy a jelenleg mért közvélemény kutatási eredményeket képesek legyenek a gyakorlatban szavazatokra váltani, akár más szavazói bázisok elvesztésének árán is. Ez racionális döntés azok számára, akik eleve esélytelenek a kormányváltásra. Így pl. a Jobbik nyíltan provokálhat szélsőséges megjegyzésekkel, mert csak azokat riasztja el, akik amúgy sem szavaznak rá, ellenben a saját szavazóiban tartani tudja a lelkesedést. Ugyanakkor belátható, hogy ilyen politizálással lehetetlenség gyűjtőpárttá válni.
Az MSZP és az E14 most stratégiát váltott: 2014-re kb. feladták a kormányváltás illúzióját és mentik a menthetőt. Az egyéni körzetek felosztásával megtették a kötelező gesztust az összefogást propagálók felé, ezen felül viszont semmit. Az MSZP a szoci törzsszavazók kegyeiért fog küzdeni, az E14 a neoliberális értelmiséget próbálja aktivizálni, a bizonytalanokat meg leírták, mint veszteséget.

unionista (törölt) 2013.08.30. 14:36:02

ezzel budapestet alighanem megnyeri magának az ellenzék. de országosan semmire sem lesz elég.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.30. 14:49:06

@stadionok helyett jó egészségügyet:
"Egy módon nyerhet a baloldal, ha előhúz rövid időn belül egy hiteles, fedhetetlen, szerethető, szimpatikus miniszterelnökjelöltet."

Ilyen ember a világon nem létezik, mert ha valaki hiteles és feddhetetlen lenne, az nem szerethető, nem szimpatikus a prolik számára, míg ha szerethető, szimpatikus, akkor nem lehet hiteles.

s 2013.08.30. 15:07:55

@Brix: Én olyanról eddig még nem nagyon hallottam, hogy egy kormányon lévő párt előre megmondta, hogy nyerni fog, és aztán az úgy is lett.
Olyan gyakrabban fordult elő, hogy ellenzékből mondta azt, hogy nyerni fog, és teljesült a jóslata. A kormányzó pártokkal szemben eleve van az embereknek egy rossz érzése, mert minden szart, ami van hozzá kötnek. Ezen kívül eléggé idegesítő az a pökhendi mantra, hogy de mi nyerünk, mert csak.
Persze tudom ,hogy minden bokszoló ezt mondja meccs előtt : "kinyírlak, kisköcsög, szétzúzom az agyadat, úgy elverlek, hogy az anyád sem ismer rád" Mindegyik. Ehhez képest az egyiket véresen tolják ki az arénából. Akkor gyakran elgondolkozom, hogy talán csak magát akarta meggyőzni. Mindenesetre harcba menni így kell. Ha nincs önbizalom, oda se menjél. De azért túlzásba sem kell esni. Mert nagyon komikus lesz a végén.

s 2013.08.30. 15:25:47

"A mai megállapodás után látszik, hogy nem lett „egy a tábor, egy a zászló”, ahogy ezt Orbán a jobboldalnál meghirdette."
Az a királyság divatja. Demokráciában máshogy megy. Ott megnézik ki a jobb, és az nyer.

"S nem utolsósorban: lesz miniszterelnök-jelölt is. Igaz, csak akkor, ha sikerül győzni 2014-ben, de hát épp arról szól 2014, hogy győzniük kell."
Azon a kapun akkor megyek át, ha majd odaérek. - tartja a bölcs mondás. Minek előre agyalni azon, hogy ki lesz a jelölt, ha nem is nyernek. A választóknak adott üzenet a lényeges. Az lesz, akire többen szavaztok. Ha orbánra, akkor az lesz.

"Mindezzel Bajnaiék nagyot kockázatnak, hiszen a támogatottságukat most feleannyinak mérik, mint a szocikét. Kockáztatják azt is, hogy nem érik el a 10%-ot, de a pártot választó szavazók között már most is majdnem megvan ez, s küzdeni pedig muszáj."
Spartacus leszúrta a kedvenc lovát. Azt mondta, ha nyer, akkor lesz jobb lova is, ha meg nem nyer, akkor nem lesz szüksége lóra. Nem lehet folyton csak számolgatni. Itt most nem. Fel kell venni a páncélt, kézbe kell venni a fegyvert, és menni előre . . . Számolni lehet később is. A kocka el van vetve.

kulcsar2011 2013.08.30. 15:42:16

@Bafana: "egy szóban össze lehet foglalni"

Kicsit részletesebben a 18. perctől:

www.atv.hu/videok/video-20130829-bajnai-gordon-es-mesterhazy-attila

s 2013.08.30. 16:27:22

"A miniszterelnök szerint 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás esztendeje, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz."

Látunk ebből valamit?

"Varga Mihály: 2013 a fordulat éve lehet"

Ez eredetileg már az emelkedés éve volt. Mi a fasz ez már megint?
Szerintem ezek az évek a jó bor, a jó csattanó maszlag, a jó látnokzsálya, a jó varázsgomba évei lehettek. Akik ezeket rendre túladagolták maguknak - és a környezetüknek - egy rózsaszínű és lilás ködben szemlélik a valóságnak a bódult tudatukig elhatoló foszlányait. A kormány mikrokefáliával élő tagja fel sem fogják, hogy mi a retkes faszt hazudoztak már össze-vissza. Húzzatok már el anyátok véres picsájába, gyengeelméjű kretének. Fasznak rontjátok még mindig itt a levegőt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.30. 18:29:32

@doggfather:

Politikailag szövetség, jogilag nem.

Egyébként a PM eleve nemlétező szervezet, tegyük hozzá. Hozzá képest KDNP egy komoly párt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.30. 18:31:08

@Brix:

Ez nem új szabály, ez mindig így volt 1990 óta, azaz ebben nem Fidesz a hibás.

Darth Revan 2013.09.04. 11:06:54

@Mikóka Kálmán:
Bajnaira fogok szavazni, remelem tuleled a sokkot.


süti beállítások módosítása