Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Miért játszik a Fidesz a hiánycéllal?

2009.12.01. 12:56 - Fidelio

Címkék: gazdaság pénz hiány költségvetés

A 4cast nemzetközi elemzőcég már korábban úgy ítélte meg, hogy a „2010-es költségvetési hiány csak akkor lépheti át a GDP 7%-át, ha a Fidesz szándékosan tesz ennek érdekében”. A Fidesz mégis a 7 százalékos hiányt szajkózza (papagájozza). A portfolió.hu gazdasági elemzője érthető magyarázatot ad a helyzetre: a Fidesz a ciklus elején meg akar szabadulni a fokozatos konszolidáció terhétől.

 
"..nyilván nem igaz az, hogy a 2010-es költségvetés bármilyen szempontból különlegesen rosszabb lenne a korábbiaknál. Az "alapvető" hiány elfogadható, a felfelé mutató kockázatai sem végletesen súlyosak, a körön kívüli vállalatok pedig termelik tovább a veszteséget épp úgy, ahogy szokták ezt az elmúlt 20 évben mindig. A helyzet különlegességét az adja, hogy:

I. a ciklus negyedik, választási éve jön, így a felhalmozódott feszültség enyhítése és a politikai szempont egyaránt a bűnök beismerését kívánja, illetve
II. az IMF és az EU nehezen (pontosabban jelenlegi ismereteink szerint sehogy sem) emészti meg a drasztikusan megugró hiányt.

Innen nézve érthető a Fidesz problémája. Úgy tűnik, a jövő kormánypártja nem teheti meg azt, amit minden elődje eljátszott. Helyette a nyakába kapja a fokozatos konszolidáció jó nagy terhét, amit akár több éven keresztül is cipelhet, végletesen nehezítve gazdaságpolitikája (például a beígért adócsökkentés) végrehajtását.

Pedig (és ez a második olvasat) a helyzet igen kecsegtető. Ugyanis ha mégis összejönne az egyszeri nagy adósságátvállalás forgatókönyve, a jövő kormánya igen kedvező költségvetési pozícióba kerülne 2011-től. Olyannyira, hogy egyszerre hirdethetné meg a korai euróbevezetés, illetve a fokozatos adócsökkentés stratégiáját - és mindehhez még az állami vállalatok zűrös ügyeivel sem kell foglalkozni: 2014-ig újra a szőnyeg alá lehet söpörni a problémákat.
A megoldást ideális esetben az jelenthetné, ha az unió felé jelentett ESA-féle költségvetési hiánymutató helyett az új típusú, a többségi állami tulajdonú vállalati kör egészét magába foglaló hazai módszertant tennénk a vizsgálódásaink, illetve a vállalásaink fő elemévé. Ez a rendszer ugyanis nem ösztönözne az évek során felhalmozódott adósságállomány egyszeri, gigaméretű átvállalására, hiszen a vállalati veszteségeket minden évben el kell számolni. Egy ezen az alapon formálódó kompromisszummal mindenki jól járna:

- a kormány e vállalásáért cserébe nagyrészt megkaphatná az áhított nagyobb mozgásteret,
- de közben azért mégis rá lenne kényszerítve a nagy állami vállalatok átalakítására, ami nekünk, adófizető állampolgároknak lehet hasznos, ráadásul
- még az EU és az IMF is nyerne egy keveset: mostani belátó magatartásukért cserébe a jövőbeli költségvetéseink átláthatóságának lehetőségét. A múltat figyelve nem is olyan rossz alku ez."

portfolio.hu

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr501566115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása