Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán szavaival egyetértünk

2014.07.02. 02:29 - eroica

Orbán Viktor nagyon tanulságos beszédet mondott. Érdemes beleolvasni.

"Az utóbbi időben a kormány és hívei nem csupán a nemzeti eszme és a keresztény értékrend egyedüli letéteményeseinek tekintik magukat, hanem hovatovább a tiszta múlt kizárólagos letéteményeseinek is. Nem csupán azért szegülünk szembe ezzel a gondolattal, mert a mögöttünk hagyott évtizedek nem írhatók le a makulátlan tisztaság és a sötét gonoszság küzdelmeként. Hanem azért nem fogadjuk el ezt a hamis, primitíven egyszerűsítő beállítást, mert tudjuk, hogy akik az állítólagos tiszta múlt folytatóinak tekintik magukat, legkevésbé sem tartoztak azok közé, akik az első követ vethetnék másokra... 

Egyre inkább úgy érezzük, hogy a kommunista rendszer összeomlása után hirtelen kitágult világban fogyni kezd körülöttünk a levegő... 

A kormánypártok padsoraiból időnként felreppenő autoritárius hangok hallatán gyakran fogalmazódik meg a vád, hogy a kormány urai semmiben sem különbek a kommunistáknál. Hiszen ugyanúgy pártirányítás alá akarják vonni a rádiót, tévét, a sajtót. Hiszen ideológiai komisszárokat akarnak az iskolai tantestületek nyakára ültetni. Ugyanúgy ellenségnek és hazaárulónak bélyegzik ellenfeleiket. Ugyanúgy tévedhetetlennek gondolják magukat, ahogy a kommunisták tették. Ugyanúgy a politikai megbízhatóságot részesítik előnyben a szakértelem helyett s a legutolsó pozícióba is rokonaikat, osztálytársaikat, kormánypárti elvtársaikat szeretnék ültetni, ahogy a kommunisták tették."

Orban_Viktor_Fidesz_fiatal_liberalis_90_es_evekben_hosszu_haj_szakall_es_mai_kormanyfo_arc_kulonbseg.jpg

Mindezt persze még 1992-ben mondta Orbán az akkori "nemzeti" kormányról a Fidesz kongresszusán (és ez most újra előkerült). Külön érdekes, hogy az osztálytársak pozícióba ültetését kritizálta, hiszen most kollégiumi társai vannak fontos pozíciókban. Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, így Orbánnal együtt a három legfőbb közjogi méltóságot kollégiumi társak töltik be. Szintén fontos szerepe van Orbán szobatársának Simicska Lajosnak, aki csak tavaly 432 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést

Orbán akkor még liberálisnak vallotta magát és elítélte az állami beavatkozást a magángazdaságba. Az akkori kormány mentségére pedig elmondta: vannak olyan "kétes célok", amiket szerinte még az MDF-kormány sem valósítana meg. Ilyen kétes lépésnek nevezte a trafikjog állami osztását.  

Vannak akik "attól félnek, hogy visszatér az a világ, amikor a magángazdaság is az állam ellenőrzése alatt állt. Amikor egy trafikengedélyt is csak akkor adtak valakinek, ha bebizonyította nemzethűségét.

Ezeket a vádakat mi túlzásnak tartjuk, bár vannak olyan esetek, amikor feltűnő a párhuzam. Azt is nehéz lenne tagadni, hogy vannak olyan erők a kormányzó pártok házatáján, akiknek a liberális jogállam iránti elkötelezettségük erősen kétséges. De szerencsére ezeknek sem az ereje, sem a tekintélye nem elegendő ahhoz, hogy megvalósítsák kétes céljaikat."

Orbán megjósolta a trafikmutyit, de úgy gondolta, hogy a kétes célokat követőknek nincs elég ereje ehhez. Aztán 21 évvel később ő csinálta meg a trafikmutyit.,,,

További tanulságos hosszabb részletek a beszédből.
 A teljes beszéd a Politikusportrék - Orbán Viktor című könyvben olvasható (Századvég, 1994, 176-189. o.)

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr336465601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.07.02. 08:02:41

Magyar történelem legnagyobb seggszája szegény putinszoporc,nem véletlen hogy szavazótábora döbbenetesen csökkent ami már rövidtávon sem jelent jót az álmoskönyvek szerint.

pirimogyoró 2014.07.02. 08:37:50

De hiszen megmondta; ne azt nézzétek, amit mondok, hanem amit csinálok :)

fabatka2 2014.07.02. 10:49:18

@toportyánzsóti:
Nem tud akkorát csökkenni, hogy a balf@sz ellenzék profitálni tudjon belőle. Pedig ilyen megrögzötten hazudozó, köpönyegforgató, a korábbi gondolatait, kijelentéseit nyíltan megtagadó miniszterelnöke talán soha nem volt még Magyarországnak

István Tamasi 2014.07.02. 11:39:52

Az aranyköpéseit kiegészíteném egy egészen frissel: "aki extra jövedelemre tesz szert az fizessen több adót." Rajta tessék 40% forgalmi adót /mint az RTL-re/ vagy 75% nyereségadót /mint a "pofátlan" végkielégítésekre/ kivetni például a Közgépre, Mészáros és Mészárosra, Századvégre és hasonszőrű társaikra!

zsg? 2014.07.02. 12:23:21

Egyre inkább meggyőződésem, hogy Orbán mentális beteg. Ne oktassatok ki, én is tudom a 2002 óta keringő pletykákat. De ez mára annyira nyilvánvaló, hogy messze túlmegy a pletyka szintjén. Egy ember ennyire nem fordulhat szembe önmagával, ennyire nem képviselheti azt, ami ellen pár évvel ezelőtt minden eszközzel harcolt. Az Orbán jelenségre csak egy értelmes magyarázatot tudok elképzelni: Orbán súlyos mentális beteg, akinek a valóság érzékelésével olyan szintű probléma van, ami az egész személyiségét gyökeresen átalakította.

nnnnnnnn 2014.07.02. 12:30:25

A három baloldali párt közül az MSZP az összes megkérdezett között 8 százalékon áll, a DK 4, az Együtt-PM 3 százalékon.

hajrá :))

Vidéki László 2014.07.02. 13:04:06

@$$$=$$$: Mindig másról beszélsz, mint Bodóné, amikor a bor árát kérdezik. OV önmagában, a baloldali pártok szereplésétől függetlenül hazug és erkölcstelen.

VadMacs 2014.07.02. 13:15:09

@$$$=$$$:
Most a betegesen hazudozó vezíredről volt szó. Róla nem mersz nyilatkozni, jól gondolom, narancsbirka? :)

Peterpapo 2014.07.02. 13:21:33

Áááááhhhh. (ásít) Baromi uncsi már a téma. '92 óta tudom, hogy Viktor egy köpönyegforgató, hazug, pökhendi szarkupac. Majd akkor írjatok blogot, ha végre elzavarták a politikai életből a halálfaszára.

campobaszo 2014.07.02. 13:27:14

@$$$=$$$: De a legnagyobb baloldali párt 37 %-on áll!

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.07.02. 13:27:26

@$$$=$$$: "A három baloldali párt közül az MSZP az összes megkérdezett között 8 százalékon áll, a DK 4, az Együtt-PM 3 százalékon.

hajrá :))"

Ez az ami igazán tragikus.

szonár 2014.07.02. 14:16:10

A libák nem tudják megemészteni, hogy az ország legtehetségesebb politikusa faképnél hagyta dekadens köreiket.

Netuddki. 2014.07.02. 14:54:51

"Nem csupán azért szegülünk szembe ezzel a gondolattal, mert a mögöttünk hagyott évtizedek nem írhatók le a makulátlan tisztaság és a sötét gonoszság küzdelmeként."

Bla-bla-bla. Mára már szerintem mindenki tudja, hogy a mára pocakos focista mindenkivel szembeszegül(t) aki elfoglalja a helyét. Az ő helye meg hol máshol lenne mint az ország élén. Beteg, tehetségtelen ember aki máshoz nem ért mint lukat beszélni a másik ember hasába. Sokan beszopták, beszopják meg is van az eredménye.
De dumával nem lehet gazdasági eredményeket elérni, meglesz még a böjtje. Aki itt él szívni fog mint a torkosborz...

Netuddki. 2014.07.02. 14:56:11

@Peterpapo: Hát papa! Sose lesz ez elzavarva ha mindenki a másikra vár.

Peterpapo 2014.07.02. 15:04:41

@szonár:

Tévedsz. Azt nem tudják megemészteni, hogy az ország legtehetségesebb politikusából, hogy válhatott ilyen hazug, szar alak.

Peterpapo 2014.07.02. 15:06:46

@kovi1970:

Itt nem a másikra várásról van csak szó, hanem arról is, hogy az ellenzékben nincs egyetlen komoly alternatíva sem. Na meg arról, hogy normális ember kerüli ezt a korrupt mocskot, amit ma Magyarországon politikának hívnak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.02. 15:09:36

mi értelem minden hónapban 1x elővenni, hogy mit mondott 25 évvel ezelőtt??

Mi a célja?

Ugye nem gondolja senki, hogy ezért akár egy pillanatra is elgondolkodik OV?

Vidéki László 2014.07.02. 15:17:33

@kovi1970: Sajnos, nem tehetségtelen, sőt! Tehetséges szónok, jól tudja manipulálni a tömegeket, kitűnően rájátszik a magyarok önsajnáló beállítottságára és szemrebbenés nélkül tud hazudni. Ezért lesz nehéz eltávolítani a politikából. De ami késik, nem múlik. Egyrészt ő is öregszik és egyre több hibát fog elkövetni. Nem bűnt, hanem hatalomtechnikai hibát. Másrészt ott lihegnek a nyakában a még gátlástalanabb, hatalomra éhes fiatalok és az első adandó alkalommal azok fogják megfojtani egy kanál vízben, akik ma a legnagyobb híveinek tűnnek. Már kérdés, hogy mi ezzel nem járunk jobban.

Vidéki László 2014.07.02. 15:20:10

@doggfather: "Ugye nem gondolja senki, hogy ezért akár egy pillanatra is elgondolkodik OV? "

Nem ov-nak kell elgondolkodnia, hisz ő nagyon is tisztában van vele, hogy hazudik. Azoknak kell elgondolkodniuk a szavahihetőségében, akik istenítik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.02. 15:25:55

@Vidéki László: azok se fognak rajta elgondolkodni egy percig se.

Aki istenít valakit 8mindegy, hogy V, Bjnai, vagy Gyurcsány) az akkor se látja be a hibáit/tévedéseit/hazugságait ha azokat orrba szájba játsszák.

Gyurcsány igazság/hazugság beszéde a legjobb példa.

Donnerwetter Ernő 2014.07.03. 02:10:51

A "hosszabb részlet a beszédből" linken található Orbán beszédet csak annyiban módosítottam, hogy az MDF-et kicseréltem FIDESZ-re. A többi maradt a régiben.

Meglepően hangzik:

(...) Sajnos meg kell állapítanunk, hogy az a néhány, elismerésre méltó intellektuális kvalitásokkal rendelkező FIDESZ-es, aki magát nemzeti liberálisnak tekinti, politikai erőként nem létezik, s így politikai értelemben nincs is nemzeti liberális szárny az FIDESZ-en belül. Nem is csupán a vezéregyéniség hiánya és az FIDESZ centrumát elfoglaló populisták jelentik akadályát a nemzeti liberálisok megszerveződésének. Sokkal inkább az, hogy képtelenek meghatározni önmagukat.
Igazából tehát - politikai értelemben - csak a nép-nemzeti gondolat maradt érvényes a hármas doktrínából. Ezzel kapcsolatban pedig nem lehetnek kételyeink. A nép-nemzeti gondolat, a populista politika élesen szemben áll a liberalizmussal. A populizmus élő klasszikusai szájában a »liberális« szó káromkodás, szitok. A liberálisok ugyanis szabadságot követelnek a népnek, hogy vállalkozhasson és választhasson. A populisták ellenben fel akarják emelni a népet. Őszintébb pillanataikban arról szoktak beszélni, hogy az ő színvonalukra kell fölemelni a népet. Amikor szerényebbek, azt mondják, a népet vissza kell vezetni önmagához. (...)

Bár a FIDESZ-es politikusok között is vannak velünk egyívásúak, akikkel magánemberként talán könnyen szót értenénk, de összességében a FIDESZ egy olyan elkorhadt, régi világot képvisel, ami soha többé nem fog Magyarországra visszatérni. (...)

A FIDESZ-kormány kétségbeesett igyekezete, hogy ideológiai gyámkodás alá vonjon mindenkit, nem más, mint annak beismerése, hogy a XX. század végi modern társadalomtól idegen az a gondolatvilág, amellyel kéretlenül boldogítani akarják a nemzetet. Ebből fakad ideges és agresszív türelmetlenségük is.
Ma már világosan látszik, hogy a FIDESZ-kormány a társadalommal szemben keres politikai szövetségest az egyházakban. Szomorúan tapasztaljuk nap mint nap, hogy nem minden egyházi vezető ismeri fel azt a veszélyt, hogy a FIDESZ ölelése halálos lehet az egyházakra.
Az egyházak ugyanis csak akkor fogják betölteni azt a pozíciót, amely egy modern társadalomban megilleti őket, ha megőrzik és visszanyerik autonómiájukat. Amennyiben a politikai élet szereplői közül egyeseket ellenségnek, másokat meg szövetségesnek minősítenek, maguk is politikai szereplővé válnak. Márpedig, ha valaki erre a porondra lép, akkor rá is érvényesek lesznek a politika gyakorta kegyetlen törvényei. Ezért mondjuk azt, hogy hibát követnek el, ha azok szolgálatába szegődnek, akik ideológiai átnevelőtábort akarnak csinálni Magyarországból. (...)

A FIDESZ politikai stratégiájának lassan egyetlen kiszámítható eleme, hogy politikai ellenlábasaik hitelét az ellenfelek és felmenőik vélt vagy költött múltjának úgymond leleplezésével kívánják megrendíteni. A Fidesz számos kísérletet tett arra, hogy az ilyen kérdéseket távol tartsa a politikai vitáktól. Ennek ellenére úgy látszik, éppen az ellenkező irányba tartanak a dolgok.
Az utóbbi időben az FIDESZ-kormány és hívei nem csupán a nemzeti eszme és a keresztény értékrend egyedüli letéteményeseinek tekintik magukat, hanem hovatovább a tiszta múlt kizárólagos letéteményeseinek is. Nem csupán azért szegülünk szembe ezzel a gondolattal, mert a mögöttünk hagyott évtizedek nem írhatók le a makulátlan tisztaság és a sötét gonoszság küzdelmeként. Hanem azért nem fogadjuk el ezt a hamis, primitíven egyszerűsítő beállítást, mert tudjuk, hogy akik az állítólagos tiszta múlt folytatóinak tekintik magukat, legkevésbé sem tartoztak azok közé, akik az első követ vethetnék másokra. Pillantsunk körül! Vajon az elmúlt rendszer vesztesei ül-nek-e a kormánypártok padsoraiban és a miniszteri bársonyszékekben? Éppen ellenkezőleg. Akadémikusok, jól menő ügyvédek, egyetemi tanárok, az átkos szocializmus viszonyai között megerősödött vállalkozók, a pártállam ügyészei, tisztes egzisztenciát teremtett orvosok, állatorvosok, József Attila-díjas írók. (...)

Mint már említettem, az eltelt másfél év legnagyobb vívmánya az, hogy sikerült kialakítani a parlamentáris demokrácia intézményrendszerét. Ebből a szempontból nézve különösen aggasztó, hogy az FIDESZ-kormány működésének egyik fő jellemzője az utóbbi fél évben, hogy minden eszközzel megkísérli háttérbe szorítani a parlamentet, és saját pozícióit megerősíteni a képviselőházzal szemben. Ezért beszélünk arról, hogy az országban felelőtlen kormányzás folyik.
A költségvetési vita bizonyította, hogy a kormány habozás nélkül semmibe veszi a parlamentarizmus legelemibb szokásait, könnyedén túlteszi magát a Ház működésének kétharmados törvényben rendezett szabályain annak érdekében, hogy kibújhassék az ellenzék kritikája, az érdemi vita alól. Itt nem csupán a kormány szándékairól van szó, hanem az FIDESZ-kormányt támogató képviselők segítségnyújtásáról és felelősségéről is. (...)

toportyánzsóti 2014.07.03. 06:28:00

@fabatka2: Normális ember balfasznak tünik bűnözőkkel szemben.


süti beállítások módosítása