Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Vasárnap megbukott az LMP "pólusa"?

2013.03.25. 02:53 - eroica

A két vasárnapi időközi választás után szinte mindenki a dunakeszi eredményt elemzi, ezért inkább a Szentendrei eredményről írnánk néhány gondolatot. (Dunakeszin a jelölteket támogató pártok erő-sorrendje Fidesz 49,7; az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Szövetség 22,0; Jobbik 14,8; MSZP 13,5.)

Szentendrén is a Fidesz jelöltje győzött. A sorrend: Fidesz 41,6; MSZP 27,5; TÉSZ (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület) 19,7; Jobbik: 7,1; LMP 3,7. A 2010-es önkormányzati eredményhez képest valamelyest gyengült a Fidesz, erősödött az MSZP, valamint gyengült a TÉSZ és a Jobbik. Ezek a változások a pártok esetében alapvetően az országos tendenciákhoz illeszkednek. Ugyanakkor továbbra is figyelemre méltó a Fidesz mozgósítási képessége, ugyanis a még a Magyar Nemzet is aggódott, hogy a Fidesz elvesztheti a körzetet, de mégis stabilan hozták azt.

A fentieknél tanulságosabbnak tűnik az LMP eredménye. Az LMP a 2010-es önkormányzati választáson nem indult a körzetben, ennek azonban akkor csak szervezeti okai lehettek. A 2010-es országgyűlési választáson a körzetben 10,8 százalékot szereztek, jóval többet az országos átlaguknál. (Nem véletlen volt az akkori jó eredmény: a település többi részében még erősebbek voltak, a város egészében 12,1 százalékot szereztek). Az időközi választást pedig teljesen érthetően prioritásként kezelte a párt és máshonnan is érkeztek segítők a helyi jelölt kampányába. (Vasárnap hét másik településen is volt időközi, de azok egyikén sem indult a párt.) Az LMP-nek most a kampánymunkájára nem lehet panasza, hisz első nap összegyűjtötték a szükséges ajánlószelvény. A szimpatikusnak tűnő, kétgyermekes fiatal orvos képviselőjelölt mellett pedig az LMP több országgyűlési képviselője is kampányolt. Az, hogy az LMP mindössze harmadannyit ért el, mint 2010-ben, az országos tendenciákra vezethető vissza.

A szavazók valószínűleg kevésbé hiszik, hogy van értelme olyan pártra voksolniuk, amelyik egyik oldallal sem akar együttműködni - így szavazatuk jó eséllyel elveszik. A Párbeszéd Magyarországért platformosok kiszakadásáig hihették azt a szavazók, hogy az LMP előbb-utóbb hajlandó lesz az együttműködésre Orbán leváltáshoz. Mostanra viszont egyértelművé vált: az LMP nem akar együttműködni egyetlen mérhető támogatottságú erővel sem. Egyedül a 4k!-val működnek együtt (amely egy háromfős demonstráción hívta fel a figyelmet a megalakulására.)

Itt egy pillanatra érdemes összevetni az LMP szentendrei eredményét dunakeszi időközivel. Dunakeszin 2010-ben az LMP-jelölt Oláh Noémi 8,5 százalékot kapott. Most Oláh Noémi az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért és az Együtt 2014 közös jelöltjeként 22 százalékot szerzett. A szavazóknak tehát nincs bajuk egy zöld jelölttel, sőt, az egy szövetségben láthatóan más szavazókat is meg tud szólítani.

Persze az együttműködés elutasításán túl más gondjai is vannak az LMP-nek. Az együttműködés-pártiak kiszakadásával az országosan ismert arcainak nagy része elhagyta a pártot. Nehéz kapásból háromnál több LMP-s országgyűlési képviselőt megnevezni. A vasárnap megválasztott új választmányukkal (pártelnökségükkel) ugyanez a helyzet. Itt se könnyű háromnál több tagot fejből megnevezni. De hátha valaki leírva jobban ismeri őket: Csárdi Antal, Csiba Katalin, Gál Anita, Gertsmár Ferenc, Komlósi Csaba, Ladányi Attila, Meszerics Tamás, Oláh Péter, Pető Ernő, Sepsei Gergely, Schiffer András, Széll Bernadett valamint Vida Attila.
(Mondjuk nem egy recepció és egy bárpult között mutatkoztam volna be a helyükben). Márpedig teljesen ismeretlen arcokról nehéz elhinni, hogy egyedül pólust, kormányt tudnának alakítani.

LMP_valasztmany_20130324.jpgHány embert ismer fel? - Az LMP új választmánya (pártelnöksége). Kép: lehetmas.hu

Szerény véleményem szerint az LMP-nek végig kéne gondolnia, hogy valóban léteznek-e azok a Schiffer András által vizionált tömegek, akiknek Orbán 2014-es leváltásánál is fontosabb mindkét oldal elutasítása.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

83 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535166665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 05:48:55

4K! - Olvastam a facebookon egy kiálltványukat a BKV-val kapcsolatban, és csak az járt a fejemben végig, hogy még a Jobbiknak is becsületére válna az a szélső balos demagógia, ami sütött belőle.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 09:16:58

Az a baj, hogy egyik rosszabb, mint a másik. Az 4K - mint az előttem szóló is említette - rosszabb a Jobbiknál is, s az LMP meg annak a light változata.

Bajnaiékat pedig sikeresen balra taszította a Párbeszéd, s ezzel kezd elveszni a hitelük.

toportyánzsóti 2013.03.25. 14:15:41

Kinek kell 1 orbanizálódó schiffer,1 simicskacsicska is sok !

camilló 2013.03.25. 16:35:20

Ezeknek semmi közük a baloldalhoz. Az LMP olyan "se hús, se hal" párt. Arctalan, liberális bagázs!

MasterBlaster 2013.03.25. 21:41:58

Az LMP minden, csak nem liberális. Arctalannak arctalan, az viszont igaz.

rurodatu 2013.03.25. 21:46:38

A mindkét oldalt elutasítóknak a Jobbik marad. Ha még néhányszor összehozza a többi pártot egy színpadra tüntetni együtt Jeruzsálemért, az már fel fog tűnni a népnek hogy a többi párt az lényegében egy bábszínház több szereplője.

Scagnetti 2013.03.25. 21:46:41

Az LMP egyik felét már sikerült beterelni a szocik ölelő karjaiba, de úgy látszik, egyeseknek ez sem elég, vinnék a másikat is.

Vagy csak megint mellébeszélnek, mert kínos a vasárnapi eredmény, és ilyenkor kell a bűnbak, ami már jó ideje az LMP.

Ha a nép annyira akarná azt az összefogott bandát, akkor lehet, hogy nyertek volna. De még az MSZP és az E2014 együtt sem kapott annyi szavazatot, mint a Fidesz. Egy olyan helyen, ami nem éppen fideszes fellegvár. Mintha a népnek ezek sem hiányoznának túlzottan. Kormányváltó hangulatról beszélnek, de közben három év nem volt elég nekik ahhoz, hogy egyáltalán utolérjék a Fideszt. Pedig a szar kormányzás megvan, szóval minden adott.

Van kormányváltó hangulat. A nép a francba kívánja Orbánékat. Csak épp nem a feljebb említett csodacsapatra akarja lecserélni őket, mert annak semmi értelme.

Akkor az LMP minek égesse magát velük?

Blogger Géza 2013.03.25. 21:54:06

Pólus =/= kormányalakítás. Elég vicces lenne, ha egy választáson csak azok indulhatnának, akik - szerintük - majd azonnal egyedül kormányt tudnak alakítani. Az LMP-nek ez az eredménye egedül aligha mérvadó, mert

1) A pártszakadás miatti negatív hírek emléke még túl friss, a közvélemény nem szereti a belső vitákat
2) A volt jelöltjük dezertált, nyilván vitt magával szavazókat is (jobban is szerepelt, mint amennyit az E14-nek szoktak mérni) , ez külön pech.

Hóember 2013.03.25. 21:57:34

Sajnos jórészt igazságok vannak a posztban, és ez végtelenül szomorú.
Mégis inkább szavazok a lelkiismeretem szerint egy esélytelen pártra, mint hogy az "esélyes" szörnyellákból kelljen csemegézni. Ha az LMP nem lenne, maradna a faszrajzolás.

Hóember 2013.03.25. 22:37:55

Annyit még hozzá, hogy Szentendrén ott volt egy erős TÉSZ, aki nyilván elszipkázott jópár "tömbfüggetlen" szavazatot a vállaltan "tömbfüggetlen" LMP-től. Az országgyűlési választáson, ahol anno10% körül szereztek a körzetben, ha jól sejte nem volt TÉSZ, csak a helyhatóságin. Ott pedig LMP nem volt 2010 ben. Tehát a két szám, amit összehasonlítasz (10% vs 3%), és amiből aztán levonod a következtetést, nem igazán összehasonlítható.

balambher 2013.03.25. 22:46:07

@Blogger Géza, @Scagnetti: Olyanra minek szavazna bárki is, aki szövetségeben nem akar senkivel, egyedül meg nem képes kormányozni? 1994-ben ugyanez a csapda volt az SZDSZ nagy dilemmája, ha nemet mond Hornnak, akkor azt sütik rájuk, hogy senki sem jó nekik, csak a szájuk jár, ha igent, akkor meg azt, hogy a hatalomért feladják az elveiket. Ők az utóbbit választották, a párt élt @Scagnetti: még másfél évtizedet. Schiffer az elsőre szavaz, ki is fognak esni a Parlamentből. Au LMP-nek a maga égetéséhez nincs szüksége másra, ehhez elég neki egy Schiffer is.
De van a választásnak még egy tanulsága. Kicsiben megmutatta, hogy nem az a lényeg, hogy otthon a fotelben ülve ki kire haragszik, vagy szimpatizál, hanem hogy aki egy párt hívének vallja magát, az szavazatával is bizonyítsa ezt. Az új szisztéma szerint még a "nagy" választást is abszolút többséggel meg lehet nyerni 30%-nyi szavazattal, ami (a győztes számára) szerencsés esetben, azaz alacsony részvételi arány mellett a teljes választókorú népesség kevesebb, mint 15%-a is lehet. Mivel a Fidesz a választás minden elemét a sajtótól kezdve a választási szoftverig a maga számára bebiztosította, gyakorlatilag lehetetlen elvesztenie a következő választást. Ez a realitás. Tudom, a remény hal meg utoljára, de nem árt B tervvel is készülni...

Amidazophen 2013.03.25. 22:50:19

2010-ben ez az LMP egy kedves és naiv társaság volt, tele hittel - és kevés elképzeléssel. Azután szépen elkezdett erodálódni, elsősorban Schiffer önző és értelmetlen politikája révén. A fidesszel mindig csinján bánó Schiffer egy lázas éjszakáján megálmodta, hogy a 14-es választások után nélkülük nem fog tudni kormányt alakitani Orbán, s belőle még miniszter is lehet. Azóta ennek az elképzelésének akarta alárendelni az egész frakciót. Az értelmesebbje megpróbálta visszatartani és jobb belátásra birni, ám ő a végtelenségig kitartott görcsös álma és egyéni ambiciója mellett. Közben felvett egy olyan modort - különösen a médiabeli szereplései szembetűnő ez -, amely egészen visszataszitóvá tette az egész társulatot. A jobb sorsra érdemes és lényegesen értelmesebb hányad végül megunta Sch. apokaliptikus rémálmainak feltétel nélküli támogatását - amit elvárt mindenkitől a frakcióban - és kenyértörésre vitték a dolgot.

Most a megmaradt LMP hitelét és értelmét vesztetten egyszerűen eltűnik majd a magyar politikából, vagy - legfeljebb - felvállalja a KDNP dicső útját a hazalomba. És akkor majd Sch. is fog kapni talán egy helyettes államtitkári posztot.

Rwindx 2013.03.25. 23:26:07

Nekem speciel, a megmaradt LMP jóval szimpatikusabb lett mióta a PM blogolóinak pár posztját elolvastam majd lekoccoltak.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.25. 23:32:20

Ha a két szarházi párttól a (fidesz-mszp) el tudna szakadni a magyar, igenis perspektíva lehetne, egy eddig nem kormányzó, jószándékú, hiteles párt. Ők nem csaltak, loptak hazudtak mint a többiek.
Hajrá LMP! De...

Ellenzék, az igazi kétharmad!

Kérlek tegyél meg mindent környezetedben, családodban, sportpályán, a horgásztó mellett, hogy vége legyen az orbáni ámokfutásnak.

Beszéld meg, győzd meg a kételkedőt a választás fontosságáról, a demokrácia visszaállításáról, a normális Magyarország lehetőségéről.
Ehhez nem kell O.Viktor!
DE ÖSSZE KELL FOGNI A DEMOKRATIKUS ERŐKNEK, MERT ÚJABB 4 ÉVET ÍGY NEM BÍRUNK KI!

esefe 2013.03.26. 04:45:35

Van aki hiszi, van aki nem. Mindenesetre szimpatikusabb egy önálló LMP, aki olyan próbál maradni mint volt, mint egy olyan, aki a bolsik fenekébe bújik két parlamenti helyért.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 05:27:15

@rurodatu: "A mindkét oldalt elutasítóknak a Jobbik marad."
Mármint az a Jobbik, ami minden fontos kérdésben a fidesz mellett van, aki mindig az ellenzék ellen tüntet, és egy polgári körből nőtt ki? Ne röhögtess!

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 05:28:09

@Hóember: Ha az LMP-re szavazol, Orbán Viktor hatalom-megtartására szavazol. Pont.

esefe 2013.03.26. 05:31:37

@nemecsek ernő áruló: Ezekkel biztos nem tudják leváltani az Orbánt. Akkor már inkább az elvhűség.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 05:32:09

@Rwindx: @esefe: Jó, jó, csak akik így gondolkodnak, azok többnyire inkább a Jobbikra és a Fideszre szavaznak. A szimpátiából nem lesz mandátum. Eddig a PM sokkal népszerűbbnek tűnik, mint a fidesz garázspárttá válni kívánó schifferista LMP. Ez pedig egy újonnan alakult politikai szervezettől nagyon szép eredmény.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 05:33:07

@esefe: Az LMP nem is akarja leváltani Orbánt.

esefe 2013.03.26. 06:00:50

@nemecsek ernő áruló: De bizony, hogy szimpatizánsokból lesz a mandátum. Én például nem tudom kire fogok szavazni. Egy biztos, a bolsikra soha. Az LMP tett egy lépést afelé, hogy rájuk szavazzak, mikor megszabadultak a baloldaluktól. Én jobboldali liberális vagyok, ami csak Magyarországon csoda, a világban nem az.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 06:01:56

@esefe: Az LMP a fidesz felé tette azt a lépést, tehát a rá adott szavazatok mindenképp bolsikra mennek.

esefe 2013.03.26. 06:02:29

@nemecsek ernő áruló: Én sem minden áron. Azon az áron, hogy újra jöjjenek akik elbaszták a magyarság életét évtizedekre, semmiképpen.

esefe 2013.03.26. 06:04:47

@nemecsek ernő áruló: Az LMP nem baloldali párt. Nem vetted eddig észre?

A mondat másik fele meg primitív embereknek szóló vörös propaganda. A legalacsonyabb színvonalon. Ezen a szinten nem vitatkozom, már ne is haragudj!

További jó propagandaterjesztést!

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 06:06:51

@esefe: A propagandát te terjeszted, amit nem tudsz alátámasztani, csak két darab egyenként két órás beszédben elhangzott 3 szóra alapozod, ami sérti az érzékenységedet. Ellenben egy generáció nyugdíjának elrablása, amit a valódi bolsevikok műveltek, és a rezsi-hazugság valóban évtizedekre vágja haza a gazdaságot, és ezek már számok, nem ilyen homályos orbán-droidoknak szóló két szavas gyökkettő baromságok.

Rötyi 2013.03.26. 07:22:49

@nemecsek ernő áruló: "Ellenben egy generáció nyugdíjának elrablása" - Ha lenne fogalmad arról, hogyan működött a itthon a magánpillér, nem írnál ilyen ostobaságokat. Nem sok pozitívumot tudok a fidesz számlájára írni, de a magyar agyrém manyup rendszer kíméletlen felszámolása egy közülük.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 07:26:28

@Rötyi: Felültél a hazugságnak, nem az OTP-nél kellett volna talán számlát vezetni. Nekem megjött a 2012-es kimutatásom, és befizetések nélkül is 2% REÁLHOZAMOT, azaz inflációval korrigált hozamot ért el a betétem. Mi lett volna, ha befizetés is van azon a számlán? Most már csak azért tartom meg, hátha lesz rá lehetőség egy következő kormánynál, hogy önkéntes pénztárrá konvertáljam.

barli 2013.03.26. 07:35:07

Pontosan hogyan is lehet összehasonlítani egy egyéni szavazást egy listással? Ha lmps lennék, és tudnám, hogy nincs esélyük, nemmennék el. Listás szavazásra meg elmennék. Pont.

Rötyi 2013.03.26. 08:38:47

@nemecsek ernő áruló: Ne fárasszál már, ha meg tudod magyarázni, hogy mi ráció van abban, hogy törvénnyel köteleznek arra, hogy az állam helyett egy magáncégnek fizessek, akit aztán szintén törvénnyel köteleznek, hogy a befizetésem jó részét 5-8%os kamattal kötvény formájában meghitelezze a magyar államnak, hogy az abból az képes legyen a jelenlegi nyugdíjakat kifizetni, akkor majd rátérhetünk a "hozamokra".
Bár aki egy ilyen agyrém rendszer kukázását úgy értelmezi, hogy "elrabolták egy generáció nyugdíját", attól nem várok el efféle alapszintű logikai tornamutatványt...

Scagnetti 2013.03.26. 08:46:17

@balambher: Még jobban égnének, ha besorolnának a szocik mögé. A szadesz is elbukta a szavazói nagy részét, mikor harcos antikommunistából az utódpárt haverja lett.

Nekem szimpatikus, ha egy párt azt mondja, hogy se a Fideszből, se az MSZP-ből nem kér. Én sem kérek belőlük. Ezek együtt lassan 20 éve vezetik az országot, és egyre lejjebb kerülünk. Mit várjak még tőlük?

Van, aki azt hiszi, majd ha a Fidesz helyett visszahozzuk a szocikat, mennyivel jobb lesz. Nem lesz jobb. Legfeljebb akkor a szoci szekértábor lesz boldog, nem a fideszes, de az ország csúszik majd tovább lefelé.

Scagnetti 2013.03.26. 08:49:56

@nemecsek ernő áruló:

"Az LMP nem is akarja leváltani Orbánt."

Erre egyébként van valami bizonyíték, vagy csak a szokásos népszavás suttogópropaganda terjeszti?

"Ha az LMP-re szavazol, Orbán Viktor hatalom-megtartására szavazol. Pont."

Vagyis aki nincs veletek, az ellenetek van? Ez a stílus a szélsőségesekre volt jellemző, de egy ideje átvette a "demokrata" oldal is.

tonypek 2013.03.26. 08:52:22

Így biztosan nem fogják leváltani OVét. Ha nincs összefogás nem lesz változás. Az LMP előbb utóbb belátja ezt, sőt már most is tudják csak kéretik magukat.
Együtt akkor már 40% fölé tudnak menni mert akik távol maradtak azok látják hogy le lehet váltani a kormányt és fidesz ellen szavaznak majd.
Ezt érzik a fidesznél is hogy a bukás lehetőség még nem szűnt meg.

Balt 2013.03.26. 09:03:37

@Scagnetti: Van benne valami. Az is biztos, hogy az LMP nem 2014-re gyúr. (És igazuk van, mint az ábra mutatja...) Bár ahogy fest, az is necces lesz, hogy egyáltalán bejussanak 2014-ben, ez pedig vsz. minimumfeltétel.

Balt 2013.03.26. 09:05:17

@Hóember: Dicséretes zsinórmérték. (Nem viccnem szántam.)

Balt 2013.03.26. 09:06:37

@Hóember: Hmm, ez érdekes. Vajon egyszerű "tévedés" lehet-e?

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:16:15

@Scagnetti: Azért ez nem egészen így van, Schiffer nem egyszer utalt rá, hogy számára elfogadható alternatíva Orbán.

Scagnetti 2013.03.26. 09:16:50

@Balt: Necces bizony. De szerintem még mindig jobb, mint a leszalámizódás és teljes hitelvesztés a szocik mellett.

Balt 2013.03.26. 09:18:14

@balambher: "1994-ben ugyanez a csapda volt az SZDSZ nagy dilemmája, ha nemet mond Hornnak, akkor azt sütik rájuk, hogy senki sem jó nekik, csak a szájuk jár, ha igent, akkor meg azt, hogy a hatalomért feladják az elveiket. Ők az utóbbit választották, a párt élt"

Egy apró szépséghibája van az elméletnek: még a két forduló között is állították, pontosabban állította Magyar Bálint, hogy "Hornnal soha" (Az MSZP ugye nem deklarálta a ME-jelöltet, Horn "csak" listavezető volt. Itt mondom el a különbséget, mielőtt szóba kerül: 4 évvel később Orbánék annyit mondtak: arra kérnek választói felhatalmazást, hogy koalíciós kényszer nélkül - ami ugye nem volt meg '94-ben! - tudjanak kormányt alakítani. Torgyán habzó szájjal, de egyoldalúan léptetett vissza 80 kisgazda jelöltet.)

A "párt élt" [SZDSZ], de a '90-ben kis híján győztes párt innentől kezdve épp, hogy megugrotta a bejutási küszöböt rendre, azt is feltehetőleg MSZP-s átszavazások segítségével. (Jó taktika, bő egy évtizedig sikerrel működött...)

Személyesebben: magam is részben SZDSZ szavazó voltam a '94-es 2. fordulóig.

Scagnetti 2013.03.26. 09:20:42

@nemecsek ernő áruló: Én ezekről lemaradtam. Csak arra emlékszem, hogy egyesek olyat mondtak, hogy a Fideszt az MSZP-re cserélni nagyjából értelmetlen. Ezzel meg egyet is értek.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:24:30

@Scagnetti: Önmagában igen. Az LMP viszont ha az elején csatlakozott volna Bajnaiékhoz, ki tudta volna kényszeríteni, hogy az MSZP tolja hátrébb Szanyiékat, ezzel sokat tehetett volna a magyar emberekért, hitelt max a fidesz szavazók közt vesztett volna, és reális esélyt adott volna Orbán leváltására. Néztem Schiffer interjút az ATV-n, és egyértelművé tette, hogy számára Orbán sokkal elfogadhatóbb alternatíva, mint egy személyek, és minden más téren is akár megújló MSZP. Nyilván van köze hozzá a barátságuknak.

Balt 2013.03.26. 09:26:06

@balambher: @Amidazophen: Egyet ne feledjünk: az LMP bizony pont az MSZP-SZDSZ kormányzás - nevében is jelzett - antitéziseként jött létre, bár való igaz, (a későbbi, közelmúltig tartó megosztottság okán) ma nagyvonalúan nem szoktam beleszámítani a 2010-es "kormányváltást óhajtó" választói arányba. Mely tényszerűen, de még mindig nagy jóindulattal így néz ki:
Fidesz: 52,73% vs. MSZP+MDF(-SZDSZ): 22,07%
Aztán döntse el mindenki, 2/3 volt-e... De ez itt off.

Balt 2013.03.26. 09:29:18

@Amidazophen: "Közben felvett egy olyan modort - különösen a médiabeli szereplései szembetűnő ez -, amely egészen visszataszitóvá tette az egész társulatot."

Nekem kifejezetten rokonszenves, azzal együtt, hogy feltehetőleg nem fogok rájuk szavazni '14-ben.

Balt 2013.03.26. 09:30:58

@Amidazophen: "A jobb sorsra érdemes és lényegesen értelmesebb hányad végül megunta Sch. apokaliptikus rémálmainak feltétel nélküli támogatását - amit elvárt mindenkitől a frakcióban - és kenyértörésre vitték a dolgot."

Lol. És ez a rém elvhű rész egy héten belül feltétel nélkül csatlakozott Bajnaihoz biodíszletnek. :))

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:31:00

@Scagnetti: "Vagyis aki nincs veletek, az ellenetek van?"
Itt az óriási hiba a logikádban.

Nincs ti, meg mi!

Orbán Viktor, az egyetlen 25 éve, és valószínűleg további 25 évre is bebetonozott pártelnök által vezetett autokratikus, és diktatórikus fidesz van, és mindenki más, értelmes, gondolkodó magyar ember. Nézd el nekem, hogy angyalföldiként nem tudok sátánként tekinteni az MSZP-re, és bár tudom, hogy követtek el hibákat, egyik sem mérhető ahhoz a aljassághoz, amit a Kedves Vezető a saját népe ellen elkövetett.

Balt 2013.03.26. 09:33:22

@nemecsek ernő áruló: Mint fentebb írtam: tegyük fel, hogy Schiffernek van víziója 2014 utánra is...

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:34:31

@Balt: Kár, hogy nem mer beszélni róla.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:36:34

@Balt: Egyébként komcsiztok itt ezerrel, meg hogy így az LMP hitelessége, meg mittudomén, de arra például magasról tesztek, hogy a legszélsőségesebb szélsőbalos Thürmer-féle Munkáspártot is megszégyenítő 4K!-val közösködnek, az nem éri el az ingerküszöbötöket.

Na ez teszi hiteltelenné a fideszesek dicséretét az LMP irányában, és egyébként ezért is mondtak le róluk a törzsszavazóik.

Scagnetti 2013.03.26. 09:39:01

@nemecsek ernő áruló: Lehet Más a Politika. Ez azt jelentette 2010-ben, hogy sem MSZP, sem Fidesz.

Bocs, de ne az LMP legyen már a hibás azért, mert az MSZP és Bajnaiék olyan csapattal indulnak, amilyennel! Bajnai ezt ugyanúgy kikényszeríthette volna, ha már annyira érdekli az ország jövője. De nem tette, és nem úgy tűnik, mintha ezt tenné. Inkább versenyezni kezd velük balos demagógiában.
És az MSZP miért nem újul meg? Elég nagy verést kaptak ahhoz, hogy legyen rá okuk. Mégsem teszik. Nehogy már ez is az LMP hibája legyen!

Ez azok hibája, akik azt mondják, inkább jöjjenek vissza a szocik, csak Orbán menjen. A megalkuvók hibája, akik nem kényszerítik ki a változást.

Mellesleg ugyanezek menekülnek majd Orbánhoz ha már tart egy ideje az újabb szoci ámokfutás.

Én azt vettem le, hogy Schiffer egyiket sem akarja. Egyébként számára ugyanúgy a véget jelenti az is, ha a Fideszhez közelít.

Balt 2013.03.26. 09:39:59

@nemecsek ernő áruló: "Most már csak azért tartom meg, hátha lesz rá lehetőség egy következő kormánynál, hogy önkéntes pénztárrá konvertáljam."

Most mondom, akkor én (is) fogok menni gyújtogatni.

Balt 2013.03.26. 09:41:42

@Rötyi: Citálhatnánk a strasbourgi bíróság döntését is az ügyben...

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:43:35

@Balt: Mert hozzá akarok jutni a saját pénzemhez? Te beteg vagy.

@Scagnetti: "inkább jöjjenek vissza a szocik, csak Orbán menjen"
Angyalföldiként bármilyen szoci intézkedést is mérlegre téve, és látva Angyalföld "szoci rémuralmát" (sic!) ahol a fidesz, és Orbán csicskái labdába se bírnak rúgni, és éppen ezért nincs adóssága a kerületnek egy fillér sem... Ezzel engem nem fogsz megrémíteni.

De az miért nem zavar, hogy a szélső-komcsi 4K!-val közösködik az LMP?

Balt 2013.03.26. 09:52:40

@nemecsek ernő áruló: Nem szoktam komcsizni. (Ellenben az "utódpárt" nagyon is adekvát és minden szempontból pontos kifejezés az MSZP-re és származékaira.)

A 4K! egy Millához hasonló vicc- vagy heccpárt, (egyelőre) kevesebb szerencsével (és menázsival...).

Scagnetti 2013.03.26. 09:53:33

@nemecsek ernő áruló: Én nem az angyalföldi kánaánban élek, a mi kerületünkben sokáig volt szoci vezetés, és nagyjából semmit sem csináltak. A mostani fideszes sem sokkal jobb, de most legalább történik valami. Tökmindegy, egyik sem vitte túlzásba a melót.

Országos szinten sem voltam elájulva a szoci vezetéstől, főleg nem a Megyó-Gyurcsány párostól, akik tényleg katasztrofálisan szarok voltak.

Az MSZP lényegében azóta sem változott, mit várjak tőlük ezután?

"De az miért nem zavar, hogy a szélső-komcsi 4K!-val közösködik az LMP?"

De zavar. A 4K időnként a Jobbiknál is komcsibb, pedig az nagy szó. De az LMP esetében egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy hatalomra jutnak, így emiatt nem aggódom.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:54:41

@Balt: "és származékaira" mint a Fidesz. Stimm.

A 4K!-nak egy kiálltványát olvastam a BKV-ról, és undorodtam a szélsőséges kommunista demagógiától, amivel át volt itatva. Ezt tartja elfogadhatónak az LMP, és az LMP-s támogatásoddal te is.

Balt 2013.03.26. 09:54:49

@nemecsek ernő áruló: Ja, egyébként ha "elvszerűen" nézzük, a chavezista politika mellett a 4K! után egyedül Sheiring Gábor állt ki, aki most ugye a (nem annyira chavezista) Bajnai biodíszlete. Lol.

Balt 2013.03.26. 09:56:07

@nemecsek ernő áruló: "és származékaira" mint a Fidesz. Stimm."

Nem stimm. Ezzel tessen a Jobbikhoz fáradni.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:58:06

@Balt: A Jobbik is utódpárt, a fidesz polgári köréből nőtt ki. Vona Gábor Orbán Viktor kegyence. Orbán pedig a szélsőbalos, pártkatona Kövér család lekötelezettje. Hiába erőlködsz, ez tény.

Balt 2013.03.26. 09:58:27

@nemecsek ernő áruló: "és származékaira" mint a Fidesz. Stimm."

Nem stimm. Ezzel tessen a Jobbikhoz fáradni.

Balt 2013.03.26. 10:00:06

@nemecsek ernő áruló: Ténykérdés: Wiki, MSZP szócikk: "1989. október 7-én alakult jogelődje, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) XIV., egyben a Magyar Szocialista Párt I. kongresszusán, ahol többek között döntöttek a párt nevében addig szereplő „Munkás” szó elhagyásáról is."

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 10:18:23

@Balt: Egy dolog a jogi bizbasz, és egy másik dolog, hogy melyik pártban ül Kövér elvtárs, és Pozsgay elvtárs ugye, aki beszakadt körmű kis senkiknek nevezte az ötvenhatosokat.

Scagnetti 2013.03.26. 10:22:34

@nemecsek ernő áruló: Itt Kövér elvtárs ül, ott Horn elvtárs. Itt Pozsgay elvtárs, ott Szekeres, Kiss, Lamperth, és a többiek. Csak azért, mert a Fideszbe is jutott belőlük, még bőven marad a szociknál is. Azok sem kisebb komcsik, mint a túloldalon lévők.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 10:24:34

@Scagnetti: Horn elvtárs már nem ül ott. A fideszbe is jutott pedig helyesen úgy hangzik, hogy többségük oda menekült.

Mellesleg Horn elvtárs több demokratikus érzékről tett tanúbizonyságot, mint Orbán valaha is.

Scagnetti 2013.03.26. 10:34:44

@nemecsek ernő áruló: A többség még mindig a szociknál van, de ez mindegy. A lényeg az, hogy van belőlük bőven itt is, ott is.

Horn meg valóban nagy demokrata lett, mikor választania kellett a lámpavas vagy a békés átmenet között. Utóbbival duplán jól járt. Nem csak megúszta a felelősségrevonást, de még a pártvagyont és a teljes szervezetet is átmentette az új időkre. Hamar vissza is kaptak mindent, csak négy évet kellett kiseggelniük.

Sosem neveztem Orbánt demokratának, nem is tartom annak, szóval ez az összehasonlítás nem tudom, mire volt jó. De nekem nem demokrata Horn sem, és az előző rendszer többi kiszolgálója sem.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 10:38:17

@Scagnetti: Nem azt mondtam, hogy Horn demokrata, hanem azt, hogy Orbánhoz képest több demokratikus érzék szorult bele.

És a hozzáállásod ha őszinte volna, akkor az egyik leghangosabb lennél az Orbánnak lámpavast követelők között. Én magasról szarok a többi formációra, én egyes egyedül azt látom, hogy saját népe ellen olyan szarházi bűncselekményt, mint Orbán Viktor még egyetlen magyar politikus sem követett el Horthy óta. (vö.: kifejezett kérés, és Erdély megtartásának opciója mellett hadat üzenni a Szovjetúniónak még ezt meghaladó nemzetellenes bűncselekmény volt, ezt hál'istennek Viktornak még nem sikerült megugrania)

Scagnetti 2013.03.26. 10:56:27

@nemecsek ernő áruló: Ha a túlélési ösztönt demokratikus érzéknek nevezzük, akkor lehet.

Nem követelek lámpavast egyiknek sem. Csak azt szeretném, ha a Fidesz és az MSZP (plusz DK, E2014, Jobbik) kézenfogva elhúznának a picsába.

És ha van párt, amelyik ugyanezt szeretné, én támogatom.

Tudom, hogy realitása ennek semmi, de mivel jól szavazni most úgysem tudnék, nincs kire, akár e szerint is szavazhatok. Nem maradok le semmiről.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 10:59:01

@Scagnetti: Ennek nem csak realitása nincs, hanem önmagában véve is marhaság! Tehát teljesen szűz új embereket követelsz, hogy azok elölről kezdhessék, és nulláról kezdjék el szétlopni magukat. Ez fasság!

Scagnetti 2013.03.26. 11:05:56

@nemecsek ernő áruló: Nem vettem észre, hogy a mostaniak bármikor is jóllaktak volna. Nem lehet azt mondani, hogy ezek már összelopták a maguknak valót, és most már leállnak, mert amíg van mit lopni, nem állnak meg. Persze ez az újakra is igaz lehet, a mostaniakra viszont biztosan igaz.

Kormányozni egyik sem tud, ezt már láthattuk.

Akkor mi szól a megtartásuk mellett?

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 11:08:30

@Scagnetti: Politikusnak lenni egy szakma. Soha a világ egyetlen pontján sem történt meg az, amiről te fantáziálsz. Mert azt, amit te akarsz, anarchiának hívják, és általában mókusvíz mellett a punkok szoktak cigibe ordítani ilyesmiket.

Balt 2013.03.26. 11:10:38

@nemecsek ernő áruló: Pozsgay: "1990-ben rövid ideig az MSZP alelnöke. Az első szabad országgyűlési választáson a párt Bács-Kiskun megyei területi listájáról szerzett mandátumot, a MSZP-frakció vezetője lett. 1990 novemberében kilépett a pártból és a frakcióból is, független képviselőként folytatta munkáját. 1991-ben Bíró Zoltánnal, az MDF első (ügyvezető) elnökével megalakította a Nemzeti Demokrata Szövetséget, melynek ügyvivője, majd elnöke lett. Az 1994-es országgyűlési választáson a párt nem érte el az 5%-os küszöböt. 1996-ban az NDSZ feloszlatta magát. 1995 és 1996 között a Magyar Egységért Mozgalom elnöke is.

1997-ben az MDF szakértője lett, a párt képviselőjelöltje az 1998-as országgyűlési választáson."

Azóta legfeljebb amolyan "szabadúszó" outsider nyugdíjas politikus, kétségtelen, részt vállalt a 2004-es népszavazási kampányban (az igenek mellett kiállva - én ekkor rehabilitáltam, mint embert, de nem mint politikust), viszont érezhetően mai napig sértődött a négyigenes népszavazás miatt. Tekintsük amolyan megbékélési gesztusnak, hogy a Fidesz erre-arra felkéri. :)

Balt 2013.03.26. 11:12:04

@Scagnetti: Pontosítsunk: Pozsgay et. nem ül sehol, legfeljebb a WC-deszkán.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 11:15:01

@Balt:

Az 1957. december 15-én megjelent Pozsgay írás:

"1956: „tépett szájú, hasított kormű, sok kis senki” forradalma…

Az új oktatási év megindultával, különböző szemináriumokon ismét napirenden van a múlt évi ellenforradalmi események értékelése. Elkerülhetetlenül szembetaláljuk magunkat azzal a problémával, minek tekintsük: forradalomnak vagy ellenforradalomnak az 1956. október-novemberben történteket? Tisztáznunk kell a fogalmakat annál is inkább, mert egyszerű emberek szájából ma is gyakran hallunk olyan kijelentéseket, hogy a „forradalom” alatt ez, vagy az történt, stb. ….
Legtöbb, hasonlóan beszélő ember jóindulatához semmi kétség nem fér, csupán úgy rögződött bennük a forradalom fogalma, hogy az egyenlő a felfordulással, káosszal, mindenfajta társadalmi rendetlenséggel. Nem is gondolnak arra, hogy az igazi forradalom rendet jelent, egy új társadalom születését, mely természetesen a régi legyőzésével jöhet csak létre. Ebben a tekintetben minden forradalom egyforma volt. A régi termelési viszonyokat újakkal váltotta fel. A régi uralkodó osztály hatalmát egy eddig, legalábbis politikai tekintetben az elnyomott osztály uralmával helyettesítette. Így történt ez a szocialista forradalomban is, azzal az igen lényeges különbséggel, hogy míg minden előző forradalomban a kizsákmányolás régebbi formáját annak újabb formája váltotta fel, addig a proletárforradalom alapvető célkitűzése a kizsákmányolás teljes felszámolása.
Röviden és igen vázlatosan ezek a szocialista forradalom ismérvei. Azon senki nem vitatkozik, hogy ezek a követelmények megfelelnek-e az elnyomott milliók érdekeinek. Méla szkeptikusok hosszas töprengés után csupán azt a kérdést szokták nekünk szegezni: mindez megvalósítató-e? Kérdésükből az is kiérzik, hogy ők nem nagyon hisznek benne. Persze a Szovjetunió sorozatos sikerei után egyre könnyebb igennel válaszolnunk.
Én most mégsem ezekkel a kétkedőkkel szeretnék vitatkozni, hanem azokkal, akik a tavalyi októberi eseményeket is szeretnék forradalommá: „Egyetlen Magyar Nemzeti Forradalommá” kozmetikázni. Könnyű nekik, hiszen olyan sajátosan „magyar nemzeti” intézménytől kapják az ideológiai támogatást, mint a Szabad Európa rádiója, mely viszont a legmesszebbmenőkig élvezi a „legmagyarabb magyarnak”, Dulles János óhazai gazdálkodónak és politikusnak erkölcsi és anyagi támogatását.
Nehezebb nekem, mert ily tekintélyes pártfogók híján kénytelen vagyok a száraz és élvezhetetlen tényekre támaszkodni, melyek – tudjuk jól – csak a józan ész kicsiny, bár de egyre hatalmasodó birodalmában jutnak, érdemükhöz méltó megbecsüléshez.
Nézzük hát a forradalmat! Megfeleltünk-e 1956. október 23-ig a szocialista forradalom követelményeinek? Mielőtt még bizonyítanák, nyugodt lelkiismerettel merem mondani: igen. Mert, ha hibáztunk is, azért a tulajdon-viszonyokat sikerült úgy megváltoztatni, hogy abban sem Mindszenty, sem herceg Eszterházi nem nagy örömüket lelték. Ez magában is elég határosan bizonyítaná igazunkat, még ha a többi, igen jelentős eredményt: a munkásosztály vezető szerepét, a kulturális forradalmat, a fokozódó anyagi jólétet elhallgatnám is. De minek hallgassak róluk, mikor ezek az eredmények mind a szocializmus irányába mutattak, mind azt bizonyították, hogy 1947-48-ban sikeresen hajtottuk végre szocialista forradalmunkat.
És jött 1956. október 23. Lopva, alattomosan közeledett. Sunyi bábáinak száján egy percre sem halkult el a szocializmus igéje, miközben egy nyáron át járták a Petőfi-rondót, „nemzeti sajátosságaink” körül, azzal a magasztos céllal, hogy kiküszöböljék a szocializmus építésében elkövetett hibákat. – Majdnem sikerült nekik még a szocializmust is kiküszöbölni.
Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, háta mögött még több úri bitanggal, megcsinálta az „Első Hazai Nemzeti Forradalmat”, melyet kis híján „Nemzeti Szocialista Forradalomnak” neveztek. A szociális elemet Mindszenty – Pehm József képviselte benne, a nemzetit pedig Lőwenstein herceg. Hogy mégsem „nemzeti szocialistának” keresztelték vívmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy e két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes emberben és ők nem látták még időszerűnek e hányingert kiváltani.
Lehetett-e nálunk forradalom 1956. októberében? Hová vezethet nálunk a termelési viszonyok megváltoztatása és az uralkodó osztály megdöntése? – (Mondjuk, hogy a forradalom ezt jelenti.) Ilyen lépés nálunk csakis visszafelé, a kapitalista viszonyok és a burzsoá uralom visszaállításához vezethetett és vezetne ma is. Ez viszont színtiszta, steril ellenforradalom.
Miért kellett mégis forradalomnak álcázni azt, ami annak éppen az ellenkezője volt? Nagyon egyszerű ennek a magyarázata. Tudjuk jól, hogy a szocializmus vívmányai, minden elkövetett hiba ellenére, mély nyomokat hagytak a dolgozó nép gondolkodásában. A magyar munkásosztályt és a parasztságot nem lehetett volna nyílt rábeszéléssel a gyárak, vagy a föld visszaadására rávenni. Ez ellenforradalom, először szociális demagógiával, félrevezetéssel, hatalomra akart kerülni és ebből a hatalmi pozícióból aztán fellépett volna a dolgozó milliók érdeke ellen.
Kinyújtotta volna a kezét a földért, a gyárért. Az ellenforradalmi porhintést elősegítették a párton belüli árulók és revizionisták is. A „nemzeti Forradalom” olyan nevezetesen renegátot sorolhatott „vezetői” közé, mint Nagy Imre, akinek szellemi képességeit ugyan csak egy adóvégrehajtói karrierhez szabták, de jellemtelensége biztosította, hogy miniszterelnök legyen a legdühöngőbb fehér-terror napjaiban.
Legérdekesebb a dologban, hogy végig azt hitte, ő a vezető, pedig csak úgy táncolt, ahogy Mindszenty és a hozzá hasonló „forradalmárok” fújták.
Hiába, sokat fejlődött a világ! A Horthy-féle fehér-terror bajnokai még szemérmetlenül ki merték mondani, hogy ők ellenforradalmat csinálnak. Ma már nem merték ezt megtenni, hiszen ha nyíltan vallottak volna céljaikról, akkor nem sikerült volna nekik egy pillanatra sem félrevezetni a dolgozók egy részét. Csak a nacionalizmussal fűszerezett ál-forradalmi, ál-szocialista jelszavak segítségével sikerült elérniük, ha csak néhány hétre is, hogy hiszékeny embereket félrevezessenek. De kérdezzék meg azt a parasztot, aki meghallgatta Mindszenty „szózatát”, vagy azt a munkást, akit haladó nézetei miatt a terroristák meghurcolták, mi volt itt a múlt év őszén, biztos vagyok benne, hogy helyes választ adnak és megmondják: itt bizony ellenforradalom volt. (Kivált ó, ha emlékeznek még az 1919-1920-as évekre.)
Hát így próbáljuk meg tisztázni a fogalmakat!"

Balt 2013.03.26. 11:15:17

@nemecsek ernő áruló: vö.: "kifejezett kérés, és Erdély megtartásának opciója mellett hadat üzenni a Szovjetúniónak még ezt meghaladó nemzetellenes bűncselekmény volt"

Mondjuk úgy, hogy az adott történelmi helyzeteben nem volt más realitás, ezzel együtt német megszállás alá kerültünk. Nem mellesleg Sztálingrád előtt még nemigen látszott, hogy bármi szovjet ígéretet érdemes komolyan venni...

Scagnetti 2013.03.26. 11:18:05

@nemecsek ernő áruló: Semmi gond. Te csak válaszd a szocikat megint. Azt az ámokfutást is együtt fogjuk végignézni (bár én talán nem itthonról), de engem legalább az az apróság nyugtatni fog, hogy egyik szereplőre sem szavaztam. Tudom, apróság, de másnak még ennyi sem lesz. Azok győzködhetik magukat tovább, hogy igenis ez a helyes út. Ahogy most teszik az elvakult fideszesek, előtte meg az elvakult szocik.

Aztán úgyis menekül majd vissza a nép a Fideszhez, vagy a Jobbikhoz, és kezdődik az egész szarakodás elölről. Nem sok időt adok a következő kormánynak. Lehet, hogy kihúzza a 4 évet, de bukni sokkal hamarabb fog.

De mindig lesz majd, aki elmagyarázza, hogy érdemes az előző leszerepelt bandát visszahozni, mert azok jobbak voltak.

Balt 2013.03.26. 11:19:31

@Balt: (utána sem...)

@nemecsek ernő áruló: Ezzel szemben ő mondta ki a pártvezetésben először, igaz, Grósz et. távollétében, hogy '56 népfelkelés volt. (Nem Német Miklós, nem a pufajkás Horn, még csak nem is Havas Szofi.) Ez persze nem hat meg, kb. Hofmann et.-hez tudom mérni, aki magáról mondta (kb.): "szelep voltam a pártállam alfelén".

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 11:19:49

@Balt: Nem volt más realitás?

Nyilvánvaló volt, hogy ha a szövetségesek nyernek, a Szovjetúnió lesz a felelős a régió területi felosztásáért, de minimum súlya lesz a szavának.

Hitler nem kérte egyetlen szóval sem hivatalos csatornán a magyar kormányt, hogy segítsen az orosz fronton, konkrétan leszarta a magyarokat.

Molotov bekérette a magyar nagykövetet, és kifejezetten nyomatékosan felhívta a figyelmét, hogy a Szovjetúniónak nincs dolga Magyarországgal, a frissen megszerzett Erdélyt a háború után ha rajtuk múlik, felőlük akár Magyarország meg is tarthatja.

A nagykövet azt mondta, még meggondolják.

Aztán fegyverek, ellátmány, és utánpótlás nélkül benyomultunk 2000 kilométerre az orosz határon túl.

Milyen realitásról beszélsz te? Ez saját honfitársai ellen elkövetett népírtás volt komolyan vehető ok nélkül (majd mi legyőzzük a Szovjetúniót????)

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 11:20:44

@Balt: Fú, de kurvanagy bátorság volt tőle, amikor már látta összeomlani a rendszert, ezt aztán tapsot érdemel, fúúú, de jó!

Balt 2013.03.26. 11:25:59

@nemecsek ernő áruló: Ja. Teherán, meg főleg Jalta (1945) után.

Balt 2013.03.26. 11:31:29

@nemecsek ernő áruló: "Hitler nem kérte egyetlen szóval sem hivatalos csatornán a magyar kormányt, hogy segítsen az orosz fronton"

Az egyszerűség kedvéért a wikiről:
A Magyar Honvédség 1941. június 26-án, a kassai bombázásra és egy Rahó mellett haladó gyorsvonatra mért légitámadásra hivatkozva jelentette be hadba lépését a Szovjetunióval szemben. Az 1941-es évben azonban még a keleti hadjáratban való katonai részvételt csak a német hadvezetés kérései határozták meg.

Tovább: hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1sodik_magyar_hadsereg#A_hadsereg_fel.C3.A1ll.C3.ADt.C3.A1s.C3.A1nak_el.C5.91zm.C3.A9nyei

Magyarul: a románok (akkor is) előbb léptek.

Balt 2013.03.26. 11:32:21

@nemecsek ernő áruló: Mondom, nem hat meg. De valahogy mégsem a "pufajkás demokrata" Horn et. mondta népfelkelésnek...

Balt 2013.03.26. 11:37:28

Hehehe, ezeknek teljesen elgurult:
Az ellenzéki szavazók Dunakeszin egyértelműen korszakváltást akarnak.

„Az ellenzéki szavazók Dunakeszin egyértelműen korszakváltást akarnak: 22 százalékkal a második helyen végzett Oláh Noémi, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért szövetség közös jelöltje a mai időközi önkormányzati választáson. Harmadik a Jobbik 14 százalékkal, negyedik az MSZP 13,5 százalékkal. Sajnos a Fidesz nyerni tudott 49 százalékkal.

Ezúton is gratulálok Noéminek, aki nagyszerű jelöltnek bizonyult, köszönöm a több tucat aktivistának a segítséget és természetesen az állampolgároknak a támogatást. 2014-ben kormànyváltás és korszakváltás, erre készülünk!”

Facebook Scheiring Gábor: Korszakváltást

:))) Ez tényleg irigylésre méltó siker, talán két PM-es is bejuthat az E14 listáról. :))


süti beállítások módosítása