Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Közművelődés helyett inkább a Helyi Témára kell a pénz

2010.01.01. 23:33 - Fidelio

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézetet bezárja a fideszes megyei önkormányzat. A fideszes önkormányzati vezető szerint nem érdemes összevetni, hogy a Helyi Témára van ugyanennyi pénz. (Igaz a Helyi Témát az offshore üzletelő, Fidesz-közeli Vitézy Tamás birtokolja). A közmüvelődési intézet esete kérdésessé teszi, hogy a Fidesz valóban 30 százalékkal növelné az oktatás támogatását, igaz ott eleve nem mondtak határidőt. Cseri Péter riportja:

Népzenészek, néptáncosok, amatőr színjátszók, énekkarvezetők csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelynek aláírói tiltakoznak a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet megszüntetése ellen.

Ezzel a döntéssel lefejezték a közművelődést Veszprém megyében – így értékelte Horváth Viola, a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet igazgatója a megyegyűlés csütörtöki határozatát, amely szerint jövőre megszűnik az önálló közművelődési intézet. Az intézmény feladatait a megyei könyvtár viszi tovább, ahová az intézet nyolc munkatársa közül csak kettőt vesznek át.

Kényszerű lépésről van szó, amit elsősorban megyei önkormányzat anyagi helyzete és a kormányzati megszorító intézkedések indokolnak – mondja Talabér Márta, a fideszes vezetésű testület kulturális ügyekért felelős alelnöke, aki azt közölte: az idén 32 millió forintot költöttek a közművelődési intézet működtetésére, miközben az állami normatíva ennek az összegnek csak a harmadát biztosította. Jövőre még ez a szerény állami támogatás is tovább csökken. A közművelődésbe egyébként nem csak az intézet fenntartása tartozik, márpedig létszámleépítésre kényszerülünk a megyei könyvtárban és a múzeumban is – mondta Talabér Márta.

Először is a 32 milliós fenntartói támogatás mellé az intézet évente 20-25 millió forintos saját bevételt szerzett, elsősorban pályázati támogatásokból – állítja Horváth Viola, aki aztsérelmezi: a létszámleépítések aránytalanul sújtják az egyes területeket. Míg máshol alig néhány százalékos az elbocsátás, addig az önálló közművelődési intézményt meg is szünteti a fenntartó.

Talabér Márta elmondta: az elmúlt években többször folyt vita arról, hogy mi is az intézmény elsődleges feladata. Így például kérdéses, hogy a módszertani-tanácsadó szerepén kívül vajon rendezvényszervezéssel is kell-e foglalkoznia, amit a veszprémi intézmény vezetői szinte fő feladatuknak tekintettek. Horváth Viola arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális tárca által tavaly elvégzett szakfelügyeleti ellenőrzés szerint a veszprémi intézet az ország negyedik legeredményesebb közművelődési intézménye lett.

Az intézet megmentése érdekében megmozdultak a megyében élő néptáncosok, népzenészek, énekkarosok, színjátszók, pedagógusok, sőt határon túli kulturális szervezetek képviselői, akik petíciót írtak a fenntartó önkormányzatnak arra hivatkozva, hogy az intézmény megszüntetése súlyos csapást mérhet a gyermekés ifjúsági kultúrára, a művészi önképző csoportok működésére, a falusi hagyományőrzésre.

Talabér Márta meggyőződése szerint a közművelődési feladatokat csökkentett létszámmal, a könyvtár keretein belül is eredményesen el lehet majd látni. Arra a kérdésünkre, hogy fontosabbnak tartja-e a közművelődési intézet fenntartása helyett a Helyi Téma című jobboldali sajtóorgánum támogatását – ez a lap éppen annyi pénzt kapott az idén a megyétől, mint amennyit az intézet – Talabér Márta azt válaszolta: nem érdemes szembeállítani a két dolgot, a Helyi Téma hatékonyan mutatta be a megye tevékenységét.

Népszabadság
 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr511638397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ucsacsu 2010.01.02. 08:55:25

Na látod,tudsz te értelmesen is viselkedni.Meg kell kérdezni Navracsics urat mi a véleménye ," a megye független",mitől a józan eszétől? Kell a pénz a választásokra.Ezt a vonalat kell firtatni nem össze- vissza handabandázni.A TÉNYEK,A TÉNYEK makacs dolgok ha nem tudnánk.

ucsacsu 2010.01.02. 08:56:55

Ha Fideszben nem képeznek" féket,ellen súlyt" hát elszabadulhatnak a dolgok az már biztós.

ucsacsu 2010.01.02. 08:58:12

Sőt úgy járhatnak mint a maszop a féleszű Néróval

progresszív 2010.01.04. 19:14:21

Éljen a kultúra!!!!
Meg a köz és a művelődés is!

Nem baj, kaptunk betlehemi lángot!

feherenfeketen.blog.hu/2009/12/29/betlehemi_lang

progresszív 2010.01.04. 19:29:39

Fehérváron megtakarítás leple alatt a nekik nem tetsző szakembereket rakták ki, nézd meg mi lett a Fanta Villából.
feherenfeketen.blog.hu/2009/12/27/kiert_vannak_a_varosi_intezmenyek

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.05.17. 17:38:42

Kedves Figyelő!

A Mandinerre mutató, szabálytalan trackbacketeket töröltük.
mandiner.blog.hu/2010/01/22/tarsasag_a_tiszta_trackbackert


süti beállítások módosítása