Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Stumpf volt kabinetfőnöke: Mi lett veled István?

2010.07.26. 06:40 - Fidelio

Címkék: orbán fidesz stumpf istván alkotmánybíró kinevezés kancellária miniszter

Kerék-Bárczy Szabolcs, Stumpf István volt kabinetfőnöke szerint Stumpf alkalmatlan alkotmánybírónak, ráadásul hazudik jogi tanulmányairól is. (Stumpf MSZMP-tagsága mellett a Hazafias Népfront utolsó alelnöke is volt. Apósa Horváth István a pártállam belügyminisztere volt).

"... Istvánnal sokat beszélgettünk az évek során Magyarország helyzetéről, a nemzetközi környezetről és arról, hogy ha lehetőség lenne rá, milyen irányba lehetne és kellene kormányozni hazánkat. Természetesen ismertem a hátterét, a nyolcvanas években betöltött közéleti szerepét, de ennek ellenére vagy éppen ezért értékeltem alternatív utakat kereső magatartását, tanulni vágyását és tettrekészségét. Úgy láttam, hogy osztozunk a liberalizmus és a nyugati konzervativizmus hagyományainak tiszteletében. ... a Fidesz 1998-as győzelme után Stumpf felkért, hogy legyek a kabinetfőnöke.



Utólag belátom, hogy némi naivitással vetettem bele magam a munkába. Meg voltam arról győződve, hogy lehetősége nyílt Magyarországnak arra, hogy a legjobb szabadelvű-konzervatív hagyományokra alapozva végrehajtsa azokat a reformokat, amelyek hazánkat végleg lehorgonyozzák a Nyugat mellett. Belátom, tévedtem.

Sokkoló volt, hogy amikor még kinevezésünk előtt, 1998. június 17-én Bártfai Béla leendő miniszterelnökségi közigazgatási államtitkárral, annak kocsijával Stumpf lakására hajtottunk, Bártfai jelentőségteljesen közölte velem, hogy most az a feladatunk, hogy anyagi értelemben is behozzuk azt a hátrányt, amit a kommunisták negyvenéves regnálása során elszenvedtünk.

Hasonló megjegyzéseket Istvántól és a Fidesz számos ma is prominens vezetőitől hallottam akkoriban, ám hajlamos voltam ezt a friss kormányzati hevület számlájára írni. Néhány hónap alatt azonban kénytelen voltam belátni, hogy illúziót kergettem: Orbán kormányzásának alapvető célja és lényege volt a jogszabályokkal és az adófizetők pénzével való gátlástalan, „kreatív” gazdálkodás. Ebben a miniszterelnök minden részletre kiterjedő irányító, kancelláriaminisztere pedig kezdeményező és csúcsvégrehajtó szerepet játszott.

Ma már láthatjuk azt, amiről akkor nem akartam elhinni, hogy az Orbán-kormány leglényege lenne, ám amit azóta Debreczeni József több munkájában is bemutatott: a Fidesz kifejezetten abban volt érdekelt, hogy saját oligarchikus rendszerét építse ki. Ehhez gyártott ideológiát, ehhez használta föl a hitet, a vallást, a nemzeti érzést, és ehhez rendelte hozzá a kormányzat minden föllelhető eszközét.

Egy esztendő után távoztam a Miniszterelnöki Hivatalból, és lényegében megszűnt a kapcsolatom Stumpf Istvánnal.

Most olvasom, hogy alkotmánybíróvá választása előtt miket mondott a parlamenti bizottsági meghallgatásán. Egyrészt saját Fidesz-kötődését azzal védi, hogy az amerikai alkotmánybíróság funkcióját betöltő Legfelsőbb Bíróság tagjait is pártpolitikai alapon nevezik ki. Nos, aki az amerikai rendszert a magyarhoz hasonlítja, az nem is az almát, de a gőzmozdonyt veti össze a körtével. Az amerikai és a magyar közjogi rendszer ugyanis gyökeresen eltér egymástól.

Magyarországgal ellentétben Amerikában komoly hagyománya van a fékek és ellensúlyok rendszerének.

Egy demokrácia minőségét jól mutatja, hogy nem feltétlenül kell mindent jogszabályban rögzíteni, a közösség mégis megköveteli az átláthatóságot, a tisztakezűséget és a jogkövető magatartást. ...

Nálunk sokkal komolyabb a szabályozott, formai kritériumrendszere annak, hogy kiből lehet alkotmánybíró, és Stumpf István nem felel meg ezen kritériumoknak. A parlamenti alkotmányozó többség azonban a „nemzeti együttműködés rendszerének” keretében semmibe veszi a törvényt, és így szavazza meg őt alkotmánybírónak. Stumpfnak nincs bírói gyakorlata, soha nem dolgozott jogászként. A közjog magas szintű ismerete előnyére válik egy vezető köztisztviselőnek, ám ezzel még nem lesz valakiből jogtudós, ahogy egy matematikából szigorlatozó közgazdászból sem lesz matematikus.

Stumpf István Pintér Sándor olajmaff főrendőrrel

A törvényesség legfőbb őreként egy alkotmánybírónak nem célszerű valótlanságot állítania, márpedig Stumpf ezt tette, amikor kijelentette, hogy jogot tanult a Harvardon. Súlyos csúsztatás az is, ahogy a magyar és az amerikai legfelsőbb bírósági/alkotmánybírósági rendszert és kinevezési gyakorlatot összeveti. Az ilyetén hitelvesztés egy demokráciában már eleve alkalmatlanná tenné a jelöltet egy ilyen fontos tisztség betöltésére.

Mi lett Veled, István?

Miért tör olyan pozícióra valaki, amire nem alkalmas, holott bizonyítottan elismert a saját szakterületén, így élhetne a közösség által elismert, tartalmas és gazdag életet is? Miért nem elégszik meg a tekintélyes társadalomtudós azzal a pozícióval, amit a tudományos és üzleti életben elfoglalt?

Valószínűleg azért, mert nincsenek jogi korlátai, és nincsenek erkölcsi gátlásai. Mert az általa csodált főnök-miniszterelnök ezt a rendszert építette ki – a segítségével.

Amerikában vagy Svédországban nem feltétlenül szükségesek minden részletre kiterjedő jogszabályok, fékező erők és plakátokon hirdetett jelszavak ahhoz, hogy az emberek önmaguk igényeljék és betartsák a magas szintű demokratikus játékszabályokat. Magyarországon vagy Oroszországban a formális jog lehetővé tenné azt is, hogy akár skandináv típusú jogállamban éljünk, mégsem élünk abban.

Egykori barátom, Stumpf István döntéseit sajnálom. Alkotmánybíróvá emelését azonban a demokratikus Magyarország elleni támadásnak veszem. Újabb nagy lépéssel távolodunk a rendszerváltozás demokratikus eszményeitől, és rohamlépésekben közelítünk a putyini féldiktatúra felé. Vajon meddig asszisztál ehhez az ország?"

A bejegyzés a nol.hu-n megjelent "Mi lett veled Stumpf István" című írás szerkesztett változata.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

97 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr482176176

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a baj a Fidesz káderpolitikájával? 2010.07.26. 17:15:12

Nem az a baj, hogy a Fidesz saját embereit nevezi ki. Hanem, hogy sokszor nem megfelelő a jelöltek felkészültsége, szakmai háttere. (Fotó: MTI) Úgy látszik, a közvélemény kezdi megszokni a Fidesz káderpolitikáját, jelölési gyakorlatát, vagyis a...

Trackback: A megfelelő ember V. : alkotmánybíró(k) végzettség nélkül 2010.07.26. 12:50:10

Bár a konkrét apropót ezúttal is a FIDESZ szolgáltatja, de most nem csak nekik szól a kritika, hanem az összes korábbi parlamenti pártnak. A FIDESZ Stumpf Istvánt, Orbán egykori mentorát, tanácsadóját, miniszterét alkotmánybírónak jelöli (aki valószínű...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.07.26. 16:20:23

a gonosz törpe azt hiszi mindent megengedhet magának, de a végén pórul fog járni. stumpfnál százszor alkalmasabb embereket is találhatott volna (pl az ellenzék jelöltjeit szakmai alapon zétényi, mészár), de nem beülteti a saját embereit mindenhova, leszarva a törvényeket. orbán húzz a fenébe

eleve lehetetlen 2010.07.26. 16:24:20

Olyan országban, ahol ennyi hülye van, a demokrácia sajnos életképtelen. Ide bizony putyini féldiktatúra kell, nincs azzal semmi gond.

eleve lehetetlen 2010.07.26. 16:26:14

Mondjuk az, hogy a Stumpfot megteszik alkotmánybírónak, azért az egy kicsit tényleg durva.

fedélzeti kompót 2010.07.26. 16:27:03

nyugi már, most a másik bagázs lop. ne félj, te nem fogsz sorra kerülni

Várúr 2010.07.26. 16:28:20

@M&Ms drazsé:
Mondd kispajtás, a pártok eddig kiket ültettek az alkotmánybíróságba? Legutóbb az mszp pl. egy volt pécsi besúgó párttkárt. Még perre is ment a történésszel, miszerint az ő jelentései nem besúgások, mivel a Pártnak írta, nem a BM-nek...

MCMLIX 2010.07.26. 16:32:04

Elvtársak! Ez van, ezt kell szeretni.
(Eddig is ez volt...)

Majd a következő választáson lehet szavazni.

gitáros 2010.07.26. 16:32:47

@Várúr:
Mondd, droidka, esetleg ténybeli cáfolatod is lenne az elmondottakkal kapcsolatban, vagy a "nem az a lényeg, mit mond, hanem az, hogy ki mondja" elvét követed?

Halihó 2010.07.26. 16:34:25

@Várúr: Tehát a fidesz sem jobb, mint az mszp. akkor meg minek kormányt váltani?

Várúr 2010.07.26. 16:36:46

@gitáros:
Droid te vagy, meg aki felelőtlenül a világra konstruált. Ténybeli cáfolatom magas neked (Stumpf a jogi egyetemen magántanár, a Harvardon valóban jogot tanult, nem tetőfedést, Kerék közönséges kirúgott hazug, stb.) Járd ki a faiskolát, utána hajts lombot.

Várúr 2010.07.26. 16:38:29

@Halihó:
Úgy látszik, nem neked és a hozzád hasonlóknak szól a kormányváltás. Lehet rinyálni. Ha számodra mszp/fidesz egyforma, maradj a kapanyélnél.

genyamagyar 2010.07.26. 16:39:05

Dehogy tanult jogot a Harvardon...hazudik!

genyamagyar 2010.07.26. 16:40:05

@Várúr: Te mondtad hogy egyforma, te hivatkoztál erre! Szembeköpöd magad? Ez olyan fideszes attitűd.

EMU 2010.07.26. 16:41:00

Az Alcsúti Tájékoztatási Hivatal majd lekapcsolja az ilyen nyomorultakat, akik így nyilatkoznak meg akik ezt közzé is teszik. Nem sokat kell már várni a megvalósult nemzeti álomra, minden a fidesz maffia kezében lesz, internetet is lakapcsolják, azt szevasztok parasztok, nem fogtok ti itt ugatni...

genyamagyar 2010.07.26. 16:41:34

Az értelmesebb lett volna, ha a kutyámat javasolja Orbán alkotmánybírónak. Még az is értelmesebb lett volna ennél a komcsinál.

Várúr 2010.07.26. 16:46:35

@genyamagyar:
Le nem írtam, hogy "egyforma". Mellesleg: "még értelmesebb lenne" ha mondjuk téged kutyának javasolna Orbán. Bár nemtom, beválnál-e...

genyamagyar 2010.07.26. 16:48:17

@Várúr: Ezt írtad:

"Mondd kispajtás, a pártok eddig kiket ültettek az alkotmánybíróságba? Legutóbb az mszp pl. egy volt pécsi besúgó párttkárt."

Ezt a párhuzamot vontad, látod hogy megszívtad! Most akkor kotrás innen!

EMU 2010.07.26. 16:50:08

MSZP és Fidesz között nincs különbség. Pénzéhes, dilettáns, hatalommániás gazemberek gyülekezete mindkettő. Viszont hogy melyik számít szervezettebb bűnözői körnek, azt mindenki döntse el maga, de mintha mostanában valahogy gördülékenyebben és kevésbé megkérdőjelezve mennének a dolgok...

Várúr 2010.07.26. 16:50:53

@genyamagyar:
Szerinted Stumpf, az egyetemi magántanár azonos a volt besúgóval. Na, ez a te mércéd, az enyém, hogy téged sem ártana nyilvános fórumokról kitakarítani. Bár felőlem maradhatsz. Legalább tudom, hol a szemét.

csi szi 2010.07.26. 16:58:41

@genyamagyar: Miért, eddig kik voltak alkotmánybírók? Bihari Mihály, akit ismét megválasztottak, miben volt alkalmasabb? Vagy a fazon, aki Ungváryt beperelte? Ugyan már.

csi szi 2010.07.26. 17:03:10

"a Fidesz kifejezetten abban volt érdekelt, hogy saját oligarchikus rendszerét építse ki."

Ja, hát ez van. Ki mit gondolt, talán lehet enélkül sikeresen kormányozni Magyarországon? Ellenpéldának ott van a 90-94-es MDF-kormány, amelynek sem ereje nem volt megakadályozni az MSZP-vel összefonódott körök gazdasági hatalmának kiépülését, sem szándéka igazán (mert hogy fehér kesztyűs úriemberként akartak politizálni a fair play jegyében.. hát a Fidesz meg valóban nagyon nem ezt teszi).

genyamagyar 2010.07.26. 17:05:53

@Várúr: Te érvéltél azzal, hogy "de az mszp is...."
Ebből nem tudsz jól kijönni! :DDD

genyamagyar 2010.07.26. 17:06:45

@csi szi: Nézd, ha a fidesz ugyanolyan alkalmatlan embereket választ be mint az előző politikai kurzus, akkor kár volt megválasztani őkat...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:07:07

@Várúr: "Mondd kispajtás, a pártok eddig kiket ültettek az alkotmánybíróságba? "

kerdezd a fideszt, akkor ok voltak ellenzekben, ok jeloltek oket..:-)

mert akkor meg ugy volt;-)

genyamagyar 2010.07.26. 17:08:18

@csi szi: Tehát oligarchiák szükségesek a sikeres kormányzáshoz? Akkor mi baja is volt Orbánnak az mszp oligarchiákkal?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:09:05

@Várúr: miert?
van stumpfnak biroi gyakorlata?

mert sehol nem irtak, hogy nem tanult jogot. azt irtak, hogy nincs biroi gyakorlata. ami egy alkotmanybiro esetben elegge fura...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:09:48

@genyamagyar: "Akkor mi baja is volt Orbánnak az mszp oligarchiákkal? "

hogy nem neki, csanyinak es szelesnek tejelnek, hanem leisztingereknek...:-D

Devil 2010.07.26. 17:09:50

Na csak tiszta forrasbol:
hu.wikipedia.org/wiki/Stumpf_Istv%C3%A1n
Tanult a Harvardon, de azt nem irjak hogy jogot tanult-e, vagy hogy a jogon belul melyik szakteruletet.
Foglalkozott allam- es jogelmelettel, de nem ugy tunik hogy ez lenne a fo profilja, vagy evtizedes gyakorlata lenne. Evtizedes gyakorlata inkabb politologiabol van.
Nem csak Kerék-Bárczy Szabolcs mondja hogy nem felel meg, masok is - akkor ok is hazudnak mind? Sot, nem csak politikusok hanem alkotmanybirok is?
atv.hu/cikk/20100720_eb_4_halmai_gabor?source=hirkereso
www.fn.hu/belfold/20100716/lmp_szerint_stumpf_nem/

tölgyes 2010.07.26. 17:19:21

Sajnos ez egy tipikusnak tekinthető MDF szöveg... a bukottak dühével átitatva.

sofalwy 2010.07.26. 17:20:06

Ennek a blognak az a baja, hogy olyan ember írására alapozza Stumpf cincálását, akinek a nevét se hihetjük el. Mint kívülálló, hogyan hihetném el ennek a politikai szédelgőnek az írását, aki a hazai közélet egyik leggyalázatosabb alakulatának, a kései mdf-nek lett meghatározó alakja. Talán ha jobb dokumentumokat, hihetőbb tanúkat tetszene felvonultatni, akkor elgondolkodhatnánk azon, hogy a kiváló politológusnak mi szüksége volt arra, hogy ezt a furcsa váltást megélje. Na de ehhez tessék mán szellemileg beszámítható közvetítőket találni kérem!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:21:48

@sofalwy: tehat ha cafolni nem tudod a leirtakat, akkor megprobalod ellehetetleniteni a forrast..?:-)

mert mondjuk azt elhiszem, hogy kurva nehez a fent leirtakkal vitatkozni...:-DD

loláb 2010.07.26. 17:27:59

Kerék Bárczy Szabolcs annyira kétségbe van esve a jövőjét illetően, hogy a népszabadságban ír semmivel soha alá nem támasztható állításokat.

Hát, ő tudja, hol képzeli el a politikai jövőjét.

sofalwy 2010.07.26. 17:28:28

@az igazi Sipi: már csak az a kérdés, hogy mit fogadunk el forrásként!

Gatinho 2010.07.26. 17:28:33

Kit érdekel ki volt Stumpf apósa?

Hajrá Fidesz! :)

Devil 2010.07.26. 17:32:09

@sofalwy: Stumpf alkalmatlansagat masok is allitjak, Halmai Gabor alkotmanyjogasz es az LMP is (es objektive te magad is utanajarhatsz a kerdesnek).
Az interju egyeb allitasait tekintsuk velemenynek - eleg vegignezni mit csinalt 8 eve a Fidesz, es most mit csinal hogy mindenki eldonthesse igaz-e.
Ja - a Fidesz eloszor hithu liberalis part volt, aztan hirtelen megkonzervativosodott... melyik arcuk volt hazugsag?

Mikola56 2010.07.26. 17:33:42

Végüs is Néro is megtette konzulnak a lovát...
Lehet hogy egyszer még a narancshorda nagy kánjának is állítanak szobrot a hálás IQ nukuk..

tölgyes 2010.07.26. 17:36:53

Ezzel az írással az az igazi baj, hogy olyan helyzetekre hivatkozik, amikről magára valami adó ember még akkor se beszél szívesen, ha az elkerülhetetlen...Mondjuk, ha egy bűncselekmény tanúja.. akkor beszél, de a bíróságon.. De ez a mentünk és ő akkor azt mondta meg amazt.. ez nagyon ciki...nem bizonyítható.., de ami még nagyobb baj: rossz izlésre vall.

Ráadásul, ha valaki politikai állást vállal és neki akkor az a szöveg nem tetszett, miért fogadta el az áűllást, akkor elvárható lett volna tőle, hogy azt mondja:KÖSZ NEKEM EZ AZ ÁLLÁS NEM KELL, MERT ÉN NEM ÉRTEK VELETEK EGYET...de miután kiesett a pikszisből, akkor így nyifog...???? STÍLUSTALAN!!! Szánalmas.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.07.26. 17:39:50

@Mikola56: A lovát Caligula nevezte ki, te IQnuku.

tölgyes 2010.07.26. 17:39:53

@Devil: Az a Halmai állítja, akit vagy három alkalommal találtak alkalmatlannak az AB tagságra...akit épp most tettek ki az OVB-ből.. Ottani alkalmatlanságát, csak az nem látta, aki nem nézte a TV-t.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:41:41

@tölgyes: es a fent leirtakat tudod cafolni a hiszti utan, hogy "marmegipintbatjnjakszegenyfideszt!"?:-DDDDD

ki kicsoda 2010.07.26. 17:42:17

se vár, még kevésbé úr!

... csak egy s(tojás)nyaló! Az MSZMP KB tag és akkori belügyminiszter - főrendőr - veje Stumpf mint jogász is röhej, nem még alkotmánybíró, de ez csak röhej, mert a barátjuk, a III/III-as operatív tiszt Horváth Józef, az előző Orbán kormány NBH-jában műveleti igazgatóhelyettes volt, az ellenzéki időszak árnyék titkosszolgálatát vitte - Új Defend ZRT - ma pedig nem szégyelltek az NBH- ból AVH-t csinálni, aminek ismét ez a nagyszerű ember műveleti igazgatóhelyettese lehet, csak nem a polgári, hanem a katonai titkosszolgálatoknál.

Biztos rólad is tudnak valamit, hogy ilyen lendületesen nyalsz, hát tedd, mert megérdemled!

sofalwy 2010.07.26. 17:42:35

@Devil: A forrás megítélése kérdés továbbra is. Az általad említettek már mindenképpen kompetensek KBSZ-hoz képest, csak éppen a Fidesz politikai ellenfeléhez sorolhatók mindketten.
Egyébként fentebb nem azt vitatom, hogy kérdés-e Sumpf alkalmassága. Azt kifogásoltam, hogy egy valószínűleg sértődött, feltűnni vágyó figura irományára nem szabad alapozni ilyen vitát. Sajnálatos a Népszabadság elfogadta egy ilyen kvalitás indulatait.
Egyébként ebben a helyzetben Stumpf maga nyilatkozhatna arról, hogy miért is vállalta és hogy látja megfelelését a kritériumoknak.

Mikola56 2010.07.26. 17:42:51

@Devil:
Naaaa melyik is? Anna iidején a pápa látogatását cápalátogatásnak gúnyolta, ma az első sorban űl a Bazilika előtt a magyarok nemzeti ünnepén.
Akkora magyar, hogy mást kioktat magyarságból Gyermekei neve? Ráchel, Sára,...

Na ennyit a következetességről, tisztességről és a szilárd világképről...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:42:57

@Füredi 2.0: na jah, de a schmitt pajabol lett mar koztarsasagi elnok..

hany kedvenc lova volt caligulanak..?:-)

sofalwy 2010.07.26. 17:44:54

@Rókakígyó: Mondjuk a kialakult helyzetben maga Stumpf.

sofalwy 2010.07.26. 17:51:44

@az igazi Sipi: Ahogy újjáépült Orbán vezetői struktúrája, láthattuk, hogy lényegében a régi emberei kerülnek ugyanazokra a pozíciókra, melyeket 2002-ben elhagyni kényszerültek. Csak Stumpf helye nem látszott a struktúrában. Már-már azt gondolhattuk, hogy a háttérben marad tanácsadónak. Aztán jött ez a lehetetlen megoldás.

Mikola56 2010.07.26. 17:52:09

@Füredi 2.0:
Igazad van, tévedtem!
Némi mentségemre szolgáljon egyrészt, hogy viszont nem is akarok római történelmet, netán római jogot tanítani...
Másrészt az összevetésben Néró a jobb hasonlat mivel a gyújtogatás már folyik...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.07.26. 17:56:48

@sofalwy: nekem egyebkent nem is az a legijesztobb, hogy egy maffiozo kezebe kerult a rendvedelmi szervek es titkosszolgalatok, hanem az, hogy meg o a legertelmesebb az egesz kromanybol...

sofalwy 2010.07.26. 18:05:25

@az igazi Sipi: A hazai politika minden pártja küzd azzal, hogy alig talál minőségi kádert. Ezek híján "ami van, az van". Ez nem csak a Fidesz gondja. Néz végig egy parlamenti napot a tv-ben. Annyi nyelvtani hibát, annyi slamposságot, ami ott előadásra kerül, sok fantáziával lehetne csak műsorba szerkeszteni. Ott meg megy magától...

kalevaleez 2010.07.26. 18:06:23

most egy kicsit meg vagyok sértve

programozó végzettségem is van, részt vettem több jogi információs adatbázis felépítésében is. több ügyvéd, bírónő barátnőm is volt, az egyiket el is vettem, évekig sok tapasztalatot gyűjthettem mellette és többször jártam harvard zöld gyepén.

és szép is vagyok :))))

hát miért nem én lettem az alkotmánybíró, vagy köztársasági elnök, ha már ekkora hiány van? :)))))))

az a baj, hogy ezek után már csak ennyit érnek ezek a tisztségek. ahova a fityisz beteszi a kezét, szarrá válik, és most még tapsolnak is nekik.

sofalwy 2010.07.26. 18:07:23

Na erre én is betoltam egy durva nyelvtani hibát: helyesen: nézz!

Mikrobi 2010.07.26. 18:10:52

@gitáros: Mondd, droidka, Kerék Szabolcs írt ténybeli cáfolatot Stumpf harvardi tanulmányairól?

Mikrobi 2010.07.26. 18:13:18

@Devil: A wikipedia mióta megbízható forrás? Csak nem te írtad a szócikket?

Devil 2010.07.26. 18:18:06

@tölgyes: Nem csak o allitja, hanem az LMP is, es konnyen magad is meggyozodhetsz arrol hogy de facto megfelel-e a kovetelmenyeknek: elolvasod Stumpf eletrajzat es az alkotmanybiroi jeloles torvenyben foglalt kovetelmenyeit, en itt talaltam meg oket:
pszicho.btk.ppke.hu/diakelet/segedanyagok/jog/ALKOTM%C1NYB%CDR%D3S%C1G.doc
Az egyik kriterium hogy egyetemi TANAR legyen, de Stumpf "csak"egyetemi DOCENS, tehat nem erte el a megfelelo fokozatot (se nem az MTA doktora)
A tudomanyos fokozatokrol itt olvashatsz:
hu.wikipedia.org/wiki/Beoszt%C3%A1s_%28fels%C5%91oktat%C3%A1s%29
Na errol ennyit.

Devil 2010.07.26. 18:22:00

@Mikrobi:Megnezheted az ELTE-s adatlapjat is, ha a Wikinek nem hiszel.
Valami jobbat talalj ki...

Devil 2010.07.26. 18:24:32

@Mikrobi: A harvardi tanulmanyokrol keveset tudni, de nem is lenyegesek. A lenyeges kifogasokat sokan sok helyen leirtak mar es te magad is utanajarhatnal ha akarnal.

csi szi 2010.07.26. 18:29:59

@Mikola56: Na, azért maradjunk meg a tényeknél. Elég nagy fordulatot vett, de a cápalátogatást a Magyar Narancs írta, ahogy arra az urban legendre sincs bizonyíték, hogy maga OV kiabálta volna hogy térdre csuhások a parlamentben. :)

devadel 2010.07.26. 18:32:20

stumpf egyértelműen komisszárnak ment az alkotmánybíróságba. ez érthető, megtanulták sztálin elvtárstól. rendben.

amit nem értek, hogy lehet az, hogy nem mondott le testületileg az egész alkotmánybíróság azonnal. na ez már baj.

önként hajtunk fejelt a zsarnokságnak.

balfék 2010.07.26. 18:37:49

A jogi egyetemen is lehet nem jogot tanítani Semmi köze a joghoz Stumpf-nak.
Csak azt nem tudom, miért hitelesebb egy volt komcsi, aki ma a FIDESZ seggét nyalja?

Hungeralien 2010.07.26. 18:39:45

@Várúr: "Harvardon valóban jogot tanult, nem tetőfedést"

www.szazadveg.hu/files/alapitvany/Stumpf.Istvan.oneletrajz.pdf

Ebben az áll, hogy "Harvard University, Kennedy School of Government,George
Washington University, Graduate School of Political Management"

Végülis ha a jogot egyenlővé tesszük a politikai vezetéssel, akkor tényleg jogot tanult. És miért ne tehetnénk egyenlővé???

Hungeralien 2010.07.26. 18:42:57

Egyébként meg IGENIS BENNE VAN az önéletrajzában hogy "1984 óta bíró". Igaz, a felesége.

devadel 2010.07.26. 18:44:32

@Hungeralien: viszont az is ott van, hogy felesége 84 óta bíró. tehát VAN bírói gyakorlata.

naugye :-)

Hungeralien 2010.07.26. 18:47:48

@devadel:

Kívülről-belülről ismeri a bírói szakmát!

dei · http://erdei.aplus.pl 2010.07.26. 18:50:35

Én is nagyon sajnálom Stumpfot, furcsa, hogy ilyen gátlástalan senkiháziként végzi.
De ami sokkal szomorúbb, az az alkotmánybírák hallgatása. Cinkosok között a némák.

moncayo 2010.07.26. 18:59:33

Anno az MSZMP két és fél fele szakadt, egy egyik fele (MSZP) lenyúlta a lóvét, a mások fele (FIDESZ) csak 1998-ban jutott a pénzeszsákhoz. (A fél a hülye Munkáspárt, akinek csak a Marx jutott). Nekem senki se mondja, ahol Pozsgai (MSZMP PB? KB tag) és Strumf (MSZMP tag, apósa az egyik ÁVO-s) írja az alkotmányt, hogy az nem MSZMP. A Horn-Szekeres-Szili-Gyurcsány vonal volt a light-osabb, az Orbán vonal a keményebb. Talán még Biszku elvtárs is belép a csapatba.

vakvarju 2010.07.26. 18:59:38

@Devil: Sosem volt liberális párt. A Fidesz volt a KISZ titkárok utódpártja és ma is az. Stumpf a Harvardon tanult. Na és? Rajta kívül nagyon sokan tanultak és tanulnak a Harvardon, de nem mindenkiből lett MSZMP-s párttag és a Hazafias Népfront alelnöke.

vakvarju 2010.07.26. 19:01:48

@csi szi: Mert ahhoz is gyávák, hogy ezt bevallják!

tintamin 2010.07.26. 19:15:10

Nem ez a lényeg!
Hanem az, hogy akkor EZ MOST ULTI VAGY BETLI???

EZ FONTOS!!!

MiKeyRuLeS 2010.07.26. 19:15:29

@ki kicsoda: na ez az, nemcsak a végzettség, de a kommunista múlt sem elég arra, hogy a mai magyar politikától messze kergessék ezt az embert?

Mateahos 2010.07.26. 19:17:18

"Ma már láthatjuk azt, amiről akkor nem akartam elhinni, hogy az Orbán-kormány leglényege lenne, ám amit azóta DEBRECZENI JÓZSEF több munkájában is bemutatott.........."

Ezen hangosan felnevettem.DEBRECZENI JÓZSEF???!!!WTF!Azért egy mesemondónak nem köllene mindent elhinni uraim.Jó hogy nem Kende??!!!Már csak Ő hiányzik.
Fidesznyikként mondhatom hogy nem biztos hogy Stumpf alkalmas alkotmánybírónak, majd meglátjuk.De ez a bezzeg mi is csak lopunk duma Kerék-Bárczy Szabolcstól több mint 10év után eléggé erőltetett.Miért nem írta ezt le hamarabb?Volt rá 8 éve.Innentől fogva egy kirúgott ember sértődött írása.Kedves Népszabadság!Várom a következő múltból felbukkant "hiteles" forrásukat.Ennyire szét estek Önök?

gaga 2010.07.26. 19:21:22

Végülis ah a jelölt a 'jog' kifejezést 'j' betűvel írja és nem 'ly'-al, akkor tökéletesen alkalmas alkotmánybírának, amennyiben a párttagkönyve egy jegyű számmal kezdődik.
Gondoljunk a feledhetetlen emlékű Elena Ceausecu vegyész akadémikus asszonyra innem a szomszédbul:))))

jog-ász 2010.07.26. 19:22:06

nem csak stumpfnak nincs biroi gyakorlata. ha jol tudom 1990 ota nem volt még valodi biro alkotmánybiró..mind tudosok, egyetemi tanárok voltak.

jog-ász 2010.07.26. 19:24:53

@gaga: gondolod igy végzi majd valaki??na az forradalom volt ha jol emlékszem..

tölgyes 2010.07.26. 19:46:50

@az igazi Sipi: Én elhiszem, hogy ön a JÓ Visinszkij féle jogelveket vallja: bizonyítson az akit megvádoltak.. Ez aztán se Bucharin, se Tuhacsevszkíj elvtársaknak se sikerült:)

tölgyes 2010.07.26. 19:48:52

@Devil: Ismeri bizonyára az és, is vagy közti különbséget. Az majd megoldja a nehézségeit.

balfék 2010.07.26. 20:02:10

@Mateahos: Talán csak azért, mert most választották meg alkotmánybírónak. Eddig úgy ítelte meg nincs miért szólnia.

Goompah 2010.07.26. 20:19:36

@sofalwy: Nem nyelvtani, hanem helyesírási hiba az! Az "annyi slamposságot, ami ott előadásra kerül" kínkeserves irodamagyar szenvedő szerkezete meg inkább nyelvhelyességi hiba.

Goompah 2010.07.26. 20:23:07

@sofalwy: "hogy kérdés-e Sumpf alkalmassága"

Nem tudom, elírás vagy szándékosan írtál Sumpfot, de találó.

Mózsi bá (törölt) 2010.07.26. 20:35:43

Szegény Szabolcs. Sehol sem volt jó politikusnak. Sehol sem volt jó jelöltnek. Az mdf-ben igen. Természetesen ő kapott az alkalmon és nagy gerincesen egy olyan úgynevezett "jobboldali" párt színeiben lett jelölt, ahol Horn Gyula pénzügyminisztere volt a favorit. Gratulálok a döntéshez. Munkásságát elnézve... no comment. Mi lett veled Szabolcs? Ezek után miként mersz kritizálni bárkit is? Szerencsétlen... Tényleg sajnálom.

Mateahos 2010.07.26. 20:39:34

@balfék: A lopásra gondoltam.Csak most zavarja?hm....

Látnok14 2010.07.26. 20:47:05

Szomorú ez, úgy ahogy van.
Csöbörből vödörbe esett az ország.

Lesz itt még balhé, ha kiderül hogy hanta volt a szövegek nagy része.
Legfeljebb O.V. nem fog olyan hülyén megszólani, mint Ferencünk.
De hát ilyen ország ez.

2010.07.26. 21:02:41

Hogy nem csodálkozom ezen? Restaurálják a Kádár rendszert, oda meg kell az akkor hiteles és igazi jó háttérrel rendelkező elvtárs. Gyurcsányt is csak azért utálják, mert igazai rivális volt a placcon.

Stumpf=szánalom.hu

Devil 2010.07.26. 21:37:40

@tölgyes: NEM egyetemi tanar es NEM az MTA doktora es NEM gyakorlati jogasz... akkor megis hol felel meg? Egyeb eszrevetel? De ha megis talasz valamit, legyszi azonnal irj az LMPnek is, nehogy hazugsagban maradjanak miattad!!!
@vakvarju: En erre a liberalis izera maskepp emlekszem, lsd. a papai latogatas elleni kirohanas, de az egesz arculatuk nagyon fiatalos, szabadsagparti volt. Hogy KISZtitkatok partja volt az nekem nem akkora gond (legalabbis kisebb gond mint az alszentseg, a kepmutatas es a hazudozas) mert a KISZben sok reformer volt kozvetlenul a rendszervaltas elott akik tenyleg mast akartak - es nekem ez a lenyeg, hova mennek es nem az hogy honnan jonnek ( epa.oszk.hu/00000/00022/00608/19238.htm )

gorcsev54 2010.07.26. 21:39:16

@Várúr: Én nem tudom ki hazudik de valaki igen! És én sem tartom alkalmasnak, de nem köpködök.És úgy is az lenne akit Viktor király akar,legalább is amíg király.De minden királyságnak egyszer vége,ha másképp nem akkor a király halálával-aztán marakodnak a trón örökösök.

Devil 2010.07.26. 21:42:08

@tölgyes: A bukottak dühéről mindig a Fidesz majdnem megnyert valasztása jut az eszembe, amikor a nemhivatalos propagandájuk a "valasztasi csálasoktó"l volt hangos... talan meg maguk is elhittek. Hogy valaki ennyire csak a sajat gőgjének éljen, hát szánalom volt látni mit muveltek....
Persze most az OVBt is helyretették, adjak ötleteket hogyan lehet egy jó kis kampánycsend-sértéssel visszaélni?

Rob67 2010.07.26. 22:50:44

Csak visszajöttek a komcsik :)
Kisz titikárok, Hazafias Népfront elnökök, miniszterhelyettesek, Oxfordi száműzöttek, na meg a Pozsgay cucu.
Kádár Jani bácsi most jól érzi magát: az öröksége jó kezekben van... megint.

Master Yoda 2010.07.30. 04:57:08

Annak ellenére, hogy Stumpf kinvezhetősége több sebből is vérzik semmi értelme őt kigolyózni, biztos találnak valakit aki megfelel a kritériumoknak és egyben bármit átnyom amit a FIDESZ akar. Sokan vannak még Viktátor seggében, majd csak előhúz valakit..

Master Yoda 2010.07.30. 04:57:08

Annak ellenére, hogy Stumpf kinvezhetősége több sebből is vérzik semmi értelme őt kigolyózni, biztos találnak valakit aki megfelel a kritériumoknak és egyben bármit átnyom amit a FIDESZ akar. Sokan vannak még Viktátor seggében, majd csak előhúz valakit..

Secnir 2010.07.30. 15:23:55

Ez az MSZP milyen ügyes!!!

Be akart tolni egy belső embert az AB-ba, de tudták, hogy az ÖDESZ nem szavazná meg. Ezért az egyik tag (látszólag) belépett az ÖDESZbe, majd erőteljes nyelvcsapásokkal széthajtotta OV seggét, az meg berakta az AB-ba.
Nem semmi!
Oszt majd jól meglepődik, mikor Stumpf (pfff) fogja visszadobni a törvényeket vigyorogva :-)

őszintén:
nem tökmindegy, hogy ki van az AB-ban? ha van egy necces törvény (kormányhatározat stb.), azt Schmitt úgysem fogja átadni az AB-nak.
Dupla szűrő, ügyes húzás.

Az alkotmánybírák elmehetnek hosszú szabira azt hiszem.
Csak úgy juthat hozzájuk el egy vétó, ha a népből valaki összegyűjt 50e aláírást, és eljuttatja hozzájuk.
De ahhoz meg gyűjtögetni kell, aluljárókban álldogálni, azt meg a Pintérék elviszik, az aláírt íveket meg elkobozzák.
Viszlát demokrácia...

trendo+ 2010.07.31. 05:40:50

@sofalwy: Stumpf évek óta dolgozott azon, hogy kialakítsa a maga "független elemzői" imidzsét. Emiatt kisodródott a legbelső körből. Orbán zseniális sakkozói húzása, hogy alkotmánybírnak tette meg. Ez nem "lebukás", hiszen a jogászi pálya csúcsa, ugyanakkor Stumpf ambícióit is szemlátomást kielégíti. Így elegánsan távolstarthatja magát "napi kocsmán", ő már nyugdíjig mind egzisztenciálisan, mind presztízzsel jól elvan. Ráadásul annak passzoltatják át vele az RTL-részesedést is, aki a Fidesz szempontjából a leghasznosabban működteti majd azt. Oszt jónapot. A papírok, a jogászi alkalmasság meg gumicsont, nektek.

Kemotox 2010.11.08. 10:37:35

A cikk eredeti szerzője a bukott Dávid Ibolya sértődött táskahordozója egy igazi elfogulatlan forrás. Gratulálok!


süti beállítások módosítása