Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

"Először adót kell csökkenteni" - ígérte Szíjjártó

2010.04.23. 06:00 - eroica

Címkék: gazdaság adócsökkentés

Orbán már tavaly ősszel is látott költségvetési csontvázakat, mégis megígérte, hogy lesz azonnali radikális adócsökkentés 2010-ben. A héten azonban Kövér közölte, hogy nem lesz. Az adócsökkentés elmaradását  Matolcsy György volt/leendő gazdasági miniszter próbálta megindokolni. Azonban mindkét felhozott érve eléggé komolytalan:

1. "év közben vagyunk" - ezt ugye már tavaly is lehetett volna látni ...

2. "Bizonytalan az államháztartás helyzete" - ez ugyanis kevésbé igaz, mint tavaly ősszel.

Ha mégis komolyan vesszük Szíjjrátó korábbi gazdasági elemzését, akkor eljesen érdektelen, mennyire bizonytalan az államháztartás. Tavaly ősszel ugyanis az igazmondó szóvivő még "gazdasági vészhelyzet" és a "költségvetés összeomlása" esetére is  konkrétan beígérte a 2010-es radikális adócsökkentést: "a növekedés ... alapfeltétele a radikális adócsökkentés, mihelyt az új kormány hivatalba lép".

Amikor pedig a HírTV riportere érdeklődött, hogy ebben a helyzetben, hogyan lehetséges adócsökkentés, Szíjjártó egyértelműen felelt: "A radikális adócsökkentés csak nagyon rövid ideig hoz bevételkiesést ... egyértelműen egy jelentős adóbevétel növekedést fog okozni"

Azi is értelműbbé tette, hogy nem szabad várni az adócsökkentéssel, mert különben nem válhat megfelelőbbé a helyzet: "Nincs olyan, hogy nem csökkentünk adót aztán mégis jobb lesz a helyzet. Először adót kell csökkenteni."

Valamennyire azért el kell ismernünk a szóviső igazságát: januártól csökkentek a munkát terhelő adók, és áprilisra valóban javult az ország megítélése (pl. a hitelek kamatfelára csökkent) ...

De ha mégsem hinnénk Kövér Lászlónak, halljuk mégegyszer, személyesen Orbán Viktortól, hogy igenis lesz adócsökkentés:

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

8 komment

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr621944299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adócsökkentés - lesz/nemlesz? 2010.04.23. 12:31:28

Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a Fidesz kerül kormányra - jelentette ki Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában november 10-én.A politikus akkor arra nem válaszolt, hogy hány százalékos lesz a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rod 2010.04.23. 11:20:27

Ők nem ÚGY értették, meg nem is ÍGY mondták, ezek bizony összevágott felvételek, titkosszolgálati módszerekkel meghamisított videók.
És amúgy is, mit képzelsz, egy ilyen cikket lehozni, mikor a FIDESZ az IGAZI MAGYAR EMBEREK pártja, ahol csak jóság, tiszta szó és katolikus értékrend van? :DDDDDDDDDD

mig8 (törölt) 2010.04.23. 11:25:17

Én Varga Mihálynak hiszek (korrekciók már idén lehetnek, de rendszerszintű változtatás csak jövőre). Ez szerintem egyenes beszéd.

Azt jelenti, hogy az adózás szerkezete idén nem változik, de az egyes adónemek esetében csökkentést meg lehet valósítani. Jövőre viszont át fogják alakítani az egész adózás szerkezetét.

Vizuálisabbaknak: a cél az, hogy az adóbevallás elférjen egy A!-es lap két oldalán. :-)

Pepe83 (törölt) 2010.04.23. 12:14:49

@mig8:

Itt nem arról van szó, hogy kell-e most adót csökkenteni vagy sem (valószínűleg tényleg nincs még itt az ideje). A gond az, hogy egy párt, amely a másik hiteltelenségére építette fel a kampányát – mint látjuk sikerrel – most visszavonja egyik legfontosabb ígéretét, amivel vélhetően számos szavazót szerzett.

eml 2010.04.23. 14:14:36

Annak én sem vagyok híve, hogy évközben belebarkácsolnak az adótáblába, de nyilvánosságra hozni a jövő évi terveket már lehet.

Tegnap volt OV-nek egy nyilatkozata, melyben azt véltem felfedezni a szavak mögött, hogy csak akkor lesz adócsökkentés, ha lesz 2/3.

mig8 (törölt) 2010.04.23. 15:11:21

@Pepe83:

Rosszul látod. Nem vonta vissza a választási igéretét. Egyszerűen csak pontosította, hogy mikor mit tud és akar megtenni.

Mondhatná persze úgy is, hogy lesz egy nagyarányú adócsökkentés, de mindenki ugyanabban a rendszerben fog év végéig adózni, mint eddig. Majd jövőre ezt továbbfejlesztik: egyszerűsíteni fogják az adózás rendszerét és további csökkentéseket fognak bevezetni.

Pepe83 (törölt) 2010.04.23. 16:27:49

@mig8:

Ha azt mondom év elején, hogy júniusban adok neked 1 millió forintot, majd ezt áprilisban úgy módosítom, hogy majd jövőre kapsz valamennyit és a következő 4-6 évben még folyamatosan adok, akkor hazudtam neked vagy sem?

mig8 (törölt) 2010.04.26. 10:38:39

@Pepe83:

Sarkítod a kérdést, de ez itt nem állja meg a helyét. Először is, a Fidesz nem azt mondta, hogy ad 1 millát. Másodszor nem 4-6 évről van szó, hanem a jövő évi adózás rendszeréről.

Ha eltekintünk a populista felhangoktól, akkor a kérdést inkább úgy tedd fel, hogy mi fognak nagyarányú adócsökkentésnek mondani? Ha csak pár szám fog megváltozni és érdemben csak nagyon picit fog változni az az összeg, ami a kezemben marad, akkor igazad volt. Ha viszont jelentősen fog ez az összeg növekedni, akkor tőlem akár jövő évig el is húzhatják az adóbevallás rendszerének az átalakítását.


süti beállítások módosítása