Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Megvalósul Mikola álma?

2010.10.20. 06:38 - eroica

A Fidesz most szavazati jogot akar adni a magyarországi lakhellyel nem rendelkező határon túli magyaroknak. Ez azért érdekes, mert a választás előtt a Fidesz egyértelműen azt üzente, hogy a kettős állampolgárság nem jár majd szavazati joggal. A 2009-es törvényjavaslatuk sem adott volna ilyen jogot, a javaslatot azzal vontak vissza, hogy nem akarják, hogy 2010-ben ez kampánytéma legyen. 2010. március 23-án pedig a Fidesz alapítója és fő külügyese, Németh Zsolt a párt külpolitikai koncepcióját ismertetve leszögezte: "mindezzel nem járna választójog".

A választások után pedig a magyar választójog hátrányaitól óvta a határon túliakat Répássy Róbert:
"Bár elvileg lehetséges lenne, a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak. Ha a más országokban élő magyarok szavazati jogot kapnának, akkor leértékelődne a lakóhelyükön nekik járó választójoguk. Ez gyengítené ottani parlamenti képviseletüket, márpedig a budapesti országgyűlés nem fogja tudni megoldani az ő minden problémájukat. A kettős állampolgárság csak Magyarországon jelent jogokat vagy kötelességeket. Az állampolgár lakhelyén a másik - például román vagy szlovák - állampolgárság az irányadó."

Nem tudom, hogy ez a pálfordulás mit jelent. Tudatos hazugság volt-e, amely nem a határon túliak iránti jószándékról, hanem hatalmi manőverről tanúskodik? Vagy egyszerűen ennyire csak eszközként tekintenek rájuk, hogy még koncepciójuk sem volt? Az viszont biztos, hogy Orbán 2006-os bizalmasa, Mikola István meglehetősen "gyakorlatias" érvekkel érvelt a kettős állampolgárság mellett.

Ez pedig nem sok jót sejtet.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr452385033

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Határon túliak választójoga 2010.10.26. 09:47:26

Ma Magyarországon képviseleti vagy parlamentáris demokrácia van, azaz közvetett módon, a képviselők által érvényesül a népfenség elve, vagyis, hogy minden hatalom a népé. A választás rendszere teremti meg a képviselők legitimációját, azaz a választás s...

Trackback: Választójogot a határon túliaknak? 2010.10.20. 13:13:30

 Bizonyára hallottál arról, kedves Árpád, hogy a Fidesz berkeiben újra felmerült az a lehetőség, hogy a határon túli magyaroknak az állampolgárság mellé szavazati jogot is adjanak. Egyelőre még nincs teljesen kidolgozva a koncepció, nem tisztázott...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.10.20. 21:09:37

Nincs aggodni valo. 4 ev mulva minden jozanul gondolkozo, adozo magyar allampolgar kulfoldi lesz, igy ok is kapnak valasztojogot, leszavazzak a francba a narancsokat, es ha az orszag elheto lesz, majd visszajonnek. Egyszeru dolog ez :)

szemi90 2010.10.22. 16:21:57

Szerintem meg minden Magyarországon nyaraló külföldi turistának kellene szavazójogot adni, hiszen a magyar politika nagymértékben befolyásolja a nyaralásának minőségét.


süti beállítások módosítása