Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán honoráriumára volt pénz, az APEH-nek tartoznak.

2009.05.21. 15:44 - eroica

Címkék: orbán simicska lajos kövér

Volt, aki sokallotta, amikor Orbán 18 millió forint honoráriumot kapott a beszédeit tartalmazó könyvért; de volt ellenérv. Ez nyilván megéri a cégnek, az ő dolguk. A cégcsoport, amelyet Kövér László testvére, Kövér Szilárd vezetett, most tönkrement. 100 milliós APEH tartozás maradt utánuk.

A HVG röviden írt az esetről.

A Népszava a HVG cikkét kibővítve a cégcsoport régebbi ügyeit is feleleveníti. Van mit:

Egy megszűnő Kövér-nyomda nyomában

http://www.jozsef-kutasi.de/Album/Dr__Kover_Laszlo/0-2.jpgFelszámolás után megszűnt a Magyar Nyomdaügynökség Zrt., amely több mint 100 millió forint köztartozást hagyott hátra. A Magyarországon nem ritka hírt az teszi különösen érdekessé, hogy a Zrt. Kövér László fideszes választmányi elnök testvére, Kövér Szilárd családi érdekeltségének része. Eközben a jobboldali sajtó minden nap arról cikkezik, hogy a kormányfő-jelölt Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egykor csődbe vitte a Hajdú-Bét Rt.-t.

Több mint 100 millió forint köztartozást hátrahagyva, felszámolás után megszűnt a Kövér László fideszes választmányi elnök testvére, Kövér Szilárd családi érdekeltségébe tartozó Magyar Nyomdaügynökség Zrt. - derült ki a HVG múlt heti cikkéből. A felszámolást 2009. március 16-án tették közzé a Cégközlönyben. A Magyar Nyomdaügynökség Zrt. - amely korábban volt Mahir Nyomdaipari Rt., Zenith Nyomdaipari Rt., illetve Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. is - nevét 2007 óta az adóhatóság hatszor tette közzé mint "nagy adósét". A felszámolást a hetilap információi szerint mégsem az APEH, hanem az egyik beszállító kérte.

Az 1994-ben a Mahir-csoport nyomdájaként alakult, 1997-1998-ban a későbbi adóhatósági elnök Simicska Lajost felügyelőbizottsági tagként foglalkoztató, utóbb tankönyv-előállítással próbálkozó cég adósa maradt dolgozói egy részének is. A Zenith Rt. egyébként akkor változtatta nevét Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt.-re, miután árverésen megszerezte a felszámolás alatt lévő Egyetemi Nyomda Kft. nyomdagépeit és munkásait. Az Orbán-kormány időszakában az ÁPV Rt. pedig arra utasította az állami tulajdonú Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. vezérigazgatóját, lássa el megrendelésekkel a Kövér-féle nyomdát.

Felszámolás alatt áll a Magyar Nyomdaügynökség tulajdonában lévő, 1992-ben Fidesz-közeli cégek által alapított Arzenál Kft. is, amely a 90-es évek elején részesült az MDF és a Fidesz közös székháza eladásából befolyt összegből. A történet jól ismert: az MDF és a Fidesz közös székházát, a korábbi Tiszti Kaszinót 1993. január 11-én 1,5 milliárd forintért eladták a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt..-nek. A Fidesz 46 százalékos tulajdoni arányának megfelelően 690 millió forinthoz jutott az ügyletből. Mint korábban beszámoltunk róla, a Fidesz vezetői még saját tagságuk előtt sem számoltak el azzal, hogy mire fordították ezt az összeget. Az Élet és Irodalom információi szerint a székházból származó bevételből a Fico Kft. 440 millió forintra tett szert, amit később továbbosztott az Arzenál Kft., a Quality Party Service Kft., a Draft Kft. és a Best Lízing (későbbi Auto-Classic) Kft. között. A Millennium Rt. további 10, míg a Quality Invest Rt. 102 millió forintot kapott. E cégek közül utóbb több is Kaya Ibrahim tulajdonába került Schlecht Csaba közvetítésével - adó- és járuléktartozásokkal együtt.

A nyomdaipari cégekben közös, hogy a tulajdonos Kövér Szilárd családi köre, bár maga a fideszes politikus testvére nem szerepel a cégnyilvántartásban. Ellenben házastársa (Bakos Erika), illetve vélhetően az ő szülei - a jászberényi Bakos-házaspár - által birtokolt MED 21 Ügynöki és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. neve feltűnik a jegyzékben. A jobboldali összefonódást bizonyítja, hogy a Magyar Nyomdaügynökségben korábban igazgatósági tagságot vállalt Töröcskei László ügyvéd is, aki a jobboldali médiabirodalom (Hír Tv, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió) egyik meghatározó tulajdonosának, Töröcskei Istvánnak a testvére. Ugyancsak felszámolás alatt áll a szintén Kövér-érdekeltség Magyar Egyetemi Kiadó Kft. is, amely 2003-ban megjelentette az Orbán Viktor beszédei alapján készült, A történelem főutcáján című könyvet. E cégben maga Kövér Szilárd is megjelenik tulajdonosként, de a fő birtokos a Brill Európa Kft., amely ugyancsak a Bakos-család érdekeltsége. Az Orbán-könyvet kiadó cég korábbi tulajdonosi köre azonban sokkal illusztrisabb, 2003-ban ugyanis még három birtokosa volt a cégnek: Schmidt Mária, Kövér Szilárd és Várhegyiné Fekete Marianna, a jogerősen elítélt Várhegyi Attila, a Fidesz korábbi pártigazgatójának felesége. További érdekesség, hogy a kötet összeállítója Schmidt Mária - Orbán Viktor egykori tanácsadója, a Terror Háza Múzeum főigazgatója - volt.. A volt kormányfő könyvében leginkább a miniszterelnöki beszédek és a kiemelt események szerepeltek. A kötetért Orbán 18 millió forintos honoráriumot kapott, amit fel is tüntetett vagyonnyilatkozatában. Az 5850 forintos könyv kiadóját egyébként polgári körös bírálat érte, mondván: a Magyar Egyetemi Kiadó Kft. a magyar könyvpiac elemi szabályait hagyta figyelmen kívül a kötet terjesztésekor. Orbán könyvét ugyanis klubszerűen terjesztették, mert a nagykereskedők nem tudtak megegyezni a kiadóval, így a boltosok nem juthattak a műhöz.
Népszava-információ

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr211135642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meggyes a hibás 2009.06.08. 20:39:10

Ejtőernyős tartja a pórázt?Család és a párt mindenekfelett. A Nyilvánosság Iroda megalkotásakor két szakembert importált Esztergom városa a XXII. kerületből. Semmi nem véletlen. Munkahelyet teremtettek. Kiknek is? A Budafok-Tétényi Önkormányzattól hozzánk…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raindog [írástudatlan nyikhaj tenorista] 2009.05.21. 19:42:51

kövérlaci? vicc. de sajnos van aki beáll egy ilyen

Moltke 2009.05.22. 23:11:28

Csak néhány megjegyzés..

Miért is a K.L.-t ábrázoló kép? Nem K.Sz-ről szól(na) a cikk?

A Wallis-ügynek (emlékeztetőül: öngyilkosságok, tönkrement életek, árverezések, és APEH-végrehajtás olyan számlák alapján, amiket Bajnaiék soha nem teljesítettek ) mi köze is van az említett esethez?

A Népszava-cikk annyira igaz, hogy az abban foglaltak még Keller fantáziáját sem ragadták meg. Pedig az nagy szó.

Orbán nem honoráriumot kapott, hanem részesedést az eladott példányszámok alapján. Ez azért nagy különöbség.

A legnagyobb soha ki nem fizetett köztartozásokkal, hiszed vagy nem, pártunk és kormányunk által felügyelt állami cégek tartoznak...

lacka55 2009.06.05. 20:18:40

A több mint százmillió forint adóval és a munkásai bérével is elmaradásban lévő Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. fölszámolása és a cégjegyzékből való márciusi törlése után ezúttal annak tulajdonos cégét, a MED 21 Kft.-t szünteti meg a bíróság, mert nem találják székhelyén. A cég ügyvezetője Bakos Erika, aki Esztergomban polgármesteri kabinetfőnökként dolgozik.
A cikk a Népszabadság oldalán olvasható.
MÁS:
Annak a Meggyes Tamásnak a kabinetfőke, akinek felesége most "tálalt ki" a Polgármester Úr, a pajszeres félisten dolgairól !
www.szeretgom.hu/content/53715-megdobbento-interju-kui-rozsaval-meggyes-tamas-polgarmester-felesegevel-i-resz

lacka55 2009.06.05. 21:02:12

@Moltke:
Felhívnám a figyelmedet az APEH honlapján található 100 millió forint feletti adótartozások listájára, ahol a 2009.március 31.-i állapot szerint 1258 cég
/ nem magánszemély, az külön lista / szerepel.
Első helyen áll az EZÜSTHAJÓ PRODUKCIO FILM Kft,
azt gondolom tudod hogy ez nem bolsi-komcsi-szoci-ballib-...stb érdekeltségű ?
Ne általánosíts, nézz először körül.


süti beállítások módosítása