Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Palikám, hogy is magyaráztad ezt a törzsanyagot? + FRISSÍTÉS

2012.11.18. 21:30 - Fidelio

Semjén plágiumügyét is komoly vizsgálódás után borította a hvg, akárcsak az „emberek elnöke” ügyét. A 122 oldalas dolgozat-szöveg több mint hatodát találták meg Glasenapp ’Az öt világvallás’ c. közismert művében, amely „minden könyvtár szabadpolcán elérhető”. De Semjénnek sikerült felhasználnia egy népszerű német képes katolikus havilap cikkének – nem kevesebb mint – háromnegyedét is.

Valljuk be, Semjénről nem olyan megrendítő ez a hír. Az már meglepőbb, hogy hol írta a doktoriját: nem valami bukfenc-főiskolán, hanem a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián. A magyar katolikus egyház hivatalos intézményében. Ráadásul nem a sötét kádárista érában, amikor még az Egyházügyi Hivatal árnya vetült a magyar hitéletre, hanem 1991-ben, kitűnő (summa cum laude) minősítéssel.

Hohó, 1991, akkor ez még csak kisdoktori lehetett: egyszerű követelményekkel, ahogy azt az előd, Schmitt Pál hivatalos magyarázatából tudjuk. De nem. Merthogy Semjén Zsolt 1997-ben – aki akkor már régóta képviselő volt – „PhD-t kapott”, korábbi teológiai doktorátusának átminősítésével.

Semjen_szerzetes.jpgEz a szerzetes is másolt, de ez neki feladata volt

Tudjuk, ez is csak politikai ármánykodás lesz, ahogy az Schmitt Pál esetében is történt. Hiszen, ha a kétharmad áll, mint a cövek, akkor abban az egyik legstabilabb álló alkagtrész maga Semjén Zsolt. Ő a KDNP elnöke – amely párt, mint maga Semjén mondta – a katolikus egyház lándzsája. És egy személyben ő minden ügyek miniszterelnök-helyettese, aki mindig és rendíthetetlenül egyetért Orbánnal.

Semjen_Orban_.jpg
Hogy Schmitt Pált gonosz szándékkal támadták, azt magától Semjéntől tudjuk. Ő még a nagy plagizátor lemondása után is így magyarázta a ’nemtelen’ támadásokat: „mert aláírta a húsvéti alkotmányt”, és a „balliberális oldal nem hajlandó tudomásul venni, hogy ez a magyar hagyományoknak megfelelő alkotmány”.

glaSchmitt_Semjen_Zsolt_plagium_doktor.jpg

Pedig szép nap lehetne ez, a katolikus naptár szerint most van a Szent Péter bazilika felszentelésének évfordulója. De van egy másik évforduló is, 365 éve született Pierre Bayle francia filozófus, akit nemigen ismerünk, pedig tanítása nem érdektelen.

Híve volt az állam és az egyház szétválasztásának. A felvilágosodás előfutára, Voltaire folytatta a gondolatmeneteit. Fő művében elképzelhetőnek írt le egy ateistákból álló államot is, amelynek tagjai erkölcsösebbek lenhetnek, mint a vallási alapon álló társadalom tagjai. A vallás ugyanis – tapasztalata szerint – mindig fanatizmussal párosul, ami mások üldözéséhez vezet.

De ne szaladjunk ennyire messze. Ma itt Magyarországon egy egyszerű novemberi vasárnap volt, amely könnyen lehet, hogy egy szépen felépített politikai pálya összeomlásának a kezdete.

FRISSÍTÉS:

Hoffmann Rózsa vasárnap este az ATV stúdiójában hallotta a hírt: "nem szoktam olvasni híradásokat és újságokat, mert nincs rá időm". Ezzel együtt határozottan állította, hogy "a vád hamis, kizárt dolognak tartom, hogy Semjén Zsolt plagizált volna".

A cikk megjelenése után egy órával a Miniszterelnökség közleményt adott ki, amelyben azt írták, ez "nevetséges és szánalmas politikai provokáció". (Ez a reagálás várható volt, de azért a "nevetséges" jelző, az elnök bukásának fényében, kicsit elhamarkodottnak tűnik.) Mint írják, "mind a dolgozat elfogadása, mind átminősítése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi szabályozásnak".

A közlemény Lenhardt Vilmos teológiaprofesszorra és "többéves munkára” hivatkozik. A doktori egyik nagy fejezetét Lenhardt professzor is túlságosan elnagyoltnak és nehezen áttekinthetőnek ítélte.A másik bíráló pedig az egész dolgozatot kissé elsietettnek és ezért hiányosnak ítélte. Ez bizony rossz fényt vet a többéves munkára vagy a szerző képességeire. Igaz, később a Hittudományi Akadémia – a hivatalos bírálók véleménye ellenére – summa cum laude minősítést adott.

Ma közzétették a dolgozatot is, bárki összehasonlíthatja, ha leveszi egy könyvtár szabadpolcáról a Glasenapp-könyvet.

Szintén mai hír, hogy Semjén egy évvel később, 1992-ben ismét elsütötte a témát, ezúttal szociológusi diplomamunkájához. A 46 oldalas főszövegből 32-33 oldal (tehát jó két-harmad) a doktoriból származik, részben szó szerinti átvétel, részben enyhe átfogalmazás, néhol egyszerűsítés.

A Miniszterelnökség gyors reagálása nem volt jellemző a kormányzati médiára. A hirado.hu pl. ma 11.38-kor (17 óra késéssel) adott hírt az ügyről, a lélegzet-elállító "Közzétették Semjén Zsolt doktori dolgozatát" címmel.

Téma volt Semjén Zsolt plágiuma az Országházban is, de sem bűnbánatot, sem megbocsátást nem hallhattunk. Pálffy István képviselő az apokaliptikus jelenések stílusában szólalt fel: A hvg Néró és Diocletianus császár örökébe lépett. Míg azok oroszlánokkal, addig a hvg plágiumgyanúval igyekszik lemészárolni a keresztényeket. Így lett dr. Semjén Zsolt mártír, napjaink szent Sebestyéne. A szintén KDNP-s Rétvári államtitkár a kormány nevében is megerősítette az üldözés tényét.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

komment

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr884913554

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Családi szex adóztatása 2012.11.20. 09:26:49

 Mindent megadóztatni egy vízfejű állam és a korrupt, közpénzekből urizáló politikusok fenntartása miatt nem éri meg. Azonkívül erkölcstelen is.

Trackback: Schmitt Pál plagizált doktorija: számok, tények, grafikon 2012.11.19. 20:53:16

Nézzük a Schmitt-botrány tényeit számokkal, grafikonnal! 215 számozott oldalból áll a dokumentum 10 oldalnyi diagram és táblázat tartozik hozzá 16 oldalnyi teljes szövegazonosság található a dokumentumban Klaus Heinemann tanulmányának 312. oldalától 31...

Trackback: Schmitt Pál plagizált doktorija: számok, tények, grafikon 2012.11.19. 20:48:15

Nézzük a Schmitt-botrány tényeit számokkal, grafikonnal! 215 számozott oldalból áll a dokumentum 10 oldalnyi diagram és táblázat tartozik hozzá 16 oldalnyi teljes szövegazonosság található a dokumentumban Klaus Heinemann tanulmányának 312. oldalától 31...

Trackback: A méltatlan bulvárkacsától a lemondásig – Ki mit mondott Schmitt Pál doktorijáról? 2012.11.19. 20:34:51

Idézetek jobboldali politikusoktól, akik az első naptól kezdve összezártak Schmitt Pál mögött a plagizált kisdoktori ügyében. A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy plágiumgyanús Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációja. A cikk lead-jében akkor ezt írt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2012.11.19. 20:58:29

@Lord Snow:

Tömjén ügye színtiszta keresztényüldözés. Megmondták ma a parlamentben.

Keresztényüldözés miatt polgári pert, vagy büntetőpert szoktak indítani?

873ujr3rk 2012.11.19. 21:03:09

@parvenue: nem, nem lepleznek le lófaszt sem. övék a teljes igazságszolgáltatás, a nav, az összes erőszakszervezet és semmi. szerinted miért lehet h a nyócévben senki sem bűnözött ?? lehet stikába barik és nem basszák meg egymást ld kellerlaci ? á nem hiszem mer olyan hangosan mondják h utálják a komenistákat h titokba nem lehetnek barik.

873ujr3rk 2012.11.19. 21:04:45

@parvenue: nyilvánhogy hillerpajtás plagizált. de kb 2 perc kideríteni és leleplezni kettőharmaddal, azaz totális hatalommal.
valamiért azonban mégsem ez történik. szerinted miért lehet ?

nu pagagyí 2012.11.19. 21:07:51

A HVG alapos munkát szokott végezni. Valószínűleg megfelel a plagizálás szabályainak Semjén dolgozata. Hiányzó idézőjelek, beazonosíthatatlan forrás. Egyszeri munka dupla haszon. Várjuk a megalapozott cáfolatot, mert eddig csak a szokásos mekegést és minősítgetést hallottunk.

chemorin 2012.11.19. 21:08:35

De hová tűnt Gyurcsány Ferenc szakdolgozata? És Bajnaié meg van még? :))

nu pagagyí 2012.11.19. 21:11:43

@parvenue: Nem véletlen, hogy a hatalmon levőkkel foglalkozik a sajtó. Kovács II János diplomája senkit nem érdekel, majd ha olyan helyzetbe jut, hogy a sorsunkról dönt, akkor majd előszedik.

chemorin 2012.11.19. 21:11:58

Remélem a HírTv már dolgozik az ügyön, hogy Bajnai szakdolgozatát kielemezze! :)

nu pagagyí 2012.11.19. 21:13:54

@chemorin: Gyurcsánnyal is próbálkoztak amolyan HírTV-s módon. Bizonyíték nélkül, mocskolódással. Vannak a szakmának szabályai, meg kell tanulni.

tintamin 2012.11.19. 21:15:36

Semjén Zsoltinál hitelesebb, gerincesebb ember márpedig a földkerekén nem létezik, én mondom ezt nektek! Úgyhogy ne bántsátok ezt a talpig becsületes, igaz embert!
Már amikor kérdez, akkor igaza van!
Hát amikor válaszol!
Na akkor a harangok is Rómába indulnak, mert annyira megrendülnek ekkora igazság hallatán!
Na.

qwertzu 2012.11.19. 21:17:04

@nu pagagyí: Első számú szabály: tüntesd el a dolgozatod. Nincs holttest, nincs gyilkosság.

Чебурашка 2012.11.19. 21:17:45

Majd jó keresztényhez méltóan meggyónja bűneit, és el van intézve minden. Nincs itt semmi látnivaló, kérem haladjanak tovább.

Lencsés István _ 2012.11.19. 21:21:56

Ilyen a klasszikus kádári káder párttitkár karrier:

Jó magas polcra helyezve légy senki, mindenféle hasznos funkció nélkül, haveroktól kapsz puszira végzettséget, nem kell semmit csinálni elvtársam, majd csinálunk egy helyet neked a minisztériumban, de majd azért kérünk is tőled valamit, ja meg is van, kéne a régi elvtársaknak szivattyúzni pénzt. Pár iskola, pár állás, ilyesmi, semmi komoly.

Hülyét csak akkor csinálj magadból, ha megmukkansz. Inkább maradj csöndben.

És a kép úgy válik teljessé, hogy a hobbija a vadászat.

De az elvtárs védett madarakra is lőni akar, mert ugye egy marék lepke szellemi kvalitásával bír az elvtárs. Aztat nem szabad, elvtársam. Demé? A libsik miatt, elvtársam. Ja, jó, az más.

Igazi kártevő parazita.

Airgüzü 2012.11.19. 21:23:09

Rókakígyó: Illésnek még honlapja sincs... Vagy legaláűbbis, amikor utoljára néztem, még nem volt. Amióta képviselő szerkesztik... (Mert ott rajta kellene lenni, hol és mikor tart fogadóórát...)
Hozzá bejutni nem lehet, annyira elfoglalt a képviselő úr. Szerintem meg csak annyi a lényeg, hogy elege lehet a sok magyarázkodásból az elkúrt dolgokat illetően. 2014-ig be van telve minden időpont... Hát nem érdekes? ()Utána már nyilván nem lesz ilyen probléma - reménykedjünk!)
Ki van kiért? Mi őérte, vagy ő miértünk? Hülye a kérdés: ő van a Fideszért, a választói, akiktól a mandátumát kapta pedig le vannak szarva.

ősbölény 2012.11.19. 21:24:40

A HVG szerkesztője szerint Semjén disszertációja szövegének 40%-a jelölés nélküli idézet ill. szabad átfogalmazás más tanulmányokból, 25%-a pedig jelölt idézet. Elvileg lehet vitatni a jelöletlen idézetek/átfogalmazások szövegazonosságát, de a 25% az idézetekből az is rengeteg. Az ún. kisdoktori dolgozat is (ami eredetileg Semjén munkája volt) önálló eredményeket követel a jelölttől: ezzel nem fér össze, hogy az írásmű egynegyede idézet.
Meg kívánom jegyezni, hogy ez azért némileg más eset lehet, mint Schmitt Pálé, akit nyilván politikai összeköttetések alapján jutalmaztak meg az áhított kisdoktorival. Semjén esetében (aki 1992-ben még senki sem volt) egyszerűen a Pázmány sok-sok szakjának botrányos színvonaltalansága és igénytelensége lehetett az ok. Ezt a felvételi gyakorlatán volt módomban lemérni. A 90-es évek végén vettek fel jogi karra olyan tanítványaimat, akik magyarból és történelemből mindig közepesen teljesítettek, s pontszámot is igen keveset vittek, az ELTE-n közel sem kerültek a felvételhez. Ugyanekkor vettek fel művészettörténet szakra olyan tanítványomat, aki nulla nyelvtudással rendelkezett, franciából épp hogy csak átcsúszott az érettségin, a többi tárgyból is elégéges és hármas között mozgott. Viszont lakóhelye plébánosától vitt ajánlólevelet... (Ezt akkor még megtehette, Magyar Bálint csak néhány évvel később tiltotta le ezt a gyakorlatot, persze nagyon helyesen). 2002-ben viszont nem vettek fel magyar szakra olyan tanítványomat, aki néhány nap múlva simán bekerült az ELTE-re, s később már hallgató korában is jelentek meg publikációi. Egyébként az illetőtől megtudtam, hogy komoly felvételi nem is volt, csak beszélgetés, ahol a terveiről és az életmódjáról érdeklődtek, de neki nem volt ajánlólevele a plébánostól...
Szóval egy ilyen hm "egyetemen" nem csoda, hogy elsiklik egy ilyen disszertáció, pláne teológiából. Úgy hogy nem is számítok arra, hogy a Pázmány fog majd vizsgálatot folytatni, s ha esetleg mégis fog, bíztos, hogy nem állapítja meg a plágiumot.

Airgüzü 2012.11.19. 21:29:47

A legjobb az egészben, hogy a plagizálást illető vádat gyorsan és határozottan cáfolják, holott ennyi idő alatt érdemileg aligha tudták megvizsgálni... S nagyon örülök neki, hogy "nevetséges" is, mert ez azt jelenti, hogy két megszorító csomag, pár közintézmény maguk alá gyűrésének felelősségteljes tennivalói között legalább kicsit nevettek.
"Plagizáltál Zsolti? Ugye nem!..." Te a mi kuytánk kölyke vagy, ha meg mégis, akkor sem! Ne aggódj, te a Család tagja vagy, utolsó leheletünkig is megvédünk! Kézcsók.

baloo112 2012.11.19. 21:36:32

Kit érdekel Gyurcsány?
Most is Ő lop?

P.Freddy 2012.11.19. 21:50:33

@Rókakígyó:

"Selmeczinek van doktorija?"

Selmeczinek más papírja van, de ezt ránézésre mindeki látja.

ágica1 2012.11.19. 22:34:55

@Rókakígyó: Selmeci? 8 általános. Ebből hat első, két második osztály.
Intelligencs hp

Fatal Error! System Halted! 2012.11.19. 22:35:28

"Érzése szerint összehangolt támadás indult a katolikusok, és általában a kereszténység ellen, például a kereszténydemokraták elnöke ellen is támadás indult a sajtóban, amit ő maga "tételesen" is visszautasított."

Mondta Pálffy "alkesz" István. Tömjén és a kereszténység közé egyenlőség jelet tenni, kissé pofátlan. Még is ki az istenfasza ez a Semjén? A pápa? Ha akarom, azt mondom, hogy a pápa egy rohadt pedofilvédő Hitlerjugendes, de attól még a tiszteletet megadnám neki, ha találkoznék vele. Zsoltit pedig lefosnám legszívesebben, embernek sem tekintem.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.19. 22:35:36

@Airgüzü: Attól még simán lehet igaz, de a plagizálás vádját szerintem csípőből tagadnád.

Nem mondanád azt, hogy kérem várjanak 2 hetet, megvizsgáljuk a kérdést.

Egyébként állítom a politikai élet 70%-a - az idősebbek a kurucinfó szavaival élve "másoló szerzetes".

Johnfive 2012.11.19. 22:48:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Semjén dolgozata teljesen korrektnek tűnik.":
Nem is a tartalmán problémáznak...
A tartalom eredete, az amiről a hír szól.

Hajdú Peter 2012.11.19. 22:49:05

Egy újabb nevetséges hazugság, amiről ugyanúgy kifog derülni, hogy egy mszp-s provokaciő, mint Schmitt ügyről.
Amiről ugye közben már tudjuk, hogy Semmelweis egyetem, titokban visszakozott, és már hetek óta arról folynak a tárgyalások, hogy szeretnék, ha Schmitt Pál szép csendben, botrány nélkül, bírósági tárgyalás nélkül elfogadná tőlük a doktoriját.

dukeekud 2012.11.19. 22:55:31

Az mszp-nek, nem inkabb a Gyurcsany "eltunt" diplomait kene keresnie. Az a szegeny ember, hiaba masolta annak idejen sorra a diplomakat, mara meg sem maradt neki egysem.

Kerek négyszög 2012.11.19. 22:56:48

A plagizálást rém egyszerű bizonyítani vagy cáfolni. Ha azonosak a szövegek betüről-betüre, nincs mit magyarázni. Onnantól fogva egyéni intelligencia kérdése, ki hogy mosdatja a bűnöst.

Meg kell nézni és kész.

lesek 2012.11.19. 23:11:29

Бабаяга

Mi az hogy hármasra értékelt főiskolai dolgozatnak még elmenne?
A Hittudományi Akadémia is főiskola. Arról nem beszélve, hogy a főiskolák az oktatási rendszer csúcsán álló intézmények. (Kellene hogy legyenek).
Alsó tagozatos elemi iskolai dolgozatnak sem menne el. Még ott is sérelmezné a tanító néni, ha nem a nebuló másét írná le.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.19. 23:12:28

@Önnek megyünk: Nekem is van hányingerem. Csak nekem a fidesz elvek és feltétel nélkül minden témában mozsdató naracs- bérkommentelőktől. Jé...

Rigor_mortis 2012.11.20. 00:07:10

@Hajdú Peter: Tévedsz! Az egyetem nem alkudozik, csak sitt pali próbál jogi csűrcsavart találni, hogy nem a törvényeknek megfelelően vették el a doktori címét. Azt persze ő sem állítja (nem is állíthatja), hogy nem palizált, ezért próbál a szokásos gumigerincű módján más fogást találni az egyetemen. A doktori címét viszont nem fogja visszakapni, bármennyire is fáj neki.

bohuš 2012.11.20. 00:21:17

Rétvári Bence szerint "A kereszténység elleni támadás a Semjén Zsolttal szemben megfogalmazott plágiumvád".
Én meg tökre úgy érzem, hogy Semjén Zsolt személye a kereszténység elleni támadás.

kispestipeti 2012.11.20. 00:25:07

Mennyivel könnyebb és jobb Magyarország nemzeti fejlesztési miniszterének, Németh Lászlónénak. Neki se kis, se nagydoktorija, de egy valamire való felsőfokú végzettsége sincsen. (értsd: a pénzügyi, kereskedelmi, gazdasági szakmaterületek által egyöntetűen elismert, tartósan jegyzett felsőfokú tanintézményben végzett tanulmányok sikeres befejezését igazoló, államilag elismert okirat) Nem bajlódott ő ilyenekkel. Doktori értekezések összemásolgatása helyett "1976-ban középfokú végzettséget szerzett a Külkereskedelmi, Oktatási és Továbbképző központban, külkereskedelmi szakon. Ezen felül banki szak-tanfolyamokat végzett. Szakmai tapasztalatait magyarországi vállalatoknál bővítette vezető beosztásban." (Wikipedia) Ez alapján még az sem biztos, hogy van egyáltalán érettségije.

Lencsés István _ 2012.11.20. 01:01:38

@kispestipeti: Tényleg. Az embernek folyton kimegy a fejéből, hogy van ilyen minisztérium. Rákerestem a gugliban, tényleg van. Lászóné, istenem, röhögök. :D

Lencsés István _ 2012.11.20. 01:02:30

Lászlóné, bocsánat, ez a rendes neve. :D

nu pagagyí 2012.11.20. 04:31:12

@qwertzu: Ezen nem tudok segíteni. A HírTV nem vette észre, hogy nincs a kezében a diploma. Ennyit a szennytv szakértelméről.

nu pagagyí 2012.11.20. 05:55:43

Most már kezdem érteni, miért utasítja el a szakértelmet a jobboldal. Képviselői még egy diplomát sem tudnak összedobni.

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2012.11.20. 06:41:17

Hoffman Rózsa nem olvas újságot? Elég nagy baj, mert akkor látná, micsoda dombot ganézott össze az oktatásban.

Nyrségi Trolls (törölt) 2012.11.20. 06:44:01

A fantasy műfaj más területeinek is vannak főiskolái? Szívesen diplomáznék MAGUS-ból, azon belül Darton tanításaiból.

Makk Ász 2012.11.20. 06:53:03

@Rókakígyó: Nos 'Senator' Selmeczi 'és akkor azt mondtam elmúlt nyolc év ha ha ha' Gabriellának bizony van doktorija! Nem találja ki melyik egyetemen szerezte! ;) "1983-ban érettségizett, ezután rövid ideig szülei vállalkozásában pincérként dolgozott. 1989-ben diplomázott a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, üzemgazdász szakon. 1990-1991-ben az esztergomi Vitéz János Tanítóképző Főiskolán újságírói képesítést szerzett. 1990-1991 között a Budaörsi Városi Televízió szerkesztő-riportere volt. Már képviselőként szerzett jogászdoktori oklevelet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen." hu.wikipedia.org/wiki/Selmeczi_Gabriella
Remélem segítettem. Písz :)

BKKLaci 2012.11.20. 06:55:09

A 90-es évek elején nagyon jó kiegészítő forrás volt Magyarországon a „humán” tudományokban a kisdoktori gyártás. (Nálunk a mérnöki tudományokban nem annyira, mert ott le is kellett tenni valami komolyabb dolgot az asztalra.) Már néhány 10.000-100.000Ft-ért lehetett rendelni komplett kisdoktorit. Jó volt ez a megrendelőpnek is, hiszen saját erejéből (tudásából?) még tanszéki takarító sem lehetett volna nagy részük. Jó volt a már akkor is éhbérből dolgozó ts-eknek, mert pár hét alatt a havi fizetésük többszörösét kereshették meg, egyszerű szövegollózással és egy kis gépeléssel. Jó volt az „intézményeknek” is, hiszen a frissen pozicióba kerülő „doktorandusz” kézzel foghatóan is kifejezte háláját. Száz számra születtek az ilyenek. Ezt a szolgáltatást főleg a „frissen” a politikai pályra lépők vették igénybe. No comment...
Azonban kicsit változott a világ és mára már majdnem minden anyag, a források és az „eredmény”-ek is fent vannak az Interneten. Ezt a mi szakmánkban fel is használjuk. A honlapok minősítése elég érzékeny dolog. A Copypaste plagizálást, magyarul a csalást, a keresőgépek keményen büntetik. Rengeteg olyan eszköz van, amivel ez egyszerűen ellenőrizhető.
Aki pntosan meg akarja tudni, mi az „igazság” ebben az esetben, egyszerűen töltse fel ezt a két csodálatos, hiánypótló, korszakalkotó művet (és azokat, amikből állítólag másolva lettek) egy ilyen összehasonlító rendszerbe (pl. www.seomastering.com ). Aztán kérdezze meg az eszközt, mi a hasonlóság (szó szerinti azonosság ). Érdemes elvégezni még egy kísérletet ezekkel az egyedi, újszerű, komoly kutatómunkára alapuló irományokkal kapcsolatban. Csak azt kell megkérdezni, van-e hasonló tartalom az Interneten. A kiadott eredményeknél pedíg megnézni a publikálás dátumát.
Ezek alapján mindenki maga döntse el, hogy a kapott eredmények alapján lopott-e az Alkotó, vagy hosszú kemény áldozatos kutatómunkával jutott a „dr.” (nem DR. vagy Phd) előtaghoz a nevében.

kej 2012.11.20. 07:01:29

@Hajdú Peter: ezt azért még csiszold egy kicsit. ugyanis a sote és a schmitt között arról megy az egyezkedés, hogy joggal, de nem jogszerűen (értsd: vétve az eljárási szabályok ellen) vették el a címét.

igényes 2012.11.20. 07:07:21

Itt a lényeg az, hogy a HVG felkészülten és becsületesen dolgozik.

Lázár János gázolását is kiderítik!

igényes 2012.11.20. 07:14:33

@Makk Ász:

Doktor, Doktor, Doktor, Doktor, Doktor, Doktor, Selmeczi Gabriella!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 07:26:44

@Johnfive:

Nem látok gondot a tartalma eredetével sem. Felhasznált irodalmat, mint ahogy mindenki.

igényes 2012.11.20. 07:34:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Most érteni fogod! Dr. Selmeczi Gabriella doktorija! Nem szabad meglepődni!

Húsleves:hozzávalók 8 főre

80 dkg lapocka, csirke, tyúk vagy pulykahús
4 l víz
3 nagyobb sárgarépa
2 nagyobb petrezselyem
1 karalábé
1 kisebb zeller
1 diónyi vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy fehér paprika
1 húsos paradicsom
1-2 kisebb burgonya
3 szál zellerlevél szárral

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 07:38:34

@igényes:

Selmeczinek nincs doktorija eleve, azaz ez hülyeség.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.20. 07:44:06

Nem bukfenc-főiskolán? Pedig nagyjából azon a szinten van a Pázmány...

igényes 2012.11.20. 07:44:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ne haragudj, de képes egy doktorira! Schmitt is és Semjén is megírta!

Six 2012.11.20. 07:50:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha szerinted egy (kis)doktorinál, vagy amúgy akár csak egy zh-nál az "irodalom felhasználása" azt jelenti, hogy oldalszámra átmásolom a tartalmat, akkor szólok, hogy nem, az nem az.

Makk Ász 2012.11.20. 08:03:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
http://varosatyak.hu/hun/s_!kepviselok/i_megyei_lista_14/i_dr._selmeczi_gabriella_29621/t_Dr.%20Selmeczi%20Gabriella%20k%C3%A9pvisel%C5%91%20Megyei%20lista/index.html ,
hu.wikipedia.org/wiki/Selmeczi_Gabriella
A fenti források szerint a 'Senator' asszonynak van doktorija. Méghozzá jogi doktorija van. A jogászdoktori oklevelet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (minő meglepetés!) szerezte.

igényes 2012.11.20. 08:12:50

@Makk Ász:

Hát dr. dr. dr. Selmeczi mégis van?

Pina és a fasz együtt bassz ebből lesz a kis kopassz!

apanna 2012.11.20. 08:19:09

""A külső szerző több mint egy éve kezdte az adatgyűjtést,"
"bonyolultabb munka volt, mint amikor Schmitt Pál kisdoktoriját vizsgáltuk" "

Ki a megbízó, mennyit kap érte?
Engem ez érdekel.
érdekes, hogy csak a jobboldalon kutakodik.

Muad\\\'Dib 2012.11.20. 08:20:47

Én nem tudom, hogy a háborgók még nem jártak itthon egyetemekre, vagy csak simán kisstílű szarrágók (inkább az utóbbi), de nagyon nevetséges a produkciójuk. Na nem azért, mert nem hiszem el, hogy másolta a doktorija felét Semjén (akárcsak Schmitt, vagy Gyurcsány a diplomamunkáját), hanem azért , mert aki járt egyetem közelében az tudja, hogy az éppen doktorira készülő tanársegédek rendszeresen fura módon olyan beadandókat követelnek a diákjaiktól, ami a doktorijával kapcsolatos téma. Hogy, hogy nem külön ki szokták emelni, hogy mennyire fontos az önálló munka, meg a korrekt forrásmegjelölés. Biztos ez az apróság eddig elkerülte a meglepett emberek figyelmét, és valamiért azt hiszik, hogy ebben az országban a doktorikat mindenki önálló, kiemelkedő munkával szerzi.
Szóval ne legyünk álszentek. Mondjuk nem lenne baj, ha borulna a bili, mert ráférne a magyar oktatási rendszerre, csak akkor ne álljunk már meg itt, hogy felmartuk a lóvét a kormánypárti buktatásáért, elégedetten hátradőlünk...

apanna 2012.11.20. 08:20:51

@igényes: ""A külső szerző több mint egy éve kezdte az adatgyűjtést,"
"bonyolultabb munka volt, mint amikor Schmitt Pál kisdoktoriját vizsgáltuk" "

Bizony. mennyiért ls kinek dolgozik a hvg munkatársa?

Netuddki. 2012.11.20. 08:23:22

A pálfi mindig ilyen hülye volt vagy csak mióta képviselő? Aztán a qrvázással is felhagyott mióta belépett a kicsi de nem pártba?

Netuddki. 2012.11.20. 08:31:57

@Muad\\\'Dib: Sőt! Képzeld el, hogy valaki elvégez egy jogi foxi-maxit oszt' mindjárt doktor lesz belőle.
A problémát én abban látom, aki anno csalással szerezte a doktoriját az esetleg hasonlóan "emelkedett" fel a ranglétrán is, de még utána is folytathatja. Ezért szerintem akiről kiderül, hogy valamikor csalt, legyen az a házastársa megcsalása akár, az nem való vezetőnek. Pontosan azért mert az erkölcstelensége és gátlástalansága az amit kihasznál a "hatalom" megszerzése és megtartása érdekében. Vezetőként és képviselőként a saját érdekeit fogja képviselni és nem azokét akik megválasztották...

Netuddki. 2012.11.20. 08:33:33

@apanna: "Bizony. mennyiért ls kinek dolgozik a hvg munkatársa?"

Kinek? Szerintem a HVG-nek.
Mennyiért? Közöd?

Környezettudatos 2012.11.20. 08:36:58

@Önnek megyünk: Én elolvastam és egy doktori nem így néz ki. @Muad\\\'Dib: A legtöbb doktori annyit is ér. Én azonban tudok jó pár példát a tényleges önálló munkára, sajnos akik ezeket a doktorikat írták és a munkát elvégezték, nem a magyar parlamentben alukálnak mielőtt keresztényi módon mészárolni indulnának az egyre fogyó vadállományt, nem is a Magyar Tudom Ányos! Akadémián ücsörögnek pénzt húzva a semmire, hanem mind azonnal elment külföldre, olyan országokba, amelyek a világ élvonalába tartoznak technológiai szempotból és MUNKÁVAL keresnek annyit, mint a semlyének szunyókálással.

Akik olyan doktorit írnak, amiről te beszélsz, azok itthon maradnak, mert senki a világon nem kíváncsi rájuk. Ezek ilyen lódoktorok...vagy füves emberek. Ezek jutnak a magyarságnak, mert itt semlyének, smittek ítélik meg, mi is az a munka. Itt fényember zálogházas mulatós és legfőképpen pataky attillák diktálják a "tutit" és ezt kajálja az emberek többsége. Na, ezek a doktorik annyit is érnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 08:39:23

@1050:

Kevered a szakdolgozatot a doktorival. Selmeczi szakdolgozatot írt, s ezért a jogi egyetemen doktori cím jár. Ez azonban nem ugyanaz, mint a PhD.

apanna 2012.11.20. 08:40:05

@kovi1970: "Mennyiért? Közöd?"

Neked húgyagy?

ez egy poszt, ami nyilvános, és épp Semjén diplomamunkájáról szól. Amihez ez is hozzátartozik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 08:40:06

@Makk Ász:

Magyarországon minden jogásznak automatikusan jár a doktori cím, de ez NEM PhD.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 08:43:44

@Six:

A HVG cikke szerint Semjén doktorija 60 %-ban az a gondolatait tartalmazza. Ez egy abszolút jó arány.

Ezt egyszerre említeni Schmitt doktorijával egyszerűen hazudozás.

A gond Semjén szociológusi dolgozatával van! Az ugyanis tényleg plágium. Ugyanis saját magát sem plagizálhatja az ember, De a teológiai doktorija tiszta.

Makk Ász 2012.11.20. 08:44:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egy szóval sem írtam, hogy van PhD-ja. Az írtam van doktorija. Doktori címe van. Tudom, hogy nem ugyanaz. Pongyola voltam na. Vessetek a mókusok elé. :D

Makk Ász 2012.11.20. 08:46:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem minősítettem az egyetemet! Csak annyit írtam amennyit olvasni lehet. Jelesül SG is ott szerzett jogi diplomát. Pont. Béke!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 08:49:27

@Makk Ász:

Nagyon fontos a 2 között különbséget tenni!

A szakdolgozat NEM kell, hogy tartalmazzon saját gondolatot. A szakdolgozat más írások összegzése egy adott témában. Persze nyilván be kell tartani az idézési szabályokat, viszont lehet az egész szöveg idézet innen-onnan.

Míg a doktori KELL, hogy tartalmazzon saját gondolatot. Lehet benne sok idézet, kell valamilyen új következtetés a dolgozatírótól, nem elég egy szimpla összefoglalás.

Magyarországon az a hagyomány, hogy a jogászoknak, orvosoknak, állatorvosoknak, fogorvosoknak, gyógyszerészeknek automatikus jár a doktori cím, csak a szakdolgozat alapján. De ettől ez még sokkal kisebb cím, mint a PhD.

2012.11.20. 08:52:51

Amúgy ez a semjén egy ritka gusztustalan tetű geci....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 08:52:55

@Makk Ász:

Dehogynem minősítetted...

Pedig butaság ezt tenni. Jó az az egyetem.

2012.11.20. 08:54:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A szakdolgozat más írások összegzése egy adott témában. Persze nyilván be kell tartani az idézési szabályokat, viszont lehet az egész szöveg idézet innen-onnan."

Ez nem így van.

felcsutisuttyo 2012.11.20. 09:04:29

TÖMJÉN ZSOLT egy buta, hazug csaló, seggnyaló f....sz!
A Jó Isten majd megbünteti...( vagy a Nép..ha jut neki lámpavas)

felcsutisuttyo 2012.11.20. 09:05:48

ha nyer a Fidesz 2014 ben az CSAK CSALÁSSAL LESZ--és akkor a Nép véres leszámolásba kezd...ott fog elszakadni a cérna!!!!

igényes 2012.11.20. 09:06:00

Orbán Viktor életrajza is nagyon furcsa!

Nem tanult Oxfordban! Az igaz, hogy elnyeret a Soros Alapítvány ösztöndíját, de nem hallgatta vágig az előadásokat. A pénzt megtartotta magának.

2012.11.20. 09:07:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na írjál nekem egy szakdolgozatot ami csupa idézetből áll, aztán majd meglátod. :-)

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2012.11.20. 09:08:13

@Önnek megyünk: ha nagyanyámnak töke lett volna...
így most a jobboldalon van elintézve ennyivel.
ha nem narancsagyad volna, nem írnál ennyi hülyességet.

igényes 2012.11.20. 09:10:51

www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/miniszterelnok/eletrajz

Ezt nem tudta töröltetni Orbán!

In 1989, Orbán received a scholarship from the Soros Foundation and spent four months in Oxford, where he studied at Pembroke College, Oxford University.[2] His personal tutor in politics was Zbigniew Pelczynski.[3] In January 1990, he left Oxford and returned to Hungary to win a seat in Hungary's first post-communist parliament.

en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2012.11.20. 09:10:56

@Rókakígyó: csodálkoznék, ha meglenne a 8 általános, mármint 4 első és 4 második.

különvélemény 2012.11.20. 09:15:34

Folyamatosan esik a hvg színvonala...

A hvg szerint a 40% idézet, tehát 60% saját munka, ez jóval több, mint a dolgozatok nagy része.

Különben meg a dolgozat megállapításai a lényegesek,, nem a források.
Ha egy dolgozatban bemutatom az általános relativitást, majd a kvantumelméletet 50 oldalon, majd az 51-re írok egy képletet, ami összeköti a kettőt, akkor:
- a hvg szerint PLÁGIUM a dolgozat 98%-a lopott
- a világ szerint meg megérdemlem a Nobel-díjat.

Nem mintha érdekelne bárkinek is a dolgozata, több tízezren diplomáznak évente, ennek csak nagyon kevés százaléka tud bármilyen értelmeset alkotni.

Muad\\\'Dib 2012.11.20. 09:16:42

@igényes:
Én aztán nem akarom Viktorkát védeni, de ugyanaz szerepel a kormany.hu-n lévő életrajzban is, szóval nem kéne hülyének lenni. A tanulmányai között nem szerepel Oxford, és egy év van feltüntetve, mikor ott tanulmányozott valamit. Mi ezzel a gond?

Prof. Dr. Lencsés István 2012.11.20. 09:18:22

@igényes: Orbán Viktor 1990 januárjában Londonból egy szilveszteri buli után tért haza és nem Oxfordból. Az 1989-es karácsonyt és szilvesztert egy magyar újságíró londoni lakásában töltötte, na ki volt a lakás bérlője ekkor?

Prof. Dr. Lencsés István 2012.11.20. 09:20:11

@különvélemény: Hülye maga? Nem idézet volt a 40%, hanem "saját gondolat" idézőjel nélkül!

Bocsi a hülyézésért, de így igaz!

Prof. Dr. Lencsés István 2012.11.20. 09:22:11

@Muad\\\'Dib:

Igényes angolul írt, ezért nem érted!

In 1989, Orbán received a scholarship from the Soros Foundation and spent four months in Oxford, where he studied at Pembroke College, Oxford University.[2] His personal tutor in politics was Zbigniew Pelczynski.[3] In January 1990, he left Oxford and returned to Hungary to win a seat in Hungary's first post-communist parliament.

Megnéztem tényleg igaza van! Hazudik Orbán.

Kattints! en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n

Muad\\\'Dib 2012.11.20. 09:24:34

@Prof. Dr. Lencsés István:
Valószínűleg te nem érted miről beszélek...

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2012.11.20. 09:27:55

@apanna: gondolom egy gyilkost elfogó rendőrtől is ezt kérdezed, hogy ki fizeti. jellemző, hogy nem azzal van bajod, hogy vki vmi csúny dolgot csinált, hanem azzal aki ezt feltárja.

különvélemény 2012.11.20. 09:28:28

@Prof. Dr. Lencsés István:
Nem erről beszéltem, de mindegy.
Az az egyetem hibája, hogy elfogadta a dolgozatát úgy, hogy a források nem voltak beazonosíthatóak a szövegben.
Nyilván nem akarta semjén "átverni" őket egy olyan könyvből vett részekkel, ami annyira alapmű, hogy még nekem is megvan, pedig nem vagyok vallásos.

Nyomni kellett volna egy körmöst, hogy "idézőjel... b+". ;)

Muad\\\'Dib 2012.11.20. 09:31:10

@Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel):
Ha levesszük a valóban fidesztrollokat, akkor szerintem a többségnek azzal van baja, amit én már leírtam. Az undorító álszent megdöbbenés, meg felháborodás, mikor mindenki tudja, milyen módon lehet ma itthon doktorit szerezni, és hogy megy ez az egyetemeken...
De mondom hajrá, boruljon az a bili, csak valahogy a lelkesedés mindig elapad a kormánytagoknál, és valahogy az oknyomozói készség is csorbát szenved, ha ki kéne mondani, hogy na akkor nézzünk szét még az országban...

kispestipeti 2012.11.20. 09:39:46

Tulajdonképpen tényleg csak mosolyogni kellene ezeken az ál-doktorokon. A politikai és köz szerepléseik minden titulust felülírva minősítik őket. Viszont: élnek ebben az országban sok ezren, akik ésszel, szorgalommal tanultak, és komolyan vették választott szakterületükön, hogy fokozatot szerezzenek, majd ennek birtokában (is) becsületesen boldoguljanak. Sajnos, a hírbe hozott politikusok csak azért szerezték meg MINDENÁRON ilyen-olyan diplomájukat, doktorijukat, hogy evvel is jogtalan előnyökhöz (ú.m. többletjövedelemhez) jussanak, ill. saját jellegtelenségüket, semmihez sem értésüket, valós (hasznos) szakmákban való alkalmatlanságukat egy kicsit palástolják.

qwertzu 2012.11.20. 09:55:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem szak-függő.

Nekem például kőkeményen megmondta a konzulens, hogy kell valamennyi saját munka is. Legalább is meg kell próbálni valami értelmes saját eredményt felmutatni.

Muad\\\'Dib 2012.11.20. 10:06:21

@nu pagagyí:
Valamiért nyilván összekeversz egy oknyomozó újságíróval, aki ezért kapja a fizetését. Vagy esetleg arra utalsz, hogy ő nem fog, mert csak bizonyos botrányok esetében kapja meg a lóvét? Mert az ugye nem lenne valami demokratikus és helyes dolog...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.20. 10:08:04

"nem valami bukfenc-főiskolán, hanem a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián."

Nem bukfenc-egyetem??? Tudvalevően diplomagyár! Ez az eset csak megerősíti ennek az egyetemnek a TF, illetve TE szintjét!

Lurian 2012.11.20. 10:37:19

@parvenue: Maximálisan egyetértek.

szekertabor · provo.blog.hu 2012.11.20. 10:46:56

Úgy látom, nincsen más választásunk: eztán minden szakdolgozatot a HVG publicistáival fogunk elbíráltatni, ők mégis jobban értenek hozzá, mint ezek a kis jöttment nyikhaj egyetemi professzorok.

Lurian 2012.11.20. 10:50:09

@Lencsés István _: Jó a nicknév! :-)) Mondjuk a szövegből hiányoltam az "ÉN EMBER VAGYOK", az "ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚR" és a "látszik, hogy nem vagy MAGYAR EMBER, mert még hejesen sem tudsz írni" részeket. :-DDD
A srác egy igazi fórum-mém. Aktív még egyébként?

Lurian 2012.11.20. 11:11:57

@Nyrségi Trolls: Airun Al Marem már rég szecskázta volna a "Tisztelt Házat", oszt most mind ott dülöngélne zombiként a rakparton. :-))

dr Smittpálelnökúr 2012.11.20. 11:18:12

Na, tudtam én, hogy tovább kell használni a nevem előtt a dr rövidítést!

lesek 2012.11.20. 11:43:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A szakdolgozat sem lehet mások munkájának átvétele. Egyébként legtöbb "doktori" nem éri el egy átlagos szakdolgozat szintjét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.20. 12:10:57

@lesek:

A szakdolgozat célja: bemutatni, hogy a hallgató egy adott témát annak teljes mélységében ismer. Pl. átolvasta az adott téma alapirodalmát, tájékozott teljes mértékben. A szakdolgozatában erről számot ad, s jellemzően SOKAT idéz, hiszen ez alapvető. A hallgató saját gondolata ez esetben jellemzően az egyes források közti eltérések bemutatása, egyfajta összehasonlítás lehet.

Ezzel szemben a doktoriban kifejezetten kell új elem is, azaz valami új gondolat, amit a doktorandusz önmagától "felfedezett".

apanna 2012.11.20. 15:19:09

@Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel): A rendőrt az állam fizeti.
A HVG munkatárát ki bízta mg ezzel a feladattal, és mennyit kap érte?

Csúnya dolog? te honnan tudod, láttad?
én szivesen látnám Gyurcsányét is ,ha már lúd legen kövér. Bajnaiét is megnézném.

Ne legyél álszent....

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2012.11.20. 17:10:20

@Muad\\\'Dib: igen, sokan csalnak itt-ott, ezzel-azzal, ez nem szép dolog. De aki lebukik az vállalja a felelősséget és a következményeket. Itt ismét nem ez történik, hanem az elkenés. Ez egy ilyen következmények nélküli ország. Szerintem természetes, hogy azokkal foglalkoznak akik a reflektorfényben vannak. A lehetőség mindenki előtt ott van, hogy oknyomozzon, megteheted te is. Biztos vagyok benne, hogy a lakájmédiában is dolgoznak hasonlókon, csak azok vagy nem olyan ügyesek, vagy nincs mire fényt deríteni. Én minden csalót elítélek álljon bármelyik oldalon, csak tessék hozni a bizonyítékot. Most ez a majom bukott le, most őt ítélem el és szeretném, ha eltakarodna (mondjuk ezt ettől függetlenül is).

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2012.11.20. 17:24:56

@apanna: nekem logikusnak tűnik, hogy a hvg munkatársát a hvg bízta meg és fizeti. hozz bizonyítékot, hogy gyurcsány vagy bajnai is palizált és bármelyik lakájmédia, de még a hvg is készségesen fog fizetni neked.
a neten ott van semjén dolgozata és az is amiről másolt, bárki megnézheti. te csak azt hiszed el amit a saját szemeddel látsz?
nekem elég, ha vannak meggyőző bizonyítékok. szedd elő gyurcsány vagy bajnai dolgozatát, mutasd meg honnan másolták és őket is el fogom ítélni ezért.
egyébként meg ki az a gyurcsány? a jobboldalon még mindig ennyire fostok tőle? mindig mindenre ez a válasz, hogy de a gyurcsány...? elég unalmas már. jó lenne ha végre sikerülne ennek az országnak kitörnie ennek a két pszichopatának (gyf és ov) a fogságából.


süti beállítások módosítása