Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Orbán jobbkeze 100%-ban független?

2013.11.21. 06:25 - eroica

Emlékezetes, hogy Orbán 2012-be arról beszélt, hogy Matolcsy a jobbkeze. A jegybankelnökké vált miniszter most közölte, hogy az általa vezetett jegybank 100%-ban független. Valóban elvesztette a "jobbkezét" Orbán? 
A tények mást mutatnak: a jegybanki alapkamatról döntő monetáris tanács kilenc tagjából mindegyik kötődik az Orbán-kormányzathoz vagy a kormánypártokhoz. Többükkel szembeni szakmai kifogások is vannak, ketten még csak nem is közgazdászok.

Matolcsy 2003-ban demonstratívan belépett a Fideszbe "és ezt tanácsolta a közgazdász-társadalom nagyobb részének is". Majd kifejtette, "az ország azért tartozik köszönettel a Fidesznek, mert tartós polgári alternatívát tud kínálni". Ettől persze még lehetne független (formálisan talán ki is lépett), de van okunk kételkedni. Júliusban Habony Árpáddal, Orbán "nem közszereplő" kommunikációs tanácsadójával is látták egyeztetni - közlésük szerint az "euróövezeti válságról beszéltek". Egy hete azonban kiderült, hogy Matolcsyt nagyon is érdekli Habony szakmája, a kommunikáció. A jegybank jövőre hatmilliárdos (!) kommunikációs kampányba kezd. Ez elvileg a jegybank "növekedési és hitelprogramját" népszerűsíti, de valószínűleg a kormány sikerpropagandájának része lesz. Ez azért durva, mert a választási szabályok értelmében az ellenzéki pártok összesen nem költhetnek hatmilliárdot a kampányukra.

orban_matolcsy_fuggetlen_jegybank_magyar_nemzeti_bank_elnok_gazdasagi_miniszter_mosoly.pngOrbán jobbkeze ma már 100%-ban független?

Matolcsy függetlensége után nézzük a vezetőtársait. Az alelnököknek és a monetáris tanács tagjainak hagyomány szerint a közgazdász szakmai csúcsából kell kikerülniük.

Matolcsy három alelnökéből kettő Matolcsy minisztériumi beosztottja volt. Egyiküknek sem volt banki tapasztalata, csak az adóügyekhez értettek. A 35 éves Balog Ádám az offshore adózást is tanácsoló Pricewaterhouse Coopers-nél dolgozott adómenedzserként, majd Matolcsy adóügyi helyettes államtitkáraként küzdött az offshore ellen.

Matolcsy másik alelnöke, Windisch László viszont még csak nem is közgazdász. A 34 éves jogász szintén adóügyekkel foglalkozott. Matolcsy minisztériumában volt főosztályvezető, innen került a nemzeti bankba. Meglehetősen kínos, hogy az intézményen belül úgy felel a pénzintézetek felügyeletéért, hogy érdemben sosem dolgozott ilyenben. Összes ezirányú tapasztalata kimerül abban, hogy állami bank felügyelőbizottsági tagja volt.  (A közgazdász végzettség számonkérése egy makrogazdasági döntéshozónál nem szakmai sznobizmus. Nehéz lenne elképzelni, hogy a Legfelsőbb Bíróság tagjának egy nem jogász felkészültebb, mint a szakma legjobb jogászai.)

gerhardt-ferenc-mnb_alelnok_monetaris_tanacs_tag_es-rogan-antal_fidesz_gazdasagi_bizottsag_alelnok.jpgA jegybank egyetlen alelnöke, akinek nem Matolcsy volt a főnöke. Gerhardt Ferenc Németh Lászlóné munkatársa volt a Magyar Fejlesztési Bankban (Kép: Tuba Zoltán)

A monetáris tanács külsős tagjai is hagynak némi kívánnivalót. Most csak azt említsük, hogy a legfrissebben kinevezett tag sem közgazdász. A 32 éves jogász Kandrács Csaba Rogán Antal önkormányzati beosztottjából emelkedett a nemzeti bank döntéshozói közé. Természetesen ő is dolgozott Matolcsy beosztottjaként. (Szintén Matolcsy beosztottja volt Pleischinger Gyula tanácstag is.)

A monetáris tanács kilenc tagjából öt a mostani Orbán-kormányzatban dolgozott, további kettő pedig állami cégnél lett 2010-ben kinevezve, egy pedig Matolcsynak az első minisztersége alatt volt tanácsadója. Tehát nyolcuknak volt köze az Orbán-kormányzathoz. A kilencedik tag, Kocziszky György pedig korábban a KDNP választási listáján szerepelt.

A monetáris tanács tagjai: Kötődés az Orbán-kormányzathoz, kormánypártokhoz:
Matolcsy György Orbán "jobbkeze", Fidesz-tag
Balog Ádám Matolcsy beosztottja
Windisch László Matolcsy beosztottja
Gerhardt Ferenc 2010 után az állami fejlesztési banknál vezérhelyettes
Kandrács Csaba Matolcsy beosztottja, Rogán beosztottja
Pleschinger Gyula Matolcsy beosztottja
Bártfai-Mager Andrea 2010 után az állami közlönykiadó ügyvezető igazgatója
Cinkotai János Matolcsy tanácsadója
Kocziszky György A KDNP képviselőjelöltje


Ezt a névsort azért nem mernénk 100 százalékos függetlenségnek mondani.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő oldalához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr295646846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2013.11.21. 15:22:01

Hehe. Az a tartós polgári alternatíva eltartott egészen 2010-ig. Amikor is előzetes figyelmeztetés nélkül unortodoxia címszó alatt elkezdték építeni újra a kommunizmust.

Jock Ewing 2013.11.21. 15:25:41

@Mr. Waszabi:

Féleszű, testi, lelki nyomorék vagy.

nu pagagyí 2013.11.21. 15:41:31

Matolcsy pont annyira független, mint Biszku Béla volt annak idején.

Blogger Géza 2013.11.21. 15:59:47

@nu pagagyí: Vagy mint mondjuk Simor. Ő ideológiailag pont ugyanolyan közel állt az akkori vezetéshez, mint most Matolcsy a mostanihoz. Ezzel önmagában semmi baj. Már csak azért sem, mert a jegybanktörvény kimondja:

"3. § (1) Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

(2) Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját."

Tehát törvény írja elő a kormány gazdaságpolitikájának a támogatását, amennyiben az nem veszélyezteti az inflációs célt (és az aktuális infláció ugye épp 40 éves negatív csúcson van...)

A szervezeti függetlenség a fontos

♔batyu♔ 2013.11.21. 16:04:48

Kb. olyan független, mint az MSZP-s alelnök, vagy akár Simor.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.11.21. 16:35:54

@Blogger Géza:

"Simor. Ő ideológiailag pont ugyanolyan közel állt az akkori vezetéshez, mint most Matolcsy a mostanihoz."
- Tehát független volt a fidesztől. Ahogy magad is megjegyzed:

"A szervezeti függetlenség a fontos"
- Köszi! Vedd át a mai bögrédet, oszt sipirc Macit nézni.

brumeszkosz 2013.11.21. 17:12:22

Ezt is beveszitek bunkó fidesznyikek, még hogy független!!!
Nektek már tényleg szar van az agyatok helyén.

Alzheimer Fauna · http://fauna.ingyenblog.hu/ 2013.11.21. 17:14:52

Hajónapló
2013. 3. 13.

Független Elnökként nem feladatom a Másik Független Elnök úr védelme, de látva a sorozatos és nemtelen támadásokat, mégis megteszem.
Magyarország demokráciaaa (bocs az elírásért, beleröhögtem, basszus, hol van a klaviatúrán a radírgomb?), és a hatalmi ágak függetlenek.

De igen!

Melyik ettől, melyik attól. Én például a valóságtól, Annamarika a jó ízléstől, Bündi a jog mögött álló erkölcstől. A kincstári média az [...]
folytatás:
fauna.ingyenblog.hu/8-a-fuggetlen-hatalmi-agak-fuggetlensegerol.blog

George MaTolcsy, a Függetlenség Látszatáért Kiálló Bankár
Szent István csatahajó

LallyPop 2013.11.21. 17:19:14

Szerencsére a Jegybank már nem független a kormánytól. Az EUban erről azt kell hazudni amit hallani akarnak hogy tőlük függ tőlünk nem, vagy amit csak szeretnének.

s 2013.11.21. 17:21:15

Pedig független az, baszod. Minden gazdasági racionalitástól és szakértelemtől. Ha már mástól nem is.
Ezek a gyerekek annyira benne vannak orbán végbelében, hogy szerintem annak folyamatos szorulása van, és nem is érti, hogy miért.
Viszont egyszer eljön az igazság pillanata. Amikor a FED leáll a havi 85 milliárd dolláros vásárlásaival, matolcsy egy lépésben emel 1000 bázispontot a jegybanki alapkamaton. Kutya világ lesz az, de majd kidumálják valahogy.

s 2013.11.21. 17:23:37

@brumeszkosz: Mikor volt más, erre felelj.

LallyPop 2013.11.21. 17:24:40

@Jock Ewing: Tényleg az. Azt tanították neki kiskorában amikor heti 6 nap a zsinagógában olvasott fel a tórából, hogy ha soxor mondja akkor úgy lesz. Sajna mást nem olvasott a tórán kívül.

s 2013.11.21. 17:28:42

@Ándi bácsi: Ándi bácsi, maga hülye. Mr. Waszabi jobban ért a gazdasági kérdésekhez, mint amennyire maga valaha is fog. Ezt azért mondom, mert egy két trükköt én is tudok, és kimérem, ha még valaki más is.

LallyPop 2013.11.21. 17:48:54

@s: Mr. wasabi alap dolgokat sem tud a gazdaságról, sem másról, de a rengeteg bolsi hiedelmet minden blogba belefossa minden forrás nélkül. Igazi mintapéldánya a csúszómászó fajtájának.

Nála a forrásnélküliség alapelv.

LallyPop 2013.11.21. 18:04:35

Itt az ÁJEMEF válságkezelési stratégia eredménye:

120% - államadósság www.mfor.hu/cikkek/Tovabb_nott_aprilisban_az_olasz_allamadossag.html

Bolhapiac - index.hu/gazdasag/2013/11/21/hajogyar_vasut._gazvezetek_elado/

Hajrá Matolcsy!

LallyPop 2013.11.21. 18:06:16

@Ándi bácsi: Ezért jó a független jegybank és a független szakértő Monti.

nincs1itt 2013.11.21. 18:08:08

@Ándi bácsi: Ajjaj, a meggyütt Ándi bá'!! Mindennek a szakértőllye, meg az ellenkezöjjének is!
Emléxim, még Bátyám, amikor a trafik mutyi fronton, szíveskedett akkorát orálisan..., hogy csak na?! Bisztos nem emléxik! Na de sebaj, Mr Waszabi, nem szorul védelemre, csak asztat nem merem érteni, hogy az ennyire kibebaxott durvakirály csúti Rámszesz és jobbkeze miért szorul ekkora védelemre?!
Meg aztán, az is eszembe jut, hogy ez a Bonyolult Tekintetű niemand, eddig akkor, de akkora kruva jót tett Hátsó Hátasztánnal, hogy csak na!
Ándi bá', tudom, hogy nincs más direktíva, de annyira szánalmas Simorra, meg Bajnaira, Gyurcsányra, Medgyessire(hoppá, szegény még a zemmút8ból is kimarad) mutogatni, 3,5 év "kormányázás" után...

Szúnyog 2013.11.21. 18:17:48

Milyen szép is lenne a régebbi monetáris tanács! Milyen jó magasan lehetnének még a kamatok, kockázat nélkül hizlalva a bankokat, meg a külföldiket!
Milyen szép is volt a hazától valóban független, csak a külföldi érdekeket kiszolgáló jegybank!

zobod 2013.11.21. 18:28:46

@s: a fejlett gazdaságok egyikében sem hárultak el azok a problémák, amik miatt a jegybankárok az unortodox stimulus (QE) mellett döntöttek a hagyományos monetáris politikai eszközök mellett/felett. Ezért aztán egyhamar még jelentős mérséklés sem várható, nem hogy kivezetés. Yellen pont tegnap beszélt erről a meghallgatáson. Ő a QE egyik életre hívója, és szószólója.

A lényeg az, hogy az mnb független a kormánytól, pont annyira, amennyire a fed az usa kormányától, a boj a japántól, vagy éppen az ecb a nagyobb tagállamok és a bizottság politikusaitól. Annyira az mnb is van független. A függetlenség ugyanis nem azt jelenti, hogy keresztbe tesz neki, még ha a balliberális "értelmiség" szerint ez is lenne a lényeg.

toportyánzsóti 2013.11.21. 20:09:04

Szép páros a jelekből olvasó és a számolni sem tudó,nyócévig megint egymásnak vizionálhatnak ezek a magyargyilkos hazug csaló tolvajok!

Szúnyog 2013.11.21. 20:19:35

@toportyánzsóti: Zsótika! Mondatodnak megint nincs értelme. Olyan épületes és okos, mint általában hozzászólásaid.

Pop40 2013.11.21. 20:22:08

@zobod:

"A lényeg az, hogy az mnb független a kormánytól, pont annyira, amennyire a fed az usa kormányától, a boj a japántól, vagy éppen az ecb a nagyobb tagállamok és a bizottság politikusaitól."

Igen, teljesen igazad van. A Fed elnöke is Obama unortodox "jobbkeze" volt fél évvel ezelőtt, meg persze az összes többi tisztviselő is mind-mind a kormányhoz valamilyen módon köthető személyek.
Ja, bocs, mégsem.

index.hu/gazdasag/2013/11/19/huszar_interju/

"Úgy hallottuk, szokott gyakran hazajárni Magyarországra. Mi a véleménye az itteni eseményekről?

Igen, van egy csomó rokonom ott, szóval évente egyszer-kétszer eljövök, igaz, annyira szorosan azért nem követem a híreket, mintha ott élnék. Ami szerintem igazán veszélyes, az az, hogy kétségbe vonható a magyar jegybank függetlensége. Akármennyire is kritikus vagyok a Feddel szemben, azt azért nem gondolom, hogy bármilyen szempontból is kétségbe lehetne vonni a függetlenségét a kormányzattól. Ez a függetlenség nagyon értékes dolog, és óriási hiba, ha elveszik."

Még szerencse, hogy ő, veled ellentétben, nem ért a témához. :DD

toportyánzsóti 2013.11.21. 20:33:40

@Szúnyog: Megint megugortam a szinteteket akiknek a foci a kultúra.Szar lehet a csatotnában tengődni elmúltnyócévezve.

Szúnyog 2013.11.21. 20:35:15

@Pop40: Amit külföldi, külföldön élő mond, az ugye mindig tutti. Persze. Ez az egész jegybanki függetlenség dolog egy hazugság és átverés. Mert a bank dolgaiba magyar szerv, értsd pl. a tulajdonost, nem szólhat bele, csak nemzetközi. Ha meg vesztesége van a jegybanknak, azt fizesse ki a magyar költségvetés. Ügyes.

Pop40 2013.11.21. 21:00:17

@Szúnyog:

"Amit külföldi, külföldön élő mond, az ugye mindig tutti."

Esetleg olvasd el azt is, ki az, aki mondja.
Bár elismerem, sokat nem tudhat a Fedről, hisz csak évekig dolgozott nekik, laza ezer milliárd dolláros alapot kezelgetve. :D
Tényleg, tökugyanaz mintha John Smith-t kérdezték volna meg a sarokról. :D

s 2013.11.22. 09:19:21

@Ándi bácsi: Más a véleményem. Ettől nem teljesen függetlenül mondom, hogy a forrásokba való túlzott kapaszkodás a gyengék mentsvára. A forrás a saját fejem. Éltem és olvastam eleget ahhoz, hogy megbízak benne.

s 2013.11.22. 09:26:25

@zobod: Sajnálom ezeket a gazdaságokat. El is mondom, hogy miért. Azért, mert ezek az eszközvásárlások tulajdonképpen gazdságtorzító hatásúak. Értem én, hogy kell a növekedés, de nem ilyen áron. Ha van természetes növekedés, az jó, de kár úgy csinálni, mintha lenne, de csak ilyen eszközökkel lehet fenntartani. Kínában emelkednek az ingatlanárak, és ez nem kis részben a FED miatt is van. Ezek a pénzek, amit a FED belepumpál a rendszerbe, nem találnak utat a gazdasághoz, mert csak a bankok zsonglőrködnek vele. Ezért is nincs jelentős dollár infláció (eddig még), bár én nem tartok dollárt, mert rövidesen jön a nagy szódás. Tudod melyik? A nagy megbaszódás.


süti beállítások módosítása