Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Hoffmann Rózsa és a kötelező latintanulás

2013.01.08. 02:28 - eroica

A kormány több bölcsész-szakot tandíjassá tesz, mert a munkaerőpiacon "felesleges" tudást ad, a tankötelezettséget pedig 16 évre csökkentették. Ehhez képest Hoffmann Rózsa kötelezővé tenné a latint a nyolcosztályos gimnáziumokban. Ebben elég nehéz logikát találni.

Közben tudjuk, hogy Magyarországon az élő nyelvek megtanulásával is problémák vannak - nyelvtudásban az utolsók között vagyunk az Európai Unióban. Sok diák azért nem kapja meg a diplomáját, mert egy nyelvvizsgája sincs.

Szóval nem igazán értjük, miért kell egy holt nyelv megtanulását erőltetni, ezért csak két képet készítettünk a témában. Egyet egy lehetséges okról...

Hoffmann_Rozsa_allamtitkar_oktatas_latin_Orban.jpg

Ez meg csak úgy eszünkbe jutott.

kozmunkas_tovabbtanulas.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr225004605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I'mYourFriend 2013.01.08. 05:36:04

Mifele buta ember kiabal a latin nyelv ellen?
A kommunizmus elott is volt kotelezo latin oktatas, es en is tanultam a 8 osztalyos gimnaziumomban 2 evig kotelezoen, majd meg egy evig fakultativan, semmi bajom nem lett belole, nem lettem tole frusztraltabb mint az iskolaban egyebkent jelen levo alkoholista, es szabalyosan gonosz tanaroktol. Mert az oktatasi rendszerunkben sok a semmit ero tanar, akik egyaltalan nem erdemlik meg munkajukkal a kozmunkas bert sem. Nekem ugy adodott, hogy 2 megyeben 7 iskolat is be kellett jarnom 12 ev alatt, es volt lehetosegem megtapasztalni, milyen sok hitvany tanar van a palyan.
A latin oktatas egyaltalan nem ujkeletu, es amellett a temerdek negativ elmeny mellett, amit az iskolaban a gyerekek megelnek, a latin epp a legkisebb rosszak egyike. Ne feledjuk, magyarorszag hivatalos nyelve is volt a latin, es igen kemenyen az altalanos muveltseg resze mindaz, amit a latin oktatas soran megtanulhatsz, sot, egy picike betekintes is egyben a nyelveszetbe.
En szivbol gyulolom a fideszt es undorito holdudvarat, boldogan kifogasolom minden ostoba huzasukat, de ebben nem latok akkora problemat, mint amirol a poszt beszel. Biztos, hogy a posztiro nem csak egy diplomas, hanem egy valoban gondolkodo tanult ember? Mert akkor erosen ketlem, hogy ilyen ostoba ervekkel allna elo. Ismetlem, ezt egy olyan emberkent mondom, aki melyen, igazan utalja a fideszt.

nyugger100 2013.01.08. 08:23:12

A latin a világ egyik legnehezebb holt nyelve, bár tény, hogy alapja sok mai élő nyelvnek. Hacsak az nem, hogy a nyolcosztályos gimnáziumokból sokan orvosnak, jogásznak, történésznek mennek nem látom értelmét a kötelező latin oktatásnak. Fakultatíve minden középiskolába bevezetném.

NIPREDIL 2013.01.08. 08:23:17

@I'mYourFriend: Nem árt, ha a gyerek olyat tanul, aminek hasznát is veszi, és még motivált is a tanulására. A 21. században talán nem a latinra kellene energiát pazarolni.

maricska 2013.01.08. 08:40:36

@nyugger100: A Latin nem holt nyelv, hanem egy mesterséges nyelv. Ezért nem tartom jónak, hogyha erőltetik. Ha a politikusok legalább 60%-a beszéli, akkor elfogadom. Ma nem hogy idegen nyelvet nem tudnak tanítani, de Magyarul se tudnak már normálisan beszélni. Ki fogja tanítani? Szerintem nincs az országban olyan ember, aki anyanyelvi szinten tudna kommunikálni latinul. Aki meg csak szavakat, esetleg "idézeteket" tud tovább adni, az ne is tanítson.

maricska 2013.01.08. 08:45:34

Kedves Hoffmann Rózsa, Quo Vadis????????

Kékcsillag 2013.01.08. 09:15:38

Lányoméknál volt a nyolcosztályos gimiben latin, fakultatíve.
Két évig tanulta, soha semmi sikerélménye nem volt. Mondom ezt úgy, hogy amellett 16 évesen megvan a felsőfokú angol nyelvvizsgája, és egy távol-keleti nyelvből a középfokú is, és ezeket beszéli is folyékonyan.
A latin meg....hát a Kis hercegből fordítottak, meg a deklinációkat magolták.

alexian 2013.01.08. 11:31:38

Hülyék ezek. Kifelejtették a Vatikáni és a Latin-Amerikai munka helyekre is el tudnak menni a kis gennyesek :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 09:35:45

Az angol jelenleg a nemzetközi nyelv, nem a latin. Így angolt kell tanítani.

GERI87 2013.01.10. 12:06:05

Gumicsont újratöltve.
Óvodás korban kéne megtanítani az angolt, majd gondosan szinten tartani.

lüke 2013.01.14. 14:07:07

a dolog nem teljesen hülyeség ,mivel a nyelvek alapja
s föleg azért jó,mert ezen is lehet gyülölködni, szívböl>
ars vivendi Hungariae

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.01.15. 22:18:05

@lüke: @I'mYourFriend: Azt hiszem elég arra utalni, hogy kiderült: csak javasolt második idegen nyelv lesz a latin.
Ezzel minden érv megdőlt mellette.
A modern nyelvoktatásban nem segít (az angolban a legkevésbé).
Ma nem a 30-as, 40-es években élünk (persze Orbánék azt akarják visszahozni), egyébként akkor is csak a humán gimnáziumokban volt kötelező a latin.
Magyarország hivatalos nyelve sose volt, csak a hivatali nyelv volt II. József koráig. Az meg elég rég volt, nem igaz?


süti beállítások módosítása