Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Két tüntetés közt

2012.01.15. 23:38 - Fidelio

Könnyen megindokolta Árok Kornél, hogy a Szolidaritás miért nem tüntet jövő szombaton a kormány mellett: „vonuljon fel a 27 százalékos ÁFA mellett, aki szeretne.” Hosszan lehetne sorolni, mit szeressen a kormány eddigi intézkedéseiben az, aki jövő szombaton a kormány mellett tüntet.

De mit mondjon az, aki odahívja az embereket? Az jó ötlet, hogy hozzanak mécsest, meg „öltsék fel a legszebb ruhájukat” (ad notam: Gyertek lányok, öltözzetek fehérbe). Lesz az elején Himnusz, a végén Szózat, és közben vonulás, – úgy tűnik, még beszédet mondani sincs miről.

Láthatóan a Fidesz agytröszt is cserbenhagyta a „Békemenet” szervezőit. Így most Széles Gábornak kellene valami szellemeset mondania, vagy Bayer Zsoltnak valami pozitívat. Bencsik András is inkább lelkesít: több száz autóbuszról ír (a pécsi Fidesz már szervezi), és tömegeket vizionál: „akár több százezer ember is összegyűlhet" (majd Rákay Philip összeszámolja). Majd rátesz még egy lapáttal, s mint aki sötétben kiabál, hogy bátrabb legyen: „óvatos becsléseink szerint”.


 

Az eszmei mondanivaló

Jól sejthető, hogy a közel hárommillió Fidesz-szavazó nem célozható meg. Aki jobb élet reményében hitt a Fidesznek – a ki sem mondott ígéreteinek – annak most, az IMF-hitel vagy államcsőd előtt nem sok jót lehetne mondani. Konkrétan talán a házipálinka-főzés teljesült, de ezzel most mi sem kampányolnánk.

Lennének, aki tényleg jól jártak az elmúlt másfél évvel, mondjuk 300 ezer bruttó fölött, talán össze is jönne belőlük néhány százezer, ha mindenki hozna még egy másik embert. De ettől még az ember nem megy ki tüntetni Szalai Annamáriáért.

Maradnak, akik eszmei alapon kormánypártiak. Senki nem tudja őket olyan frappánsan jellemezni, mint maguk a szervezők: „akinek fontos hazánk függetlensége és fölemelkedése, aki szentnek tartja a polgári demokrácia eszményeit”. Szó szerint így: „szent”-nek tartja. Néhány éve még ezek a szervezők élni akartak demokratikus jogaikkal, mondjuk népszavazásra mozgósítottak. Most már a demokrácia, a szabadságjogok, no meg a jogállam csak annyit ér, hogy Schmitt Pál megrendült hangon felolvassa az alaptörvényből a preambulumot. A lényeg, hogy benne van például a Szentkorona tan.
 

De miért is a vonulás? Hogy megvédjük a függetlenségünket. A külföld hagyjon minket békén. És vegye tudomásul a szu-ve-re-ni-tá-sun-kat. Ezt hangsúlyozta a szervezők nevében Csizmadia László is a ’kormányszolgálati’ rádióban. (Ő az államilag kinevezett főcivil, aki tavaly a civilek közel négymilliárd forintjáról döntött, mint a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsának elnöke. Személyében – mondhatni – az egész civil szféra szervezi a tüntetést.)

Merthogy a külföld beleszól a dolgainkba, nem engedi érvényesíteni a magyar érdekeket. Miért is emelt szót a héten az Európai Bizottság? Mert az új törvényekkel
– korlátozzák a jegybank függetlenségét
– veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét (a bírák nyugdíjazása utáni kinevezésekkel)
– megszüntették a független adatvédelmi ombudsmant.
A szervezők tehát nem engedik, hogy az Európai Bizottság szót emeljen a … függetlenségért. Mert a függetlenség az elfogadhatatlan. Mármint az, hogy bárki a kormánnyal szemben független legyen. Méghogy bírói függetlenséget … az már a polgári demokráciához vezetne.


Független … szuverén

Persze baj van ezzel a szuverenitással. Ha a szuverenitás azt jelentené, hogy senki nem emelhet szól a demokratikus értékekért, akkor felejtsük el az emberi jogokat és az ENSZ deklarációját. (Legközelebb egy posztban körüljárjuk, mi a helyzet általában a szuverenitással; és mondjuk Ceauşescuval.) És természetesen lépjünk ki az Európai Unióból. Szóljunk, hogy nem kell az idén várható 3 milliárd eurós támogatás; azonnal állítsák le az utalásokat.



Ha Bencsikék következetesek, el is égethetik az uniós zászlót a tüntetésen (csak előre öntsék le benzinnel, nehogy úgy szerencsétlenkedjenek, mint Vonáék).

Ha Bencsikék következetesek, akkor nem szerveznek a jövő szombatra kormány-támogató tüntetést. Csatlakoztak volna a most szombati zászlóégető tüntetéséhez. Amit a Jobbik szervezett ... a kormány ellen.

Persze csak, ha következetesek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr803550291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2012.01.17. 11:31:10

szerintem örüljenek, ha lesznek ötezren
másrészt ne csodálkozzanak, ha a tömeg hirtelen megindultságában nem kezd el "Orbán takaroggy"-ozni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.21. 20:53:27

@dr.dr. Secnir doktor:

Többen voltak.

Viszont onnan jöttek?Kik hozták őket? Kinek a pénzén?

Szabad Gábor 2012.01.24. 15:52:18

Nem lettünk gyarmat

"Egészen biztos lehet benne mindenki, hogy Opera nélkül most nem lennénk gyarmat. Így függ össze az ária meg a pária."

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1509_nem_lettunk_gyarmat


süti beállítások módosítása