Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Merkel valószínűleg nagykoalíciót köt

2013.09.23. 04:07 - eroica

Angela Merkel a megnyert választás után nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy kivel kötne koalíciót. Közölte csak pártjának elnökségével hétfőn tárgyalva fog nyilatkozni. A jelenlegi eredmények és nyilatkozatok alapján azonban a nagykoalíció valószínűsíthető. Rövid elemzés.

Sikeresnek ítélték a választók Angela Merkel "ortodox" válságkezelését. Merkel politikája nagyon távol áll az Orbán és Matolcsy-féle kézivezérelt, különadóztató gazdaságpolitikától, a választók pedig értékelték a stabilitást. A kereszténydemokrata CDU történelmi sikert ért el a Merkel személyére épített kampányban.

nemetorszag_jo_kezekben_CDU_Merkel_kez.pngNémetország jövője jó kezekben - hirdette a CDU hatalmas plakátja, Merkel ikonikus kéztartását mutatva

Merkel eddigi koalíciós partnere, a jobboldali liberális FDP kiesett. Merkelnek valószínűleg pár mandátum híján nem lesz többsége a Bundestagban, ezért várhatóan a második helyezett szociáldemokratákkal (SPD) köt nagykoalíciót. (Vélhetően akkor is nagykoalíciót köt, ha néhány mandátumos abszolút többséget szerezne, mivel a tartományokat képviselő felsőházban a szociáldemokrata-zöld többség van.)

A három bejutott baloldali pártnak hiába lenne többsége a Bundestagban, mivel sem az SPD sem a zöldek (Die Grünen) nem akarnak koalíciót a Balpárttal (Die Linke). A Balpárt és a zöldek pedig nem kötnének koalíciót Merkellel. Így csak az SPD-vel való nagykoalíció tűnik kivitelezhetőnek. A nagykoalíció sikeres lehet, hiszen a 2005-2009 között már kormányzott így Merkel, ami jobban működött a mostani CDU-FDP koalíciónál. Az SPD pedig több szociális érzékenységet vihet a kormányzásba (pl.: minimálbér bevezetése). Merkel pedig nagyon ügyesen köt kompromisszumokat, pártját pedig eléggé középre húzta az elmúlt években.

Bármilyen koalíció is lenne, az biztosan az EU-párti lenne, ugyanis mindegyik parlamenti párt az unió mellett van. Az unióellenes "Alternatíva Németországnak" párt nem jutott be a parlamentbe. 

Az alábbi ábrán a pártok 2009-es szereplése is látható valamint a jelenlegi feldolgozottság melletti mandátumarány is. Bár vannak egyéni körzetek, de ezeket teljesen komenzálják és a pártoknak a szavazatarányuknak pontosan megfelelő mandátum jár.

nemet_valasztas.png

Az ábra a hétfő kora délutáni eredményeket mutatja, amelyek kicsit még változhatnak. Folyamatosan frissülő eredmények és interaktív térképek a Spiegel honlapján:
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundestagswahl-2013-wahlergebnis-grafik-bundestag-wahlkreis-a-923496.html

Végezetül Orbán gratuláló videója Angela Merkelnek, amelyben a kormányfő a "Magyar táncokat" küldi a német kancellárnak. Ilyen "ajándékot" valószínűleg még nem kapott a kancellár asszony...


Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135529237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.23. 10:27:05

"sem az SPD sem a zöldek (Die Grünen) nem akarnak koalíciót a Balpárttal (Die Linke)"

Ilyen az európai baloldal, elveik vannnak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.23. 18:21:32

Merkel most erős otthon.

Németország mindig erős az EU-ban, főleg, ha a franciákkal közösen lépnek fel.

Most nem kellene a német és francia gazdasági érdekeltségeket buzerálni, mert könnyen kirántják alólunk a pénzügyi szőnyeget.


süti beállítások módosítása