Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Bújócska Matolcsyval és a számokkal

2012.07.20. 15:37 - Fidelio

Hétfő óta itt tárgyal az IMF, Matolcsy pedig szabin. Vagy mégsem. Varga Mihály szerint ugyanis „fennáll annak a lehetősége, hogy miniszteri találkozó is lesz”. 

Nem hiányoljuk mi Matolcsyt tárgyalásról. Önmagában az ötletparádé után, amit a tranzakciós adó (csekkadó) kapcsán előadott, nem lehet komoly ember számba venni. (A várható bevételek 120 és 500 milliárd között ugrándoztak, végül az állam jól megadóztatta saját magát is: az MNB-t, Kincstárat). A tündérmeséit speciel kedveljük.

De mégiscsak érdekes, hogy előkerül-e: hiszen ő a miniszter, aki hazánkat képviseli az IMF Kormányzótanácsában.

Matolcsy_MekkMester.jpg

A legfontosabb, amit Varga Mihálytól megtudunk, hogy az IMF/EU-tárgyalók még semmi nem mondtak. Tájékozódnak: egy hét alatt 50-55 megbeszélés.

„Amíg a tárgyalásokon hivatalosan is el nem hangzik, hogy mit kínál az IMF, addig van mozgástér”. – mondja őszintén Varga. Két terepen igyekeznek kihasználni a mozgásteret. Egyrészt abban, hogy mi mennyi. Mekkora lesz a várható növekedés és a hiány.

„Mégis abból tudok kiindulni, ami a jövő évi költségvetési törvény fő számaiban van.” – próbál biztos pontot találni Varga, de valljuk be, nincs könnyű dolga. Nyilván az IMF-esek is tudhatják, hogyan „talált” Matolcsy a költségvetés parlamenti vitája során hipp-hopp 300 milliárd !! forint bevételt: miután Orbán bejelentett egy jól hangzó 300 milliárdos lazítást.

Próbál Varga némi mozgásteret megőrizni Orbán kedvenc témáinál is. A főnök – aki szintén szabadságát tölti – korábban „kizártnak tartotta, hogy a tranzakciós adóból engedjen Magyarország”. Varga itt is az Országgyűléssel érvel: „a magyar kormány nem engedhet ilyen kérdésekben, hisz az a feladata, hogy a parlamenti döntéseket végrehajtsa”.

Aki látta már a NER-t működni, az tudja: egy új törvény pillanatok alatt végigszáguld a parlamenten: képviselői indítvánnyal, sürgős eljárásban, és hála a kétharmadnak. (Egyszer döccent meg a kétharmad szekere, a KDNP ellenállásán: a képviselő urak és hölgyek fizetésének mérséklésekor.)

Más szempontból most is láthatjuk a NER működését. Varga Mihály, aki alapjában korrekt szakember, szemrebbenés nélkül beletolja az olvasók képébe ezt az érvet, hogy a kormány tehetetlen, hiszen az Országgyűlés döntött. (Már benne ott munkál egy kis Szijjártó.)

Ezek után, hogy jobban lássuk a mozgásteret, Varga kijelenti: „vannak olyan kérdések, amelyekről van parlamenti döntés, de a megvalósítás a kormányra van bízva, ebben van mozgástér”. Akkor ez így hogy?

Ipi-apacs, zajlik a bújócska. Vagy ez már az itt-a-piros-hol-a piros?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr484668291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.07.20. 19:23:27

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata s...

Trackback: Honnan lehetett tudni, hogy Fellegit kirakják az IMF tárgyalódelegációjából? 2012.07.20. 19:20:45

Abból az árulkodó testbeszédből, amit a miniszterelnök várójában készült lentebbi képen elemezhetünk. A kép Fellegi Tamás, Varga Mihály, Matolcsy György és Simor András toporgását örökítette meg. Január hatodikán a jegybankelnök kérésére ült össze Simo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.20. 17:17:27

röhelyes ez fidesz!

miért nem mehetett úgy tovább minden, ahogy eddig? hiszen minden jó volt! kaptuk a hiteleket, költöttük a hiteleket, mindenki boldog volt! a magyar kétpofára habzsolta a hiteleket. most meg? csak a bizonytalanság van!

úúú imf, segíts meg minket!!! erősiccsed a cucilizmusunkat!

jááj valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki majd megmondja!

hajrá magyar értelmiség! várd a parancsokat amiket teljesíteni kell!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.07.20. 17:23:00

"a kormány tehetetlen, hiszen az Országgyűlés döntött"
Ha a kormány annyira tehetetlen az Ogy döntésével szemben, akkor miért a kormány képviselője tárgyal az IMF-fel és miért nem az Ogy-é?

Kopi3.14 2012.07.20. 18:01:33

Varga agyon rosszlóra tett vikiékkel.

Asakura Hao 2012.07.20. 18:21:37

@endike: mi van NERtárs, bal lábbal keltél? :)

papaci 2012.07.20. 18:40:26

hányinger az egész brigád

kifordított nagyanyó 2012.07.20. 20:17:33

Hát ha matolcsit nem látják,biztos engedékenyebbek lesznek.
Jaja.Nincs mozgásteretek.Anyátokat.

poor 2012.07.20. 20:44:13

endike · etyekfilm.hu 2012.07.20. 17:17:27
Hogy hihet valaki ennyi baromság után a Pávának?


süti beállítások módosítása