Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

WSJ: Orbán populista politikát folytat

2009.04.21. 11:15 - Fidelio

Címkék: orbán wsj külföldi vélemény

A Wall Street Journal a konzervatív amerikai üzleti napilap szerzője Magyarországról írt, „Hogyan táplálja a populizmus a pénzügyi válságot” címmel.

A cikk amely leírja Magyarország nehéz gazdasági helyzetét, és természetesen kritikus a kormánnyal, figyelemre méltóan nagy teret szentel a Fidesz és Orbán politikájának bemutatására. A szerző szerint Orbán populista politikát folytat, amikor fájdalommentes gyógymódot ígér. Szerinte Orbán sem tehet mást, mint a megszorítások folytatását. Emiatt a szerző szerint sokan ki fognak ábrándulni a Fideszből és erősödni fog a szélsőjobb.

A cikkrészlet nyersfordítása, a tőlem való kiemelésekkel (a pontos és teljes angol cikk itt):


"Közben a következő választásokat megnyerni szándékozó Orbán Viktor, a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Fidesznek az elnöke, folytatja a populista kampányát a fájdalommentes gazdasági gyógymódokról.

A Fidesz körülbelül kétharmados többséggel nyerne, annak ellenére, hogy még fel kellene fednie egy széleskörű tervet a válság kezelésére. Mr. Orbán a populista ígéreteket előnyben részesíti a konkrét politikai javaslatokkal szemben, például a munkáltatói és a munkavállalói adócsökkentés, amelyek állítása szerint valahogyan legalább egymillió új munkahelyhez vezetnének. Orbán szeret sötéten utalni az „igaz” magyarok harcára a „gonosz erőkkel”, amelyet a hívei felszólításnak értelmezik, a Gyurcsány és a szocialistái elleni rikoltozó mocskolódásra.

Mr. Orbán kerüli a parlamentet, mint a nézetei kifejtésére való helyet. Az országgyűlésben tavaly csak egyetlen alkalommal beszélt (öt perc hat másodpercet), inkább a kiválasztott közönséget kedvelve. Az utolsó nagyobb pártbeli, kora márciusi beszédében, az emberek igényeit kielégítő erős kormányra helyezte a hangsúlyt. Ez jó visszhangra talál a szavazók között, akik közül sokan szívesen visszatérnének a szocializmus időszakába.

Ezzel szemben az igazság az, hogy bármilyen új kormánynak szembe kellene néznie a tényekkel és szorítani a nadrágszíjakon és ha Mr. Orbán miniszterelnökké válik, ugyanúgy csökkentenie kellene a kiadásokat. Valószínűleg sok Fidesz támogató ki fog ábrándulni. Ennek eredményeképpen, a szélsőséges pártok válhatnak a válság egyértelmű nyerteseivé. A magyarországi szélsőjobb már most vár a színfalak mögött hetilapok sokaságával és legalább két paramilitáris szervezettel, hogy „rendet tartson”."

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr351077657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy_építész 2009.04.21. 12:10:18

Érdekes, hogy a 300 milliós USA elnöke óvatosan csak 1,5 millió munkahelyet ígért a kampányban...

OV viszont (emlékeim szerint) a gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelentő 1 milliót épp egy olyan beszédben említette, amiben a szocializmus örökségét pátyolgatóként ekézte Furcsányt.

De most komolyan: mi a szösznek kell 1 millió munkahelyet ígérni? Mondjuk 400 000 is rettentő nagy szám lenne, az is túl van a realitáson (sajnos), de azért mégsem nyilvánvalóan hazugság. S az is tudható, hogy a Fidesznek régóta nincs szüksége (a népszerűségnöveléshez) arra, hogy túlozzon.

Vagy egyszerűen ezekkel a nagyotmondásokkal akarja bebiztosítani, hogy ne nyerje túl magát? Arra gondolván, hogy ha mondjuk egy reális 200 000-et (vagy más kérdésekben is hasonló realitásokat) dobott volna be, akkor a magamfajta józanul gondolkozók is rá szavaznának???

fidélio 2009.04.21. 12:37:08

@vidékiszabadelvű: Az egymilliót jobban megjegyzik az emberek. Show must go on. A realitáson gondolkodni meg fárasztó. Azt, hogy Obama egy harmincszor ekkora országra ígért ennyit, azt kevesen tudják (én is most tudtam meg:-).

Pepe83 (törölt) 2009.04.21. 16:55:00

@vidékiszabadelvű:

"Vagy egyszerűen ezekkel a nagyotmondásokkal akarja bebiztosítani, hogy ne nyerje túl magát? Arra gondolván, hogy ha mondjuk egy reális 200 000-et (vagy más kérdésekben is hasonló realitásokat) dobott volna be, akkor a magamfajta józanul gondolkozók is rá szavaznának???"

Szerintem pont a fordítottja az igaz. Azért túloz ennyire, hogy saját szavazóbázisát (a vidéki tanulatlan rétegeket) megerősítse és esélye legyen a 2/3-os többség megszerzésére.

Úgy gondolom, hogy többet veszítene a reális ígéretekkel és a szélsőjobbal való szakításával, mint amennyit nyerne.

egy_építész 2009.04.21. 19:33:36

@Pepe83:
1. természetesen egy kicsit vicceltem;

2. de másrészt komolyan gondoltam: a vidéki, tanulatlan rétegek megnyeréséhez nincs szükség ilyen nagyotmondásra (azok ugyanis rá vannak cuppanva enélkül is; nekik akár azt is mondhatná, hogy "habisztiguszti", vagy akár a 11. havi nyugdíj elvételét, akkor sem hátrálnának ki mögüle)

3. a 2/3-os többségnek nem a megszerzésére kellene törekednie, hanem arra, hogy ne veszítse el. Merthogy jelenleg bőven megvan neki, az elbaltázásában pedig jó gyakorlata van: s ennek ellenére kísértetiesen ugyanúgy fordul a célegyenesbe, mint legutóbb (tény, hogy most jobbak a pozíciói; bár jórészt csak relatíve, tehát az ellenfél nullázta jobban le magát)

4. a szélsőjobbal történő szakításról is lehetne vitatkozni (bár többé-kevésbé egyetértek); de úgy érzem, hogy lényegesen reálisabb (de még mindig irreális) ígéretekkel viszont inkább nyerne, mint veszítene.

egy_építész 2009.04.21. 19:56:15

@fidélio: utánanéztem: úgy tűnik rosszul emlékeztem a 1,5 millióra (pedig megesküdnék rá, hogy hallottam).
Találtam ugyanis sokfélét:
2,5 millió jövőre: kul.hu/aj2m
3,5 millió 2 évre: kul.hu/xvnn
sok millió sok évre: kul.hu/avb3

Bocs a félreinformálásért!
(bár azért így is érdekes)
S azt is hozzá kell tenni, hogy OV (emlékeim szerint) 4 évre ígérte az 1 milliót.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.04.24. 00:58:30

@vidékiszabadelvű:
A 2 pontodhoz: Érdekes, hogy a tanulatlanokat mind a két gyűjtőpárt az ellenfél táborába valónak tudja.

egy_építész 2009.04.27. 09:29:39

@Dr. Morcz:
1) Arról nem tehetek, hogy mifelénk én ezt tapasztalom. S mivel azt is tapasztalom, hogy a népesség döntő többsége nem tekinthető tanultnak (mint ahogyan nem mindenki szőke, nem mindenki férfi, nem mindenkinek van jogosítványa stb.), de attól teljesen tisztességes emberek, s így minden pejoratív él nélkül válaszoltam egy hozzászólásra.

2) Honnan derül ki a hozzászólásomból, hogy én bármelyik gyűjtőpárt táborába tartoznék? Abból, hogy kritikusan viseltetek a Fidesszel szemben, még nem következik, hogy elfofgadnám a vezető "jobboldali" párt meghatározását, miszerint a világ fideszesek és nemfideszesek pártjára osztható. Mégha ez végső soron igaz is (mint ahogyan az is igaz, hogy a világ besorolható az alábbi két kategóriába is: van sárgadinnye és nem sárgadinnye), a világ nem ily' végletesen egyszerű (hál' istennek).

3) Egyébként nem is ily' egyszerű a helyzet, sőt talán épp pont fordítva van: mindkét oldal társadalommérnökei fölismerték, hogy az említett népesség számossága mily' jelentős, s az ő "elérésükhöz" nincs szükség szofisztikált magyarázatokra; s az ő szavazatuk is pont annyit ér, mint a sokkal kisebb létszámú, értetlenkedő tanultabbaké... Ergo: ezen rétegektől költséghatékonyabban beszerezhető a szavazat. És hát az is tény, hogy a "nemzeti oldal" látványosabban él a leegyszerűsítő világmagyarázatok eszközével (lásd: felhúzós Szíjjártó és társai). Az MSZP-t sem kell ugyan félteni, de ők más eszközökkel dolgoznak: megszokások, félelmek, romák vásárlása lecsóért, pénzosztás stb.); de az ő fiaskójuk egyik oka éppen az, hogy úgy gondolták (legalábbis egy pár vezetőjük), hogy ők igenis el tudják egyszerű szavakkal magyarázni a folyamatokat...


süti beállítások módosítása