Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A Fidesz Jobbik oldala I. - hasonlóság a hirdetett programban

2009.06.24. 01:42 - eroica

Címkék: jobbik a fidesz jobbik oldala

A Fideszt és a Jobbikot sokan szinte egynek látják. Mások tagadják, hogy a kettőben lenne közös. Nagy N. Péter cikke a Népszabadságból. A cikk alapos és hosszas programidézetekkel és követeléseken keresztül próálja feltárni az itt sem fekete-fehér igazságot.:

 

Orbán Viktor és Vona Gábor, a Jobbik jelenlegi elnöke (öltönyben) a Szövetség a Nemzetért polgári kör megalapításán, 2002. május 26-án. (kiemelést köszönjünk az ÖrülünkVincent blognak-nak).

 

 

 

 

Hat baloldali és két jobboldali lista közül lehet választani - deklarálta alig több mint egy hete a Jobbik elnöke az EP-választás előtti felhívásában. Nem nevezte meg, hogy a Jobbikon kívül melyik a másik. Az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a cigányság pártja és az LMP kizárható innen, a Fidesz és hangozzék bár meglepően, a Munkáspárt nem. Lévén azonban Vona Gábor szerint "a nemzetellenes oldal elaprózódott, míg az úgynevezett jobboldali táborban két erős zászlóaljba csoportosulnak a mérsékeltebb és a radikálisabb változást óhajtók", aligha gondolhatott másra erős zászlóaljként, mint a Fideszre.

Kérdés, hogy okkal állította-e Vona saját pártjával egy táborba, még ha más zászló alá is, a Fideszt. Illetve, ha igen, akkor miért folytatódott úgy a választások előtt kiadott szöveg, hogy "minden jó érzésű magyarnak arról kell döntenie, hogy Bokros Lajos, Göncz Kinga vagy Deutsch Tamás tett-e annyit a magyarságért, hogy Brüsszelben képviseljen bennünket. Hogy kerül ide Deutsch Tamás, ha egyszer a Fidesszel egy a tábor, bár más a zászló?

Lehet-e ezek után azt mondani, hogy a Fidesz és a Jobbik szavazatait összeolvasva a jobboldal egésze aratott különlegesen nagyarányú győzelmet június 7-én?

A két párt programját egybevetve ez az állítás megáll a lábán, ha pedig a másik, gyakorlatilag legalább ilyen fontos irányból közelítünk, az is érvényes: a Fidesz és a Jobbik három év alatt együtt verte meg, zilálta szét a modernizációval próbálkozó koalíció állásait.

Orbán Viktor tavaly a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn jól követhetően foglalta össze a pártszövetségét összetartó legfontosabb kapcsokat: "A család védelme, a magyar vállalkozások támogatása, a magyar gazdák védelme, a nemzeti kultúra istápolása és a nemzet határokon átívelő újraegyesítése azok a mérföldkövek, irányjelző táblák, amelyek jellemzik, leírják ezt a baloldalitól, a szocialistától vagy posztkommunistától jelentősen, lényegében, szívében eltérő más karakterű kormányzást" - mondta, természetesen a reménybeli kormányzásról szólva.

A Jobbik elképzelése ugyanerről: "Számunkra a nemzeti identitás és a kereszténység egymástól szét nem választható fogalmak (...) Magyarország jövőjét a tradicionális közösségek - család, szűkebb pátria, egyházak, nemzet - megtartó erejének újbóli felfedezésében látjuk".



Tettamanti Béla
A különbség a két idézett programrészlet között az egyházak, a kereszténység szerepének kiemelése. De - hol az európai alkotmánynak a keresztény gyökerekre utaló tételével kapcsolatos vitában, hol Orbán igen gyakori szerepvállalása során, elsősorban is a református egyház eseményeihez kapcsolódva - a Fidesz nem hagy kétséget afelől, hogy kiemelkedőnek tartja az egyházak szerepét a társadalom életének szervezésében.

Még a részleteknél maradva: a Jobbik vezető témájának tartja a termőföld magyar kézben tartását, a külföldieket e piactól távol tartó, hamarosan lejáró moratórium meghosszabbítását - örök időkre. A Fidesznek is feltett szándéka e korlátozás fenntartása.

E ponton már jelezni kell egy fontos különbséget, amivel kapcsolatban komoly kérdés, hogy nem magát a lényeget érinti-e. A világkapitalizmussal szembeni nemzeti védállásokat egyaránt nagy hittel építő két párt harcmodora igencsak eltérő. A Jobbik úgy fogalmaz, hogy ne engedjük eladni földjeinket, ne váljon az országból Palesztina. Ha választási győzelmükről beszélnek, hasonlatként az izraeli légierő ellen bevetett palesztin parittyákkal példálódznak, s a világ számtalan áldatlan konfliktusa közül egyedül Izraelnek a palesztinok elleni - civileket is elérő - viszszacsapása indította őket demonstrációra. A zsidóság elleni kiállás érzelmi szervező erőként szolgál számukra. Ez a legkevesebb, ami mondható. És sajnos csak ebben az összefüggésben értelmezhető, hogy miközben a Fidesz pártként azonos oldalra soroltatik, Deutsch Tamást a másik oldal emberei közé állítják. (A két listavezető, Göncz Kinga és Bokros Lajos mellé vajon miért nem a Fidesz EP-névsora élén álló Schmitt Pál került? Minek köszönhette Deutsch e váratlan előléptetést?)

Ilyesfajta húrokon a Fidesz csak nagyon viszszafogottan, áttételesen játszik, ha egyáltalán. "Magyarország államformája köztársaság és nem részvénytársaság"; "ha a szocialisták alakítanak kormányt, akkor valójában a nagytőke és a pénztőke alakít kormányt"; "nem bízhatjuk rájuk az ország kormányzását" - mondta a 2002-es kampány legvadabb napjaiban Orbán, amit például Litván György történész úgy kommentált: az ilyen és hasonló kijelentésekkel az emberekben szunnyadó külföldi, zsidónagytőke-ellenességet akarja felébreszteni.

De ennél tovább nem mennek.

A Fidesz általában megelégszik az idegenszerűség bélyegével, vagy például a bankárok, a banktőke néha meglepően intenzív ostorozásával. Ha a Jobbik direktben cigánybűnözésről beszél, a Fidesz elnöksége a Cozma-gyilkosság után két nappal szükségét látja közleményben rögzíteni, hogy bizonyos fajta bűncselekményeket cigányok az átlagosnál gyakrabban követnek el. És itt megáll. E tekintetben tehát nem lehet párba állítani a két pártot, de éppenséggel az ellenkező pólusokra sem, ahogy például a Vona által odasorolt hat másik pártot viszont nemigen kísértik meg az ilyesfajta állítások.

A jobboldal radikális és mérsékelt szárnya között nemcsak az állítások, hanem a tagadás síkján is sok az azonosság.

A Jobbik szerint: fel kell tárni az 1988 óta elkövetett, a nemzeti vagyon elherdálását eredményező jogsértéseket, és a jogellenes szerződéseket érvényteleníteni kell az eredeti állapot helyreállításával. A megmaradt nemzeti vagyon védelmében olyan törvény kell, amely hatékonyan akadályozhatja meg a megmaradt tulajdon eladását, illetve hatékony szabályozást ad a csalárd módon elidegenített nemzeti vagyon jogi eszközökkel történő visszaszerzésére. - E szövegben legfeljebb csak a dátumot kell átírni, a Fidesz valószínűleg nem menne vissza 1988-ig.

A tagadásban való gyakorlati találkozás 2006 szeptembere óta nyilvánvaló. Az utcai demonstrációkon, harcokban mindig ott lengtek az árpádsávos zászlók, a szószékeken viszont egymást váltották a fideszes politikusok. A Fidesz a kormánypártok - elsősorban is a szocialisták - folyamatos megalázásával (lásd kivonulás, kordonbontás), a Jobbik a nyilvános nyomásgyakorlással komolyan elhasználta a koalíciós, még inkább a közvélemény ellenálló képességét. Az e tekintetben meghatározó jelentőségű vizitdíj- és tandíj-népszavazás a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt közös sikerének mondható. A Fidesz a politikai intézményrendszerben erős, de például a HospInvest egri kisprivatizációjának szétzilálásához kellett a folyamatosan akciózó Jobbik is.

A két párt közötti párhuzam, ha csak a programokat tekintjük, nem lehet bántó a Fideszre. A Jobbik papíron ugyanis belül marad a politikai civilizáción. Hogy aztán Hegedűs Loránt lebarbárállatozza a szembenállókat, s általában, élőszóban, tíz perc után verbálisan gyakran brutalizálódnak a párthoz tartozók, nos, azt majd az idő dönti el, hogy ez a lényegük, vagy éppen fordítva. Csak addig van rá szükség, amíg a figyelmet meg nem szerzik. Ugyanígy komoly kérdés a Magyar Gárda majdani szerepe.

Ha elfogadjuk, hogy a Fidesz és a Jobbik EP-sikerével két - bár közel sem azonos mértékben - védekező, a modernizációval szemben a nemzetet önmaga felé fordító párt bizonyult a legmeggyőzőbbnek az emberek számára, ehhez tartozik egy lábjegyzet is. Nemcsak a választási eredmény különleges, Európában páratlan, a magyar helyzet is az. A koalíció 2006-tól mesterséges válságba került, amikor saját kormányzását kellett megszorító intézkedésekkel folytatnia, miközben az őszödi beszédből kiragadható mondatok ezt mintegy szándékos merényletként állították be. Mindez önmagában is szinte reménytelenné tette a modernizációt, amit mégsem hagyhattak el karaktervesztés nélkül. Ehhez a belső válsághoz gerjedt a világválság, amelyet a jobboldal egyetlen mozdulattal ráhúzott a kormányerők fejére, mintha ezt is ők idézték volna elő, s nekik hosszú ideig nem volt erejük, hitelük a két helyzet szétválasztásához. Legvégül megtették: a kormány kezeli a világválságot, a koalíciós pártok pedig mentek a választási vesztőhelyre.

Most úgy fest, hogy csak valami felsőbb kegyelemben bízhatnak. Csakhogy a krízisnek is vége lesz egyszer, ami nem azt jelenti, hogy bárki megbocsát, hanem azt, hogy az élet ismét kikényszerít majd modernizációs kérdéseket. S egyelőre nincs, aki válaszokat fogalmazzon. A jobboldal jelenleg kínosan ügyel arra, hogy ennek semmiféle jelét ne adja.

A mindenkori helyzet áldott bizonytalanságának igazolására pedig álljon itt egyetlen mondat, amelyet az egyik legpontosabb politikai elemző, Tölgyessy Péter írt a 2006-os választások után a Magyar Nemzetben, Második megintés című cikkében: "Bármennyire fájdalmas is milliónyi tisztelőjének, Orbán Viktor végleges és visszavonhatatlan távozása nélkül nincs valódi kilátás az érdemi fordulatra."

Most is így van?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr71204712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2009.06.24. 14:07:57

Azért szerintem az MDF nem nevezhető egyértelműen baloldali pártnak, annak ellenére (sőt talán éppen ezért), hogy Bokros volt a listavezető. Bokros stabilizációs politikáját inkább tekinthetjük jobboldali, mint baloldali gazdaságpolitikának, arról nem is beszélve, hogy a technokrata Bokrost amúgy sem hatják meg a szociális kérdések. Amiben kifejezetten egyetértek vele.

MPéter 2009.06.29. 18:18:41

Teljesen egyetértek a blog célkitűzésével, miszerint: "Egy leendő kormánypárt figyelmet érdemel. Olvasói értesüléseket, gyanúkat, cikkajánlásokat, akár helyi ügyekről is, szívesen fogadunk és lehetőség szerint publikálunk."
Szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani egy titkos listát, mely egy barátomhoz jutott el. A lista olyan a nyilvánosság elől szigorúan titkolt lépéseket, intézkedéseket tartalmaz, melyet a Fidesz kormányalakítása után (esetleg kétharmados többséggel) valósítana meg. A listán több szem- és gyomorforgató dolgot találunk. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el.
A lista az alábbi blogon tekinthető meg:
kettosmerce.blog.hu/


süti beállítások módosítása