Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A polgári köröktől a "cápamentalitásig" - A Jobbik története I.

2009.08.01. 16:30 - eroica

Címkék: jobbik

Varró Szilvia alapos oknyomozásban tárta fel a Jobbik történetét. Ebben a részben többek között azt tudhatjuk meg, hogyan adott a Fidesz médiafelületet, politikai akciókért cserébe az Orbán által ekkor még "bátorító szeretettel" figyelt Jobbiknak. (A képen kiemelve a közös polgári körben munkálkodó Orbán és Vona)

https://m.blog.hu/or/orulunkvincent/image/sz%C3%B6v%20a%20nemzet%C3%A9rt.jpgTíz évvel a megalakulása után maga mögé utasította az SZDSZ-t, és harmadik helyet szerzett az EP-választáson. A közép-, alsó közép- és munkásosztályt megcélzó párt átlagos tagja húsz és negyven év közötti dolgozó férfi vagy egyetemista fiú. A párt vezetőivel és vidéki fiatal párttagokkal interjúzva a párthoz való viszonyuk mellett arra voltunk kíváncsiak: mi van a hazai szélsőjobboldaliak fejében.

Budapest, Móricz Zsigmond körtér, Arany Korsó söröző. Itt ült le 2002 májusában, közvetlenül a jobboldal választási veresége után három huszonéves történészhallgató arról vitázni, hogy szükség van-e egy új - a saját szóhasználatuk szerint - nemzeti radikális pártra. Vona Gábor azzal érvelt: a Fidesz sose lesz képes a nemzeti értékek hatékony képviseletére, a MIÉP pedig avítt és alkalmatlan erre. Az est végére sikerült meggyőznie Kovács Dávidot, a Jobbik Ifjúsági Közösség akkori elnökét és Szabó Gábort. Az év végén egy töki borospincében már tízen ittak áldomást a Jobbik Magyarországért Mozgalom Egyesületre, amely végül egy év múlva, 2003-ban alakult párttá.

Az 1999-ben az ELTE-n létrejött Jobbik azonban ekkor már közismert szereplője volt a politikai életnek - legalábbis az egyetemeken belül. A 2002-es választási kampányban meghívott előadók megszólaltatásával gőzerővel segítették az akkor kormányzó jobboldalt - lelkesedésük és elkötelezettségük mellett egymás közt azt sem titkolták, hogy egy esetleges Fidesz- MIÉP kormánynak ők adhatnák az államtitkárait.

"A választási vereség mindnyájunkat sokkolt. Kormányon pozitívabban vélekedtünk a Fideszről, de 2002 végére rájöttünk, hogy az egész kormányzás, majd a bukást követő polgári körös időszak egy nagy átverés volt" - emlékszik vissza Szabó Gábor (29). A történész-kommunikáció szakon végzett pártigazgató a Jobbik szürke eminenciása: ő felel a szervezésért, hozzá futnak be az alakulásra váró vidéki tagszervezetek információi. A Narancs-olvasók már találkozhattak vele: Szabó Gábor Kovács Dávidhoz hasonlóan a XI. kerületi MIÉP-ben kezdte pályafutását, és 2000-ben egy MIÉP-es fiatalokkal készített interjúnkban ő képviselte a legjózanabb érveket (lásd cikkünket: Csurka a tolltartómban, Magyar Narancs, 2000. november 16.). "A sörözőben úgy véltük: a MIÉP-nél fiatalosabb, lendületesebb, korszerűbb pártra van szükség. Aztán több lett belőle" - mondja Szabó, aki civilben Szegedi Csanáddal, a IX. kerületi időközi választás harmadik helyezettjével együtt a Turul Márkaboltot működteti, és szabadidejében szervezi a pártot. Szabó története tipikus jobbikos karrier: huszonéves értelmiségi, aki politikai pályáját nagyon fiatalon a MIÉP-ben kezdte, majd Csurka István és élettársa, Papolczy Gizella kizárólagos uralma miatt kilépett a pártból. "Hirtelen hatalmas felelősség nehezedett ránk: itt mindent mi magunk alakíthattunk. Sokat tanultunk a MIÉP hibáiból: míg Csurkának nem volt fontos a vidéki jelenlét ('nem fogunk pártmelegedőket fizetni'), nekünk 257 működő alapszervezetünk van. Míg a MIÉP ritkán tartott sajtótájékoztatót, mi rendszeresen reflektálunk az ország ügyeire."

Leszólt a Fidesz

"Csurka nyers, leegyszerűsítő összeesküvés-elmélete, vagy a kifejezetten gyűlöletből élő kelet-európai radikálisok pártja helyett mi a nyugat-európai korszerű radikális jobb példáját akarjuk követni: Le Penét, Haiderét, vagy az olasz nemzeti erőkét. A hangos zsidózás és kommunistázás sehova sem vezet. A nemzeti radikalizmus nem akadhat el a jelzők szintjén" - mondta Szegedi Csanád. Míg Csurka István a zsidó világuralmi rendben látta a fő ellenséget, az általunk meginterjúvolt jobbikosoknál az antiszemitizmus világnézetük csak egy mellékes eleme. Hivatalos közleményeikben kifejezetten kerülik a témát, a párthoz közeli kuruc.info tömény zsidózását pedig többen túlzásnak nevezték. (Bár a pártvezetők hangsúlyozzák, hogy hozzájuk a magyargarda.hu-n és jobbik.hu-n kívül csak a barikad.hu köthető, van olyan jobbikos prominens, aki a kuruc egyik fontos szerzője.)

A Jobbik az évek során nemcsak Csurka István témáit vagy fontos embereit nyúlta le: mára maga mögött tudhatja az egykori, főleg MIÉP-es értelmiségi háttérbázist. A jobbikosok, ha rendezvényeikre vendégeket hívnak, Nagy Ferótól kezdve Papp Lajoson, Szentmihályi Szabó Péteren, Dörner Györgyön, Chrudinák Alajoson, Pörzse Sándoron, a fideszes Wittner Márián át a komplett Hegedűs famíliáig válogathatnak a nevekből.

A mostani ismertség, a közvélemény-kutatásokban kimutatott harmadik hely megszerzéséig azonban hosszú út vezetett. A Jobbik a megalakulásakor még maga mögött tudta a jobboldali média és a nemzeti radikális értelmiség jó néhány prominensének a támogatását: első nagygyűlésükön Tóth Gy. László, Orbán Viktor volt főtanácsadója, Lovas István vagy Molnár Tamás is jelen volt - az utóbbi egy időre alelnök is lett.

http://www.hirszerzo.hu/imgpool/2005_5.jpghttp://epa.oszk.hu/00800/00804/00497/porzse_sandor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képeken a korábban az Orbán által ajánlott médiumokban munkálkodó Lovas István és Pörzse Sándor emeli a Jobbikos rendezvények fényét.

A Fidesszel eleinte jó együttműködést alakítottak ki: nem szerveztek keresztbe egymásnak, időnként - a Fidesz kérésére - ráerősítettek egy-egy fideszes témára, ügyre. "Biztattak minket, hogy ha szervezünk egy tüntetést egy számukra fontos témában - korrupt SZDSZ, Medgyessy mondjon le és a többi -, médiafelülethez juttatnak minket. Nekünk meg nem volt mindegy, hogy megjelenünk-e a Nemzetben és háromezren jönnek el egy megmozdulásunkra, vagy nem jelenünk meg, és akkor háromszázan" - mondja Nagy Ervin, a Jobbik korábbi vezetője. Volt olyan ügy is, amelyet a Fidesz támogatott ugyan, de a nyilvános vállalása már "húzós" lett volna. Ilyen volt az Éjjeli menedék című szélsőséges műsor megszüntetése az MTV-n. Akkor az egyik legmeghatározóbb fideszes vezető kérte telefonon, hogy szervezzenek tüntetést a műsorkészítők mellett, cserébe nagyobb reklámot kapnak a jobboldali médiában. Így is lett.

A Fidesz ugyanakkor - bár 2002-ben és 2006-ban is számos településen jobbikos támogatással indult - nyilvánosan ódzkodott a Jobbiktól. Jellemző példa, hogy 2002-ben, az első fordulós vereséget követő Kossuth téri nagy tüntetés reggelén segítséget kértek a szervezésben, majd délután egy másik telefonban azt mondták: a Jobbik semmiképp se tegye ki a zászlóit. "Amikor kiderült, hogy ez tényleg önálló párt, nem pedig helyes fiatalemberek gyülekezete, felhördült a jobboldal" - mondja a korábbi MIÉP-es Balczó Zoltán Jobbik-alelnök.

A Jobbik 2004-ben húzta ki először a gyufát a Fidesznél, amikor az EP-választásokkor otthon maradásra buzdították az embereket. Habár ma már több pártvezető úgy véli: hiba volt nem elindulni, akkor úgy gondolták, ezzel különböztetik meg a legjobban magukat.

http://www.hirszerzo.hu/imgpool/19716_6.jpg

Bencsik Andrást (a képen) 2003-ban Lovas István hívta el egy hármas találkozóra Kovács Dáviddal: a Magyar Demokrata főszerkesztője ott világossá tette, hogy amíg nem mennek szembe az egységes jobboldallal, addig támogatják őket. "Amikor azonban Fidesz-ellenes retorikát kezdtek el használni, egy árva kukkot sem írtunk többet róluk. Vona 2006-os elnökké választásával egy darabig mérsékeltebb idők jöttek: Gábor kifejtette, hogy nem mennek szembe a Fidesszel" - mondta a Narancsnak Bencsik András.

Ekkor a párt főleg nyilvános kettőskereszt-állításáról vagy a kínai kereskedők elleni tiltakozó akcióiról volt ismert. 2006-ban a MIÉP-pel együtt Harmadik Út néven indultak el az országgyűlési választásokon, és bár a két párt között súlyos személyi és egyéb ellentétek feszültek, a kétszázalékos eredmény (hosszas elszámolási vitákat előidéző) állami támogatáshoz (39 millió) juttatta őket.

Novák Előd szintén a MIÉP XI. kerületében kezdte, és tíz éve ő is szerepelt már a Narancs hasábjain. Akkor is úgy vélte: a média állítja be bűnösen rasszistának és antiszemitának Magyarországot, holott "nem vagyunk egy nemzetnél sem alávalóbbak". Novák azóta főleg a rendőröket provokáló fellépéseiről, dobolgatásairól vált híressé; épp most nyert jogerősen másfél millió forintot, mert 2006-ban jogellenesen tartották fogva. "Nem vagyok utcai harcos, mint Budaházy. Én elfogadom a meglévő demokrácia határait, azon belül mozgok" - mondta a Narancsnak Novák, aki a 2003-as nagy kilépési hullámmal távozott a Csurka-pártból. "Csurka jó diagnoszta volt, de nem voltak válaszai. Nekünk vannak. Például minőségi felsőoktatást, az iskolai lemorzsolódás megállítását, a föld magyar tulajdonát, a magyar jelképek becsületének visszaállítását követeljük" - mondja Novák. Habár a legtöbb jobbikos értelmetlennek tartja a MIÉP parlamenti négy évét, Novák ezt másképp látja. "Egy grespiki pozíció, egy Pannon Rádiónak adott frekvencia is nagy előrelépést jelentett."

Az országos média most, a IX. kerületben leleplezett választási csalások felgöngyölítésekor vette először komolyan Novákot. "Amikor a választási irodán kiderült, hogy 150 érvénytelen ajánlócédula van, át akartak siklani felette. Először arra gyanakodtunk, hogy az MSZP csalt. De sajnos a jobboldalra bukkantunk."
"Ez cápamentalitás. Aki ezt teszi politikai szövetségesével, mit tesz majd, ha a parlamentbe kerül?" - kérdezi Bencsik András. A Magyar Demokrata főszerkesztője szerint aki az egységes jobboldalt támadja, az ne számítson nyilvánosságra a jobboldali médiában. Ennél is tovább ment Kövér László, aki az MSZP fizetett ügynökeinek nevezte a Jobbikot; a Narancs is számos radikális jobboldalival beszélt, akik azt a véleményt osztják, hogy a Jobbik- és gárdabotrányok elsősorban az MSZP-nek jönnek jól. "Ha sikerül bogarat ültetni az emberek fülébe, hogy a feltörekvő Jobbik valójában a baloldal kreatúrája, amelynek célja a jobboldal egységének megbontása, akkor a Jobbik a senki földjére kerülhet" - írta blogján Vona Gábor. (A pártelnököt sokszor hívtuk, de nem sikerült találkoznunk vele.)
Kilenc év aktív politizálás ide vagy oda, a Jobbik valódi ismertségét a "nemzeti önvédelem képviseletére" létrejött Magyar Gárda megalakulása és az ún. "cigánybűnözés" hozta el. (folyt. köv.)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr921278076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2009.08.01. 22:52:03

Érdekes írás, köszönet a történeti áttekintésért.

Mindig csodálkoztam azon, hogy hogy lehet az, hogy ennyire értelmes emberek ennyire jó célért ennyire rossz válaszokat adnak? A nemzeti radikalizmus mint olyan, alapvetően nem rossz dolog. Hisz fontos az pl, hogy a földbirtokok ne kerüljenek idegen kézbe addig, amig a magyar birtokosok nem tudnak versenyezni velük. Vagy hogy ebben az országban ne induljon hátrányból az áldozat a tolvajjal szemben.

De az nem válasz, hogy masírozgatunk vidéken. Jó, felvonulta a MG, aztán elmegy. A tolvajok viszont éjjel járnak...


süti beállítások módosítása