Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Öntömjénezés a kánikulában

2009.07.28. 17:28 - Fidelio

Címkék: gazdaság varga mihály

http://www.napilapcsoport.hu/__images/2006_04/16243_420986/0m.jpgA júliusi uborkaszezon egyik híre volt a magyar eurókötvény kibocsátása. Akik vissza bírnak kilenc hónapra emlékezni, tudják hogy akkoriban a bankpánik miatt meleg helyzet alakult ki: az IMF-EU gyorskölcsönére szorultunk, mert nem tudunk hitelt fölvenni a pénzpiacokról. Most a magyar kötvényeket megvették, tehát gyakorlatilag újra hitelképesek vagyunk.

A gazdasághoz egyébként jól értő Varga Mihály (Fidesz, leendő pénzügymin.) szerint azonban ez nem siker volt, hanem „súlyos hiba”. Ez olyan szakmai butaság, hogy most lépjünk is túl rajta.
 
Hogy ne maradjunk aktualitás nélkül a nagy melegben, keménykedve hozzátette: "Bajnai Gordon öntömjénezését a kánikulai melegnek tudjuk be".
A kánikulai melegben elkövetett gondatlan öntömjénezés olyan szép gondolat - mind emberileg, mind szakmailag - hogy érdemes megnézni, kik vettek részt a tömjénezésben.
 
Világgazdaság „gazdasági sikerélmény”
"Londoni elemzők szerint a magyar kötvénykibocsátás sikeréhez … az is hozzájárult, hogy Magyarország … költségvetése rendbetételén dolgozik."
 
Menedzsment Fórum: „Elsöprő siker”
 
Napi Gazdaság, egyetlen véleményt idéz: „Rendkívül sikeresnek tartja ... a magyar eurókötvény-kibocsátást … a Citibankvállalati üzletágának vezetője”
FigyelőNet: "Sikeresen zárult a magyar eurókötvény jegyzése"
 
Gazdasági Rádió on-line: „sikeres kötvénykibocsátás”
 
Portfólió (amely legkevésbé vádolható kormánypártisággal):
„a mostani kibocsátás sikere akár érdemben befolyásolhatja a nemzetközi hitelcsomag további sorsáról szóló tárgyalásokat is.” (Tehát a kibocsátás akkor is fontos üzenet, ha egyébként kedvező is a jelenlegi IMF-EU hitel )
 
A Bloomberg (az egyik legfőbb pénzügyi hírügynökség) szintén egyetlen véleményt idéz:
„a tranzakciónak nagyon pozitív üzenete van”
 
Végül pedig idézzük ide a Fidesz alapító Hamecz István véleményét (mostanában is  a Heti Válaszban publikál rendszeresen), aki „nagy sikerként értékelte a múlt héten piacra dobott 1 milliárd eurós magyar államkötvény túljegyzését, és az árat reálisnak tartja”.
 
Ellenpróba: nem sikerült olyan pénzügyi hírforrást találni, amely szerint ez ne lett volna siker.
 
P.S. A „tömjénezést” inkább a KDNP hatáskörének gondolnánk. A gazdaságpolitika és a tömjén kapcsolatáról azonban nehéz KDNP-szakembert találni (legalábbis a honlapjukon csak fideszes gazdaságpolitikusokra van utalás). Ha majd előbukkan, akkor majd szólunk.
Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr201274034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Többletet a költségvetésbe! 2009.07.29. 14:37:23

Kár hogy Orbán nem olyan jó közgazdászokkal veszi körül magát, mint Hamecz, hanem délibáblovagokkal.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.08.07. 17:15:21

a kdnp-sek semjéneznek, nem tömjéneznek... xD


süti beállítások módosítása