Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A polgármester téved, a fidesz.hu hamisít

2009.03.29. 19:33 - eroica

Címkék: polgári kultúra hamisít

A Fidesz 2009. március 15-i rendezvénye méltó helyen, a budai Várban rendeztetett. A házigazda, a kerület fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás méltó, művelt beszédet tartott:
"202 évvel ezelőtt Bessenyei György, a felvilágosodás korának kiemelkedő költője e sorokat vetette papírra A magyarokhoz című versében:"
Érettségire készülve Berzsenyinél tanultam 'A magyarokhoz' írott verset. De a polgármester láthatóan nem középiskolás fokon idézett:
"Nem sokaság, hanem/ Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat./ Ez tette Rómát föld urává,/ Ez Marathont és Budavárt híressé."
Ez  ismerős, még általánosban énekeltem az énekkarban: Neem sokaság hanem lééé-lek, szabad nép  ... A gimiben azt is megtudtam, hogy Berzsenyinél a nép szabadsága a nemesi nemzet szabadságát jelentette (meg később a versben Titus-ként említi az aktuális királyt, Habsburg I. Ferencet). Ez rendben van, negyven évvel 1848 előtt írta, s egyébként is jó vers. Lehetett volna Bessenyei szerzeménye is, bár ő inkább drámákat, prózai műveket írt. (Előny viszont, hogy az ő neve is zavarbaejtően B-vel kezdődik.)
Nagy Gábor Tamás még folytatta: "S hogy milyen csuda dolgokat tehet lélek és a szabad nép, arra épp elég példát szolgáltat március 15-e. Bessenyei még arról írt, hogy "Forr a világ bús tengere, ó magyar!""
Berzsenyi Dániel a Magyarokhoz című verséből.
(a videón látható, amikor csak 2perc 35 másodperc van hátra)

A történet azonban nem ért véget.
Tudjuk, hogy egy időben fideszes politikusok szívesen panelproliztak, a kulturális lánc legalján a lakótelepeken élő "prehumán ősprolik" állnak. A panelprolik felett lehetnek a nem lakótelepiek, efölött pedig az úribb negyedek lakói. A csúcs gondolom a budai a várkerület, nem is beszélve ennek a polgármesteréről.
Nem is maradhatott így ez a baki.
A fidesz.hu leiratot közölt a beszédről, ahol (a címben és a bevezetőben is) nyomatékosítják, hogy "szó szerinti leiratot" lát a lelkes fideszes olvasó.

Nagy Gábor Tamás mindkétszer BERZSENYI-t mond.
Nem ám, hogy a szerkesztő zárójelben mögé írja a helyeset, hanem Nagy Gábor Tamás mondja helyesen. Szó szerint. Íme:

 

Záró mottóként álljon itt egy idézet, természetesen szó szerint:

 


"... a politika mindig azt jelentette, hogy a mindennapi élet gondjaival küszködő honfitársainkat hozzásegítjük az igazság megismeréséhez." Orbán Viktor

 No comment.

Frissítés: 2010-ben a Jobbik is tudott "teljes terjedelmű" ünnepi beszédből kellemetlen részt kihagyni."

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr751027266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr 8ker 2009.03.29. 20:29:39

maradjanak a kolbásznál..

josef_k 2009.03.29. 21:02:02

Erre csak azt tudom mondani: "Amit a (sic!) szívedbe rejtesz!"
Nem tudom, miért lep meg téged, hogy a nagy- és mélymagyar politikusok nem ismerik a magyar irodalmat. Előre félek, hogy mit követnek el még a magyar irodalom ellen, ha majd kormányra kerülnek...
És azért legalább az érettségi törzsanyagot illene olyan szinten ismerni, hogy tudja, hol kell utánanézni valaminek, ha esetleg nem tudja, hogy mi is az. (Végig olvassa ezt a szerencsétlen erőltetett szöveget; vajon hány ember kezén ment keresztül úgy, hogy senkinek sem tűnt fel a hiba.)

Februar18 (törölt) 2009.03.30. 01:23:42

Azért nekem ez inkább úgy tűnik, a szöveg rendesen meg volt írva, csak amikor elmondta (fölolvasta), akkora balfasz volt, hogy Berzsenyi helyett Bessenyeit mondott. Inkább a diszlexiájáért basztatnám. Másrészt meg te itt egy helyütt Nagy Gábor Tamárt írsz (ami egy izraeli női név, egyelőre, tudtommal), na mindegy.

Ez az idézet ("lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat") volt egyébként az SZDSZ egyik választási kampánymottója 1990-ben.

csernovitzpeti 2009.03.30. 20:52:30

Bravúros. De a Fidesztől mit is várjon az ember...Kultúrát semmiképp.


süti beállítások módosítása