Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Önkormányzati milliók Rákay Philip cégének

2010.01.11. 15:35 - Fidelio

Címkék: fidesz önkormányzat rákay philip

Rákay Philipet a Z+-os/Viva Tv-s kultúrmisszióin kívül  a Hírtvből és tengernyi Fideszes rendezvényről ismerhetjük, kezdve a 2002-es Kossuth téri tüntetésről, ahová ő vizionált 2 millió embert. Most kiderült, hogy a kommunikációs tanácsaira is "elengedhetetlen szükség van" - nem is egy helyen. Azt már korábban tudtuk, hogy egy polgári önkormányzatban a Fidesz-közeli, offshore hátterű Helyi Témára akkor is van pénz, ha ezért egy közművelődési intézetet kell bezárni vagy közpénzből javasoltatják a kommentek tiltását. Most a Fejér megyei közgyülés fideszes elnök asszonya közölte: demagógia az önkormányzatok filléres gondjait a kommunikációra adott milliókkal összevetni. De persze Rákay Philip nem az egyetlen, akinek milliós tanácsai elengedhetetlenek. Szabó Ádám korábbi Fidesz-képviselő és Várhegyi Attila jogerősen elítélt volt Fidesz-pártigazgató szintén nélkülözhetetlen több fideszes önkormányzatban. Szalay Tamás Lajos gyűjtése, egy ajándék Philip videóval.

Sok százezres havi javadalmazásért ad kommunikációs tanácsokat – elsősorban fideszes irányítású –önkormányzatoknak Rákay Philip, a Hír TV meghatározó műsorvezetőjének cége. A Contact Media Tanácsadó Kft.-ben a nyilvános cégadatok szerint Rákay az egyik tulajdonos, mellette Csötönyi Tünde, a szintén Hír TV-s Pindroch Ferenc, illetve Szabó Ádám neve olvasható.

Szabó korábban a hódmezővásárhelyi és szegedi közigazgatásban is dolgozott, illetve képviselő volt a Csongrád Megyei Közgyűlésben 1998 és 2002 között, a Fidesz színei ben nyert mandátumot. A Népszabadság birtokában lévő szerződések tanúsága szerint a Contact Media Tanácsadó Kft. 2008-ban több mint hétmillió forintért adott tanácsokat a fideszes vezetésű Fejér Megyei Önkormányzatnak, amellyel jelenleg is élő szerződése van.

A dokumentáció szerint a Contact Media kommunikációs feladatai közé tartozik az önkormányzat „országos és helyi sajtópolitikájának kialakítása és végrehajtása”, illetve az önkormányzat „országos sajtómegjelenésének elősegítése”. A cég ezért havi hétszázhúszezer forintot számlázott ki. Érdekesség, hogy forintra ennyiért dolgozik (illetve dolgozott 2008-ban, a jelenlegi szerződésben foglalt összegről nem tudni) az APSA Tanácsadó Kft. is, méghozzá hasonló feladatkörben: ők végzik például az „önkormányzat szempontjából releváns kormányzati, politikai történések összegyűjtését és értékelését”.

Az APSA egyik tulajdonosa a már korábban említett – a Rákay-féle Contact Mediában is tagtárs – Szabó Ádám, a másik cégtulajdonos Szabó testvére. További egybeesés, hogy az APSA és a Contact Media ugyanarra a II. kerületi ingatlanra van bejegyezve.

A két cég közösen dolgozik Salgótarján fideszes polgármesterének, Székyné dr. Sztrémi Melindának is. A lapunk birtokában lévő iratok szerint a Contact Media régóta leszerződött az önkormányzattal: 2007-ben például (augusztus és december között) havi egymillió forint plusz áfát számláztak, 2008 májusa óta pedig havi hatszázezer forintot kapnak.

A Fejér megyei rendszerhez hasonlóan Salgótarjánban sem csak a Contact Media, de az APSA is kap megbízást: forintra ugyanannyiért és közel hasonló feladatért. Az APSA tavalyi évre szóló megbízási szerződését is a polgármester Székyné kötötte a céggel; a dokumentum különlegessége, hogy míg a megbízás 2009. január elseje és december 31-e közötti időszakra szól, a szerződést márciusban írták alá.

Tudomásunk szerint Rákay cége, a Contact Media több más fideszes önkormányzatnak is dolgozik, de egyéb piaci megrendelései is vannak, elsősorban kommunikációs tanácsadás. Lapunk megkereste Rákay Philipet is, de ő nem nyilatkozott, ahogy Szabó Ádám sem.

Nyilatkozott viszont Balogh Ibolya, a Fejér megyei önkormányzat fideszes elnöke, aki elismerte: jelenleg is szerződésben állnak mindkét céggel. „Szükségünk van médiaháttérre, mint mindenkinek. Nagyon jó az együttműködésünk, egyre nagyobb erővel fogunk együtt dolgozni. Például azért, hogy a sukorói kaszinóbiznisz ne indulhasson el. Ez bizalmi megbízás, Rákay Philipet korábban ismertem és örülök, hogy vele dolgozhatok” – fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogy miközben a Fidesz az önkormányzatok nehéz finanszírozhatósági helyzete miatt ostorozza a kormányt, szerencsésnek tartjae évi több millió forintért egy külső PR-cég megbízását, Balogh Ibolya azt válaszolta: demagógiával nem foglalkozik. „Az életben mindennek ára van, a természet törvényeit nem lehet megsérteni. Ha valaki dolgozik, azért pénz jár. E tevékenységre elengedhetetlen szükség van.”

Íme egy kis videó Philip korábbi "tevékenységéből":

Fenyvesi Gábor, Salgótarján fideszes alpolgármestere a Népszabadságnak azt mondta: a város tanácsadói kerete „nem került feltöltésre”, egy négy-öt fős kabinet foglalkoztatása többmilliós kiadást jelentene, az említett cégek megbízása sokkal olcsóbb. „Nagyon elégedettek vagyunk a munkájukkal. Az idei költségvetésünk még nincs kész, ezért nem tudtunk egyelőre szerződést hosszabbítani velük 2010-re”, tette hozzá. Fenyvesi Gábor kérdésünkre elmondta: nem közbeszerzési eljárás során választották ki a cégeket, ez a polgármester egyéni elbírálása volt.

Nem Rákay Philip vagy Szabó Ádám cége az egyetlen, amely fideszes önkormányzatokkal áll szerződésben. Korábban több sajtóhír szerint a hűtlen kezelés miatt korábban felfüggesztett börtönre ítélt Várhegyi Attila, a Fidesz egykori pártigazgatójának cégét több fideszes önkormányzat is foglalkoztatja, Nógrád megye után ők nyerték el például a hódmezővásárhelyi önkormányzat közbeszerzési, városmarketingre kiírt pályázatát, de a nemrég fideszes irányítás alá került Pécs önkormányzata is hamar szerződést kötött vele.

A Hírszerző.hu legutóbb arról írt, hogy Várhegyi cége Dombóváron is megkapta a marketingfeladatokat. A hírportál úgy tudja: Várhegyi tavaly ősszel alakított másik cége, a Myself Consulting is szerződést köthet a dombóvári önkormányzattal. Patay Vilmos, a település fideszes polgármestere a Hírszerzőnek azt mondta, Várhegyi volt pártpozíciói és a dombóvári megrendelés között semmilyen összefüggés nincs, „a döntésben az egyik fő szempont Várhegyi korábbi városvezetői munkája volt Szolnokon”.

Ehhez kapcsolódik, hogy Várhegyit épp szolnoki városvezetői munkája miatt vitték bíróság elé és ítélték el nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, miután bebizonyosodott, hogy 154 milliós kárt okozott Szolnok önkormányzatának. Várhegyi egyébként korábban az ATV-nek nyilatkozva visszautasította, hogy pénz szivárogna át a Fidesz kasszájába az ő cégén keresztül.

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr791663757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na végre! 2010.03.14. 12:47:52

Ha a Fidesz kormányra kerül, akkor felelniük kell azoknak, akik közpénzt loptak. Szijjártó Péter kijelentette: a választások után egyetlen adófizetőktől ellopott forint sem maradhat felderítetlenül sem Budapesten, sem vidéken, függetlenül attól, hogy N...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ucsacsu 2010.01.12. 15:58:43

filippó makulátlan,mint a frissen esett hó,mi a baj vele?

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2010.01.19. 21:14:42

Fel van osztva a piac. Esztergomban a Strategopolis osztja a tanácsokat.

Umumba 2010.01.21. 18:33:19

Gazember, gyilkos, ciganyellenes, zsidogyulolo, hazug, agybavizelo, nem zsebkendobetusszento, nyugdijjasvero, antibaloldali, antikommunista, gyurcsanyellenes, fasiszta, kutyajat a jardara szarato, melegvero, hideglangyosito, erupaellenes, amerikaellenes, izraelellenes, mint modjak meg? Hogy ilyen ember van? Remelem Gyurcsany Ferenc 2/3 -os tobbsegel megnyeri a valasztasokat es vegre megszunik az elviselhetetlen Fidesz diktatura. Es a fideszes tolvajviag megszunik, mindegyik bortonbe kerul, Magyarorszag pedig ismet fenyre derul! Eljen Gyurcsany elvtars, eljen Bajnai elvtars eljen a Baloldal, eljen a nemzetkozi banki osszafogas.
Fel-fel ti rabjai a foldnek....

Rokakoma333 2010.06.02. 18:30:47

"a izébe a cipőboltba " ez a kedvenc részem XD


süti beállítások módosítása