Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Cenzúra, Balaton, MTI

2013.02.15. 00:33 - Fidelio

Megbillent a Balaton a hét elején. Megbillent egy kicsit a világ is: a héten nemcsak a kormányzat próbálkozott cenzúrával, hanem az LGT is. Az MTI-nek nincs köze ezekhez a cenzorkodásokhoz. Ott simán bugyutaságot írnak.

Balaton_vihar.jpgBalatoni vihar (Jekkel Csaba képe)

A Balaton megbillenése egy érdekes természeti jelenség: erős szél fújt, így Keszthelyen 47 centivel volt magasabb a víz szintje, mint Fűzfőnél. A szél eláll, a víz visszafolyik, nincs ezzel semmi gond.

Azzal már nagyobb baj van, ha a egy országban cenzúráznak. A héten a kedélyes nevű EMMI próbálkozott egy tétova cenzúrával: azt állították, hogy L. Simon nem is nyilatkozott a leváltásáról. A közleményükben nehezményezték, hogy a hvg „valótlanságot terjeszt”. (Tagadták tehát, hogy L. Simon tagadta volna a leváltását – hogy ez logikailag mit jelent, abba ne bonyolódjunk bele.) Ettől a hír persze megvolt, L. Simon sorsát pedig majd meglátjuk.

Hatékonyabban próbálkozott viszont a cenzúrával az LGT, hogy csak nekik tetsző képeket közölhessen a sajtó a koncertjükről. Ez ki is verte a biztosítékot, még bojkottot is hirdettek. Ez bizony kínos. Már azok a zenészek is cenzúrázni akarnak, akiket a hatvanas-hetvenes években a szabadság hírnökeinek lehetett gondolni. Innen nézve az EMMI közleménye már-már olyan ártatlan, szégyenlős próbálkozás, amit az elaggott Kádár-rendszer alkonyán lehetett tapasztalni az akkori kormányzattól.

Az MTI-nek ezekhez a történetekhez nincs köze. A héten simán üzemelt, mint közszolgálatiság kiemelt intézménye. (Ha emlékszünk, két évvel ezelőtt a médiatörvényt azzal indokolta egyik beterjesztője, L. Simon, hogy meg kell erősíteni a közszolgálatiságot, annak szakmaiságát.) Meg is erősödött a közmédia, legalább is anyagilag. Idén már 79 milliárdból szolgálja a "közt".

S most kanyarodjunk vissza a Balatonhoz. Ezt írja az MTI: „A sok csapadék hatására 68 centiméterre emelkedett a Balaton vízszintje, a part menti részeken több helyen belvízvédelmi készültséget rendeltek el.”

Bizony, sok lehet az a 68 cm, hiszen több helyen is már készültség van. Gyanús, hogy kicsit később már arról esik szó: „újabb esőzések kellenek ahhoz, hogy a … fürdőzéshez és hajózáshoz optimális vízszint alakulhasson ki”. Majd jön a végső döfés: az „lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne vízszint”.

Tehát jó 40 centivel magasabb vízszint kellene – és akkor nem lenne belvíz? Bizony nem. Ugyanis a mostani belvíz sem a Balaton vízszintje miatt van, hanem az esőtől. Valószínűleg a vízügyi igazgató is így mondta el, akinek a szavait az MTI idézi.

Elég lett volna az MTI-közleményt megmutatni neki, mielőtt ezzel a félrevezető szöveggel kiadják. Rutin ügy lenne, futhatná a 79 milliárdból.

Utóirat: Az MTI-hírből azt is megtudhatjuk, hogy a belvizet nem tudják átszivattyúzni a Balatonba torkolló vízfolyásba, annak magas vízszintje miatt. Ezért szükségessé vált a folyam kiiszapolása.
Hm. Most derült volna ki, hogy ki kell szedni az iszapot a csatornából?
Vagy nem volt elég munkáskéz? De hiszen azzal az indokkal tették át a vízügyi igazgatóságokat a belügyhöz, hogy ott szervezik a közmunkát. Lehet, hogy nemcsak az MTI-nél van zavar?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr705081251

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.15. 12:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.15. 06:46:51

Salátacikk. Erőltetett. Szar.

"Ugyanis a mostani belvíz sem a Balaton vízszintje miatt van, hanem az esőtől."

Az MTI által írt mondat is megengedi ezt az értelmezést. Nem írják, hogy a Balaton vízszintje miatt van belvíz. Bár a tagmondatok sorrendje miatt kétségtelen, hogy az olvasó ilyen összefüggést fog feltételezni. De logikai viszonyt kifejező kötőszó nincs.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.02.15. 06:48:26

Ja és pitiáner. Most ez tényleg ennyire fontos?


süti beállítások módosítása