Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Egyesült állami szerepek

2011.12.01. 22:38 - Fidelio

Nem szerencsés nap nekünk ezt a december 1-je. Kilencvenhárom éve ekkor mondta ki az erdélyi románok „nemzetgyűlése” a Romániával való egyesülést. Azután az Antant-hatalmak oda is ítélték mind a 26 vármegyét – nemcsak, a román többségűeket. Szóval, óvatosak lehetnénk az egyesítésekkel, legalább ezen a napon.

Ma este a mi országgyűlésünk igyekszik nagyvonalúan egyesíteni két történetet: a volt állampárt bűnét a szocialisták mai történetébe fonná bele. Van hozzá egy erős kapocs, ugyanis annak idején az MSZP lett az állampárt vagyonának örököse. A Fidesznek állított is az ügyhöz illő vezérszónokot, Wittner Máriát.

 

14 másodperc után érdekes felsorolás következik
 
A csata kemény, a szocik küzdenek. Ezt tanácsolná nekik Villon is – épp abban a művében, amelynek címe stílszerűen „Ballada a parlamenthez”.
Rögtön az elején azt írja: „Most, hogy a bitó árnyékában állok, / a parlament eszéhez apellálok.”
Majd a végén: „Ezért, ha a zsaruk a nyakadra hágnak / az urak előtt ne fogd be a pofádat.” A vita ennek megfelelően zajlik, az MSZP szónoka épp a volt állampárti Fidesz-politikusokat sorolja.
 
Hagyjuk is a parlamenti vitát, mert van egy másik egyesítés is, ami úgy tűnik, kezd jellemző lenni a Fideszre: magukban egyesítenek különböző állami szerepeket.
Tavaly kezdődött, amikor kiderült, hogy nem sikerül a költségvetési hiányt megemelni – általános vélekedés szerint ezt maga Barroso magyarázta el magának Orbán Viktornak. Megszületett a döntés, hogy az előző kormány csontvázakat hagyott a szekrényekben, majd ehhez a megállapításhoz megkeresték a tényeket. Nem volt könnyű, Varga Mihály először másfél százaléknyi csontvázat talált (a hiány tehát 3% helyett 4,5% lett), majd sikerült majdnem 7%-ot teljesíteni.
Azóta is dübörög az utólagos igazságkeresés. Idén ősszel már jogszabályba is belefoglalták a csontvázakat, történetesen a 2010-ről szóló ‚zárszámadási‘ törvénybe. Nem akármilyen ötlet ez. Jöhet a későbbi korokban akármilyen országgyűlési többség, megpróbálhatja ezt eltüntetni, de hiába. Mert mit lehet hatályon kívül helyezni egy zárszámadási törvényen, amely eleve a múltról (az elmúlt évről) szól?
És ezzel elkövetődött a szerepzavar. A törvényhozás lement csontváz-kutatási bizottságba. Írhattak bármiféle indokolást a törvényhez, akár hozzá csatolhatták Vargáék vizsgálati anyagát, attól az a törvény nem más, mint egy politikai szócsata.
 
Ezt sikerül ma este felülmúlni. Merthogy most jogi vádakról, elévülhetetlen bűnökről van már szó, nem költségvetési százalékokról. Vádat emelnek, ítéletet fogalmaznak meg, és – ebben biztosak lehetünk – ezt el is fogadják. Egyszerre vádlóként, egyszerre bíróként, és mindezt törvényhozóként.
Ami a dolog jogi tartalmát illeti, arról olvasható egy jó kis írás a Galamuson. „Való igaz: a szocialista párt a megalakulásakor az egykori állampárt jogutódjának nyilvánította magát, konkrétan vagyoni tekintetben. Erre nézve most az az érv hangzik el, hogy ha a vagyonból részesedett, akkor részesedjen a felelősségből is. A szofisztika gyönyörű példája. Mert igen, aki részesedik a vagyonból, az felelősséggel tartozik – a vagyonért, mi másért?! … A megörökölt pártvagyonnal egyszer már elszámolt, az illetékes intézmények ezt akkor tudomásul vették és jóváhagyták.”
 
No, ez az a pont, ahol óvatosságot javasoltunk volna Orbán Viktoréknak. Mert a pártvagyonok története nem ott zárult le a harmadik köztársaságban, hogy a szocik megtartottak jónéhány párthelyiséget, és benyújtottak egy számszaki dokumentumot. A többi párt értelemszerűen kapott ingatlant. Hogy annyit-e amennyi a szociknak maradt, arról akkortájt vitatkozgattak, majd a közvélemény, ha kicsit figyelt is erre, napirendre tért fölötte.
Két esetben volt balhé pártingatlan körül: a kisgazdák időnként gyepálták, perelték egymást, hogy kié legyen a pártszékház. A másik kínos ügy, hogy a Fidesz eladta a frissen kapott pártszékházat (az akkor még ellenség MDF-fel együtt), és kicsit megforgatta a pénzt. Nem emlegetnénk tehát a „bűnös pártvagyont”.
Erről nemrég részletesebben írt Debreczeni József, de ez már egy másik sztori. Ne egyesítsük a mai történettel. 
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr303430191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása