Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbántól privatizált milliárdokat Garancsi, a Videoton tulajdonosa?

2010.09.18. 06:08 - eroica

Címkék: orbán korrupció privatizáció forint milliárd elnök videoton oligarcha hernádi zsolt grupo milton kovács bence jános garancsi istván

Garancsi István bróker, nagyvállalkozó minimum százmilliókat fektetett be a Videotonba. Orbán kedvenc csapata a 2007-es csődhelyzet óta szépen talpraállt, a nyáron egyes hírek szerint 2 millió euróért vett játékosokat (ez a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat óta ez már 570 millió forintot jelent).


Garancsi és Hernádi 200 millióért vette meg a 18 milliárdért privatizált céget.

Úgy tűnik, hogy a kapcsolat mégsem csak a sportról szól. S lehet, hogy Garancsi nem annyira önzetlenül segíti Orbán kedvenc csapatát.

Garancsiról ugyanis már korábban is lehetett hallani. 2001-ben ő szerezte meg a CD Hungary Kft.-t. A Budapest legszebb helyein fekvő diplomataingatlanokat birtokló és hasznosító állami céget az Orbán-kormány idején az ÁPV Rt. értékesítette, mégpedig az OTP által alapított Magyar Ingatlan Befektető Kft. részére 18,2 milliárd forintért (az átlagos négyzetméterár nem érte el a 150 ezer forintot).

Az árat sokan túl alacsonynak tartották, mivel olyan értékbecslés is rendelkezésre állt, amely 30 milliárdra taksálta a CD Hungary ingatlanvagyonát. A támadások felerősödtek, miután kiderült, hogy a vevő ripszropsz túladott a CD Hungary Kft.-n: 200 millió forintért a Garancsi István és Hernádi Zsolt által 20 milliós alaptőkével létrehozott Szinva 2001 Kft. tulajdonosa lett.


Orbán meccset néz Csányi "offshore" Sándor és Hernádi Zsolt oligarchák társaságában.

Garancsi – aki a bonyolult üzleti konstrukciót kidolgozta – akkor nem állt a nyilvánosság elé, az ügylet hátterét firtató kérdésünkre most is csupán annyit mondott: az állam nem a diplomataingatlanokat, hanem az azokat kezelő céget privatizálta, amelynek a tulajdonában ugyan valóban értékes ingatlanok szerepeltek, ám ezeknek a többségét a magánosítás előtt súlyos adósságokkal, kötöttségekkel terhelték meg.

 

Mellékszál 1: A Videotont most tavaszig évi 300 millió forinttal támogatta, a sávolyi és pátyi beruházásról elhíresült Grupo Milton. A cég vezetője Kovács Bence János, idén tavaszig, állandó vendégnek számított a fehérvári VIP-páholyban.


Kovács Bence János Grupo Milton vezető Orbánnal Madridban.

Mellékszál 2: Orbán kedvenc csapata 2002-ben még az Újpest volt. A Magyar Fejlesztési Bank állami pénzből, segítette százmilliókkal a lilákat.

A Videoton és az Orbán focikör

A miniszterelnök Csányi Sándor, Hernádi Zsolt és más oligarchák társaságában gyakran látható a Videoton díszpáholyában. Azonban nem merül ki ennyiben az együttműködés. Garancsi alatt a Videoton és Orbán felcsúti Puskás fociakadémájával is szoros kapcsolatot alakított ki. A Videotonnál a szakmai munka irányítása 2007 óta dr. Mezey György feladata, akit a tulajdonos sportigazgatóként az elsők között szerződtetett, tavaly nyáron pedig a tréneri teendőket is rábízta. A közelmúltig Mezey doktor irányította a felcsúti Puskás Akadémia szakmai munkáját is.

Az együttműködést aztán tavaly tavasszal egy két évre szóló megállapodással fűzték szorosabbra. Az Orbán Viktor által alapított akadémia legtehetségesebb diákjainak – külföldre igazolásuk előtt – a Videoton első csapatában kell szerepelniük, ezenkívül több korosztályos bajnokságban is Videoton–Puskás Akadémia néven közös csapatokat indítanak. A székesfehérvári együttesnek azért előnyös a szerződés, mert bérleti díj fejében rendszeresen használhatja a felcsúti komplexum világszínvonalú létesítményeit, köztük a műfüves fedett tesztcsarnokot.

A cikk Népszabadság és a Pepsifoci anyagainak felhasználásával készült. A milliárdos ingatlanügyletről a Magyar Narancs írt alaposan.

 

FRISSÍTÉS: „Orbán Viktor április 18-i hatállyal egy évi időtartamra megbízta Garancsi Istvánt a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti feladatok ellátásával". A Kerékpárosklub elnöke, vagy a Critical Mass egyik főembere nem hallottak Garancsiról és kerékpárhoz való kapcsolatáról. Bővebben: Kerékagy.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr902304601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.09.18. 17:32:41

féltékenyek
és nagyot mondók
Kósa a világrengetö euro erösítö

Megdobbent 2010.09.20. 02:28:18

A viki nagyon is szep ember. Ugyetlen, de szep!

roczky 2010.10.31. 14:10:39

Orbán bármit megtehet. Az ügyészség - mióta Polt Pétert tette meg főügyésznek - Orbán végrehajtó hatalma. Mindig is azt teszi, amit a vezér kiagyal. Így tesznek tönkre embereket, így válik Orbán kivégző osztagává. az ügyészség nem feltárja a fidesz ügeket, hanem eltakarja! E!z nálunk a demokrácia!

Kemotox 2010.11.08. 12:31:39

Nem értem a problémát!
Az állam eladta 18,2 milliárd forintért az OTP OTP által alapított Magyar Ingatlan Befektető Kft-nek, aki tovább adta 200 millióért a CD Hungary-nak.

Ki bukott ezen az üzleten és ki nyert?
Nyert a magyar állam (18,2 milliárd Ft-ot)
Vesztett az OTP Rt. 18 milliárdot!

Miért is baj ez a cikk szerzőjének?
Főljön ez miatt Csányi feje! Mi (állampolgárok) jól jártunk! Egyébként sem biztos, hogy az OTP bukott a dolgon, hiszen az OTP és a CD Hungary között millió meg egy megállapodás lehetett az ügylettel kapcsolatban, amelyhez azonban már ezt követően nincs közünk. Meg hát kit is érdekel egy-két anarchistán kívül.

Noxin 2010.11.13. 18:11:37

@Kemotox:
Ahol 30 milliárdos ingatlanvagyonról van szó, ott nem nyert az állam 18 milliárdot, hanem bukott 12-őt.
Ha aztán azt ráadásul 200 millióért adják tovább, na az kifejezetten érdekes, hogyis mondjam akár adócsalásnak is lehetne hívni, hiszen az eladó ennyi veszteséget írhat jóvá.

imres 2013.10.06. 12:48:35

Aranyosak vagytok. Ha a Fidesz van hatalmon, egyből megtanultok hellyel-közzel számolni. Ha a rablóbanda, rögtön elfelejtitek még az egyszeregyet is.
:)

Orbán a magyar nép ópiuma! 2013.10.06. 17:23:46

@imres:
Te is aranyos vagy.
Ha a ti vagytok hatalmon, akkor ez nem baj, viszont ha a másik fél, az máris hazaárulás!
:)


süti beállítások módosítása