Hírek és kommentárjaink

Goldenblog-díj

goldenblog_szeles_1.png

Csatlakozz a Facebook-on

Utolsó kommentek

Hírmátrix

Vázlat az időszerű újságírás kódexéről

2011.01.30. 15:32 - Fidelio

 

Zsolt Béla cikke a Szép Szó, 1936. szeptemberi számában
 
Ars scribendi – avagy vázlat az időszerű újságírás kódexéről

 

Harmadik fejezetem címe: „A vén bértollnok elmagyarázza, hogyan kell a tényeket értékelni vagy figyelmen kívül hagyni, s az igazságot és hamisságot adagolni”.

[Tütelmetlenebb olvasók kezdhetik a „Viszont” bekezdésnél]
a) Ha a Balkánon, Dél-Amerikában vagy Kisázsiában akár választáson győz a jobboldal, akár puccsal vagy ellenforradalommal a fasizmus, ezt a tényt úgy kell értelmezned, hogy a nemzeti eszme nemcsak nálunk, hanem mindenütt a világon előretört, s a nemzeti eszme előretörése automatikusan sietteti a magyar területi visszakövetelések megvalósulását is. Ha például Chilében elkergetik Don Perez baloldali demokrata elnök rezsimjét, a Hargita valamivel közelebb kerül Magyarországhoz.
b) Ha a választáson győz a baloldal, rá kell mutatnod azokra az érdemekre, amelyeket mi, ellentétben a nyugati államokkal, a polgári kapitalista rend védelmében szereztünk, hasonlóan, mint valamikor, százötven éven keresztül a török ellen.
c) Ha egy külföldi országban a kartellek elhatalmasodnak, vagy a bankok megtartják a betevők millióit, rá kell mutatnod arra, hogy a mi antikapitalista kormányunk mennyit tett eddig a nagytőke és a kartell szarvainak letörésével a kisemberek érdekében.
d) Ha a fasiszta Olaszország legyőzi Abesszíniát, ahol az abesszinek évezredeken keresztül történelmi jogon saját kultúrájuk, vallásuk, szokásaik szerint éltek, ünnepelned kell a civilizáció előretörését a sötét Afrikában. S ha a legyőzött abesszinek időnként megkísérelnek síkra szállni elfojtott nemzeti szabadságuk védelmében, részletesen be kell számolnod arról, hogy a civilizáció ellen feltámadt lázadók milyen bestiális terveket kovácsoltak, hogy a civilizáció jóvoltából szerencsére elnyerték méltó büntetésüket az addisz-abebai fákon és a máról holnapra a földből elővarázsolt, villanyvilágítás, központi fűtéses erődítések árkaiban.
 
Viszont,
a) ha a baloldal győz a külföldi választáson, írd meg, hogy a választás tulajdonképpeni organizátora valójában Kun Béla volt.
b) Ha a polgárok, intellektuelek mozgalmat kezdenek a diktatúra ellen, írd meg, hogy a szervezkedést moszkvai pénz táplálja, s maga Kun Béla személyesen hozta a pénzt Koppenhágán keresztül, nagy vörös zsákokban.
c) Ha egyes külföldi országokban a munkások béremelésért sztrájkolnak, írd meg, hogy az ország a kommunizmus küszöbén áll. Kun Béla már meg is érkezett, a főváros legelőkelőbb hoteljéből irányítja a sztrájkot, de ettől függetlenül esténként frakkot ölt, pezsgőt iszik, és kaviárt eszik.
d) Ha egyes külföldi országok határain elfognak egy síbert, aki valutát vagy aranyat akar kicsempészni az országból, akkor írd meg, hogy ebből az országból menekül a tőke, mert bizalmatlan azzal a kormányzattal szemben, amelynek valójában Kun Béla áll a háta mögött.
 
Sokat tanulhatsz, fiam, a most folyó spanyol polgárháborúból, amelynél didaktikai célokra alkalmasabbat öreg mestered nem talál a sajtó egész történetében. Mindenekelőtt:
a) Azt a tényt, hogy a spanyol kormány, ahogy ezt az összes budapesti napilapok február 19-iki számában olvashattad, általános, titkos választójoggal összeült parlament többségéből alakult, el kell hanyagolnod.
b) El kell hanyagolnod azt a tényt is, hogy a választást, amelyből a mai kormány kikerült, még csak nem is a baloldal irányította, hanem a mai ellenforradalom szellemi inspirátorának, Gil Robles-nak kormánya.
c) El kell felejtened és el kell felejtetned olvasóiddal azt a tényt, hogy a spanyol kormány, amelyet baloldali liberális lapoktól a hitlerista félhivatalosig általában vörös kormánynak neveznek, hét polgári miniszterből és két tábornokból áll.
d) Nem szabad tudomásul venned azt a tényt, hogy a szabadon választott spanyol Cortez négyszáz tagja közül mindössze kettő kommunista - mert különben az egész vörös legenda összedől.
e) Figyelmen kívül kell hagynod azt a tényt, hogy a demokratikusan megválasztott alkotmányos és polgári spanyol kormánynak esze ágában sem volt fegyveresen felkelni azok ellen a tisztek ellen, akik letették a kezébe a köztársasági esküt.
f) Azt a tényt, hogy a fasiszta ellenforradalom a március óta céltudatosan készülődő professzionista katonaság fegyvereivel máról holnapra orvul rátámadt a földeken, a gyárakban, a boltokban és az irodákban dolgozó civilekre, úgy kell beállítanod, mint a szorongatott nemzeti gondolat védekezését a baloldali terror ellen.
g) A tiszta polgári kormány önvédelmi harcát bolsevista támadó harcként kell feltüntetned: a fajtiszta spanyolokból álló polgári és munkástömegeket nemzetközi hordákként - ezzel szemben a szaracénokból és az idegenlégió fegyenceiből kikerült fasiszta csapatokat a nemzetközi eszme nemzetközi hőseiként. A vörösök kegyetlenségeit természetesen szerinted is Kun Béla démoni erejének kell sugalmaznia – ezzel szemben azonban mégsem tanácsolom, hogy kíméld a fasiszta csapatok sorában valószínűen vitézül harcoló Kiss Bélát, a cinkotai hétszeres nőgyilkost, aki tudvalevően idegenlégionista. Az ő ünneplését azért nem javallhatom még ma is, mert akad hatnak egyesek, akiknek az a véleményük, hogy Kiss Béla a demokrácia ellen folytatott hősi harcaival sem tudja levezekelni régi bűneit.
 
Kedves Barátaim, egyelőre csak ennyit árulok el készülő művem titkaiból. Remélem, ti is, olvasóitok is el fogjátok ismerni, hogy művem hézagpótló lesz, s alkalmas arra, hogy a sajtó és a készülő sajtótörvény között megteremtse a tökéletes összhangot és megszüntesse az újságíró és a hatalom között szórványosan még ma is előforduló súrlódásokat.
 
Kartársi üdvözlettel: Zsolt Béla

 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Fideszfigyelő-csoportjához a Facebook-on.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr662625429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása