Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Első reakciók a Fidesz programra

2010.03.13. 05:50 - Fidelio

A Kövér László ismertette új Fidesz-program-ról egy kisebb, gazdasági vonatkozásokban hangsúlyosabb értékelés-csokor:

Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese: A Nemzeti ügyek politikája 2010 címet viselő Fidesz-dokumentum tipikus választási program, amely az eddig elhangzottakhoz képest lényegi új információkat nem tartalmaz, de ennél bővebbet vagy újabbat nem is lehetett várni.
A program érdekességét az jelenti Juhász szerint, hogy néhány nagy témakörre bontva tárgyalja a párt gondolatait, amely szerkezet arra is utalhat, hogy a Fidesz nagyobb, összevont tárcákkal képzeli el a kormányzást. Jelzésértékű lehet továbbá az is, hogy mely politikusok jegyzik az egyes részeket, hiszen nyilvánvalóan az adott személy kerül ezáltal kiemelt helyzetbe, határozza meg az adott terület fő irányát, bár azt nem lehet egyelőre kijelenteni, hogy egyértelműen a leendő tárcavezetőkről van szó - tette hozzá.

 

Kiszelly Zoltán a Fidesz-közeli Századvég alapítvány politológusa: A program leginkább egy tanulmánykötetre hasonlít, ahogy azt várni lehetett a korábbi tételeket és uniós elvárásokat ismétli, nem lezárás, hanem szintézis. Elég általános ahhoz, hogy ne adjon teret a tényeken alapuló politikai támadásoknak, legfőbb motívuma ebben az értelemben a kockázatkerülés - fogalmazott Kiszelly Zoltán politológus.

Marad a homály

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója: Többnyire valódi problémák vannak megfogalmazva a Fidesz programjában, ugyanakkor a megoldási módok homályban maradnak. A program ráadásul azt sugallja, hogy a gondok kezelése csupán politikai akarat kérdése, ez azonban nem így van - tette hozzá a szakértő.

... A szövegből tükröződő gazdaságfilozófia első olvasásra egy beavatkozó államot tükröz, illetve a proteszt-szavazatok megszerzése érdekében legfőbb üzenete az lehet, hogy a "megszorító pártokkal" szemben növekedéssel kíván kikerülni az adósságcsapdából, a növekedés motorjainak beindítása áll a középpontban - értékelte a dokumentumot a GKI szakértője.

Álláspiaci illúziók

A részletes programpontokról szólva Karsai elmondta: az irányok jók, a konkrétumok ugyanakkor nyitott kérdéseket hagynak. Többletként például illuzórikus az egymillió munkahely teremtésének célja, ami nettó értelmezésben éves átlagban százezer új állást jelentene, bruttó értelmezésben pedig a munkaerőpiaci adatokat illetően továbbra is meghatározó, az új állások mellett mennyi régi szűnik majd meg.

A foglalkoztatottság növelésénél a képzetlenek és a felsőfokú végzettségűek számára kínálkozó lehetőségek szétválasztása hatékony eszköz, igaz, a megvalósítás pontos részletei itt sem derülnek ki.

 Mádl Ferenc is írt ajánlást a programhoz

Nyugat-európai forintkamat?

A fizetési fejezetben az alapkamatok "nyugat-európai szintre való" csökkentését illetően tisztázandó, hogy ez nem a kormány, hanem a mindenkori nemzeti bank hatáskörébe tartozik, s éppen a Fidesz egyik vezető gazdaságpolitikusának, Járai Zsigmondnak a regnálása alatt, az erőltetett anti-inflációs politikának betudhatóan voltak igen magasak a kamatlábak - jegyezte meg a Karsai Gábor.

A forintkamatok csökkentésére vonatkozó Fidesz-programpontnak a Napi Gazdaságnak név nélkül nyilatkozó szakértők szerint három olvasata lehetséges. Egyik, hogy a párt esetleges kormányra kerülése esetén hamar kitűzi az eurócsatlakozás dátumát és ez a tervezet a nyugat-európai szintekhez közeledő kamatkonvergenciára utal.

A másik, hogy beleavatkozik a központi bank pénzügypolitikájába, de ennek az esélye gyakorlatilag nulla a jegybanki függetlenség elve miatt [ezt az EU szabályai sem engedik].

A harmadik, hogy szabályoznák a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát, és lecsökkentenék a kamat felárakat. Az azonban továbbra sem világos, hogy az adócsökkentésre vonatkozó elképzelések mögött milyen elvonások állnak. Amennyiben nem kerül tisztázásra a finanszírozási hátterük, ez könnyen leronthatja az utóbbi néhány
hónapban az országról kialakult kedvező képet.

A kamatcsökkentésről szóló tervezet ugyanakkor feltételezheti akár azt is, hogy az ellenzéki párt tovább folytatná a fegyelmezett fiskális politikát, amely lehetőséget teremthet a további kamatvágásokra, vagy a Széchenyi kártyához hasonlítható konstrukción gondolkoznak, valamilyen állami kamattámogatás keretében. ...

 

A Napi Gazdaság gyűjtésének szerkesztett változata.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr511835799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank'Leó 2010.03.14. 00:10:19

Érdekes párt-elkötelezettségek:
- Kopp Mária, aki (egyébként kiváló) egészségkutatóként sokat ekézte a szoclib kormányok politikáját
- Mádl Ferenc, akinek közt. elnökként pártatlannak kellett lennie
- Parragh László iparkamarai elnöük, aki szakmai alapon sokat ekézte a szoclib kormányokat

soniq 2010.03.17. 09:28:39

Erőltetett anti-inflációs kamatpolitika? Inflation targeting volt, amit Járai vezetett be itthon, és Simor is ugyanezt csinálta a válságig. Sok választási lehetőségük nem volt mondjuk, tekintve az agyhalott fiskális politikát.

Amúgy én csak azon csodálkozom hogy a PC nem ment még tönkre. Ki az aki ilyen fasz elemzések után még fizet nekik? Mondjuk azért hálásak lehetünk hogy az MDF-et kiejtik a parlamentből.

Frank'Leó 2010.03.17. 13:50:31

@soniq: Ez az! Csak az inflációs cél követése volt, minden kompromisszum nélkül.
Ja, hogy közben magas kamaton kapták a vállalkozól a hitelt?
Meg hogy túlértékelt volt a forint (aki exportál, az gebedjen meg)!

Szóval a világ egy fokkal bonyolultabb, kedves soniq, néha nem ártana egynél több gondolatot észben tartani.

Ja, ez Orbánnak is eszébe jutott 2008 végén, a pénzügyi válság kellős közepén,. s még azt is megmondta, hogy mennyivel kellene csökkenteni az alapkamatot. Bravó. (Ha valamikor, ezt pont akkor nem lehetett...)


süti beállítások módosítása