Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Ügyészség: a BKV-s bűnös, a fideszes nem

2010.06.11. 10:23 - eroica

Az ügyészség, amely az Orbán kormány alatt igen érdekes ügyeket talált rendben lévőnek (pl.: ezeket vagy ezeket) továbbra is rendben dolgozik.

Volt korábban egy BKV vezérigazgató-helyettes, aki nem akart bizonyos közérdekű adatokat kiadni. Amikor beperelték a másodfokú tárgyalást megelőzően kiadta az adatokat. A felperes indítványára azonban " közérdekű adattal visszaélés" miatt. A vádat az ügyészség képviselte a bíróságon és a BKV-s egymillió forint büntetésre is ítélték őt. (Nagyon helyesen.)

Más volt azonban a helyzet, amikor egy fideszes polgármester, a "bongból dohányzós" Meggyes Tamás élt vissza a közérdekű adatokkal, méghozzá egy fokkal súlyosabban. Az index esetleírása:

Az ügyészséggel a BKV-s szívott, Meggyes nem

Cserép János, a szeretgom.hu munkatársa 2009 január 12-én kért közérdekű adatokat az esztergomi önkormányzattól. Látni szerette volna többek között az esztergomi önkormányzat tulajdonában vagy résztulajdonában levő cégek vezetőinek munkaszerződését, a cégvezetők bérét, juttatásait, valamint az önkormányzatok által megbízott ügyvédeknek kifizetett megbízási díjak összegét.

Az önkormányzat nem válaszolt a törvény által előírt 15 napon belül, Cserép ezért pert indított a közérdekű adatok kiadásáért.

Meggyes Tamás február 12-i keltezéssel küldött az érdeklődőnek egy levelet, amelyben közölte, hogy a kért adatok tekintetében az önkormányzat vagy a polgármester nem tekinthető adatkezelőnek.

Meggyes a levélben személyes érdeksérelemre vezeti vissza az érdeklődést, majd közli: „III. Richárd módjára döntést hozva elhatároztam: semmilyen körülmények között sem vagyok hajlandó válaszolni Önnek”.

Cserép a közérdekű adatok kiadásáért indított első fokon pert megnyerte, amit az önkormányzat fellebbezett, majd Cserép másodfokon is pert nyert, és a jogerőre emelkedett ítélet birtokában feljelentést tett Meggyes ellen közérdekű adatokkal való visszaélés miatt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrségen.

A rendőrség kihallgatta Cserép Jánost, majd (valószínűleg a politikusi érintettség miatt) áttette az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségre, ami június elején értesítette őt arról, hogy megszüntették a nyomozást bűncselekmény hiánya miatt.

Mint azt Keresztes Imre főügyész megállapítja, hogy Meggyes Tamás március 23-án (a jogerős bírósági döntést követően) kiadta a kért adatokat. Álláspontja szerint bűncselekményt csak akkor követett volna el a polgármester, ha az adatokat a bírósági döntés ellenére sem adja ki, ezért szüntette meg a nyomozást.

http://www.legaljuice.com/injustice%20scales%20of%20justice%20unfair.jpg

Tehát, ha valaki másodfok előtt kiadja az iratot az bűnös, aki csak másodfok után az ártatlan.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr322073616

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törvény előtti egyenlőség? 2010.06.11. 12:25:31

 "Úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket." Gyurcsány Ferenc "...

Trackback: Az ügyészség fedezi Meggyest? 2010.06.11. 11:30:12

Meggyes Tamást felmentettékA napokban döntött a Központi Nyomozó Ügyészség arról, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást Meggyes Tamás országgyűlési képviselő, Esztergom fideszes polgármestere ellen, akit közérdekű adatokkal való visszaél...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.06.12. 00:29:39

Éljen a Független Ügyészség!

Rod 2010.06.14. 10:13:06

Gyurcsány miatt van ez is, biztos!


süti beállítások módosítása