Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Beszélgetés egy programmal

2010.02.22. 21:55 - Fidelio

Címkék: egészségügy mikola pesti imre

Miután Orbán az évértékelőben az egyik legfontosabb területnek az egészségügyet nevezte a Hírszerző.hu interjút szeretett volna készíteni a párt egészségpolitikusával Mikola Istvánnal. Azonban sem őt, sem a polgári körös egészségpolitikus Pesti Imrét nem engedték nyilatkozni, mert a Fidesz központilag letiltott mindenkit. A párt sajtóosztályán a közölték a portállal, hogy az egészségügyi program részleteit a 2007-es Erős Magyarország program tartalmazza, Mikola István sem tudna annál többet mondani. A Hírszerző így a Mikola Istvánnak szánt kérdésekre a programból vett szó szerinti válaszokat.

http://www.hirszerzo.hu/imgpool/41125_6.jpg

A Hírszerző.hu a programmal volt kénytelen interjút készíteni.

Hírszerző: Mikola úr, Ön az elmúlt hónapokban eltűnt a nyilvánosság elől, az egészségügyi témájú sajtótájékoztatókat már nem Ön tartja a Fideszben. Levonható ebből az a következtetés, hogy nem Ön az egészségügyi miniszterjelölt?

Erős Magyarország: Az egészség mindenkié.

Orbán Viktor évértékelő beszédében az egyik prioritásnak nevezte meg az egészségügyet, azon belül is azt, hogy emelni kell az orvosok és szakdolgozók fizetését. Milyen mértékű emelést kell elképzelni, és milyen forrásból oldaná ezt meg a Fidesz? 

Egészségügyi életpályamodellt dolgozunk ki az orvosok, az ápolók és a szakszemélyzet számára. A bérek emelésével hosszú távon megteremtjük a stabil és kiszámítható boldogulást, gátat vetünk az orvosok nyugatra áramlásának. Célunk, hogy ne kelljen többé az orvosoknak, gyógyszerészeknek és ápolóknak szégyenkezve szembenézniük a társadalommal.

A Fidesz ösztönözni fogja a háziorvosoknak szóló képzési és továbbképzési programok lebonyolítását, biztosítani fogjuk számukra a tisztes visszavonulás lehetőségét, amelynek egyik eszköze a praxis forgalomképessé tétele, másik a kiegészítő nyugdíjtámogatás, az utóbbi forrást az egészségügyi költségvetésben elkülönített alapból tervezzük fedezni.

Három évvel ezelőtt egy interjúban azt mondta, nem feltétlenül közalkalmazotti, hanem szabadfoglalkozású orvosokra lenne szükség, akik szerződéses jogviszonyt kötnek a kórházzal. Ezt még most is tartja?

Helyreállítjuk az egészségügyi dolgozók társadalmi presztízsét. Ezért különösen fontos a már megindult diplomás ápolónő-asszisztens képzés képzés kapacitásának és minőségének emelése, valamint a posztgraduális képzéshez fűződő érdekeltség megteremtése. Több ápolónőt kell kiképezni, körükben növelni kell a felsőfokú végzettségűek arányát.

Lesznek reformértékű lépéseik? Olyanok, amik ellen a szakma esetleg fellázadhat?

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség meggyőződése, hogy az egészségügyben a szolidaritás, az egyenlő hozzáférés és a méltányosság mindenkire vonatkozó elve megkérdőjelezhetetlen. Olcsóbb "nappali" és "ápoló" kórházak bevezetését, a házi gyermekorvosi hálózat kiépítését, onkológiai központok létrehozását tervezzük, felszámoljuk az ország területén a mentőszolgáltatásban jelenleg meglevő "fehér foltokat". Fejlesztjük a sürgősségi ellátás országos hálózatát és vállaljuk, hogy a mentő az ország bármely pontjára 15 perc alatt odaér. A gyógyszerek ára, illetve térítési díja legfeljebb az éves infláció mértékével emelkedhet.

A Fidesz mindig is ellenezte a magánbiztosítók belépését a piacra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár viszont nem működik sem hatékonyan, sem valódi biztosítóként.

Miként kellene Ön szerint megreformálni a társadalombiztosítást?

A biztosítási rendszer fejlesztése a következő kormányzati ciklus egyik fő feladata lesz. Mindez alapvető jelentőségű változásokat idéz elő az egészségügyben. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség támogatja a kiegészítő biztosítások újabb formáinak megjelenítését, de nem fogunk a magyar egészségügyre ki nem próbált rendszereket erőltetni. Az egészségügyi ellátás mindenkinek jár állampolgári jogon. Az önálló baleset-biztosítás létrehozásával pedig a munkaadókat a jelenleginél is érdekeltebbé kell tenni a biztonságos munkahelyek kialakításában.

Egy másik égető probléma a kórházak csődközeli helyzete. Erre milyen megoldást adna egy Fidesz-kormány? Számíthatunk kórházbezárásokra vagy ágyszámcsökkentésekre? 

Határozottan ellenezzük a kórházak átgondolatlan bezárását. Az olcsóbb egészségügyi ellátási formákat kell előtérbe helyezni. A súlyponteltolódás azonban nem jelentheti a jelenlegi vidéki kórházhálózat további területi koncentrációját, sőt az olcsóbb "nappali" és "ápoló" kórházak bevezetése a jelenleginél sokkal tagoltabb és a lakossághoz közelebb kerülő ellátást biztosít a jövőben.

A Fidesz kezdeményezésére 2007-ben népszavazás törölte el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Ön szerint tehát semmilyen formájában nem megengedhető az önrészfizetés?

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elutasítja a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Álláspontunk szerint a betegterhek növelése, az orvosokat sújtó adminisztráció bővítése, az orvos-beteg kapcsolat rombolása nem alkalmas eszköz az egészségügyi ellátórendszer nehézségeinek megoldására, sőt súlyos problémák előidézője. Fennáll a veszélye annak, hogy azok sem fognak orvoshoz fordulni, akiknek valóban szükségük lenne az orvosi segítségre. Az egyre terebélyesedő adminisztráció pedig a várólisták növekedéséhez vezet, ami újabb lendületet ad a hálapénz gyakorlatának.

Ön korábban nyíltan kiállt a HospInvest mellett, amivel nem kis felháborodást okozott a pártján belül. Megérte? 

Az egészség mindenkié.

Évekkel ezelőtt azt mondta, szabályozott keretek között be kell engedni a piacot az egészségügybe. Ma mit jelentene pontosan a szabályozott keret, és mely területekről van szó?

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség álláspontja szerint az egészségügy nem üzlet, a kórházak nem eladók. Meggyőződésünk, hogy a kórházak esetében a non-profit jellegű közösségi tulajdoni formák elterjedése és megerősítése kívánatos az európai gyakorlatnak megfelelő módon. Az állam köteles garantálni az egészségügyi ellátórendszer működését, ezért kormányra kerülve vállaljuk és érvényesítjük ezt az állami felelősséget. Csökkenteni fogjuk az állam közvetlen irányítási funkcióit. Célunk, hogy a fekvőbeteg-ellátásban az önkormányzati tulajdon legyen meghatározó, de egyre hangsúlyosabb szerepet kapjanak a non-profit alapon működő szervezetek is.

Van annak bármi értelme, hogy egy párt kommunikációs felelősei konkrétan eltiltják szakpolitikusaikat a médiaszereplésektől, nyilatkozatoktól?

Az egészség mindenkié.

Hírszerő.hu: Egy el nem készült Fidesz-interjú utóélete

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr891782408

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mutyiexport 2010.03.04. 16:44:09

Már megint az a kibaszott forgóajtó. Azt hiszi a magyar, amikor azt mondják rá, hogy ugyan később megy be a forgóajtón, de előbb jön ki, az valami pozitív jelentéstartalommal bír. Nos, ez nincs így. Történt, hogy kicsi országunk lett a legfőbb menedé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuruckergeto 2010.02.22. 22:43:17

Azért ez az Erős Magyarország dolgozat már viccesebb mint a Galla Miki!


süti beállítások módosítása