Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

A csaló a Hír Tv-vel egyeztetve járt el? – FRISSÍTVE

2012.03.22. 15:50 - Fidelio

„A hazai sajtótörténet egyik legcsúnyább epizódja bontakozik ki a krimibe illő ügyből, amelynek során a Hír Televízió két tényfeltáró riporterét … próbálták meg kivonni a forgalomból.” – Torkos Matild a jobbos újságírás megszokott drámai stílusában foglalta így össze a 2008-as eseményeket.

Közel négy év után az emberben – ha emlékszik is valamennyire a történetre – csak valami kuszaság rémlik föl. A mostani bírósági ítélet alapján nem is csoda, hogy az ember akkoriban nem értette a sokféle nyilatkozatot.
 
Adott a Hír Tv két újságírója, akik korábban rendesen ekézték Veres János kampányfőnökét. Adott egy csaló, aki eljátszana egy kábítószeres ügyletet, s ezzel mindkét oldaltól ki akar csalni másfél milliót. Vereséknek azt a változatot adta el, hogy az újságírók narkósok, és drogot rendeltek. A másik oldalon azt játszotta el, hogy Veresék kábítószert akarnak becsempésztetni az újságírók kocsijába.
 
Mindkét oldal tárgyalt a csalóval, ami végül is érthető, hadd derüljön ki az igazság a másik félről. Mindkét oldal értesítette a nyomozó szerveket is. Most már tudjuk, hogy a csaló minkét felet átverte. A bíróság a csalót most szerdán első fokon elítélte, a többiekről megállapította, hogy meg lettek tévesztve. Ez így egy érdektelen kis bűnügyi hír lenne.
A két áldozat: Kisberk Szabolcs és Krakkó Ákos, a Hír Tv riporterei
 
Csakhogy.
Először is, a csaló elég nagy, 268 500 forintnyi kárt okozott a Hír Tv-nek, láthatóan többet kapott tőlük, mint amit költségtérítésnek tekinthetnénk. Emiatt sajnálhatnánk a Hír Tv-t, de úgy tűnik, nem ők voltak a vesztesek. Ugyanis amikor a rendőrök a Hír Tv följelentése alapján tetten érték a csalót, akkor az kábítószer helyett éppen sütőport (!!) tett az újságírók kocsijába.
 
Ezzel a sütőporral kinek a színjátékát játszotta el a csaló? Nyilván nem Veresék verzióját, hiszen ahhoz drog kellett volna. Nincs narkó, tehát az újságírók nem vádolhatók drogozással.
 
Ráadásul itt mintha nem is a csaló játszotta volna a színjátékot: hiszen ő aligha azt a szerepet vállalta, hogy azonnal le is bukik. Nagyon úgy tűnik, a Hír Tévé rendőrkézre adta őt.

OK, úgy tűnik a Hír Tv az ügyesebb, ők verték át a … kit is? A mostani ítélet szerint a Hír Tv, mint „megtévesztett fél”, informátornak vélte a fiatalembert. Mi következik ebből? A Hír Tv rendőrkézre adta az informátorát. Ez persze nem bűncselekmény, de aki ezentúl információt ad ki a Hír Tvnek, az előbb gondoljon erre a történetre.
Megvolt a csattanó, be is fejezhetnénk.
 
Csakhogy.
A Hír Tv kivárt két hónapot, és robbantott (ismét Torkos Matildtól idézünk):
„2008. augusztus 1. A Hír Tv leleplezi a botrányos ügyet. Péntek esti Célpont című műsorában titokban rögzített felvételrészletekre hivatkozva azt állítja, hogy Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökének, Tóth Viktornak az ügyvédje, Helmeczy László pénzt fizetett volna egy drogdílernek, hogy az kábítószert csempésszen két Hír Tv-s munkatárs kocsijába.”
 
Ez pedig – a mostani ítélet alapján mondhatjuk – ordas nagy hazugság. Pontosabban ez a csalónak az a verziója, amit Hír Tv-nek adott elő. Ezzel, mint tudjuk „megtévesztette” a Hír Tv-t, és ez annak 268 500 forintjába került. Nem kis összeg, de a hír hatását tekintve jól megtérült.
A következő hetekben ugyanis – az augusztusi uborkaszezon idején vagyunk – jó nagy sajtója lett az ügynek.
 
1. Sok szó esett a két tényfeltáró újságíróról, akik „célpontjai lettek egy kalandfilmbe illő összeesküvésnek”.
 
2. Sok szó esett arról, hogy a belügyminiszter felhívta a nyomozók figyelmét az ügyre („miniszteri segítség, úgy tűnik, nem az … oknyomozó újságíróknak jár, hanem a leleplezettek bosszúvágyának kielégítéséhez” – írja Torkos Matild).
Utólag megállapíthatjuk, a miniszteri figyelemnél többet ért az, hogy a Hír Tv simán kihívta a rendőrséget – de erre már ne térjünk ki.

3. Nyilván Helmeczyék is elmondták a saját verziójukat, amit a mostani ítélet alapvetően alátámaszt. Lett ebből sajtóbeli ütésváltás, a végén a riporterek Helmeczyt rágalmazás miatt föl is jelentették. A pert a Hír Tv-s újságírók jogerősen elvesztették tavaly nyáron – emlékszik erre bárki is?

És még egy: 2008-ban még élt a mítosz a ’baloldali médiatúlsúlyról’. Ehhez kapcsolódva Torkos Matild föl is eleveníti a szokásos vádakat: „A magyar sajtó jó része eközben hallgat a botrányról.”
 
Ezzel telt 2008 augusztusa. Jól ráerősítve arra, hogy a kormányzat – akkor már Gyurcsány egypárti kormánya – egyik zűrös ügyből a másikba zuhan bele.
 

 
Mondhatjuk, régi történet, ma már minden megváltozott.
 
Van ebben igazság. Például Krakkó Ákos már nem tényfeltáró újságíró, jelenleg a Fidesz-frakció sajtófőnöke.
 

MAI HÍR: "Hír TV  ... alaptalanul azt híresztelték, hogy a politikus megyei közgyűlési elnökként közreműködött a közpénzek jogellenes felhasználásában."
A hírben előkerül a másik "tényfeltáró újságíró" neve is: "
tanúként Kisberk Szabolcsot, a Célpont műsorvezetőjét hallgatták meg".
Természetesen a bíróság
eltiltotta "a jogsértő magatartás folytatásától" is.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr974333087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása