Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Ellenségtől kapjuk az ezermilliárdokat?

2013.08.21. 19:53 - eroica

Magyarország uniós tagságával járó előnyök közül a leginkább kézzel fogható az több mint ezermilliárd forint, amellyel az EU hazánk felzárkózását támogatja.

Magyarország az EU-s támogatások egyik legnagyobb kedvezményezettje: a listák élén szerepel a legkülönbözőbb szempontok szerint (összes támogatás, egy főre eső összeg stb.). Az uniós források szerepét jól jelzi, hogy a hazai fejlesztések 97%-a ezekből a támogatásokból valósul meg.

Százmilliárdok ide vagy oda, az uniós támogatások sem kerülhették el, hogy az egyre inkább az EU-ellenes kormányzati kommunikáció célkeresztjébe kerüljenek. Persze az érkező milliárdokat nehéz lenne a szokásos (az EU ránk kényszerít/visszaél/büntet/kettős mércét alkalmaz) kategóriákba besorolni, de szerencsére erre is megtalálták a megoldást. Orbán visszatérő fordulatává vált (a kéretlen leveleiből is tudható), hogy az EU-tól érkező támogatások “járnak” Magyarországnak, és mindössze a saját befizetéseinket kapjuk vissza.

Ez nyilvánvalóan nem igaz: a befizetéseink 3-5-szörösét kapjuk vissza.
Olyannyira nem igaz, hogy Magyarország egyenesen az egyik legnagyobb kedvezményezett: rendszerint a 3-4. helyen szoktunk állni a tagállamok nettó egyenlege alapján készült sorrendekben.

Lazar_Janos_Fidesz_frakciovezeto_Hodmezovasarhely_polgarmester_borosta.jpgKép: Magyar Gyökérhatározó

Persze a kormányzatot nem szokták zavarni a nyilvánvaló tények. Az elmúlt napokban azonban újabb hajmeresztő állítások hangzottak el: egyenesen Lázár Jánostól, aki újabban az EU-s pénzek elosztását irányító hivatalt, az NFÜ-t is vezeti. Gyakorlatilag azt közölte, hogy az NFÜ munkatársai eddig Brüsszel érdekeit képviselték, s arra kérte őket, hogy a „jövőben ne Brüsszel érdekeit képviseljék, hanem az országét”.

Bizonyára a szegényes fantáziám az oka, hogy nem tudom elképzelni, miként lehet ellentétes az ország érdekeivel az uniós pénzek kiosztása. Természetesen a tagállamoknak be kell mutatniuk, hogy a pénzt a fejlődésüket előmozdító projektekre költik el. De vajon melyik – egyébként a tagállamok által közösen elfogadott – uniós törekvés szúrhatja a kormány szemét? A kutatás-fejlesztési kiadások növelése? A foglalkoztatottság emelése? A felsőoktatási végzettséggel rendelkezők arányának növelése? Vagy esetleg a szegénységben élők számának visszaszorítása? A károsanyag-kibocsátás csökkentése?

Arra persze gondolni sem merünk, hogy a Közgép Zrt. „közbeszerzési sikerszériájának” – ha lehet – még zavartalanabbá tétele lenne az elvárás az NFÜ-s munkatársakkal szemben.

Mutyiorszag_megujul.pngKép: revolucio.blogin.hu

További „jó hír”, hogy Lázár János újabb átszervezéseket is bejelentett. Azt csak halkan idézzük fel, hogy a legutóbbi ilyen átszervezéskor, 2010-ben röpke másfél évre bénultak meg a kifizetések. A fondorlatos “brüsszeli érdekek” és uniós támadás helyett talán mégiscsak közelebb kellene keresni a problémák forrását. 
(Vendégszerzőnk írása.)

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr245470068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2013.08.22. 05:26:30

Tisztelt eroica!

"Ellenségtől kapjuk az ezermilliárdokat?" - miért?
Van barátunk aki adna?
Egyáltalán, van még barátunk?
Nem körkörös támadás az életünk?
A hagyományok néked már mit sem számítanak?
Ha ezt a kérdést nem értenéd, csak annyit, hogy anno, a kalandozások korában sem a barátaink finanszíroztak minket.

Tisztelettel:
anonymand

toportyánzsóti 2013.08.22. 06:56:48

Tényleges életfogytiglanra kell ítélni az ilyeneket,akik tudatosan alkalmazzák a berlusca receptet!Ekkora médiafelület nem való gyermekek kezébe!

ottomoll 2013.08.22. 12:05:01

Elfelejti a posztoló, hogy az EU-ba való belépést követően az állam elesik korábbi vám bevételeitől. Mindezt úgy hogy jóval többet importál most is, mint amennyit exportál. Ezt is kompenzálja a támogatás.

Kim Jong Un 2013.08.22. 12:22:28

Kurva anyatokat libsik!

sárkányfő 2013.08.22. 12:26:58

@ottomoll:
Elfelejti a kommentelő, hogy az EU-ba való belépést követően az államnak és a cégeknek nem kell vámot fizetni az EU-ba irányuló export után, azaz egy vámmentes 500 milliós piac nyílt meg a magyar gazdaság előtt, a magyar piac ötvenszerese. Lélekszámban, vásárlóértéken számolva több mint százszorosa.
Ez, és az EU-támogatások (német kispolgári szemmel: a csóró keletiek segélyezése) sokszorosát teszik a vámveszteségnek.
Már az a tény önmagában is, hogy az EU tagjai vagyunk is növeli az ország gazdasági-politikai biztonságát. Az EU-tagság előnyei elsöprő fölényben vannak a hátrányokkal szemben.

paroma 2013.08.22. 12:29:12

@ottomoll: Nem igazan ertem amit leirsz:
1. Mo. export orientalt orszag, a vamok leepitesebol Mo profital...
2. A vamokat a vevo, a zemberek fizetik meg, nem az elado...

s 2013.08.22. 12:31:47

Ezért.

Ezért radírozza le magát a fidesz a térképről. Mert hülye, mint a valagam, bár ezzel most megsértettem a segglukamat.

Van egy ismerősöm, az úgy ultizik a kocsmában, mint a rettenet fasza. Bármit mondasz, ő felveszi a talont, és mond nagyobbat. Ha nem, akkor kontráz. Mindent. Kivétel nélkül. A végén mínusz ezernél nem nagyon van feljebb. Nekem a fideszről mindig ő jut eszembe.

JT_Biopower 2013.08.22. 12:35:48

@ottomoll: Találtál legalább két időszakot, amikor az import több volt az exportnál? Ez ám a tendencia! ;)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.08.22. 12:36:33

@ottomoll: Tévedés, egy csomó hazátlan antimagyar bitang az EU, Schengen meg ilyesmi miatt csak egy szaros személyivel flangál a kontinensen szerteszét és nem vált ki útlevelet. Na, a ki nem váltott útlevelek miatt elmaradó illetékeket kompenzálja az EU támogatás.

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.08.22. 12:40:55

@paroma: egy valódi piacon. ausztrália, usa, dél-amerika, igen. Az EU piacai azonban teljesen mesterségesek, nem véletlenül van évtizedek óta csatározás az EGK-EU és a globális piacok egyéb szereplői között.

belekotty 2013.08.22. 12:41:51

@ottomoll: Hiányoznak a gyerekkori érzések? Nesze! Hülye vagy fiam, leülhetsz!

ottomoll 2013.08.22. 12:45:30

@sárkányfő: Ez igaz,de Magyarország jóval többet importál mint amennyit exportál, különösen nyugatról. A csatlakozás előtt az import után jelentős állami bevételek keletkeztek, amelyek a csatlakozás után eltűntek. A kohéziós támogatásoknak éppen az a lényege, hogy az újonnan csatlakozó fejletlenebb államok költségvetési kieséseit kompenzálja, ameddig nem sikerül megközelíteniük a fejlettebb régiók színvonalát.
Egyébként ez az ezermilliárd-ha jól tudom -csak a lehívható összegek maximuma. A ténylegesen lehívott összeg kevesebb.

Csetepaté márki 2013.08.22. 12:45:34

Aki a lovet viritja, az mondja a notat! Ezt minden hülye (igy) tudja!

A fenti megallapitas nem igaz az EU-ra, az IMF-re es Sorosra! (ezt meg az okosok tudjak igy)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.22. 12:46:42

"Persze a kormányzatot nem szokták zavarni a nyilvánvaló tények."

sajnos ez így van. :S

csavari 2013.08.22. 12:47:10

Azt mikor fogják nyilvánosságra hozni, hogy mindez mennyibe került a Magyar népnek? Nevezetesen arról van szó, hogy a teljes mezőgazdaságot lenullázták az élelmiszeriparral egyetemben, a világszínvonalon termelő gyárainkat megszüntették illetve külföldi kezekbe játszották, a teljes energia iparunkat, bankszektorunkat az MNB-vel egyetemben idegen kézre játszották, az embereket bele kényszerítették a deviza hitelekbe, hogy kirabolják őket, elszedjék ingatlanjaikat, autóikat, munkahelyeket megszüntették, az embereket földönfutóvá tették és külföldre kényszerítették ezáltal, ezeknek töredéke az amit alamizsnaként vissza juttat az eu az országba de azok nagy részét az ő cégeik kapják és nem a Magyarok!

Szamiz67 2013.08.22. 12:50:21

@csavari: Ezt így kompletten, tömören el is hiszed magadnak?

ob.szerver 2013.08.22. 12:52:23

@ottomoll:

"Ez igaz,de Magyarország jóval többet importál mint amennyit exportál, különösen nyugatról."

Hát persze. A EU reláció negatív és külker évek óta tartó aktívuma kizárólag annak köszönhető, hogy olajat és gázt adunk el Oroszországnak és feldolgozott termékeket az USA-nak, Kínának és Koreának.

Te is így tudod, ugye?

JT_Biopower 2013.08.22. 12:56:14

Ha olyan szar az eun belül, akkor kérdem én, miért nincs senkinek elég vér a pucájában, hogy a kilépésről egy ügydöntő népszavazást kiírasson?

Mohamed 2013.08.22. 12:57:29

@sárkányfő:

Pavics Lázár közgazdász, nyugalmazott pénzügyminisztériumi szakfőtanácsos pontos makro- és mikrogazdasági adatokkal tényszerűen támasztotta alá tanulmányában a már oly sokszor emlegetett problémát, miszerint az itthon létrehozott jövedelmek külföldre áramlanak. (...)

Pavics Lázár pofátlannak és csalónak nevezi az EU apparátusát akkor, amikor az EU az általa nyújtott támogatásokról beszél, miközben annak többszörösét teszi ki a magyar ráfizetés teljes összege. A KSH adatai szerint 2004 és 2010 között összesen 1547,5 milliárd forint támogatást kaptunk, miközben a befizetések és a kötelező hozzájárulás címén összesen 6609 milliárd forint összeget vontak be az EU-pályázatokba

Pavics Lázár az adatok összesítése után arra a megállapodásra jutott, hogy a hazai veszteség, illetve a külföldiek extra haszna 2011-ben mintegy 7600 milliárd forint összeget tett ki, ami a GDP mintegy 27 százalékát jelenti. Ráadásul a kivitt jövedelem az alacsony hazai foglalkoztatási szintet tovább csökkenti. A közgazdász által összesített számítások alapján a Magyarországról történő tulajdonosi jövedelem kiáramlása az EU-hoz való csatlakozási folyamatunk kezdete óta, pontosabban 1995 és 2011 között 37 019 milliárd forintot tett ki. Mint megállapítja, a globális, illetve más összehasonlítható mutatókban kifejezve ez azt jelenti, hogy 2000 és 2010 között az EU-15 országok a kedvezőbb cserearány révén (hazai vámok leépítése miatt stb.) éves átlagban 2,09 százalék GDP-értéket kitevő cserearány-veszteséget okoztak, ezzel szemben mindössze 0,6 százalék GDP-értéket kitevő nettó támogatást adtak.

De persze erről nem szól „a mi lenne velünk az EU nélkül?” kampány.

Szamiz67 2013.08.22. 12:57:34

@ottomoll: Ezért van évek óta stabil külkereskedelmi többlet?

"2012-ben a kivitel volumene 0,9 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatalé nem változott. A 2012. január–decemberi kivitel értéke 23 183 milliárd forint (80,1 milliárd euró), a behozatalé 21 212 milliárd forint (73,3 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki, 7 milliárd forinttal (237 millió euróval) kevesebbet, mint 2011-ben."

Szamiz67 2013.08.22. 12:59:11

@JT_Biopower: Jól bepaliztuk a horvátok, az Orbán kormány rendesen odatette magát, hogy a horvátok minél előbb EU tagok legyenek.

JT_Biopower 2013.08.22. 13:03:00

@Szamiz67: Dögöljön meg a szomszéd tehene is! ;)

Laciii 2013.08.22. 13:03:39

@JT_Biopower:
Ezért:
index.hu/belfold/2013/01/24/ki_lehet_lepni_az_eu-bol/
"Az EU-ból való kilépésről ugyanakkor a Jobbik szándéka ellenére nem lehet népszavazást tartani. Az Alaptörvény ugyanis tiltja az Alaptörvény módosítására irányuló, és a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségeket érintő kérdésekről szóló népszavazások kiírását. Az Országos Választási Bizottság 2012 februárjában már el is utasított egy pont erre irányuló kezdeményezést.

Ha azonban Magyarországon a parlamentben kétharmados többségbe kerülnek a EU-ból való kilépést támogató képviselők, módosíthatják az Alaptörvényt, és hatálytalaníthatják az Európai Uniós csatlakozásról szóló törvényt."

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:05:50

@ottomoll:
Hülye vagy.
A kibaxott nagy helyzet az, hogy Mo jóval többet kap, mint amennyit befizet.
2007-14 között b3fizettünk 2500, kaptunk 10500Milliárdot.
Ez egy dolog.
Magyarország exportjaának 85%-a az euba megy, ebből is 50%!!!németország.
A külkereskedelem jóval nagyobb, mint a behozatal.
Tehát, ha az agyas jobbik hatalomra kerülne, és ki akarna lépni az euból, abba egyszerűen tönkremenne az ország.Sarkosan fogalmazva:nincs annyi pénzünk, hogy kilépjünk.Ugyanis azzal kezdődika kilépés, hogy elszámolnak egymással a felek, megnézik, a ki/be fizetett összegeket, és vagy kapunk pénzt, vagy befizetünk, mindent amit kaprunk.Nálunk ez kb, mondjuk azt hogy ma kilépünk, akkor a már odaítélt pénzeket visszavonják, és még befizetsz 8000milliárdot.
Egyébként a jobbik csak lebegteti a népszavazást, mert ez egy politikai eszköz, ezt minden hézen tudja mondani a parlamentben, míg, ha lenne egy népszavazás, azt jól leszavaznák az ötletet, akkor már nem lehetne mondani tovább.
A jelenlegi krmány szerintem nem eu ellenes.Itthon előadja persze a nagy harcos attitűdjét, de OV is tudja, és nem egyszer említette pont Vona Gábornak, aki minden kormányülésen fröcsögi, hogy azonal ki kell lépni, hogy a kilépés MO száméra egyenlő z öngyilkossággal, mert arról a piacról élünk, és ha megszűnne (egyébként olyan nincs hogy csak úgy kilépsz, ez legalább 4-5év) akkor a piacunk 80%-át is elveszítenénk, hiszen az unió lényege nem a pénz, hane a szabad piac.
Soha egyetlen egy kormány tag meg sem említette hogy ki kellene lépni, mindenki tisztában van azzal hogy jelenleg öngyilkosság, és az a kormány amelyik ebbe bele kezdene, szerintem megbukna mint rottenbiller.
Lehet persze ezt a vnalat erőltetni, mint a Jobbik, miszerint egy Svájc/Norvégia szintű megoldás lenne az ideális, schengeni tagság, munkavállalási jog megtartásával kiválni, de ez sztem a következő 10évben nem reális.

JT_Biopower 2013.08.22. 13:07:52

@Laciii: Köszi! Sejtettem, hogy valami adminisztrációs akadálya van :)

paroma 2013.08.22. 13:11:39

@... zöld levelecske, ...: Az altalad emlitett piacokon is vannak bizonyos belso teruleteket erinto piactorzito szabalyzasok, foleg a mezogazdasag teruleten, nincs ertelme az EU-t kiemelni.
De ha a nezopontodbol indulok ki akkor sem ertem mi a hatranya egy ilyen piactorzito blokkon belul lenni mint semmilyen blokknak a tagjanak lenni; hosszabb tavon a vedovamjaid nem kepesek megvedeni egy ilyen kiszolgaltatott kis piacot.

Behajtó70 2013.08.22. 13:11:50

"Ellenségtől kapjuk az ezermilliárdokat?"

Egyrészt szokás szerint hazudtok, mint a vízfolyás: senki nem nevezte az EU-t ellenségnek, csak egyenlő bánásmódót kértünk, és a kettősmérce mellőzését. Nehéz megérteni, ugye?

Másrészt: azokat az ezermilliárdokat az EU a saját cégeinek adja, mert pl a német megrendelők kapják ezt itt Magyarországon...ezért vagytok felháborodva a Közgépen, mert az Magyar, s nem tud visszamenni a lé a küldő orszába...

lavór 2013.08.22. 13:12:10

Ellenségtől. És? A barátok nem adnak. Vagy nekik sincs, nekik is kilóg a gatyából a sejhajuk.

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:13:05

@Laciii: így van.Ha a jobbik ki akar lépni akkor:
meg kell nyerni a váasztásokat. 2014 06(reális esély 0)
kormányt alakít egyedül 2014 07
meg kell változtatni az alkotmáyt (ehhez 2/3-ad kell)
kiírni a népszavazást, mondjuk kiírják2016 szeptembere
ha az ország úgy dönt, hogy kilép (szerintem enenk az esélye ugyancsak 0)

akkor az eredményt ratifikálják mondjuk 2016 december
Az államfő jelzi ezt az EB elnökének, és elkezdődnek a tárgyalások, milyen feltételekkel válunk ki az unióból.
Ekkor minden szálat szépen visszabontanak, tárgyalásos úton rendezik az összes jogot, pl megtartják a szabad munkavállalási /tanulási jogotés elszámolnak a felvett/befizetett pénzekkel, majd, miután lezárultak a tárgyalások, még legalább 2évug él a tagságunk, ami alatt a szerződések kötelező erejűek.
Szerintem, onnantól kezdve, hogy egy kormány ezt meglebegteti, egyszerűen megbukik.Hány ember háborodna fel, és azonnal hagyná el az országot?A nemzetközi szervezetek milyen patáliát csapnának?
Természetesen az uniós tagságnak nincs köze a schengeni övezethez, tehát a határokat nem zárnák le,

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.22. 13:13:35

cserébe leépítettük a cukortermelést stb stb stb... és mindenki tudja hogy az EU által kitalált szabályok nagyon jók... :D

persze értem én hogy a magyar szélsőliberális diplomás értelmiségnek ez jó, hiszen:
-leépítés: nem kell dolgozni! :D
-pénzt kapunk :D

hajrá magyar értelmiség

sárkányfő 2013.08.22. 13:19:08

@ottomoll: Az a jóval több az valami 15%. Egy. kettő az, hogy nekünk nincs vámunk, az közvetlenül veszteség az államnak, de közvetlenül nyereség a lakosságnak, amely vámmentesen vásárolhat, és a gazdaságnak, amely szintén vámmentesen importálhat, tehát az ország összességében nem veszít. Ellenben mi is vámmentesen exportálhatunk, megnyílt előttünk egy, a magyar piachoz képes sokkal több, mint 100x-os nagyságú piac. Tovább maga a tagság gazdasági és politikai tőke, stabilizáló tényező, bizalmi tőke.
Már csak ezekért is megérné a tagság, a szabad munkavállalásért is, a súlyoz EU-s ezermilliárdok (amíg tűrik a német kispolgárok a keletiek segélyezését) már csak hab a tortán.

Az pedig nem az Eu hibája, hogy nem tudjuk leszívni a támogatások 100%-át, a pénz ott van, rendelkezésünkre áll, csak rajtunk múlna a lehívása, ez a magyar kormány elkúrása, emiatt a magyar kormányt hibáztasd.

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:19:56

@lavór: baromság ez az elenségezés.
Teljesen normális, hogy minden ország bizonyos keretek között érvényesíti az érdekeit.Csak mi ehhez nem vagyunk hozzászokva.Nekünk az volt a mottónk, hogy merjünk kicsik lenni.
A félhülye jobbik azonnal fröcsög, hogy ki kell lépni, ha egy kötelezettségszegési eljárás indul.
Azt senki sem elíti meg, hogy az euban több ezer ilyen eljárás indul
A magyar kormány nem eu ellenes.Nem akar kilépni.Ha így lenne, már ezerszer megpróbálhatta volna, más kérdés hogy ebbe belebukna, de megpróbálhatta volna.Ezzel szemben kindíg azt halljuk, hogy a kormány elkötelezett az eu-s értékek mellet, és tárgyalóasztalnál minden megtárgyalható, blabla..
Való igaz, a magyar kormány me, az európai egyesült államokban hisz, hanem a nemzetek európájában, és az érdekeink érvényesítéséért felvállaja azokat a konfliktusokat, amelyeket minden más ország isfelvállal.
Hogy mennyi az eredménye, az már kérdéses.

sárkányfő 2013.08.22. 13:20:39

@endike:
Sok éves kitartó munkád eredményeként elérted, hogy a magyar Tudományos akadémia kezdeményezi, hogy a kisebbségi komplexus mértékegysége az "endike" legyen. Gratula! :)

sárkányfő 2013.08.22. 13:21:54

@Mohamed:
És ezt a szegény Pavics Lázárt bevitték már egy diliházba, vagy hagyják szenvedni sorsára hagyottan?

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:22:14

@sárkányfő: jelenleg a pénzlehívás kb 905, és az év hátrelévő részében az összes többit ki akarják írni.

Olyan jó, hogy emberek fröcsögnek hogy micsoda ráfizetés, közben iszonyú tájékozatlanok.Egy az egybe visszacsend a dilettáns félhülye jobbik-duma.
(ezeket nem rád értettem természetesen)

Kard 2013.08.22. 13:23:11

@ottomoll: Ezzel a hozzászólással sikerült is bizonyítanod, hogy teljesen tudatlan vagy a témában. Az utóbbi 5 évben folyamatosan nagyobb volt Magyarország exportja mint importja évente több milliárd euróval.

sárkányfő 2013.08.22. 13:23:28

@Szamiz67: Hoppá, ezek szerint külkereskedelmi többletünk van, ezt még én sem tudtam, némi negatívumra emlékeztem :)
@ottomoll: , olvastad ezt?

paroma 2013.08.22. 13:24:35

@Mohamed: Ha nem osszefuggo szamokat osszeadunk, barmit kihozhatunk:)
Keverni az EU-s penzeket es az kulfoldi magan cegek altal termelt hasznot, kihagyva a magancegek altal befektetett osszeget es onkenyes cserearanyokat bevezetve az erveles a 'jol hangzik, de ertelme nincs' kategoriaba csuszik be.

sárkányfő 2013.08.22. 13:25:44

@Sexual Harassment Panda: Dehogy 90%. 50% alatt van. Iszonyú tájékozatlan vagy.

sárkányfő 2013.08.22. 13:26:56

@Behajtó70: Orbán nevezi évek óta ellenségnek az EU-t, állandóan szabadságharcol ellenük. Ki ne találd már hogy a barátainkkal szemben szokás harcolni.

Szamiz67 2013.08.22. 13:27:20

Magyarország Import oldal = fogyasztás + energia
Magyarország export oldal = kb. 2/3-ad multi gyártó cégek + 1/3-ad mezőgazdaság, egyéb.

Ha a Jobbik kezdeményezése sikerrel jár és az export oldal 2/3-án álló multi gyártó cégek kamionjai újra tervezhetetlen bürokratikus vámügyintézéssel és várakozással töltik az időt, akkor vajon mennyi ideig tart, hogy praktikusabb gyártó helyet keressenek maguknak a cseheknél, szlovákoknál, lengyeleknél?

Ebben az esetben a Jobbik miből, milyen devizából fizetné ki az import fogyasztást és energiát?

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:27:23

@sárkányfő: Dehogy 90%. 50% alatt van. Iszonyú tájékozatlan vagy.

ez most mi, nem egészen érem

"

Kard 2013.08.22. 13:28:23

@endike: Attól, hogy nem cukrot termel a gazda a földjén hanem mondjuk búzát mi változik? Mindegyiknek felment az ára, ugyanolyan jól jár a paraszt. Teljesen lényegtelen.

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:29:09

@Szamiz67: tudod mi lenne?A multik egyszerűen áttelepítenének mindent 200km arrébb azt hali.A jobbik kb fél év alatt tönkretenne mindent.iszonyatosan demagóg barmok.
Ha hatakomra kerülnének emberek százezrei menekülnéek, az ország becsődölne.

onmagam 2013.08.22. 13:30:09

Sajnos simán belefér, hogy a minidiktátor kilép az EUból ha megint megválasztják. Ami önmagában nem lenne baj, ha nem vinne minket is magával. De őt csak az érdekli, hogy korlátok nélkül tehesse amit akar, hogy minél nagyobb király lehessen.
Ez nem biztos persze, de nem szabad kockáztatni!
Hiába esünk el az ezermilliárdoktól, ők már most gyűjtenek eleget, Simicskának mindig lesz elég.

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:30:19

@Szamiz67: am a jobbiknak esélye sincs semmire.csak a pofa jár.

tonypek 2013.08.22. 13:32:44

"EU-ból való kilépést"
Ennek semmi reális és előremutató alternatívája nincsen.
Környező országok alig várják (Horváto., Serbia), hogy EU tagállamok legyenek. Ugye ennyire ökrök nem lehetünk!
Nálunk felerősítik a lappangó EU-s ellenességet és azt meglovagolva több mandátumra tegyenek szert.
Erről szól a történet.

ob.szerver 2013.08.22. 13:32:46

@sárkányfő:

"És ezt a szegény Pavics Lázárt bevitték már egy diliházba"

A kérdés jogos.

Szemelgessünk Pavics Lázár önéletrajzából:

"1935-ben, szeptember 2-án születtem.

"2002-ben pert indítottam az országot kifosztó Bokros-csomag ellen."

Némi spättel, de jobb későn mint soha. Felperes: Lázár bácsi, alperes: Bokros csomag.

"2006-ban a környezetszennyezés, csalás, stb. elkövetésével feljelentettem Gyurcsány cégét, MOTIM-RT-t. "

De végre sikerült egy autentikus szakembert találni, aki átlát az EU machinációin.

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:34:48

@tonypek: persze hogy nincs esélye.Valójában OV naponta 20x elmondja, hogy a tagságnak nincs alternatívája, a kilépés öngyilkosság.
A jobbik sem lépne ki, merta népszavazáson elbukna az ötlet sztem

Makkasz 2013.08.22. 13:35:55

2011-ig Magyarország nettó befizetője volt EU-nak. Az elvileg elérhető, soha, semelyik ország által le nem hívott támogatási összeg sem több mint a befizetésünk 3*osa.

Az EU projektek pont a kötött felhasználás, szigorú beszámolási és ellenőrzési rendszer és a korrupció miatt a valós érték 2-3*osán valósulnak me. Sok esetben felesleges dolgok (alagút, főtér felújítások....).

Na ezen pénzek kifizetése meg megszünt 2012-ben, 15-ből 13 projekt esetén.

Persze ez nem mind EU hibája, csak az elhibázott támogatási rendszer.

lavór 2013.08.22. 13:36:27

@Sexual Harassment Panda:

"baromság ez az ellenségezés."

Ez biztos; csak szólni kéne valakinek odafent is, mert az UNIÓ unja már nagyon a magyar kétszínű kommunikációt, be is illesztettek minket, mint azt észrevehettük. Bár odafentről ez abszolút nem érdekes. A tartalékok még az ükunokáiknak is gazdag életet biztosít. Aki megszívhatja, a köznép. A köznép meg egyenesen imádja, ha szívatják.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.22. 13:36:34

azt aranyosan elfelejti a posztfosó,hogy a drága eu követelte a közvagyon privatzálását,gyárak bezárását,szőlők kiirtását stb
libsi logika,igen ezek ennyire hülyék

Ad Dio 2013.08.22. 13:37:18

Ugyan a felvillantott számok köszönőviszonyban seincsenek a valósággal, mivel a beáramló pénz egy jelentős része kiáramlik, vagy külföldi tulajdonú cégekhez kerül, de mindent egybeveteve az EU jó nekünk, a jövő útja az integráció. Viszont ez Európában nem olyan egyszerű. A nemzetek európája sokkal jobb/alkalmazhatóbb ötlet mint az európai egyesült államok, mégha az első megvalósítása jóval gyötrelmesebb is mint az utóbbi.

Kilépni végtelen nagy ostobaság lenne, de agyatlan birkaként sem érdemes benne lenni.

A kormány érdekérvényesítése hajlandósága jó alap, de elkelne egy-két intenzív konfliktuskezelő tanfolyam, mert a kisebbrendűségi komplexusunk erősen eltolt bennünet az agressziv kismalac irányába, ami csak egy hangyabokányit jobb szerep, mint a néma birka...

sárkányfő 2013.08.22. 13:37:31

@Sexual Harassment Panda: Bocs, azt hiszem félreértettelek. Ezt írtad: "jelenleg a pénzlehívás kb 905" Én a 905-öt egy elírt 90%-nak néztem, de úgy látom mégse ezt akartad írni.

Erő e-meló 2013.08.22. 13:37:39

Ennyire uborkaszezon van nálatok, hogy csak egy ilyen agyoncsócsált témára tellik? Azt is a 100x elkoptatott séma szerint előadva?

Mert ami aktualitás lehetne, az a tegnapi hír, hogy az EU nem függeszti fel az Egyiptomnak nyújtott támogatásokat. Nekem rögtön az ugrott be, hogy Magyarországot megzsarolták a normatív kifizetések felfüggesztésével, mert itt állítólag diktatúra van.

De Egyiptomban ezek szerint nincs probléma, virágzik a demokrácia. Ezen az se változtat, hogy a hadsereg egy de facto puccsal letartóztatta a demokratikusan választott elnököt, hogy az ez ellen tüntetők közül sok százat vagy talán sok ezret megölt, hogy szükségállapotot vezetett be, tömegével tartóztatják le az ellenzékieket stb.

Amúgy meg könnyedén fel lehetett volna függeszteni az Egyiptomnak szóló támogatásokat, mivel azok a Magyarországnak szólóval szemben nem normatív alapon járnak, pusztán döntés kérdése, de az EU vezetők szerint erre nincs szükség. Vajon ki érti ezt?

A tanulságot persze nem nehéz levonni, az EU vezető köreit a demokratikus intézmények a legkevésbé sem érdeklik, torz nagyhatalmi politizálást folytatnak átláthatatlan (de könnyen kitalálható) rejtett hatalmi viszonyok mentén.

sárkányfő 2013.08.22. 13:38:46

@Makkasz:
"2011-ig Magyarország nettó befizetője volt EU-nak."
Frászt.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2013.08.22. 13:40:38

sárkányfő 2013.08.22. 12:26:58
" egy vámmentes 500 milliós piac nyílt meg a magyar gazdaság előtt, a magyar piac ötvenszerese."
Bocs, már az eu-ba lépés (=szarba lépés) előtt is 0% volt a vám a most eu-s országokkal. Csaxólok!

Mo. nem csak a vámbevételekről mondott le, hanem az állami illetékek, adók jelentős részét is továbbutalja Brüsszelnek. És az is tény, hogy az eu-s pénzek döntő részét az idetelepült eu-s cégek kapják meg megrendelésként. Aminek nagy részét vissza is küldik a származási helyre.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az eu legújabb kifogása, hogy eu-s pénzek pályázatánál minek ír ki a kiíró (=magyar állam) kötelezettséget magyar nyelvtudású mérnökre.
Naugye!

Sexual Harassment Panda 2013.08.22. 13:42:04

@sárkányfő:
Hagyjad.Ő a jobbiktól tájékozódik.

@Erő e-meló: Igen, teljesen baromság a poszt.Annyi relitása van, mint annak, hogy én leérettségizzek!

Mohamed 2013.08.22. 13:42:57

@paroma:

Szerintem a tagolást nem vetted figyelembe, agy nem értetted meg.

"A KSH adatai szerint 2004 és 2010 között összesen 1547,5 milliárd forint támogatást kaptunk, miközben a befizetések és a kötelező hozzájárulás címén összesen 6609 milliárd forint összeget vontak be az EU-pályázatokba"

Szerintem ez már mindent élárul az EU propagandáról.
Egyébként itt hol nem látod az összefüggést?

"az adatok összesítése után arra a megállapodásra jutott, hogy a hazai veszteség, illetve a külföldiek extra haszna 2011-ben mintegy 7600 milliárd forint összeget tett ki, ami a GDP mintegy 27 százalékát jelenti."

Ez hol nem állja meg a helyét?
Hol nincs itt összefüggés?

Erő e-meló 2013.08.22. 13:47:48

@Sexual Harassment Panda:
"Annyi relitása van, mint annak, hogy én leérettségizzek! "

Annyi realitása van, mint annak, hogy Martin Schulz az EP elnöke egyszer majd leérettségizik

Mohamed 2013.08.22. 13:56:55

@paroma:

önkényes cserearányok :D WTF.

Szamiz67 2013.08.22. 14:02:21

@Mohamed: Tudnál egy KSH linket adni ehhez?

Mókus ős 2013.08.22. 14:05:53

@ottomoll:
Ezzel a butasággal jól magadra fogod borítani a kakis bilit. Ja, már látom, megtetted, grat:)

vakapad 2013.08.22. 14:28:49

- Namostan, Józsi, képzeld el, hogy ez a rohadék multi nekem havonta nem háromezer eurót fizet, mint amennyit odaát keresnek, hanem csak ezret. Dolgozunk itt a gyárban vagy ezerötszázan, így aztán az extra haszna csak havonta hárommillió euró. Ha ezt kivetítjük ezertízszáz évre meg az itteni összes multira, akkor az tízezertirilliárdmillióbillió. Mégpedig extra! Fogod?
- Sebaj, Ede bátyám, alakítunk egy pártot, megnyerjük a választást, és úgy kiakolbólítjuk innen mindet, hogy a lábuk se éri a földet!
- Meg vagy te húzatva, Józsi?
- Már miért, Ede bá?
- Hát ha kiakolbólítjuk, honnan lesz nekem havi ezer euróm?

strappa 2013.08.22. 14:53:00

Mielőtt a posztoló teljes egészében elveszne a minket támogató országok hátsójában, gondolkodjon el azon, hogy ezt miért teszik ezek az országok.
Igen, a piacszerzésért.
Ellenállás nélkül szerezhettek meg olyan piacokat, amelyek nem rendelkeztek tőkeerős vállalkozásokkal, magyarul konkurenciával.
Ha volt is némi konkurencia, felvásárolták és bezárták.

Kaptunk százmilliárdokat a metróépítésre.
Az építést többek között német, osztrák, francia, japán cégek kapták meg.
A kocsikat franciáktól vettük, az elektronikát a németektől.

A támogatásként ideérkező pénzek jelentős része végül visszament a nettó befizető államokban honos cégekhez.

Szamiz67 2013.08.22. 15:05:49

@Mohamed: Nincs hozzá KSH link, akkor honnan van a hivatkozás? Nekem nem sikerült megtalálnom a KSH oldalán. Köszi előre is!

Szamiz67 2013.08.22. 15:08:06

@strappa: Ez régi probléma és várhatóan Mo. még sokáig nem lesz önálló technológia exportőr ország, ez csak az itt működő multi exportőr cégekkel fog menni.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.08.22. 15:10:45

@Mikóka Málmán: Valóban, financiálisan bizosan kimutatható, hogy mi vagyunk a nyertesei ennek. De a nyugat vajon csak emberbaráti szereteből adná ezt a pénzt?(Amely lehívásához egyébként kemény önrészteket is biztosítani kell.) Nem hinném. Egyrészt nagyon kedvező körülmények között privatizálhatták az addigi állami vagyont, ezenkívül a nagy nyugati cégek sokkal könnyebben tudtak piacokat szerezni az újonnan cstlakozott területeken.

Húsleves 2013.08.22. 15:19:37

Már ott kilóg a lóláb, hogy a szavakban a szabad piacot mindenek fölé helyező hülyeliberálisok valamiért nagyon ragaszkodnak a nagy brüsszeli csecshez, miközben az még magasabb szintű központosítást, kézivezérlést jelent, mint a nemzetállamok. Az általuk hangoztatott elveknek mindenben teljesen ellentmond az, ahogyan a brüsszeli újraelosztó rendszer működik. Nagyon is állambácsipártiak ezek, csak az nem mindegy nekik, hogy ki az.

Szamiz67 2013.08.22. 15:22:30

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Az EU csatlakozás ideje óta milyen nagyobb privatizáció történt, ami így motiválhatta őket? Nekem nem rémlik, hogy 2004 után lett volna ilyesmi.
Persze minden piac piac, de most komolyan egy olyan országért remegnének, amelynek fele lakossága csóró és alig van középosztálya, amely érdemlegesen fogyasztana?
Kínában egy nagyobb város akkora piacot jelent az Audinak, Mercedes-nek mint Mo., az ezred részét se adják el itthon, annak amit itt gyártanak.

Fuzzy Logic 2013.08.22. 15:24:19

@Sexual Harassment Panda: Schengezhez annyit, hogy egyik részről EU 3. pillér, másik részről az európa parlament hagyja jóvá. Egy dolog, hogy Izland, Norvégia, Svájc meg Lichtenstein is benne van, attól mi még nem biztos, hogy maradhatnánk. Mi az EU csatlakozás részeként tárgyaltunk róla és 2007 végén lépett csak életbe (abban az évben is volt jóváhagyva).
Ha kilépünk az EU-ból, akkor akkor újra kéne tárgyalnunk független államként, mert tagként kaptunk jóváhagyást. Esélyünk se lenne, nem egy állam problémázik a keleti bevándorlók miatt.

ben2 2013.08.22. 15:25:39

1. Az a fő kérdés, hogy az EU-ból jövő pénz mire megy el és azért mit várnak el. Ha pl. az EU milliárdokból bicikliutakat építenek a "leader egyesületek", ami kb. a járdák felfestését jelenti, a pénz többi része meg eltűnik az alvállalkozók tengerében, és ezért cserébe zöld-kommunista pedofilok beleugathatnak az alkotmányozásunkba, akkor inkább legyen kevesebb bicikliút.
2. Ha nem jönne pénz az EU-tól, be sem léptünk volna, vagy ha mégis, akkor sem lennénk már a tagja. Meg még rajtunk kívül kb. 10 ország sem.
3. A pénz pedig bizony jár, mert az EU alapszerződése és az EU törvényei ezt írják elő. A kormány - az EU diplomatákkal ellentétben - nem elvont demokrácia elveket kér számon az EU-n, hanem hogy ne használjanak velünk szemben kettős mércét és tartsák be az EU jogszabályait, mert mi is ezt tesszük. Amennyiben erről valakinek más a véleménye, az indítson ellenünk kötelezett szegési eljárást és az EU bíróság ki fogja mondani, hogy kinek van igaza.
4. Általában nem az EU-val van gondja az embereknek, hanem a brüsszeli adminisztrációval és az EP-vel, ami neoliberális ideológiai propaganda intézményévé silányult. Azaz ahogy sokan szeretik mondogatni a baloldalon, hogy az EU-nak nem Magyarországgal, hanem csak a kormányával van baja, úgy igaz ez fordítva is: a magyaroknak sem az EU-val, csak az irányítóival van bajuk. És tegyük hozzá, hogy így vannak ezzel a görögök, csehek, írek, olaszok, görögök, németek, angolok, stb.

Ma Baker 2013.08.22. 15:26:04

Ajánlanám a konkurens hírportál cikkjét, amiben azért arról is szót ejtenek, hogy milyen pénzeket tart vissza az unió és milyen indokok miatt

mno.hu/vezercikk/elegtelen-brusszelnek-1179472

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.08.22. 15:27:46

@Szamiz67: Pl. földgázgáz 2005-ben(E-on), vízközművek(Suez). Olyan multikra gondolok elsősorban akik a piac miatt vannak itt ,és nem a gyártószektorra, hiszen pl. az Audi vagy az Opel már a 90-es években is itt volt..

Szamiz67 2013.08.22. 15:27:59

@Húsleves: Valóban a brüsszeli bürokrácia roppant nagy hátránya a rendszernek, de Te milyen alternatíváját látod annak, hogy az Audi, Mercedes, Bosch kamionok, vonatok ezerrel szaladgáljanak, akadályok és bürokrácia nélkül a német és k.-európai gyártó kapacitások között?
Ebbe a 'szaladgálásba' nyilván a munkaerőt is beleértve.

Szamiz67 2013.08.22. 15:34:55

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Igen, köszi, ezeket már elfelejtettem menet közben. Az Audi és társai itt maradtak volna, vagy fejlesztettek volna kapacitást, ha Hegyeshalom-nál álldogálnak a kamionok, a szlovák-osztrák, lengyel-német, vagy cseh-német határon meg nem?
Miután az első körben csatlakoztunk, előtte még nem volt EU tag k.európai alternatíva, most már boldogan lenne. Nyilván a piac érdekes volt jó néhány cégnek, de ez sem volt zárt az EU csatlakozás előtt, a kereskedelem, a külkereskedelem nincs monopolizálva 89 óta, igaz határok nélkül ez is egyszerűbb.

Makkasz 2013.08.22. 15:36:39

@sárkányfő: Megszamoltam, tenyleg nem netto befizeto 2012-ig Magyarorszag, hanem netto penzt kapo.

Az erkezo EU-s penzek tobb mint 40%-a agrartamogatas (ebbol erze barki barmit?).

A 2004-2011 kozt erkezo netto plusz EU forras 50%-a 2010-11-ben erkezett (250 eur/fo 2010/ben es 400 Eur / fo 2011-ben), ebbol sikerult annyit kilopni, hogy nojon az adossag, munkanelkuliseg+ elherdalni GDP 10%-anak megfelelo maganpenzt. Megegyszer gratulalok ehhez.

A fenti osszegek nem tartalmazzak EU-val kapcsolatos tobbletkoltsegeinkbol adodo terheket (NFU, egeyeb adminisztracio, korrupcio, 3*-os aru beruhazasok, ertelmetlen beruhazasok es az onreszt).

De igazad van, beismerem, netto penzt kapok vagyunk. Haszonelvezoi pedig politikusok es barataik.

Húsleves 2013.08.22. 15:46:59

@Szamiz67:
Az általad felsorolt cégeknek miért lenne akadály ha nem lennénk EU tagok? Amikor még szocializmus volt, vagy hogy Verebes István nagyon frappánsra sikerült mondatát idézzem a Heti Hetesből "amikor ugyanezt még szocializmusnak hívták" (és ezt nem FIDESZ kormány idején mondta), akkor is gyártattak itt kapitalista cégek egy csomó mindent, meg vettek tőlünk egy csomó mindent pusztán üzleti alapon pedig akkor ugye vasfüggöny volt meg vaslédi. A szabad piac azt jelenti, hogy valóban szabad utat engedsz a kereskedelmi, üzleti kapcsolatoknak, és nem azt, hogy mondvacsinált magyarázatokkal felülről irányítgatsz, mert így az unalomig ismételgetett "szabad piac" csak annyit jelent, hogy mások engedjenek szabad utat, vagyis kotródjanak el a brüsszelnek kedves "piaci szereplők" útjából.
Ezért hazugság a globalizáció is egy olyan "Nagy Demokrácia" irányításával, amelyik a második világháború óta egyfolytában háborúzik úgy, hogy mindig ő az agresszor. Az csak hab a tortán, hogy amikor lelepleződnek a hazugságaik, akkor kitalálnak új hazugságokat, és rendületlenül folytatják a demokráciaexportot.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.08.22. 15:59:38

@Szamiz67: Én nem azt mondom hogy ez feltétlenül rossz lenne, de azt látni kell, hogy mindkét fél számára megvoltak az előnyök: "Mi adunk fejlesztési pénzeket, cserébe jelentős piacokhoz,álami vagyonhoz jutnak a cégeink." Ezt az íratlan, kimondatlan megállapodást rúgta fel Orbán, és ezért van(volt?) a cirkusz az ország körül Brüsszelben.

Szamiz67 2013.08.22. 16:18:57

@Húsleves:
Én elolvasom a hozzászólásodat, Te viszont vagy nem, vagy szimplán ignorálsz részeket.
Mert ma egy globális gyártó cég nem engedheti meg magának, hogy hetekre raktározzon.
Munkámból kifolyólag jártam már vagy 70 gyártó cégnél, állandóan a költségekkel, azok csökkentésével voltak elfoglalva, meg hogy milyen drága itt a munkaerő, az anyacég vinné Indonéziába a termelést. Ez az első Orbán kormány idején volt, amikor a minimálbért elkezdték nyomni felfelé, a második nagyobb 10%-os emelés után kivonult az adott gyártó cég.
2013 van, nem az 1989 előtti Európában élünk, a gyártó cégek globálisan és folyamatosan, naprakészen számolnak a gyártási, logisztikai, minőségbiztosítási költségekkel, mondhatni centiken múlik, hogy egy kapacitás hol épül fel, ha pedig nem vagy EU tag, akkor méteres hátrányba kerülsz alapból, pl. egy német cég szempontjából. Ha nem vagy EU tag, akkor már nem Szlovákiával, hanem Ukrajnával, Moldáviával, Macedóniával, vagy Marokkóval, Mexikóval kell versenyezned. Ha nem vagy EU tag, akkor Dieter nem tud ideugrani 10 német mérnökkel 2 hónapra egy projektre, csak macerás munkavállalási ügyintézéssel és a magyar karbantartó csapatot se lehet Münchenbe kipattintani 3 hónapra olyan könnyen. Sok kicsi apróság, bosszúság, apró költségnövelő, időtényező sokra megy.

Szamiz67 2013.08.22. 16:23:47

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Én úgy látom Orbán minden relációban elefántként viselkedik a porcelánboltban, legyen az nyugdíjpénztár, hulladékgazdálkodás, szemétszállítás, dohánykereskedelem , általános iskolai gyümölcs és tankönyv beszerzés, útdíjrendszer, szerencsejáték piac, bank szektor. Ez nem valami tudatos nemzeti érdekképviselet, ez vezetési kultúra a részéről.

Húsleves 2013.08.22. 17:12:22

@Szamiz67:
Először is nem kell az olyan púder, hogy nem olvastam el amit írtál, elolvastam és választ is kaptál rá, másodszor is abból, amit itt személyes tapasztalatként összehordtál, az következne, hogy mindent Kínába kell vinni, úgyhogy ez meglehetősen leegyszerűsített sztori.
1989 előtt is fontos volt a versenyképesség, minden szempont amiket írtál, ugyanúgy jelen volt, ezeket nem mostanában találták fel, úgyhogy ez is egy teljesen felesleges, erőltetett kör volt. Ebből mindössze annyi releváns, hogy ma a számítástechnika jobban megtervezett logisztikát tesz lehetővé.

Arra úgy látom semmit sem sikerült összegörcsölni, hogy a központosított, újraelosztó EU hogyan egyeztethető össze a ti szabadpiaci elveitekkel, pedig én konkrétan ezt írtam. Ehelyett átnyergeltél arra, hogy az EU nélkül jaj mi is lenne velünk. Ez már egy teljesen más témakör, a zsaroló potenciál, vagyis vasfüggöny a másik oldalról. Már ha csak annyiból indulunk is, ki, hogy a "rendszerváltáskor" még az volt a drága nyugati felkarolóink mindennapi agymosása felénk, hogy a vasfüggöny (jelképes) lebontásával már beléptünk a szabad világba, az EU-t akkor még csak úgy reklámozták, hogy szabad lesz az átjárhatóság, nem kell útlevél, cserébe lemondunk a külpolitikánkról(!), szó sem volt újraelosztásról. Az EU zsaroló potenciálja - tehát hogy kimaradásunk esetén nem üzletel velünk - az éppenhogy nem igazolja az újraelosztó rendszer jóságát, az érveid pontosan arról szólnak, hogy az EU-val egy szándékosan piactorzító, "velünk vagy ellenünk" rendszer jött létre (vagy legalábbis mára azzá vált), ami meredeken ellentmond a globalizációs hazugságoknak. Ettől függetlenül nem igaz, hogy kívülről esélytelen vagy, kívülről az EU egy nagy ország, velük lehet üzletelni, hangsúlyozom: piaci alapon, és nem központi utasítások alapján.
De: annyiban igazad van, hogy a zsaroló, kirekesztő pontenciállal magyarázni, hogy szükségünk van-e az EU-ra, az nem lényegtelen szempont, ugyanis lehet őket nem szeretni, de aki a népének jót akar, az nem hugyozik szembe a széllel (főleg ha nem csak az ő arcába fújja vissza a szél), csak ez egy teljesen más szempont, akkor nem kell előadni, hogy legyünk hálásak a jóságos EU bácsinak azért, hogy az önkényesen, átláthatatlan szempontok alapján működtetett újraelosztó rendszerből nekünk is jut konc, hanem nézzük kizárólag a pragmatikus szempontokat.

Szamiz67 2013.08.22. 17:17:45

T. Húsleves, Személyeskedés és politikai felhangok nélkül jó lett volna megúszni a fórumozást, de ehhez két fél kell, úgy látom, hogy nem tudod ezek nélkül értelmezni a fórumozást.
Nekem ez nem pálya. Szép napot!

Húsleves 2013.08.22. 17:29:46

@Szamiz67:
Semmi probléma a személyeskedéseddel, amivel megpróbáltál olyannak feltüntetni aki nem olvassa el (vagy nem érti) amit írtál, csak megemlítettem, hogy ez nem érv, de nincs harag, a fórumok már csak ilyenek.
A gazdaságot viszont nem lehet politikamentesen nézni, erre hadd idézzem Németh Miklós magyar exminiszterelnököt, akit később, már bankvezéri minőségben kérdeztek meg arról, hogyan vezetett a pályája oda, és erra azt válaszolta: "a bank - politika".

csavari 2013.08.22. 19:14:17

@Szamiz67:

Ez nem hit kérdése sajnos, ezek kőkemény tények! Ez csak töredéke annak ahogy kirabolták az országot és most játsszák a jóságos nagybácsit!

csavari 2013.08.22. 19:15:58

@Makkasz:

Vissza kellene ülnöd az iskolapadba, hogy megtanulj számolni!

Makkasz 2013.08.22. 19:28:31

@csavari: Azon vagyok, most csinalom masodik PhD-met. Talan egyszer sikerul kiszamolnom a korrupcios vesztesget, hova megy az osszes EU penz 40%-a az agrariumban, meg hogy miert jo a sok ertelmetlen beruhazas.

Mibol vontad le a kovetkeztetest hogy nem tudok szamolni?

Ezt a forrast hasznaltam: www.money-go-round.eu/Country.aspx?id=HU

Te mit?

csavari 2013.08.22. 19:52:39

@Makkasz:

Gondolom, hogy a tanáraid nem dicsekednek veled! Az élet iskoláját jártam ki, sokkal többet adott mint bármelyik egyetem. Tudod végig követtem az eseményeket mert nem tudtam kikerülni és nyitott szemekkel jártam. A reklámot mindig a tényekkel szembesítettem és az pontosan az ellenkezőjét tapasztaltam. Vagy nagyon gyerek vagy még, vagy nagyon naiv!

Makkasz 2013.08.22. 20:08:07

@csavari: Nem ertem mirol beszelsz. Mit nem szamolok jol?

Ma mar en vagyok a tanar.

Az a meggyozodesem, te nem az en kommentemre reflektalsz, annyira suletlenseget irsz.

" Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa"

csavari 2013.08.22. 20:31:38

@Makkasz:

Az ilyen "tanárok" miatt süllyedt mélyre az ország! Kérd meg valamelyik diákodat hátha több esze van neki és megérti, hogy mit írtam. Nem akarlak "dicsérni" tovább, de szégyen hogy nem tudsz értelmezni egyszerű mondatokat.

Makkasz 2013.08.22. 20:48:12

@csavari: Egyszeru kerdesre adj egyszeru valaszt. Miert gondolod, nem tudok szamolni?

Addig csak papmpogsz, egyre jobban sajat butasagodrol adsz tanubizonysagot.

En egyebkent USA beli diaksagot sujtom, ne aggodj.

Makkasz 2013.08.22. 20:56:13

@csavari: Abban a szerencsetlen helyzetben vagyok, hogy hozzam "beszelnek" a szamok. Osszefuggeseket latok, okokat es kovetkezmenyeket.

Ha valami nincs rendben kivonassal, osszadassal, szazalekszamitassal, azert ird mar le, mert meg mindig nem ertem mirol rinyalsz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 18:14:41

@ottomoll:

Pl gépkocsik esetében az elmaradó vámtételt ugyanúgy beszedi az állam, csak most regisztrációs adónak hívja.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 18:23:25

@csavari:

" a teljes mezőgazdaságot lenullázták"
- Esetleg ehhez annak is köze van, hogy a magyar termelő képtelen hatékonyan termelni?

" az embereket bele kényszerítették a deviza hitelekbe, hogy kirabolják őket,"
- Csak egy olyan adóst mutass, akinek szöges bottal verték a hátát, hogy vegyen fel devizahitelt.

.

.

A többi amit írtál, akkora baromság, hogy nem is érdemes foglalkozni vele.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.08.24. 18:30:44

@Szamiz67:

"vajon mennyi ideig tart, hogy praktikusabb gyártó helyet keressenek maguknak a cseheknél, szlovákoknál, lengyeleknél?"

- A gépsor átköltöztetése konkrétan pár óra alatt lezavarható. Pl Százhalombattáról Nyitrára 10 óra után a gépsor képes újra termelni.

csavari 2013.08.24. 19:03:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Azért jártak ide Kanadából, amerikából, Hollandiából, Ausztráliából tanulmányozni a mezőgazdaságot mert nem volt versenyképes? Úgy vagy hülye ahogy vagy! nem kell válaszolnod, barmokkal nem társalgok!


süti beállítások módosítása